Ο Ιταλός που συγκλόνισε με το σκίτσο του Λουίς Ενρίκε μιλά στο Gazzetta: «Να γιορτάζουμε τη ζωή μας κάθε μέρα»

Ο Ιταλός που συγκλόνισε με το σκίτσο του Λουίς Ενρίκε μιλά στο Gazzetta: «Να γιορτάζουμε τη ζωή μας κάθε μέρα»
Ο Ιταλός Αντόνιο Φεντερίκο συγκλόνισε με το σκίτσο του που απεικονίζει τον Λουίς Ενρίκε δίπλα στην αδικοχαμένη 9χρονη κόρη του Σάνα. Το Gazzetta μίλησε μαζί του για το έργο που προκάλεσε παγκόσμιο θαυμασμό.

Ήταν 29 Αυγούστου 2019 όταν ο Λουίς Ενρίκε ανακοίνωσε τη θλιβερή είδηση. Η 9χρονη κόρη του Σάνα απεβίωσε νικημένη από καρκίνο. Δύο χρόνια μετά, ο 51 ετών παλαίμαχος μέσος της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης καθοδήγησε την εθνική Ισπανίας μέχρι τα ημιτελικά του Euro. Eίδε την ομάδα του να ηττάται στα πέναλτι από την Ιταλία και να μένει εκτός από τον τελικό.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Ιταλός σκιτσογράφος Αντόνιο Φεντερίκο δημιούργησε ένα συγκλονιστικό σκίτσο, που απεικονίζει τον Λουίς Ενρίκε να κάθεται στον πάγκο δίπλα στην αδικοχαμένη κορούλα του. Και η μικρή να τον ρωτά: «Καλό παιχνίδι, μπαμπά;». Με τον ίδιο να απαντά: «Ναι, αγγελούδι μου».

Ο Ιταλός έγραψε το εξής σχόλιο για να συνοδεύσει το σκίτσο του στα social media: «Αυτό είναι αφιερωμένο στον Λουίς Ενρίκε. O προπονητής της Ισπανίας έδωσε συγχαρητήρια στην ομάδα μας για την αθλητικότητά της, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να φτάσει στον τελικό.

Αλλά το ποδόσφαιρο είναι απλά ένα παιχνίδι, η ζωή γυρνά ξανά στα σοβαρά ζητήματα και εκείνος το ξέρει καλά. Η μικρή του Σάνα έφυγε σε ηλικία 9 ετών από καρκίνο. Είναι τόσες οι φωτογραφίες με το κοριτσάκι του, ένας φανταστικός μπαμπάς, ένας άνδρας που βρήκε το κουράγιο να σταθεί ξανά στα πόδια του με δύναμη. Όλες οι σκέψεις μας πηγαίνουν σε εκείνον και το μικρό αγγελούδι του».

Το Gazzetta συζήτησε με τον Αντόνιο Φεντερίκο. Πώς πήρε την απόφαση να δημιουργήσει το σκίτσο που προκάλεσε παγκόσμιο θαυμασμό; Τι σκεφτόταν την ώρα που το ζωγράφιζε; Διαβάστε τη συγκινητική απάντηση του Ιταλού...

«Όλο αυτό έγινε τυχαία, όταν δεν το περίμενα, μου ήρθε αυτή η εικόνα και ένιωσα υποχρεωμένος να την αποτυπώσω στο χαρτί. Διάβασα την ιστορία του Λουίς Ενρίκε και με άγγιξε. Έπειτα είδα στο Ίντερνετ πολλές φωτογραφίες με το κοριτσάκι να τρέχει πίσω από τον μπαμπά της. Νομίζω ότι ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται, συλλαμβάνει και τα πιο όμορφα πράγμα αποθηκεύονται για να βγουν μετά στο κατάλληλο σημείο και να μας κάνουν καλύτερους ως ανθρώπινα όντα. Τελευταία σχεδιάζω πολύ, πάνω από οκτώ ώρες τη μέρα. Ψάχνω, παρατηρώ και αποτυπώνω ό,τι μου τραβάει την προσοχή, πιστεύω πολύ σε αυτό που κάνω και σκιαγραφώ αυτό που μου αρέσει περισσότερο. Όλες τις μέρες πολύς κόσμος μου δείχνει την αγάπη του και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο. Καταλαβαίνω ότι μερικές εικόνες, όπως η μικρή Ξάνα, έχουν κάτι ιδιαίτερο που είναι δύσκολο να το εξηγήσω, αλλά που με κάνουν να νιώθω την ανάγκη να εκφραστώ.

Τη στιγμή που τους απεικονίζω, ο στόχος μου είναι να τους κάνω να υλοποιηθούν στα χαρτιά όπως τους βλέπει το μυαλό μου. Είμαι πολύ χαρούμενος που η εικόνα μου έχει φτάσει τόσο μακριά και που η μεγάλη κόρη του Λουίς Ενρίκε τη μοίρασε στον λογαριασμό της στο instagram. Όπως και τόσοι άλλοι, όπως ο Ρομπέρτο Μπάτζιο. Γιατί πέρα από καθετί, αν το σκεφτεί κανείς, το καλύτερο πράγμα στη ζωή είναι τα συναισθήματα, είναι οι άνθρωποι. Αυτή είναι η αξία της εποχής μας. Πρέπει να γιορτάζουμε τη ζωή μας κάθε μέρα καθώς συχνά ξεχνάμε πόσο τυχεροί είμαστε που είμαστε εδώ.

Ξέχωρα από την υπέροχη εθνική μας ιταλική ομάδα, που ελπίζω να νικήσει την Κυριακή και να κατακτήσει το ευρωπαϊκό, αυτό που θέλω περισσότερο είναι να κερδίσει τον σεβασμό. Τα μηνύματα υποστήριξης πάντα σε κάνουν να νιώθεις ευγνώμων και να συνεχίζεις. Σε καθοδηγούν και σου λένε ότι κάνεις το σωστό. Καθώς είμαι ένας ευαίσθητος άνθρωπος, έμαθα να χρησιμοποιώ μια ισχυρή "πανοπλία" που με βοηθά σε δύσκολες στιγμές: Υπερασπίζομαι τον εαυτό μου με ένα στυλό που προσπαθεί να μετρήσει συναισθήματα, τα οποία με βοηθούν να εκτιμήσω τη ζωή περισσότερο».

 

EURO Τελευταία Νέα