Το ανυπέρβλητο εμπόδιο της οκτάδας για τους Άγγλους

Το ανυπέρβλητο εμπόδιο της οκτάδας για τους Άγγλους

Το ανυπέρβλητο εμπόδιο της οκτάδας για τους Άγγλους
Τα «λιοντάρια» έχουν βρεθεί πέντε φορές στις οκτώ καλύτερες ομάδες του Euro, όμως δεν έχουν καταφέρει να πάρουν το εισιτήριο για τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος καταγράφει αυτό το αρνητικό ρεκόρ των «λιονταριών».

1980: Στην πρώτη διοργάνωση που συμμετείχαν οκτώ ομάδες στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (νωρίτερα ήταν τέσσερις), η Αγγλία βρέθηκε στο δεύτερο όμιλο, μαζί με Βέλγιο, Ιταλία και Ισπανία. Τα «λιοντάρια» έφεραν όλα τα αποτελέσματα (νίκη με Ισπανία, ισοπαλία με Βέλγιο, ήττα με Ιταλία) και δεν κατάφεραν να προκριθούν στα ημιτελικά. Τερμάτισαν στην τρίτη θέση του γκρουπ, πίσω από Βέλγιο και Ιταλία.

1980

1988: Αντιμέτωπη με τις δύο ομάδες, που έμελλε να φτάσουν μέχρι το τέλος της διαδρομής, τέθηκε η Αγγλία στη φάση των ομίλων, την Ολλανδία και τη Σοβιετική Ένωση. Τα «λιοντάρια» ηττήθηκαν με το ίδιο σκορ (1-3) και από τις δύο, ωστόσο η κακή μέρα είχε φανεί... από το πρωί. Στην πρεμιέρα, η Αγγλία είχε χάσει και από την Ιρλανδία (0-1), με τη συγκεκριμένη παρουσία της στη διοργάνωση να είναι η χειρότερη στην ιστορία της. Αποχαιρέτησε πρόωρα με τρεις ήττες, ως όγδοη ομάδα μεταξύ των οκτώ.

1988

1992: Στα χέρια της κρατούσε την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης, όμως την «πάτησε» στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων. Μετά τις δύο «λευκές» ισοπαλίες, απέναντι σε Δανία και Γαλλία, η εθνική Αγγλίας τέθηκε αντιμέτωπη με τη Σουηδία, στην τρίτη στροφή. Παρά το γεγονός ότι προηγήθηκαν με τον Πλατ, τα «λιοντάρια» ηττήθηκαν με ανατροπή από τους διοργανωτές και αποχαιρέτησαν ξανά τη διοργάνωση, χωρίς να καταφέρουν να βρεθούν στην τετράδα.

1992

2004: Αν και ξεκίνησε με ήττα από την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Γαλλία, στη συνέχεια η Αγγλία έκανε το 2 στα 2 (με Ελβετία και Κροατία) και προκρίθηκε άνετα στα προημιτελικά. Εκεί, έπεσε πάνω στη διοργανώτρια Πορτογαλία, με την οποία έγινε μια μάχη μέχρις εσχάτων. 1-1 στο 90λεπτο, 2-2 στην παράταση και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλτι. Στο μυαλό όλων έχει μείνει το στραβοπάτημα του Μπέκαμ, ο οποίος έστειλε την μπάλα ψηλά άουτ, όμως δε στοίχησε αυτή η απώλεια στους Άγγλους. Το χαμένο πέναλτι του Βασέλ και στη συνέχεια η εύστοχη εκτέλεση του τερματοφύλακα Ρικάρντο έστειλαν την Πορτογαλία στα ημιτελικά και την Αγγλία... home.

2004

2012: Οι νίκες της απέναντι σε Σουηδία και Ουκρανία, σε συνδυασμό με τη ισοπαλία κόντρα στη Γαλλία, έδωσαν στην Αγγλία την πρώτη θέση στον όμιλο και ταυτόχρονα την πρόκριση στα προημιτελικά. Εκεί, τα «λιοντάρια» έπεσαν πάνω στην Ιταλία, σε μια σκληρή αναμέτρηση που ολοκληρώθηκε χωρίς τέρματα, σε κανονική διάρκεια και παράταση. Η διαδικασία των πέναλτι «πλήγωσε» για μία ακόμη φορά τους Άγγλους, με τους δύο... Άσλεϊ να είναι οι μοιραίοι. Γιανγκ και Κόουλ δε βρήκαν δίχτυα και η αγγλική ομάδα απέτυχε ξανά να βρεθεί στην τετράδα.

2012

Υ.Γ. Η μοναδική φορά που η Αγγλία προκρίθηκε στα ημιτελικά ήταν το 1996, ως οικοδέσποινα, ενώ το 1968 – που ήταν στην τετράδα - συμμετείχαν μόλις τέσσερις ομάδες στη διοργάνωση.

 

EURO Τελευταία Νέα