Γαλλία – Ελβετία 4-5 πέναλτι (3-3): Ελβετικό θαύμα και το δράμα του Μπαπέ (vids)

Ο Ζόμερ έπιασε το πέναλτι του Μπαπέ και η Ελβετία έκανε την απόλυτη έκπληξη. Αφού πρώτα πήγε στην παράταση με 3-3 στο 90' από 3-1, απέκλεισε από την άσπρη βούλα (5-4) την παγκόσμια πρωταθλήτρια και πάει στο ραντεβού με την Ισπανία στους “8”.

Μία στιγμή και αλλάζουν όλα. Από την απόλυτη ευτυχία, στην καταστροφή και το αντίστροφο για την απέναντι πλευρά. Πόσες εναλλαγές σκορ, συναισθημάτων, ηρώων και αντιηρώων μέτρησε αυτό το θεότρελο και πέρα για πέρα υπέροχα ποδοσφαιρικό Γαλλία-Ελβετία. Και πόση τραγική ειρωνεία να χωρέσει στο χαμένο πέναλτι του Κιλιάν Μπαπέ. Του αγοριού που πήγε στο Euro 2020, για να το κατακτήσει και μαζί να πάρει και τη “Χρυσή Μπαλα”. Τελικά όμως ήταν ο μοιραίος. Σε ένα τουρνουά όπου δεν σκόραρε κανένα από τα επτά γκολ της χώρας του, είδε τον Γιαν Ζόμερ να τον νικάει στην ύστατη εκτέλεση και να συντελεί την μεγαλύτερη έκπληξη. Οι Ελβετοί μετά το απίστευτο fight back που έκαναν από 3-1 στο 3-3 στο 90' νίκησαν 5-4 από την άσπρη βούλα και συνεχίζουν εκείνοι στα προημιτελικά. Αφού ο Μπαπέ είχε χάσει τη μεγαλύτερη ευκαιρία στην παράταση (110'), όταν από έξοχη πάσα του Πογκμπά αστόχησε με το αριστερό προ του Ζόμερ, στέλνοντας τη μπάλα πολλά μέτρα άουτ...

Τακουνάκια, ανατροπή και τρομερός Μπενζεμά

Και όμως στην κανονική διάρκεια είχαν συμβεί εκπληκτικά πράγματα. Ειδικά σε εκεινο το αδιανόητο τετράλεπτο (54'-59'). Στο 54' ο διαιτητής έλαβε την ειδοποίηση του VAR, γύρισε τη φάση πίσω, αλλά ο Γιορίς διάλεξε τη σωστή γωνία και νίκησε τον Ροντρίγκες. Εάν έμπαινε, θα γινόταν το 2-0. Στα επόμενα 243 δευτερόλεπτα τα συναισθήματα θα είχαν μετατραπεί εντελώς και οι καρδιές θα είχαν αλλάξει χτύπους. Ο Μπενζεμά με διπλό χτύπημα σε λιγότερο από δύο λεπτά, θα ξεκινούσε την ανατροπή. Την απαρχή που θα στιγμάτιζε ακόμα μία υπέροχη ματσάρα στο πραγματικά εκπληκτικό Euro 2020.

Μάχη Σεφέροβιτς - Καρίμ

Η αρχή όμως είχε γίνει με την κεφαλιά του Σεφέροβιτς από το 15' για το 0-1 και τους Ελβετούς να όχι μόνο να μην κλείνονται, αλλά να μην επιτρέπουν ούτε σουτ εντός της εστίας τους. Οσες συγκινήσεις όμως δεν είχε το α' μέρος, το β' τις προσέφερε δίχως αύριο. Ο Γιορίς έπιασε το πέναλτι στο 55' και μετά οι Γάλλοι αρχισαν τα μαγικά τακουνάκια. Ο Μπενζεμά έφερε με μαγικό τρόπο την μπάλα μπροστά του για την ισοφάριση (57') και δύο λεπτά αργότερα η φάση που ξεκίνησε με τακουνάκι του Μπαπέ, ολοκληρώθηκε με την εξ επαφής κεφαλιά του φορ της Ρεάλ Μαδρίτης, ο οποίος έκανε back to back ντομπλέτα.

Χτύπημα Γκαβράνοβιτς στο 90'

Στο 75' ο Πογκμπά που κάνει σούπερ Euro, έβαλε ένα απίθανο curler, το πιο μακρινό σουτ που βάζει στη διοργάνωση η Γαλλία από το 1984. Ολα έδειχναν ότι η πρόκριση είχε κριθεί. Ωστόσο, οι Ελβετοί έκαναν την απίστευτη έκπληξη. Βρήκαν τη δύναμη και ισοφάρισαν. Ο Σεφέροβιτς ξανά με κεφαλιά (81') μείωσε στο γκολ και ο Γκαβράνοβιτς στο 90' ακριβώς με ψυχραιμία και τελείωμα από το ημικύκλιο, έστειλε το εισιτήριο να κριθεί στην παράταση, μιας και στην ύστατη φάση (90'+4') ο Κομάν σημάδεψε με βολίδα το οριζόντιο δοκάρι.

Στο έξτρα 30λεπτο οι Γάλλοι όπως αναμενόταν πίεσαν ασφυκτικά, αλλά δεν μπόρεσαν να πάρουν το παιχνίδι, το οποίο οδηγήθηκε στα 11 βήματα. Και εκεί αφού οι πρώτοι εννέα εκτελεστές ευστόχησαν, ήρθε η μοιραία στιγμή για τον Μπαπέ, με τον Ζόμερ να γίνεται ήρωας και να στέλνει τη χώρα του στο ραντεβού με την Ισπανία στα προημιτελικά...


Τα πέναλτι...

Γκαβράνοβιτς 1-0
Πογκμπά 1-1
Σερ 2-1
Ζιρού 2-2
Ακάνζι 3-2
Τιράμ 3-3
Βάργκας 4-3
Κιμπεμπέ 4-4
Μεχμέντι 5-4
Μπαπέ 5-4 απόκρουση


Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Γιορίς, Λενγκλέ (46' Κομάν, 11' Τιράμ), Βαράν, Κιμπεμπέ, Ραμπιό, Παβάρ, Καντέ, Πογκμπά, Γκριεζμάν (88' Σισοκό), Μπαπέ, Μπενζεμά (94' Ζιρού)

Ελβετία (Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς): Ζόμερ, Ακανζί, Ροντρίγκες (87' Μεχμέντι), Ελβέντι, Τσούμπερ 79' Φάσναχτ), Βίντμαρ (73' Μπαμπού), Τσάκα, Φρόιλερ, Σακίρι (73' Γκαβράνοβιτς), Εμπολό (79' Βάργκας), Σεφέροβιτς (96' Σερ).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EURO Τελευταία Νέα