Euro 2020 - Τσεχία: Η νέα φουρνιά ονειρεύεται τη διάκριση! (vid)

Euro 2020 - Τσεχία: Η νέα φουρνιά ονειρεύεται τη διάκριση! (vid)

Euro 2020 - Τσεχία: Η νέα φουρνιά ονειρεύεται τη διάκριση! (vid)
Το 1996 άγγιξε το όνειρο και το τρόπαιο στο πρώτο της Euro ως ανεξάρτητο κράτος. 25 χρόνια αργότερα, η ανανεωμένη Τσεχία είναι ήδη στους «8», έχει ευνοϊκό μονοπάτι και βλέπει τον φάρο του «Γουέμπλεϊ» να την καλεί για να γράψει ιστορία.

Στο άκουσμα της φράσης «γκολ και φύγαμε για τελικό», το μυαλό των Ελλήνων φιλάθλων πηγαίνει αυθόρμητα στη στιγμή που ο Βασίλης Τσιάρτας εκτελεί το κόρνερ και ο Κολοσσός, Τραϊανός Δέλλας σκοράρει το γκολ-τομή για το έπος του 2004. Στην αντίπερα όχθη της Τσεχίας, πάλι, ξυπνούν μνήμες από την δεύτερη ψυχρολουσία σε «νεκρό χρόνο» μέσα σε λίγα χρόνια.

Τότε ήταν το τελευταίο «ασημένιο γκολ» της ιστορίας που σφράγισε τον αποκλεισμό τους. Οκτώ καλοκαίρια πριν, ήταν το «χρυσό γκολ» της εθνικής Γερμανίας που τους «σκότωνε»στο 95' του τελικού επί αγγλικού εδάφους, στην πρώτη της εμφάνιση ως ανεξάρτητο κράτος και με με την πιο ταλαντούχα φουρνιά της ως σήμερα. Νέντβεντ, Πομπόρσκι, Μπέργκερ, ήταν όλοι εκεί στα πρώτα τους βήματα.

Πλέον, το ημερολόγιο δείχνει 2020 και η «Narodny» του Γιάροσλαβ Σλίχαβι, των Σικ, Σούτσεκ ονειρεύεται ξανά ημέρες 1996. Και πώς να μην το κάνει, όταν το δείγμα της ως τώρα πείθει πως μπορεί να κοντράρει τον οποιονδήποτε αντίπαλο. Όταν η ταμπέλα ημιτελικού και τελικού γράφει ξανά «Γουέμπλεϊ».

Τσεχία - Ολλανδία

Το πρώτο «μπαμ» του φετινού Euro, άλλωστε, ήταν δική της υπόθεση. Η Ολλανδία προσέθεσε νέο κάζο στη μεταξύ τους παράδοση σε τελικές φάσεις και το μονοπάτι μέχρι το τέλος του δρόμου μοιάζει ιδανικό. Ναι, η Δανία βρίσκεται σε ανάλογη τροχιά... παραμυθιού, όμως, η μεταξύ τους «μάχη των αουτσάιντερ» είναι εντελώς αμφίρροπη και αφήνει ίσα δικαιώματα στην ελπίδα για πρόκριση στους «4». Πώς, όμως, η εθνική Τσεχίας έφτασε ένα βήμα πριν από το ραντεβού με την ιστορία;

Το δημιούργημα του Σλίχαβι

Στα 59 του χρόνια, ο ρέκορντμαν συμμετοχών στην τσεχική λίγκα ως ποδοσφαιριστής (465) είναι ο άνθρωπος που πάτησε τον διακόπτη της ανανέωσης, με την πρόσληψή του τον Σεπτέμβριο του 2018. Παρών στο Euro του 2004 και το Μουντιάλ του 2006 ως βοηθός του Κάρελ Μπρούκνερ, κατάφερε να σταθεροποιήσει την πορεία των Τσέχων παρά το στραπάτσο με 5-0 από την Αγγλία στην αρχή των προκριματικών του Euro και με το 2-1 εντός έδρας κόντρα στα Τρία Λιοντάρια να δώσει την πρώτη υπόσχεση για το μέταλλο αυτής της φουρνιάς.

Λάτρης του πρέσινγκ και της ισορροπίας στο παιχνίδι, ο Σλίχαβι ενέταξε νέους παίκτες στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα (μόλις τρεις άνω των 30 στην 26αδα) και είχε από την πρώτη στιγμή τα μάτια του στην εγχώρια λίγκα (11 από τους 26) και ιδίως στη Σλάβια Πράγας, της ομάδας με την οποία στέφθηκε πρωταθλητής το 2017. Πέντε από τα βασικά γρανάζια του φετινού ρόστερ (Μάζοπουστ, Χόλες, Σέβτσικ, Μπόριλ και ο αναπληρωματικός Ζίμα) είναι προϊόντα των πρωταθλητών Τσεχίας, οι οποίοι τις τελευταίες τρεις σεζόν έχουν φτασει δύο φορές στα προημιτελικά του Europa League.

Ο «κακός δαίμονας» των Οράνιε

Στον όμιλο τερμάτισε 3η, αλλά δεν αγχώθηκε για την πρόκριση. Και τελικά έκανε την τύχη της, αφού το διασταύρωμα στα νοκ-άουτ επιφύλασσε την Ολλανδία, το μεγαθήριο που έχει μάθει να «πληγώνει» σε μεγάλα ραντεβού. Στον όμιλο του Euro 2004 επέστρεψε από το 0-2 με... εμπνευστές τους Μπάρος και Κόλερ για μια φοβερή ανατροπή, το 2015 τους άφησε εκτός play-offs Euro, ενώ ακόμη και ως Τσεχοσλοβακία τους είχε αποκλείσει στα ημιτελικά το 1976 στον δρόμο για τη στέψη.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι οι Ολλανδοί έχουν γίνει η Νο1 ομάδα σε αποβολές στο Euro, εξ ολοκλήρου απέναντι στην Τσεχία! Η κόκκινη κάρτα του Ντε Λιχτ ήταν η 4η σε Ολλανδό παίκτη σε τελική φάση Euro, με τις τρεις προηγούμενες να σημειώνονται στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Τσεχία - Οπαδοί


Σικ όπως Μπάρος, Σούτσεκ ηγέτης, Χόλες πολυεργαλείο

Το φρέσκο «αίμα» αυτής της ομάδας έχει πιάσει από τα μαλλιά την παρθενική εμφάνιση στο Euro. Παίκτες όπως οι Πάτρικ Σικ, Τόμας Σούτσεκ, τα μεγάλα αστέρια της, έκαναν το ξεπέταγμα τους σε συλλογικό επίπεδο στο μεταίχμιο από το Euro 2016 ως σήμερα και ήταν η απαραίτητη «ένεση» ποιότητας για να τροφοδοτήσει μια ενδεχόμενη διάκριση.

Ο Σικ δεν έβαλε μόνο το πιθανώς κορυφαίο γκολ στην ιστορία των Euro, αλλά μετρά τα 4 από τα 5 γκολ της Τσεχίας ως τώρα και θέλει ένα ακόμα για να ισοφαρίσει τον Μίλαν Μπάρος από το Euro 2004. Ο Τόμας Σούτσεκ, ο πρώτος Τσέχος που σκοράρει 10 γκολ σε μία σεζόν Premier League, δίχως καν να είναι επιθετικός, είναι ο ηγέτης, ο στυλοβάτης του άξονα μαζί με τον κάπτεν, Νταρίντα, αναβαθμίζοντας τη μεσαία γραμμή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Δεν είναι, όμως, μόνοι τους.

Απέναντι στους Οράνιε, τη διαφορά την έκανε ο 28χρονος χαφ της Σλάβια Πράγας, Τόμας Χόλες. Αεικίνητος, επικίνδυνος από τα «φτερά», τρύπωσε στη μικρή περιοχή για το 0-1 και σέρβιρε το 2-0 στον Σικ. Ο συνδυασμός γκολ-ασίστ σε ένα ματς Euro ήταν κάτι που μόνο οι Μπάρος και Κόλερ είχαν πετύχει στο παρελθόν για λογαριασμό της Τσεχίας.

Ανάλογα πολύτιμος και ο μεταγραφικός στόχος του Ολυμπιακού, Τόμας Βάτσλικ, ο οποίος πήρε τη σκυτάλη από τον Πετρ Τσεχ σε μεγάλες διοργανώσεις με την Τσεχία και ως τώρα έχει δεχθεί δύο γκολ σε τέσσερα ματς.

Μπροστά του στο δίδυμο των στόπερ υπάρχει και ένας τρίτο Τόμας Κάλας. Ο άλλοτε αιώνιος... δανεικός στην Τσέλσι, μετρώντας περισσότερους δανεισμούς (6) από συμμετοχές (4) σε εννέα χρόνια, έβγαλε την ασίστ για το γκολ του Χόλες κόντρα στην Ολλανδία, μα είναι η συνολική του απόδοση στα αμυντικά καθήκοντα που έχει κάνει τους φίλους της ομάδας του, Μπρίστολ Σίτι να τον αποκαλούν «Τζον Τέρι» της Τσεχίας.

Τι λένε τα... σούπερ-κομπιούτερ και οι αριθμοί

Λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη του Euro, η εταιρεία ανάλυσης και στατιστικών στον χώρο του αθλητισμού «Sportsradar» δημιούργησε έναν αλγόριθμο λαμβάνοντας χιλιάδες συνισταμένες από την τελευταία 20ετία για να προβλέψει τον νικητή. Το αποτέλεσμα, όσο «τρελό» κι αν φαινόταν, έδειξε Τσεχία. Σίγουρα, μια προφητεία του λεγόμενου supercomputer δεν αποτελεί εχέγγυο για την ιστορική διάκριση. Σίγουρα όχι πιο ικανό από την ίδια την εικόνα που μας παρουσιάζουν οι Τσέχοι στο φετινό Euro.

Ένα δεμένο σύνολο με ποιότητα, ξεκάθαρους ρόλους, ανεξάντλητη ενέργεια και τακτικό πλάνο που εμποδίζει κάθε αντίπαλο να νιώσει άνετα στον αγωνιστικό χώρο. Είτε ολοκληρώσει την επιστροφή της στο «Γουέμπλεϊ» για μια ακόμη απόπειρα τίτλου μετά το 1996 και ο αλγόριθμος επιβεβαθωθεί, είτε αποχαιρετήσει στο μεσοδιάστημα, το βέβαιο είναι ότι θα έχει καταθέσει και την ψυχή της στο χορτάρι.

 

EURO Τελευταία Νέα