Euro 2020: Ποιες προκρίθηκαν, τι γίνεται με την ισοβαθμία και οι ποιες είναι οι καλύτερες τρίτες

Κώστας Τόπας
Euro 2020: Ποιες προκρίθηκαν, τι γίνεται με την ισοβαθμία και οι ποιες είναι οι καλύτερες τρίτες
Η δεύτερη αγωνιστική του Euro έλαβε τέλος και μόλις τρεις ομάδες είναι αυτές οι οποίες κατάφεραν να εξασφαλίσουν ήδη την πρόκριση τους στους «16» της διοργάνωσης. Τι συμβαίνει με την ισοβαθμία στους ομίλους, ποιες είναι οι καλύτερες τρίτες που προκρίνονται και ποιες οι ελπίδες πρόκρισης για ορισμένες.

Στην 3η αγωνιστική των ομίλων, τα παιχνίδια κάθε γκρουπ θα αρχίζουν την ίδια ώρα και κατά συνέπεια υπάρχουν δύο μέρες στο πρόγραμμα με 4 αγώνες. Από τους έξι ομίλους, στην επόμενη φάση προκρίνονται οι δύο πρώτες χώρες, καθώς και οι 4 καλύτερες τρίτες. Επειτα και μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης, οι αγώνες είναι νοκ-άουτ.

Ποια ομάδα όμως έχει ήδη περάσει, τι γίνεται με τις ισοβαθμίες και τι χρειάζεται κάθε ομάδα για να φτάσει στον 16ο γύρο. Ας δούμε αναλυτικά πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σε κάθε όμιλο του Euro.

1ος ΟΜΙΛΟΣ

  • Ιταλία 6-0 6
  • Ουαλία 3-1 4
  • Ελβετία 1-4 1
  • Τουρκία 0-5 0

Ιταλία: Εχει εξασφαλίσει από την δεύτερη αγωνιστική την πρόκρισή της και θα παραμείνει πρώτη, αν αποφύγει και την ήττα με την Ουαλία.

Ουαλία: Παίρνει το εισιτήριο για τους «16» αν δεν γνωρίσει την ήττα από την Ιταλία (με νίκη βγαίνει 1η) ή ακόμα και σε περίπτωση ήττας αν δεν κερδίσει η Ελβετία. Ακόμα και με νίκη των Ελβετών, αρκεί να διατηρήσει καλύτερη διαφορά τερμάτων. Αν τερματίσει τρίτη, έχει καλές πιθανότητες να προκριθεί στην επόμενη φάση.

Ελβετία: Μπορεί να τερματίσει δεύτερη μόνο αν νικήσει την Τουρκία και η Ουαλία γνωρίσει την ήττα από την Ιταλία. Χρειάζεται τη νίκη για να προκριθεί έστω κι ως μία από τις τέσσερις καλύτερες τρίτες των ομίλων, ενώ αν υπερκαλύψει και τη διαφορά γκολ από την Ουαλία (+2 οι Ουαλοί, -3 οι Ελβετοί) μπορεί να προκριθεί ως δεύτερη.

Τουρκία: Τα όνειρά της τελείωσαν γρήγορα, καθώς δεν κατάφερε να συλλέξουν ούτε έναν βαθμό.

2ος ΟΜΙΛΟΣ

  • Βέλγιο 5-1 6
  • Ρωσία 1-3 3
  • Φινλανδία 1-1 3
  • Δανία 1-3 0

Βέλγιο: Είναι μία από τις τρεις ομάδες που έχουν πάρει ήδη το εισιτήριο για τους «16» του Euro. Ακόμα και με ισοπαλία την τρίτη αγωνιστική απέναντι στην Φινλανδία θα παραμείνει στην κορυφή του ομίλου της.

Ρωσία: Προκρίνεται σε περίπτωση νίκης, όπως και αν πάρει ισοπαλία και δεν κερδίσει η Φινλανδία το Βέλγιο.

Φινλανδία: Με νίκη παίρνει το εισιτήριο πρόκρισης (από 1η έως 3η). Αν έρθει ισόπαλη με το Βέλγιο τότε πάει απευθείας στους «16». Αν κερδίσει η Δανία τη Ρωσία στο άλλο ματς, τότε θα περιμένει τις τρίτες των ομίλων. Αν ηττηθεί από τους Βέλγους, τότε θα τερματίσει στην 3η θέση (ανάλογα το αποτέλεσμα του Ρωσία - Δανία), αλλά με 3 βαθμούς.

Δανία: Προκρίνεται σε περίπτωση που επικρατήσει της Ρωσίας, σκοράροντας τουλάχιστον δύο φορές και παράλληλα η Φινλανδία να χάσει από το Βέλγιο. Ακόμα και για την τρίτη θέση θέλει καλή διαφορά τερμάτων, ώστε να υπερέχει σε σχέση με τις τρίτες άλλων ομίλων.

3ος ΟΜΙΛΟΣ

  • Ολλανδία 5-2 6
  • Ουκρανία 4-4 3
  • Αυστρία 3-3 3
  • Β. Μακεδονία 2-5 0

Ολλανδία: Εχει εξασφαλίσει το εισιτήριο για τους «16» της διοργάνωσης, έχοντας πετύχει δύο νίκες.

Ουκρανία: Θα πάρει την πρόκριση ως δεύτερη σε περίπτωση νίκης ή ισοπαλίας με την Αυστρία. Σε περίπτωση ήττας θα ελπίζει μόνο μέσω της 3ης θέσης για την πρόκριση, αν και η αρνητική διαφορά τερμάτων λογικά θα αποβεί μοιραία.

Αυστρία: Πρέπει να νικήσει την Ουκρανία για να καταλάβει την δεύτερη θέση στον όμιλο. Ωστόσο, ακόμα και ο βαθμός της ισοπαλίας είναι αρκετός για να είναι μία από τις καλύτερες τρίτες των ομίλων.

Βόρεια Μακεδονία: Αποχαιρέτησε ήδη την διοργάνωση, στην οποία συμμετέχει για πρώτη φορά, καθώς δεν έχει καμία ελπίδα πρόκρισης.

euro

4ος ΟΜΙΛΟΣ

  • Τσεχία 3-1 4
  • Αγγλία 1-0 4
  • Κροατία 1-2 1
  • Σκωτία 0-2 1

Τσεχία: Οι Τσέχοι θα προχωρήσουν ως πρώτοι στην επόμενη φάση αν αποφύγουν την ήττα την τελευταία αγωνιστική από τους Άγγλους. Αμα χάσουν και η Σκωτία επικρατήσει της Κροατίας τότε θα προκριθούν ως δεύτεροι ή ακόμα και στο Κροατία – Σκωτία δεν υπάρξει νικητής. Θα τερματίσουν τρίτοι μόνο αν χάσουν από την Αγγλία και αν κερδίσει η Κροατία και καλύψει τη μεταξύ τους διαφορά τερμάτων (στο +3 τώρα η Τσεχία).

Αγγλία: Θα πάρει ως πρώτη στον όμιλο της το εισιτήριο για τους «16» μόνο αν κερδίσει. Της αρκεί βέβαια ένας βαθμός για να περάσει ως δεύτερη. Αν όμως γνωρίσει την ήττα από την Τσεχία, τότε θα τερματίσει τρίτη αν κερδίσει η Σκωτία και καλύψει τη μεταξύ τους διαφορά τερμάτων. Διαφορετικά θα τερματίσει δεύτερη μόνο αν έρθει ισοπαλία το άλλο ματς, ή επικρατήσει η Κροατία της Σκωτίας.

Κροατία: Διατηρεί ακόμα ελπίδες για πρόκριση, καθώς παίρνει το εισιτήριο για τους «16» ως δεύτερη, αν κερδίσει η Τσεχία και καταφέρει να καλύψει την μεταξύ τους διαφορά τερμάτων (-3). Διαφορετικά θα τερματίσει τρίτη με 4 βαθμούς. Αν όμως γνωρίσει την ήττα από την Σκωτία τότε τίθεται εκτός, ενώ από την άλλη σε περίπτωση ισοπαλίας θα είναι τρίτη αλλά αλλά με μόλις 2 βαθμούς, δύσκολα θα βρεθεί στις 4 καλύτερες (τρίτες) των 6 ομίλων.

Σκωτία: Μονόδρομος η νίκη με τους Κροάτες. Μόνο με αυτό το αποτέλεσμα θα βρίσκεται σίγουρα στην τρίτη θέση. Παράλληλα μπορεί να φτάσει και στην δεύτερη αν χάσει η Αγγλία από την Τσεχία και η Σκωτία μπορέσει να καλύψει τη μεταξύ τους διαφορά τερμάτων (-3). Αν αναδειχθεί ισόπαλη με την Κροατία τότε θα παραμείνει τέταρτη.

5ος ΟΜΙΛΟΣ

  • Σουηδία 1-0 4
  • Σλοβακία 2-2 3
  • Ισπανία 1-1 2
  • Πολωνία 2-3 1

Σουηδία: Περνάει στην επόμενη φάση αν αποφύγει την ήττα από την Πολωνία. Αν γνωρίσει την ήττα τότε μπορεί να κατρακυλήσει και στην τρίτη θέση.

Σλοβακία: Προκρίνεται αν νικήσει την Ισπανία ή ακόμα και με ισοπαλία και η Σουηδία αποφύγει την ήττα.

Ισπανία: Μόνο αν επικρατήσει της Σλοβακίας παίρνει το εισιτήριο για τους «16», αφού σε περίπτωση που ηττηθούν αποχαιρετούν οριστικά την διοργάνωση.

Πολωνία: Θα περάσει ως δέυτερη σε περίπτωση που επικρατήσει της Σουηδίας και το άλλο παιχνίδι δεν λήξει ισόπαλο.

6ος ΟΜΙΛΟΣ

  • Γαλλία 2-1 4
  • Γερμανία 4-3 3
  • Πορτογαλία 5-4 3
  • Ουγγαρία 1-4 1

Γαλλία: Η Γαλλία θα περάσει αν αποφύγει την ήττα εναντίον της Πορτογαλίας ή εάν έρθει ισόπαλο το άλλο παιχνίδι. Θα τερματίσει πρώτη με νίκη ή και ισοπαλία και η Γερμανία δεν νικήσει την Ουγγαρία. Εάν η Γαλλία χάσει και η Ουγγαρία κερδίσει, η δεύτερη θέση θα κριθείς στη συνολική διαφορά γκολ.

Γερμανία: Τα «πάντσερ» θα πάρουν το εισιτήριο για τους «16» με νίκη ή ισοπαλία με την Ουγγαρία και η Γαλλία δεν χάσει. Θα τερματίσει πρώτη αν κερδίσει και η Γαλλία δεν το κάνει. Μπορεί να προκριθεί και ως τρίτη με ισοπαλία και αν η Γαλλία χάσει, ή ακόμα και σε περίπτωση δικής της ήττας αλλά και της Πορτογαλίας.

Πορτογαλία: Η Πορτογαλία θα περάσει με νίκη ή διαφορετικά με ισοπαλία και η Γερμανία χάσει. Θα τερματίσει πρώτη αν κερδίσει και η Γερμανία δεν το κάνει, ενώ μπορεί να τερματίσει τέταρτη αν χάσει από τους Γάλλους και η Γερμανία ηττηθεί από τους Ούγγρους.

Ουγγαρία: Θα πάρει το εισιτήριο ως δεύτερη εάν κερδίσει και η Πορτογαλία χάσει. Εάν κερδίσει και από την άλλη η Γαλλία χάσει, η δεύτερη θέση θα αποφασιστεί στη συνολική διαφορά γκολ. Ακόμα και τρίτη μπορεί να τερματίσει αν κερδίσει και το άλλο παιχνίδι ολοκληρωθεί ισόπαλο.

Τα κριτήρια των ισοβαθμιών

Δεν αποκλείεται δύο ή και περισσότερες ομάδες να ισοβαθμήσουν σε έναν όμιλο. Σε αυτή την περίπτωση πάμε στα κριτήρια ισοβαθμίας, τα οποία είναι τα εξής:

  • Περισσότεροι βαθμοί στα μεταξύ τους ματς
  • Καλύτερη διαφορά γκολ στα μεταξύ τους ματς
  • Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους ματς

Αν και μετά από αυτά τα κριτήρια υπάρχει νέα ισοβαθμία, μεταξύ λιγότερων ομάδων τότε εξετάζονται και πάλι τα κριτήρια α έως γ μόνο για τις ομάδες που είναι και πάλι ισόβαθμες.

Σε περίπτωση νέας ισοβαθμίας εξετάζονται οι εξής περιπτώσεις:

  • Συνολική διαφορά τερμάτων στον όμιλο.
  • Καλύτερη επίθεση συνολικά στον όμιλο.
  • Βαθμολογία fair play (σ.σ. η οποία προκύπτει από τις κάρτες που έχουν δεχθεί οι δύο ομάδες. Στην κίτρινη χρεώνεται 1 βαθμός και στην κόκκινη 3 βαθμοί. Η ομάδα με τους λιγότερους βαθμούς έχει αντίστοιχα την υψηλότερη βαθμολογία fair play) θέση της χώρας στην ειδική βαθμολογία της UEFA.

Τα κριτήρια για τις τέσσερις καλύτερες τρίτες των έξι ομίλων

  1. Υψηλότερη βαθμολογία
  2. Καλύτερη διαφορά τερμάτων
  3. Καλύτερη επίθεση
  4. Βαθμολογία fair play
  5. Θέση της χώρας στην ειδική βαθμολογία της UEFA

Με τα τωρινά δεδομένα την πρόκριση για την νοκ-άουτ φάση της διοργάνωσης παίρνουν κατά σειρά οι Αυστρία, Φινλανδία, Πορτογαλία που έχουν από 3 βαθμούς, αλλά και η Ισπανία με 2.

euro

ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»

27 Ιουνίου, «Καρτούχα», Σεβίλλη

Πρώτος 2ου Ομίλου– Τρίτος 1/4/5/6 Ομίλου (Α)

26 Ιουνίου, «Γουέμπλεϊ», Λονδίνο

Πρώτος 1ου Ομίλου – Δεύτερος 3ου Ομίλου (Β)

28 Ιουνίου, «Εθνικό Στάδιο», Βουκουρέστι

Πρώτος 6ου Ομίλου – Τρίτος 1/2/3 Ομίλου (Γ)

28 Ιουνίου, «Πάρκεν», Κοπεγχάγη

Δεύτερος 4ου Ομίλου – Δεύτερος 5ου Ομίλου (Δ)

29 Ιουνίου, «Χάμπντεν Παρκ», Γλασκώβη

Πρώτος 5ου Ομίλου – Τρίτος 1/2/3/4 Ομίλου (Ε)

29 Ιουνίου, «Γουέμπλεϊ», Λονδίνο

Πρώτος 4ου Ομίλου – Δεύτερος 6ου Ομίλου (ΣΤ)

27 Ιουνίου, «Πούσκας Αρίνα», Βουδαπέστη

Πρώτος 3ου Ομίλου – Τρίτος 4/5/6 Ομίλου (Ζ)

26 Ιουνίου, «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα», Άμστερνταμ

Δεύτερος 1ου Ομίλου – Δεύτερος 2ου Ομίλου (Η)

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

2 Ιουλίου, «Αλιάντς Αρίνα», Μόναχο (1)
Νικητής (Α) – Νικητής (Β)

2 Ιουλίου, «Κρεστόφσκι», Αγία Πετρούπολη (2)
Νικητής (Γ) – Νικητής (Δ)

3 Ιουλίου, «Ολίμπικο», Ρώμη (3)
Νικητής (Ε) – Νικητής (ΣΤ)

3 Ιουλίου, «Ολυμπιακό Στάδιο», Μπακού (4)
Νικητής (Ζ) – Νικητής (Η)

ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

6 Ιουλίου, «Γουέμπλεϊ», Λονδίνο
Νικητής Προημιτελικού (1) – Νικητής Προημιτελικού (2) (Α)

6 Ιουλίου, «Γουέμπλεϊ», Λονδίνο
Νικητής Προημιτελικού (3) – Νικητής Προημιτελικού (4) (Β)

ΤΕΛΙΚΟΣ

11 Ιουλίου, «Γουέμπλεϊ», Λονδίνο
Νικητής Ημιτελικού (Α) – Νικητής Ημιτελικού (Β)

 

EURO Τελευταία Νέα