ΕURO 2020 - Αγγλία: Η κραυγή νίκης του Γκασκόιν στο ντέρμπι με τη Σκωτία

ΕURO 2020 - Αγγλία: Η κραυγή νίκης του Γκασκόιν στο ντέρμπι με τη Σκωτία
Αγγλία και Σκωτία ανταμώνουν και πάλι σε μεγάλη διοργάνωση μετά από 25 χρόνια και οι Άγγλοι αποθεώνουν ξανά τον Πολ Γκασκόιν!

Λίγες ώρες μακριά απομένουν από τη μεγάλη Μάχη της Βρετανίας. Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ θα οδηγήσει τα στρατεύματά του σε μια τεράστια σύγκρουση του 4ουΟμίλου εναντίον του παλαιότερου... εχθρού, της Σκωτίας.

Χιλιάδες Σκωτσέζοι κατέβηκαν στο Λονδίνο ελπίζοντας να δώσουν κίνητρο στους Χάιλαντερς για τη νίκη... σοκ που θα τους βάλει ξανά στο κόλπο της πρόκρισης! Μπορεί να έχουν μόλις 2800 εισιτήρια στη διάθεσή τους, αλλά στους δρόμους του Λονδίνου βρίσκονται περισσότεροι από 15000 οπαδοί!

Ενα ματς που φέρνει πολλές αναμνήσεις υπέροχες για τα «τρία λιοντάρια»,άσχημες για τους Σκωτσέζους! Ναι, το τελευταίο τους ραντεβού σε μεγάλο τουρνουά... χάνεται 25 χρόνια πριν, τότε που ο θρύλος του βρετανικού ποδοσφαίρου ο Πολ Γκασκόιν πετύχαινε γκολ... τρέλα και η κραυγή νίκης σκέπαζε το Λονδίνο. Στα λόγια του Ζοσέ Μουρίνιο αποτυπώνεται το κλίμα που επικρατούσε σε αυτή τη μάχη. «Ήμουν εντελώς σοκαρισμένος, με το πάθος και την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο Γουέμπλεϊ».

Το απόγευμα της 15ης Ιουνίου ο «Ναός» είχε 80.000 πιστούς! Η Αγγλία ήταν το φαβορί, αλλά οι Χάιλαντερς πουλούσαν ακριβά το τομάρι τους.

Ο Σίρερ δίνει προβάδισμα, αλλά οι Σκωτσέζοι πιέζουν, κερδίζουν πέναλτι, όμως ο Σίμαν κρατάει ολοζώντανη την ομάδα του.

Ο Γκασκόιν στην... καρέκλα του οδοντιάτρου!

Κάποιος έπρεπε να μιλήσει κι αυτός ήταν ο μοναδικός Πολ Γκασκόιν. Αυτη η τεράστια ποδοσφαιρική φιγούρα, με ένα απίθανο γκολ, τρελής ομορφιάς που μόνο οι Μαραντόνα, Πελέ θα μπορούσαν να αντιγράψουν πιστά, σκοράρει και καθαρίζει το ματς. Κι έρχεται εκείνος ο πανηγυρισμός που περνά για πάντα στην ιστορία:

Ξαπλώνει στο έδαφος, ο συμπαίκτης του Τέντι Σέριγχαμ στέκεται από πάνω και του ρίχνει νερό στο στόμα. Για όσους ήξεραν και ξέρουν, ήταν αναπαράσταση της «καρέκλας του οδοντιάτρου». Για τους μυημένους, αυτό είναι το παιχνίδι κατανάλωσης αλκοόλ! Το έμαθαν καλά στο Χονγκ Κονγκ, όταν η Αγγλία βρέθηκε εκεί στο πλαίσιο προετοιμασίας. Σε μπαρ της περιοχής ο Γκασκόιν δέθηκε σε δερμάτινη καρέκλα και ο μπάρμαν έριχνε, από ψηλά, στο στόμα του ουίσκι και τεκίλα! Μόνοςαυτός...

Η χαρά, η ψυχική ευφορία εκτοξεύθηκαν στα ουράνια, ο ενθουσιασμόςτου δεν περιγραφόταν με λόγια. «Δεν ξέρω πως να το πω, δε βρίσκω λόγια να το περιγράψω» ούρλιαζε μετά το τέλος του ντέρμπι.

Για τον «Gazza» το ποδόσφαιρο, το γκολ, η ομάδα ήταν πάνω απ όλα! Ο χαρακτήρας του άστατος, συναισθηματικός, ευσυγκίνητος και σε αυτόν τον πανηγυρισμό βγήκαν όλα. Ο Γκασκόιν δεν είχε άμυνες για τις επιθέσεις που δεχόταν, όμως η εικόνα του στο γήπεδο ήταν ένα τείχος για να μείνει δυνατός απέναντι στα πάθη του! Το τέλος του EURO ’96, δεν είχε δάκρυα χαράς για τους Αγγλους και τον «Gazza», όμως θα υπάρχει για πάντα στη μνήμη όλων, η γκολάρα στη Σκωτία. Για πολλούς αυτό το τέρμα ήταν η λύτρωσή του, ο δικός του θρίαμβος. Λάθος...

Στο ραντεβού του ’96 ήταν εκεί και ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, έπαιξε 90 λεπτά, έγραψε ιστορία στην άμυνα και πανηγύρισε μαζί με τον Γκασκόιν. Σήμερα, τα μεγέθη δεν έχουν αλλάξει, η Αγγλία είναι το φαβορί, η Σκωτία μια ομάδα σκληρή που θακάνει τα πάντα για να μην αποκλειστεί! Αυτή είναι η 33η φορά όπου τα «τρία λιοντάρια» υποδέχονται στο Wembley τους Σκωτσέζους και ποτέ κανένα ματς δεν έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα.

Πάθος, δύναμη, γκολ, μιας και στα τέσσερα τελευταία ραντεβού τους, έχουν επιτευχθεί 16 γκολ! Πάντως η παράδοση δείχνει Αγγλία, αφού στα 11 τελευταία ραντεβού έχει οκτώ νίκες και μόλις μια ήττα. Λίγες ώρες πριν το ντέρμπι, η Αγγλία τραγουδά «Football is Coming Home» και το Youtube πήρεφωτιά.

Αυτό το γκολ του 78ου λεπτού, αυτός ο πανηγυρισμός του Γκασκόιν!

 

EURO Τελευταία Νέα