EURO 2020: Αγγλία και Κροατία βάζουν «φωτιά» στο μεσημέρι, Ολλανδία και Ουκρανία υπόσχονται γκολ και θέαμα!

Βασίλης Τεμπέλης
EURO 2020: Αγγλία και Κροατία βάζουν «φωτιά» στο μεσημέρι, Ολλανδία και Ουκρανία υπόσχονται γκολ και θέαμα!
Η ώρα για το πρώτο μεγάλο ματς έφτασε! Το πρόγραμμα της Κυριακής ξεκινά με το Αγγλία - Κροατία που δεν χάνεται. Αυστρία και Β. Μακεδονία θέλουν να κάνουν το πρώτο βήμα, ενώ Ολλανδοί και Ουκρανοί υπόσχονται γκολ και θέαμα!

ΑΓΓΛΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ (Αnt1 - Live Gazzetta, 16:00)

«Wembley», 90.000 (Λονδίνο)

Το πρόγραμμα της Κυριακής ξεκινά με ματσάρα. Η Αγγλία κόντρα στην Κροατία. Τα «τρία λιοντάρια» ρίχνονται στη μάχη, σε μία ακόμη προσπάθεια να φτάσουν ψηλά και γιατί όχι (;) αυτή τη φορά να κατακτήσουν το πρώτο του Euro και πρώτο τρόπαιο μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966. Για τους προληπτικούς - και είναι αρκετοί μεταξύ των οπαδών της Αγγλίας - εκείνο το τουρνουά διεξήχθη εντός έδρας. Όπως και... μέρος αυτού! Η ορμή παραμένει ίδια, το κίνητρο όμως είναι μεγαλύτερο για τους παίκτες του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ καθώς θα παίξουν τα ματς στο Λονδίνο. Μπορεί ο κορονοϊός να χάλασε τα αρχικά πλάνα για κατάμεστο «Wembley», αλλά οι 22.500 θεατές θα δώσουν χρώμα, τόνο και ώθηση.

Αντίπαλος η Κροατία, με την οποία συναντήθηκε το καλοκαίρι του 2018 στα ημιτελικά του Μουντιάλ της Ρωσίας. Τότε ο Λούκα Μόντριτς και η παρέα του πήραν στην παράταση το εισιτήριο για το μεγάλο τελικό κόντρα στη Γαλλία. Στο ματς της Μόσχας στάθηκε στις δηλώσεις του και ο Σάουθγκεϊτ, ενώ ο Ζλάτκο Ντάλιτς από την πλευρά χαρακτήρισε την Αγγλία ως εκ των φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου σε ένα κλασικό mind game για να μεταφέρει την πίεση στο αντίπαλο στρατόπεδο. Και κάτι νέο: Το ματς αυτό (όπως και όλα του Λονδίνου) θα λειτουργήσει ως πιλότος για το «διαβατήριο εμβολιασμού». Οι φίλαθλοι που θα παρακολουθήσουν την αναμέτρηση μέσω της εφαρμογής του NHS (εθνικό σύστημα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας) ότι έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό τουλάχιστον πριν από 14 μέρες ή αρνητικό τεστ που διενεργήθηκε σε διάστημα μάξιμουμ 48 ωρών πριν από την έναρξη του ματς.

ΑΥΣΤΡΙΑ - ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (Αnt1 - Live Gazzetta, 19:00)

«Arena Naţională», 55.634 (Βουκουρέστι)

Αμείωτο μένει το ενδιαφέρον και στο Βουκουρέστι. Στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας θα αναμετρηθούν οι εθνικές της Αυστρίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Οι Αυστριακοί αναζητούν την έξοδο από τη μετριότητα, η οποία έχει «σφραγίσει» τις τελευταίες παρουσίες τους σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Αυτή είναι, άλλωστε η τρίτη της συμμετοχή. Η πρώτη της ήταν το 2008 στη διοργάνωση που φιλοξένησε μαζί με την Ελβετία και η δεύτερη το 2016. Σε αμφότερες έμεινε στη φάση των ομίλων. Το... pregame δεν ξεκίνησε καλά, καθώς η τελευταία προπόνηση ακυρώθηκε λόγω σφοδρής βροχόπτωσης.

Από την άλλη η Βόρεια Μακεδονία. Η εθνική ομάδα της γειτονικής χώρας έχει πετύχει το στόχο της, καθώς η παρθενική της παρουσία σε τελική φάση είναι από μόνη της άθλος. Φυσικά δεν πήγε στη Ρουμανία για τουρισμό. Με «σημαιοφόρο» τον Γκόραν Πάντεφ, ο οποίος - όπως είχε εξομολογηθεί και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Gazzetta - δεν περίμενε αυτό το «θαύμα» στη δύση της καριέρας του. Άλλωστε, ο 38χρονος έχει υποσχεθεί ότι θα κρεμάσει τα παπούτσια του μετά τη διοργάνωση. Η Αυστρία νίκησε δύο φορές τη Βόρεια Μακεδονία για τα προκριματικά του Euro, αλλά οι γείτονες ζουν το όνειρό τους και έχουν μεταφέρει την πανηγυρική ατμόσφαιρα και στο Βουκουρέστι.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ (Αnt1 - Live Gazzetta, 22:00)

«Johan Cruyff Arena», 55.000 (Άμστενταμ)

Έπαθε, έμαθε και επανήλθε δριμύτερη η εθνική Ολλανδίας. Οι Οράνιε απουσίασαν από το μεγάλο ραντεβού της προηγούμενης διοργάνωσης στη Γαλλία (2016), ωστόσο δείχνουν έτοιμοι για εντυπωσιακό «comeback». Τι κι αν λείπει ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ, τι κι αν ο Γιάσπερ Σίλεσεν «στόλισε» για τα καλά τον Φρανκ ντε Μπουρ; H ατμόσφαιρα δεν χάλασε και το ταλέντο ρέει ατόφιο σε όλες τις γραμμές για τις φιλόδοξες Τουλίπες. Ένα κράμα νεαρών παικτών, με παραστάσεις βέβαια από το πλέον υψηλό επίπεδο. Άλλωστε οι περισσότεροι εξ αυτών θα μάς απασχολήσουν μεταγραφικά και μετά το τουρνουά. Κίνητρο, ασφαλώς, ότι παίζει μπροστά στον κόσμο της, σε ένα γήπεδο με το πιο ιστορικό όνομα του ολλανδικού ποδοσφαίρου.

Από την άλλη η φιλόδοξη Ουκρανία. Μην ξεχνάτε, ότι μιλάμε για την ομάδα που τερμάτισε στον όμιλο των προκριματικών αήττητη και πάνω από την κάτοχο του τροπαίου Πορτογαλία! Τη χώρα σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο απασχολή ασφαλώς η εδώ και καιρό εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσία, ωστόσο αυτό μεταφέρθηκε σε «αθλητικό», καθώς στη φανέλα με την οποία θ' αγωνιστούν οι παίκτες του Αντρέι Σεβτσένκο, υπάρχει αποτυπωμένος χάρτης της χώρας με τη χερσόνησο της Κριμαίας ενσωματωμένη σε αυτόν. Στο αμιγώς ποδοσφαιρικό σκέλος, οι Ουκρανοί θέλουν να κάνουν τη διαφορά στην τρίτη του διαδοχική συμμετοχή σε τελική φάση Euro και φαίνεται ότι διαθέτουν όλο το πακέτο για να εκπλήξουν την Ευρώπη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EURO Τελευταία Νέα