Ιταλία: Ο Μαντσίνι πήρε μια διαλυμένη εθνική ομάδα και την έκανε «θηρίο»

Ιταλία: Ο Μαντσίνι πήρε μια διαλυμένη εθνική ομάδα και την έκανε «θηρίο»

Κώστας Ζάλιαρης
Ιταλία: Ο Μαντσίνι πήρε μια διαλυμένη εθνική ομάδα και την έκανε «θηρίο»
Από το απόλυτο κάζο του 2018 και την απώλεια του εισιτηρίου για το Μουντιάλ, σε μια ομάδα που δείχνει ότι ανατρέπει και την παράδοση περί... κατενάτσιο και αποκλειστικού ενδιαφέροντος για την άμυνα.

Μόλις μια τριετία έχει περάσει από εκείνες τις κατάμαυρες ποδοσφαιρικές μέρες της Ιταλίας, όταν χάθηκε η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 και ήρθε το μεγάλο ταρακούνημα στο οικοδόμημα του αθλήματος στη χώρα, προκειμένου η κατηφόρα να σταματήσει.

Έπρεπε να βρεθεί εκείνος ο βράχος που στην κατηφορική πορεία της εθνικής ομάδας της Ιταλίας προς τον πάτο. Εκεί όπου φυσικά έφτασε. Αυτός ο βράχος έπρεπε να σταθεί με δύναμη για να σταματήσει σε πρώτο βαθμό την τάση απόλυτης απογοήτευσης και να υπάρξει μια νέα ελπίδα. Ένα φως κάπου στον μακρινό ορίζοντα.

Και λέμε μακρινό, διότι τρία χρόνια στο ποδόσφαιρο είναι τεράστιο διάστημα για να προκληθούν αλλαγές που θα μπορούν να παρουσιάσουν κάτι το οποίο... θα έχει «σβήσει» μια προηγούμενη κατάσταση.

Κάπως έτσι συνέβη και με την «σκουάντρα ατζούρα» του Ρομπέρτο Μαντσίνι, επιβεβαιώνοντας από την πρεμιέρα του Euro πως πράγματι είναι έτοιμη για να πετύχει. Έτοιμη. Γιατί είναι άλλο αυτό και άλλο το «απόλυτα ικανή». Όσες ενδείξεις κι αν έχει κάποιος.

Ήταν απλά μια αρχή. Η οποία είτε θ' αποτελέσει οδηγό και σημάδι για τα επόμενα, είτε απλά ήταν μια... θετική περίσταση με τεράστια ανάγκη ν' αναλογιστούν άπαντες στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα πως χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια.

Μετά την απογοήτευση, ήρθε το τρομερό σερί

Από το Μουντιάλ του 2018 η εθνική ομάδα της Ιταλίας απουσίασε... Ήρθαν κλάματα, αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα της εθνικής ομάδας της χώρας. Τότε ήταν που ο ιταλικός Τύπος χρησιμοποίησε τίτλους όπως «Η Αποκάλυψη» και «Το μεγάλο φινάλε...» για εκείνη την ομάδα...

Ουδείς ήξερε πως θα συνεχίσει η «σκουάντρα ατζούρα», με τον Τζιαν Πιέρο Βεντούρα φυσικά ν' απομακρύνεται από την τεχνική ηγεσία. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ιταλίας ήθελε μεγάλες αλλαγές, ήθελε σοβαρότητα και αυτή η σοβαρότητα και αυστηρότητα που απαιτούσε η κατάσταση βρέθηκαν στο πρόσωπο του Ρομπέρτο Μαντσίνι.

Μαζί του, η εθνική ομάδα της Ιταλίας τρέχει πλέον ένα τρομερό σερί 28 αγώνων δίχως ήττα! Από αυτά τα 28 παιχνίδια, τα 24 είναι νικηφόρα και υπάρχουν ακόμα 7 ισοπαλίες και μόλις 2 ήττες σε 33 αναμετρήσεις κατά τις οποίες ο άλλοτε κόουτς της Μάντσεστερ Σίτι κράτησε το «τιμόνι».

Μάλιστα, ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλούν οι αριθμοί στα γκολ για την εθνική ομάδα της Ιταλίας, έχοντας πλέον μετά και την τριάρα επί της Τουρκίας τον αριθμό των 82 γκολ στο ενεργητικό και μόλις 14 φορές έχει παραβιαστεί η δική της εστία!

Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός...

... τότε η εθνική ομάδα της Ιταλίας μάλλον προετοιμάζεται για μεγάλα πράγματα στο τουρνουά! Το σύνολο του Ρομπέρτο Μαντσίνι ξεκίνησε στο φετινό Euro με τα τρία γκολ που ήρθαν όλα στο δεύτερο μέρος της αναμέτρησης με την Τουρκία έπειτα από την σθεναρή αντίσταση που προέβαλαν οι «γείτονές» μας, όμως, το αποτέλεσμα αυτό προσφέρει φοβερή ώθηση στην «σκουάντρα ατζούρα».

Μπορεί ο ομοσπονδιακός προπονητής των Ιταλών να περιμένει κι εκείνος πολλά από τους παίκτες του, να τους αποθέωσε και να έκανε λόγο για έναν μακρύ δρόμο τον οποίο θα ήθελε να διανύσει μέχρι και τον μεγάλο τελικό του «Γουέμπλεϊ», ωστόσο, έχει τους λόγους του για να ... προσθέτει πίεση στους διεθνείς του.

Η Ιταλία με το 3-0 επί των Τούρκων έφτασε στις 9 διαδοχικές νίκες με 9 διαδοχικά clean sheets! Τα τρία τέρματα που σημείωσε κόντρα στην Τουρκία, είναι γκολ που φυσικά ήρθαν με μεγάλη δυσκολία και τεράστια προσπάθεια.

Όχι μονάχα για την αμυντική τακτική των αντιπάλων και τον απόλυτα άχαρο ρόλο του Μπουράκ Γιλμάζ που δεν μπορούσε να γίνει απειλητικός, αλλά γιατί οι Τούρκοι είχαν δεχθεί μονάχα 3 γκολ σε 10 παιχνίδια προκριματικής φάσης!

Και τώρα δέχθηκαν τα ίδια σε 45 λεπτά αγώνα στο δεύτερο μισό της κόντρας τους με τους Ιταλούς! Το σερί των 28 αγώνων δίχως ήττα φέρνει την αρμάδα του Μαντσίνι ακόμα πιο κοντά στο απόλυτο ρεκόρ των 30 αναμετρήσεων δίχως αρνητικό αποτέλεσμα και η Ιταλία... είναι εδώ, δυνατή και με φωνή, όπως αυτή που βγάζουν οι ποδοσφαιριστές της κάθε φορά στον εθνικό ύμνο!

Η τρίτη και... φαρμακερή πρεμιέρα Euro

Η εθνική ομάδα της Ιταλίας για τρίτη φορά στην ιστορία της βρέθηκε να είναι εκείνη που κόβει την κορδέλα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και συμμετέχει στην πρεμιέρα της διοργάνωσης.

Βέβαια, είναι άλλη η γλύκα της φετινής περίστασης από τη στιγμή που έγινε με παρουσία κόσμου στις εξέδρες, στην Ρώμη, στο «Ολίμπικο», έναν χρόνο μετά τις τρομερά δύσκολες στιγμές που βίωσε η χώρα με την πανδημία και τα όσα δεινά πέρασε όλη η ανθρωπότητα...

Οι Ιταλοί, λοιπόν, έπειτα από το 1968 και το 1988, βρέθηκαν για τρίτη και... φαρμακερή φορά στην πρεμιέρα του Euro. Και αναφέρουμε φαρμακερή διότι ήταν η πρώτη που ολοκληρώθηκε με νικηφόρο αποτέλεσμα. Επιβλητική εμφάνιση από τους παίκτες του Μαντσίνι, πάθος, πίεση για το γκολ, απόλυτο περιορισμό του αντιπάλου που... δεν είχε κι ιδιαίτερη όρεξη να παίξει ποδόσφαιρο και τελικό σκορ 3-0.

Πίσω στο 1968 οι Ιταλοί συμμετείχαν ξανά στην πρεμιέρα έχοντας σημειώσει το 0-0 απέναντι στην Σοβιετική Ένωση, ενώ, το '88 το ματς με την Δυτική Γερμανία είχε ολοκληρωθεί στο ισόπαλο 1-1, με γκολ του νυν προπονητή, Ρομπέρτο Μαντσίνι!

 

EURO Τελευταία Νέα