Μία διοργάνωση, μία οικογένεια

Μία διοργάνωση, μία οικογένεια

Μία διοργάνωση, μία οικογένεια
Εντέν και Τόργκαν Αζάρ ρίχνονται στη μάχη με το Βέλγιο και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος καταγράφει μια λίστα από αδέρφια, που αγωνίστηκαν μαζί στην εθνική τους ομάδα, σε τελική φάση Euro.

Γκάρι και Φιλ Νέβιλ

Σε όλη τους την καριέρα, ο Φιλ Νέβιλ ήταν πάντα στη «σκιά» του αδερφού του, Γκάρι. Ωστόσο, η ικανότητα του Φιλ να αγωνίζεται σε πολλές θέσεις τον έκανε ιδιαίτερα χρήσιμο στα χέρια κάθε προπονητή. Τα αδέρφια Νέβιλ βρέθηκαν στην αποστολή της εθνικής Αγγλίας σε τρία διαφορετικά Euro, το 1996, το 2000 και το 2004. Ο Γκάρι ήταν πάντοτε η πρώτη επιλογή στο δεξί άκρο της άμυνας, ενώ ο αδερφός του κάλυπτε όποια «τρύπα» προέκυπτε. Είτε στη θέση του αριστερού μπακ, είτε στα χαφ.

Νεβιλς

Νίκο και Ρόμπερτ Κόβατς

Για περίπου μία δεκαετία τα δύο αδέρφια ήταν μέλη της εθνικής Κροατίας, παίρνοντας μέρος σε όλα τα μεγάλα τουρνουά με τη «χρβάτσκα». Σε αυτό του 2000, η εθνική Κροατίας δεν κατάφερε να προκριθεί, όμως στα δύο επόμενα που πήρε κανονικά μέρος, τα αδέρφια Κόβατς αγωνίστηκαν μαζί. Το 2004 και το 2008. Στο δεύτερο Euro, μάλιστα, ο Νίκο Κόβατς ήταν αρχηγός της ομάδας. Στη συνέχεια αποχώρησε από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και το περιβραχιόνιο κατέληξε στον αδερφό του Ρόμπερτ.

Κοβατςς

Φρανκ και Ρόναλντ Ντε Μπουρ

«Βίοι παράλληλοι» για τα δίδυμα αδέρφια, στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας τους, είτε σε συλλογικό, είτε σε εθνικό επίπεδο. Ο Φρανκ πήρε μέρος σε τρεις διοργανώσεις (1992, 2000, 2004) και ο Ρόναλντ σε δύο (1996, 2000), όμως μόλις σε μία βρέθηκαν πλάι-πλάι στην αποστολή των «οράνιε». Το 2000, στο τουρνουά που διοργανώθηκε στη χώρα τους και στο Βέλγιο, τα αδέρφια Ντε Μπουρ ήταν στην αποστολή της εθνικής Ολλανδίας, με τον Φρανκ να είναι ο αρχηγός και να έχει μεγάλη συνεισφορά στην πορεία μέχρι τα ημιτελικά. Εκεί, όμως, ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός της ομάδας εξελίχθηκε σε μοιραίο, καθώς έχασε δύο πέναλτι.

Ντε Μπουρς

Μίκαελ και Μπρίαν Λάουντρουπ

Ένας τραυματισμός στέρησε στον Μπρίαν Λάουντρουπ τη συμμετοχή στο Euro 1988, όπου αγωνίστηκε μόνο ο αδερφός του Μίκαελ, σκοράροντας κιόλας. Στο μεγάλο ραντεβού του 1992, όταν η Δανία έκανε την έκπληξη και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, δεν ήταν και τα δύο αδέρφια στην αποστολή. Ο Μίκαελ είχε αποχωρήσει προσωρινά από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, λόγω διαφορών με τον ομοσπονδιακό τεχνικό, με αποτέλεσμα μόνο ο Μπρίαν Λάουντρουπ να κατακτήσει το Euro. Η μοναδική διοργάνωση, που αγωνίστηκαν ο ένας δίπλα στον άλλο ήταν στην Αγγλία, το 1996. Η εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ευρώπης απογοήτευσε, όχι όμως και ο Μπρίαν Λάουντρουπ, που πέτυχε τρία γκολ.

Λαουντρουπς

Φράνκο και Τζουζέπε Μπαρέζι

Τα δύο αδέρφια ακολούθησαν εντελώς διαφορετική πορεία σε συλλογικό επίπεδο, αφού ο μεν ήταν «σημαία» της Μίλαν και ο δε ηγέτης της Ίντερ. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν παράλληλους δρόμους ούτε στην εθνική Ιταλίας, καθώς ο Τζουζέπε δεν κλήθηκε πολλές φορές στην καριέρα του στη «σκουάντρα ατζούρα». Οι δυο τους ήταν μαζί μόνο στο Euro του 1980 και από ‘κει και πέρα μόνο ο Φράνκο Μπαρέζι «έλαμψε» για πολλά χρόνια στο κέντρο της άμυνας της Ιταλίας.

Μπαρεζις

 

EURO Τελευταία Νέα