Καστροβίλι: Από τον κλασσικό χορό... στο Euro!

Κώστας Ζάλιαρης
Καστροβίλι: Από τον κλασσικό χορό... στο Euro!
Ο Γκαετάνο Καστροβίλι ενημερώθηκε ανήμερα της πρεμιέρας του Euro πως θα είναι στην αποστολή της Ιταλίας. Τα μαθήματα χορού που έκανε πιτσιρικάς... έπιασαν τόπο!

Η Ιταλία ανοίγει το φετινό τουρνουά του καλοκαιριού, με την Ρώμη να φιλοξενεί το πρώτο παιχνίδι του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξάγεται με αναβολή ενός έτους, αφού, με το ξέσπασμα της πανδημίας τους πρώτους μήνες του 2020 ήταν αδύνατο για τον θεσμό να λάβει χώρα όπως είχε προγραμματιστεί σε διάφορες μεγάλες πόλεις της Γηραιάς ηπείρου.

Με τους εμβολιασμούς να συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς, την ανθρωπότητα να έχει προσαρμοστεί σε μια νέα κανονικότητα και τις ποδοσφαιρικές Αρχές να έχουν πάρει τα μέτρα τους και για την επαναφορά του κόσμου στα γήπεδα, το Euro ανοίγει απόψε (22:00, ANT1) αυλαία και η Ιταλία κοντράρεται με την Τουρκία.

Ανέλπιστα, ένα παιδί από το Μπάρι, ο Γκαετάνο Καστροβίλι, κλήθηκε και συμπεριλήφθηκε εσπευσμένα στην αποστολή της «σκουάντρα ατζούρα» για το τουρνουά, με τον Λορέντζο Πελεγκρίνι να τραυματίζεται στην τελευταία προπόνηση της ομάδας του Μαντσίνι. Ο χαφ της Φιορεντίνα ενσωματώθηκε με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του στην Ρώμη και ξεκινάει για εκείνον ένα ταξίδι που... δεν μπορούσε με τίποτα να έχει φανταστεί όταν ως πιτσιρικάς έκανε μαθήματα κλασσικού χορού.

Ο λόγος που ντριμπλάρει με θράσος και λατρεία

Κάτι το οποίο τον χαρακτηρίζει πέρα από τις τρομερές ικανότητες με τις οποίες συστήνεται ως κεντρικός μέσος που προωθεί πολύ γρήγορα και με ακρίβεια το παιχνίδι προς την επίθεση, είναι οι ντρίμπλες του. Δεν θα φοβηθεί να κάνει και την γνωστή «ρουλέτα» που έμαθε όλος ο κόσμος από τον Ζιντάν. Δεν θα φοβηθεί να ζαλίσει τον αντίπαλο στα πόδια. Δεν θα φοβηθεί τους απότομους ελιγμούς και θα πατήσει με δύναμη, ακριβώς όπως πρέπει και... όπως έμαθε από μικρό παιδί.

Αυτά τα μαθήματα δεν τα πήρε σε ακαδημία της ομάδας στη γειτονιά που μεγάλωσε, αλλά... στον κλασσικό χορό με τον οποίο ασχολήθηκε όντας πιτσιρίκος! Ο Γκαετάνο Καστροβίλι δηλώνει ακόμα και τώρα την αγάπη για τον χορό και έχει φροντίσει ώστε να του βγει σε καλό ό,τι έμαθε, στις κινήσεις που κάνει στο χορτάρι.

«Με βοηθάει πολύ με όσα κάνω στο γήπεδο. Οι κινήσεις μου είναι τέτοιες που προέρχονται και από τις προπονήσεις που έκανα στον χορό. Είχα ξεκινήσει κανονικά κλασσικό χορό όταν ήμουν παιδάκι» έχει αναφέρει και μπορεί η καριέρα που ακολουθεί να είναι παντελώς διαφορετική από αυτή ενός χορευτή, όμως δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουν ως έναν καλλιτέχνη στον άξονα.

Για χάρη του παππού του και την περηφάνια του Μπάρι...

Όταν αποφάσισε να σταματήσει τον χορό και ν' ασχοληθεί με την μπάλα, δεν το έκανε γιατί ξαφνικά κουράστηκε, βαρέθηκε ή δεν έβρισκε ενδιαφέρουσες τις χορευτικές κινήσεις και τα μαθήματα που έκανε. Βίωσε απώλεια και αυτό τον οδήγησε στο ποδόσφαιρο. Φυσικά, δεν το μετάνιωσε ποτέ κι ούτε πρόκειται. Και του βγήκε σε πολύ καλό, πιθανότατα γιατί το αγαπημένο του πρόσωπο που «έφυγε» από τη ζωή, θα τον προσέχει...

«Έπειτα από τον θάνατο του παππού μου και λόγω του ότι ήταν τρελαμένος οπαδός της Μπάρι, αποφάσισα να παίξω ποδόσφαιρο κι έτσι πήγα σε ποδοσφαιρικό σχολείο στην γειτονιά που μεγάλωσα» έχει πει ο Καστροβίλι. Το Μπάρι, είναι υπερήφανο για εκείνον και για όσα έχει καταφέρει. Βλέπει στο πρόσωπό του έναν ποδοσφαιριστή ίνδαλμα. Έναν παίκτη που μπορεί ν' αποτελέσει πρότυπο για τα νέα παιδιά της πόλης ώστε να συνεχίσουν να κυνηγούν τα όνειρά τους.

Ο Αντόνιο Κασάνο ήταν ο τελευταίος... ήρωας του Μπάρι στο ποδόσφαιρο. Όμως εκείνος με τα όσα εξωαγωνιστικά του τερτίπιτα και την τρέλα που κουβαλούσε, όσο κι αν αποτελούσε διαφήμιση για την γενέτειρά του, δεν ήταν το καταλληλότερο πρόσωπο. Και τώρα, ο 24χρονος χαφ είναι ένα πραγματικό καμάρι...

Πιο «φωτεινός» και από τον Μπόατενγκ

Η Φιορεντίνα τον έκανε δικό της έναντι 1,5 εκατομμυρίου ευρώ το 2017, τον ενέταξε στο τμήμα κ-19 και εκείνος εξ αρχής προκάλεσε ισχυρό αντίκτυπο δικαιώνοντας την ομάδα του για την επιλογή της. Είχε πετύχει 6 γκολ σε 14 ματς. «Ψήθηκε» λίγο περισσότερο στην δεύτερη κατηγορία με την Κρεμονέζε και εκεί φρόντισε ώστε να κρατήσει τις πιο σοβαρές και σημαντικές αναμνήσεις ως οδηγό για το μέλλον.

«Στις χαμηλές κατηγορίες παλεύεις πραγματικά. Απόλαυσα τις δύο σεζόν στην Serie B. Εκεί είναι που μαθαίνεις πως είτε θα επιβιώσεις είτε θα πέσεις και παίζεις με το μυαλό σου σε αυτή την αποστολή. Μοχθείς αληθινά» είχε αναφέρει πριν από καιρό σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην συνδρομητική ιστοσελίδα theAthletic.

Από την ημέρα που εντυπωσίασε σε ματς απέναντι στην Νάπολι τον Σεπτέμβρη του 2019, στην έναρξη της σεζόν που στιγματίστηκε από τον κορονοϊό, ο Καστροβίλι έγινε ο ποδοσφαιριστής τον οποίο στην Φιορεντίνα ήθελαν πλέον να στηρίξουν αλλά και να στηριχθούν πάνω του για το μέλλον. Πέραν του ότι είχε ήδη τιτλοφορηθεί ως ο... νέος Κασάνο, στους «βιόλα» τον θεωρούσαν πιο σημαντικό ακόμα και από τον Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ για τις υποχρεώσεις της ομάδας!

Το συμβόλαιό του με την Φιορεντίνα ανανεώθηκε στα τέλη του 2019 και ολοκληρώνεται το 2024. Και το Μπάρι τον καμαρώνει και ευελπιστεί τώρα πλέον στο Euro ν' αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς. Έναν άνθρωπο που με την μπάλα στα πόδια, θα ξαναδώσει πνοή κι ελπίδα στην πόλη...

 

EURO Τελευταία Νέα