«Δουλεύουμε για το μέλλον μας»

Βασίλης Τσίγκας
«Δουλεύουμε για το μέλλον μας»

bet365

Οι Δημήτρης Γιαννούλης και Παντελής Χατζηδιάκος μίλησαν στο gazzetta.gr μετά τη νίκη επί της Αρμενίας στο Γερεβάν κι εξήγησαν το σκεπτικό της νέας Εθνικής του Τζον Φαν΄τ Σιπ. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ: Βασίλης Τσίγκας.

Επιστροφή στοιχήματος* στα Προκριματικά του Euro 2020! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Η διαπίστωση ενός Αρμένιου δημοσιογράφου, με τον οποίο… παγώναμε δίπλα δίπλα στις εξέδρες του Βαζγκέν Σαργκσιάν, μόλις ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο ήταν ενδεικτική: «Παίζετε πολύ καλύτερα σήμερα σε σχέση με την Αθήνα. Θα είχατε προκριθεί άνετα, αν παίζατε έτσι σε όλα τα προκριματικά».

Δύσκολο να διαφωνήσεις μαζί του, όμως άντε να του εξηγήσεις τι έγινε σε αυτά τα προκριματικά. Η σκληρή αλήθεια λέει, ότι αν είχαμε κερδίσει εντός έδρας την Αρμενία και το Λίχτενσταϊν, τώρα θα παίζαμε έναν τελικό πρόκρισης με τη Φινλανδία στο ΟΑΚΑ. Η πραγματικότητα του γηπέδου, όμως, και η εικόνα που είχαμε σε αυτά τα δύο παιχνίδια, μας προσγειώνει απότομα.

Είναι φανερό, ότι το τσιπάκι έχει αλλάξει στην Εθνική ομάδα. Αρχής γενομένης από το παιχνίδι με την Ιταλία στη Ρώμη, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα προσπαθεί να παίξει διαφορετικά. Και μπορεί στο Ολίμπικο να χάσαμε με 2-0, στα δύο επόμενα παιχνίδια όμως πήραμε τη νίκη με ένα ποδόσφαιρο που δεν έχουμε μάθει να βλέπουμε από την Ελλάδα. Πίεση ψηλά, πολύ τρέξιμο, αλληλοκαλύψεις παντού κι επίθεση! Επίθεση! Το λέμε, το γράφουμε και σχεδόν δεν το πιστεύουμε.

Στο πρώτο ημίχρονο με την Αρμενία, πετύχαμε γκολ, είχαμε δοκάρι, δύο ακόμα καλές ευκαιρίες κι έπρεπε να πάρουμε κι ένα πέναλτι, που κέρδισε ο Δημήτρης Γιαννούλης, όμως ο Πολωνός διαιτητής κακώς τον χρέωσε με κίτρινη κάρτα για θέατρο. Ο ακραίος αμυντικός του ΠΑΟΚ θεωρητικά έπαιζε στην άμυνα, όμως περισσότερο ήταν πάνω από τη γραμμή του κέντρου παρά κάτω.

«Είχαμε καλή παρουσία σήμερα. Κυριαρχήσαμε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Το σκορ δεν αντιπροσωπεύει την εικόνα του αγώνα, μπορούσαμε να είχαμε κερδίσει με περισσότερα γκολ. Δεν πειράζει, όμως. Θα είμαστε πιο προσεκτικοί στα επόμενα παιχνίδια, για να τα τελειώνουμε πιο νωρίς», μας είπε έξω από τα αποδυτήρια του γηπέδου ο 24χρονος άσος των Πρωταθλητών Ελλάδας, που μοίρασε την ασίστ στον Λημνιό για το γκολ που μας χάρισε τη νίκη στο 35’.

Ο Παντελής Χατζηδιάκος εμφανίστηκε στις κλήσεις του Φαν΄τ Σιπ, ως κομμάτι του «project Κατάρ», της προσπάθειας του Ολλανδού προπονητή να δει όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες ενόψει των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μετρά τρεις εμφανίσεις, αυτές τις τρεις που μνημονεύσαμε και προηγουμένως, που δείχνουν ότι κάτι αλλάζει στην εικόνα της ομάδας.

«Αυτό το παιχνίδι ήταν ακόμα πιο σημαντικό από τα προηγούμενα, γιατί με τη Βοσνία δείξαμε καλό πρόσωπο κι έπρεπε να συνεχίσουμε να έχουμε βελτίωση. Γι’ αυτό και το παιχνίδι με τη Φινλανδία είναι ακόμα πιο σημαντικό. Έχουμε κάνει τώρα τρία καλά παιχνίδια και δεν πρέπει να σταματήσουμε το σερί», τόνισε.

Ο 22χρονος αμυντικός της Άλκμααρ είναι από τα φρέσκα πρόσωπα της ομάδας και δεν έχει ζήσει από κοντά το πρόσφατο παρελθόν. Παρακολουθούσε εξ αποστάσεως την… αποσταθεροποίηση της ομάδας, όμως τώρα είναι μέλος της και βλέπει από μέσα την αλλαγή που πραγματοποιείται.

«Δεν μπορώ να πω τι έχει αλλάξει, γιατί δεν ήμουν εδώ. Αυτό όμως που βλέπω, είναι ότι έχουμε δεθεί πολύ σαν ομάδα. Θέλουμε να δουλέψουμε. Θέλουμε να τρέξουμε ο ένας για τον άλλον. Έχουμε πει μεταξύ μας ότι τα λάθη επιτρέπονται, μόνο αν δουλέψουμε σαν ομάδα και βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Είμαστε μια δεμένη ομάδα».

Ο Γιαννούλης από την άλλη έχει προλάβει και την προηγούμενη κατάσταση. Κι αν πρέπει να αποκωδικοποιήσουμε την μεταστροφή στην εικόνα της ομάδας, η εύκολη λύση είναι η αλλαγή του προπονητή. «Ένας προπονητής μόνος του δεν μπορεί να αλλάξει την εικόνα μιας ολόκληρης ομάδας. Το αποφασίσαμε κι εμείς οι παίκτες να δώσουμε το 100%. Όχι ότι πριν δεν το δίναμε, αλλά ίσως δεν ήμασταν συγκεντρωμένοι. Είχαμε στο μυαλό μας να πάμε την Εθνική εκεί που πρέπει, όμως δεν τα καταφέραμε».

Κάτι, όμως, πρέπει να έχει αλλάξει. «Πλέον παίζουμε πολύ πιο επιθετικά. Σύγχρονο ποδόσφαιρο, απ’ τα πλάγια με τις γραμμές ψηλά. Μακάρι να συνεχίσουμε να παίζουμε έτσι για να πάρουμε μια πρόκριση», συμπλήρωσε ο ακραίος αμυντικός του ΠΑΟΚ.

Αυτό που φαίνεται πως έχει αλλάξει ο Ολλανδός τεχνικός είναι η νοοτροπία της ομάδας. Αυτό το «όλοι για έναν κι ένας για όλους», που ακούμε πάντα ως κλισέ στα ομαδικά αθλήματα, δείχνει να έχει εφαρμογή στην Εθνική του Φαν’τ Σιπ. Και ο τρόπος προσέγγισης του κάθε παιχνιδιού, με συγκεκριμένα πράγματα που περιμένει να δει στον αγωνιστικό χώρο από τους παίκτες, λειτουργεί ως άσκηση προετοιμασίας για τα όσα ελπίζουμε να δούμε στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

«Όταν μπαίνουμε σε κάθε αγώνα, έχουμε δουλέψει σε κάποια συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία θέλουμε να τα δείξουμε. Κι έχουμε την πίστη, ότι αν τα κάνουμε αυτά τα πράγματα που μας έχει πει ο προπονητής, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να χάσουμε. Πρώτα κοιτάμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και μετά θα έρθει η νίκη», μας είπε ο Χατζηδιάκος.

Αν συνυπολογίσουμε και τα όσα είχε πει ο Φαν’τ Σιπ πριν το παιχνίδι με την Αρμενία, όταν τόνιζε ότι η εμφάνιση τον ενδιαφέρει περισσότερο από το αποτέλεσμα, μπορεί εσφαλμένα να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι παίκτες μπαίνουν στο χορτάρι χωρίς να τους ενδιαφέρει αν θα κερδίσουν ή θα χάσουν. Ο Γιαννούλης, όμως, το ξεκαθάρισε: «Η αλήθεια είναι ότι το σκεπτικό «και να χάσουμε ένα παιχνίδι τώρα επειδή δεν έχει βαθμολογική σημασία» δεν υπάρχει. Γιατί όταν παίζεις για την Εθνική ομάδα, δεν χωράνε οι ήττες. Είμαστε αποφασισμένοι να γυρίσουμε την κατάσταση. Μπαίνουμε σε κάθε παιχνίδι για να κερδίσουμε, ανεξάρτητα αν υπάρχει βαθμολογικό κίνητρο ή όχι. Προετοιμάζουμε τους εαυτούς μας για μια μεγάλη διοργάνωση».

Ίσως το πιο σημαντικό, όμως, είναι η πεποίθηση που αρχίζει να δημιουργείται στους παίκτες από τον προπονητή, πως αν παίξουν όπως τους λέει, τότε θα έρθει και το αποτέλεσμα. Το είπε ο Χατζηδιάκος, το ανέφερε και ο Γιαννούλης: «Σίγουρα πρώτα κοιτάμε την εικόνα μας και το πώς θα παίξουμε, όμως αν έχουμε την εικόνα που είχαμε σήμερα, είναι πολύ δύσκολο να ηττηθείς».

Μπορεί η πρόκριση στο Euro 2020.να χάθηκε, όμως δεν έχει και πολύ νόημα να ματαιοπονείς για τα όσα πέρασαν. Οι διεθνείς δείχνουν να έχουν καταλάβει τι έκαναν λάθος και υπό την καθοδήγηση του Φαν’τ Σιπ κοιτούν μπροστά. Το βλέμμα όλων είναι καρφωμένο στον Δεκέμβριο του 2022 και όπως εξήγησε και ο Χατζηδιάκος «Τα επόμενα παιχνίδια είναι στην ίδια λογική. Είναι σημαντικά γιατί θα μας βοηθήσουν να βελτιωθούμε σαν ομάδα. Αυτό μας ενδιαφέρει. Δουλεύουμε για το μέλλον αυτή τη στιγμή».

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO Τελευταία Νέα