Εθνική: Αυτά άλλαξε ο Φαν'τ Σιπ και «αγόρασε» ηρεμία και πίστωση χρόνου! (poll)

Δημήτρης Τομαράς
Εθνική: Αυτά άλλαξε ο Φαν'τ Σιπ και «αγόρασε» ηρεμία και πίστωση χρόνου! (poll)

bet365

Ο Ολλανδός τεχνικός έχει... δρόμο ακόμα όμως το 2-1 με τη Βοσνία στο ΟΑΚΑ αλλά κυρίως οι ενδείξεις αλλαγής νοοτροπίας μαζί με την βελτίωση της εικόνας της Εθνικής του δίνουν άνεση χρόνου. Ποια είναι όμως τα στοιχεία που άλλαξε ή προσπαθεί να αλλάξει;
Προφανώς και σε έναν όμιλο που η Εθνική απέτυχε να διασφαλίσει την 2η θέση και μαζί την πρόκρισή της για τα τελικά του Euro2020 δεν μπορεί να θεωρηθεί ως απόλυτη ή μεγάλη επιτυχία το 2-1 στο... τραγικά άδειο ΟΑΚΑ επί της κάκιστης Βοσνίας (σ.σ. σε ματς που δεν είχε βαθμολογικό ενδιαφέρον ή αντίκρισμα για την Ελλάδα). Μία Βοσνία που όμως είχε την μεγάλη βαθμολογική ανάγκη για νίκη και είχε μείνει - μέχρι και πριν το ματς με την Ελλάδα - στο κόλπο της πρόκρισης. Είναι όμως ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση και την απόπειρα αγωνιστικής... αναδόμησης και... αναγέννησης της Εθνικής μας. Ένα πολύ καλό... σημάδι για όσα μπορεί να έρθουν στην συνέχεια. Ο Φαν'τ Σιπ σε πρώτη φάση προσπαθεί να κάνει πράξη ότι του ζητήθηκε. Να... χτίσει μία νέα Εθνική, φέρνοντας καινούρια πρόσωπα και προσπαθώντας να τα... δέσει με τους λεγόμενους... παλιούς. Να φτιάξει μία βάση παικτών και να δημιουργήσει μία Εθνική που θα είναι ξανά ομάδα εντός και εκτός γηπέδου και φυσικά θα φέρει αποτελέσματα και προκρίσεις. Και αυτό διότι ως Ελλάδα μας έχουν λείψει και τα δύο...
Εννοείται πως ο δρόμος είναι ακόμα... μακρύς, όμως αυτή η νίκη με τους Βόσνιους και η τόσο καλή και πειστική εμφάνιση (σ.σ. εμφάνιση που ανάλογή της είχαμε να δούμε αρκετό καιρό από την Εθνική) του... αγοράζει ηρεμία και άνεση χρόνου ενώ παράλληλα τον βοηθάει στο να κερδίσει περισσότερο την εκτίμηση των παικτών του. Ο ίδιος άλλωστε το αναγνώρισε πως η Εθνική έχει ακόμα πορεία να διανύσει και αρκετή δουλειά να κάνει ενώ όπως έλεγε on camera μετά το παιχνίδι με τους Βόσνιους ούτε ο... Χάρι Πότερ είναι αλλά ούτε και μαγικό... ραβδάκι έχει. Ο άλλοτε τεχνικός της Τσβόλε είναι η αλήθεια πως θέλοντας να... πειραματιστεί και να δει το ποιοι παίκτες του κάνουν περισσότερο ρίσκαρε και ίσως και να ρίσκαρε αρκετά σε δύσκολα ματς όπως με Ιταλία και Βοσνία διότι εάν τα αποτελέσματα σε συνδυασμό με την εικόνα δεν ήταν ανάλογα της νέας... εποχής που γίνεται προσπάθεια να έρθει τότε η... τριβή και η σκληρή κριτική θα ερχόταν από πολύ νωρίς και θα είχε... ζόρια από τώρα. Ας δούμε όμως έξι στοιχεία που άλλαξε ή προσπαθεί να αλλάξει ο Ολλανδός:
1. ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΛΑΘΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ: Ο Ολλανδός ξεκίνησε σε μία λογική του να μην αναζητήσει δικαιολογίες ή... άλλοθι. Ναι η Εθνική δεν παίζει σε... καυτές έδρες. Ναι ο κόσμος έχει απομακρυνθεί. Ναι είχε απαξιωθεί αρκετά. Ναι έμεινε εκτός στόχων σε αυτήν την προκριματική φάση. Ναι σε όλα. Δικαιολόγησε απόλυτα το γεγονός ότι ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη του στην ομάδα, εξήγησε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τον... κερδίσει ξανά αυτόν τον κόσμο και άρχισε να δουλεύει πάνω σε όλα τα κακώς κείμενα. Ξεκίνησε από την αρχή με στόχο να εντοπίσει όλα τα προβλήματα και τα λάθη που έγιναν πριν από αυτόν για να προσπαθήσει να τα λύσει. Γνωρίζοντας παράλληλα πως για αυτόν το να είναι προπονητής σε μία ομάδα όπως η Εθνική Ελλάδας είναι τεράστια ευκαιρία να (ξανά)φτιάξει το όνομά του επεδίωξε από την αρχή να δείξει έργο και δουλειά.
Ενδεικτικό παράδειγμα τα όσα είχε πει μετά το 1-1 με το Λιχτενστάιν ανάμεσα στα άλλα: «Είμαστε απογοητευμένοι. Ήταν σαν να χάσαμε έναν αγώνα που θα έπρεπε να έχουμε κερδίσει, δεδομένου των ευκαιριών που είχαμε. Το Λιχτενστάιν είχε μόλις μια φάση. Πιάσαμε πάτο. Από εδώ και πέρα πρέπει να δουλέψουμε και η ομάδα να αναζωογονηθεί». Επίσης για την απουσία του κόσμου στο ίδιο ματς είχε επισημάνει: «Δεν ήταν έκπληξη για μένα. Δεν περίμενα τόσο κόσμο σήμερα. Πρέπει να το αξίζεις και δεν το αξίζουμε σύμφωνα με τα τελευταία χρόνια. Για να έχεις φιλάθλους πρέπει να το αξίζεις και να το δείχνεις με τα αποτελέσματα. Πρέπει να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Θα είναι ενδιαφέρον. Θέλουμε παίκτες σε πιο νεαρή ηλικία και κάποιους που ήδη είναι στην ομάδα. Πρέπει στους επόμενους μήνες να... χτίσουμε κάτι νέο. Να αποδεχθούμε την κατάσταση όμως να κοιτάξουμε τι θα αλλάξουμε και με παίκτες που θα μας δώσουν ποιότητα αλλά και θα έχουν την κατάλληλη ηλικία».
2. ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ: Στην Εθνική ομάδα το προηγούμενο διάστημα και ειδικά μετά το περίφημο ματς με την ήττα από την Αρμενία και τα όσα ακολούθησαν με Αναστασιάδη - Σωκράτη - Μανωλά και... λοιπούς εμπλεκόμενους (σ.σ. και φυσικά με όλες τις δηλώσεις και τον σχετικό... χαμό) φαινόταν ότι υπήρχε πρόβλημα στο πως την προσέγγιζαν και την αντιμετώπιζαν οι παίκτες αλλά και όλο το περιβάλλον γύρω από την Εθνική. Σε αυτό βέβαια συνέβαλλαν και οι αστοχίες σε επιλογές προπονητών και σειρά άλλων θεμάτων τα τελευταία χρόνια από τις διοικήσεις της ΕΠΟ και τους πλέον αρμόδιους της Εθνικής. Ο Φαν'τ Σιπ επιχείρησε να το δουλέψει πολύ αυτό. Κανείς δεν είναι πάνω από την ομάδα. Κανείς δεν λειτουργεί εγωιστικά. Κανένας δεν πάει στην Εθνική μόνο και μόνο για να πει ότι δίνει το παρών. Κανένας δεν λειτουργεί αυτόνομα ή σε βάρος της ομάδας. Για να είσαι στην Εθνική πρέπει να έχεις την σωστή νοοτροπία. Να πηγαίνεις διότι έχεις ως στόχο να τα δώσεις όλα για την Εθνική και μέσα από τις διακρίσεις που θα προκύψουν να αναδειχθείς και εσύ ως παίκτης.
Θυμίζουμε πως το προηγούμενο διάστημα ο Ολλανδός είχε πει (σ.σ. για ακρίβεια πριν το ματς με το Λιχτενστάιν) μεταξύ άλλων: «Πρέπει οι παίκτες να αφήσουν στην άκρη το 'εγώ' και βέβαια να δουλέψουν σκληρά για να έρθουν τα αποτελέσματα. Δεν ήρθα εδώ για να περάσω καλά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό είναι να εξηγήσουμε τι περιμένουμε όταν έρχονται οι παίκτες στην ομάδα. Να μην έρχονται απλά για να επιστρέψουν για λίγες μέρες στην Ελλάδα και να δουν την οικογένειά τους. Θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη όλα τα άλλα και να είναι περήφανοι όταν έρχονται στην Εθνική, να είναι για αυτούς προτεραιότητα».
Σε αυτό το σημείο έχει την σημασία του να υπενθυμίσουμε ποια ήταν τα πέντε κριτήρια που είχε θέσει ο Τάκης Φύσσας στο G-Weekend για να είναι κάποιος στην Εθνική: «Το 1ο για μένα είναι η αγωνιστική νοοτροπία αλλά και γενικά η νοοτροπία που πρέπει να έχεις ως άνθρωπος . Όσοι έρχονται να νιώθουν ότι η Εθνική είναι η προτεραιότητά τους. Το 2ο είναι η αφοσίωση. Να είναι αφοσιωμένοι στην Εθνική ομάδα και στον σκοπό που υπηρετεί αυτή η ομάδα δίνοντας πάντα τον καλύτερο τους εαυτό. Το 3ο είναι το ομαδικό πνεύμα. Η αυτοθυσία και το εμείς πάνω από το εγώ. Η ομάδα είναι πάνω απ' όλους και ο καθένας μας να βάζει την ομάδα πάνω από το εγώ του. Ένας παίκτης οταν έρχεται στην Εθνική σημαίνει ότι έχει ξεχωρίσει ατομικά στην ομάδα του.Στην Εθνική καλείται να διακριθεί ομαδικά στο υψηλότερο επίπεδο.
Το 4ο είναι οι κανόνες. Τους κανόνες τους θέτεις και πρέπει να τους εφαρμόζεις. Έτσι νιώθουν οι ποδοσφαιριστές ότι υπάρχει ισορροπία και το περιβάλλον είναι ασφαλές για όλους. Το 5ο είναι να έχεις πάθος και ενθουσιασμό για να πετύχεις τον στόχο της ομάδας. Το αίσθημα να παίζεις για την Εθνική της χώρας σου είναι μοναδικό. Σιγά σιγά λοιπόν να δείξουμε το πως πρέπει να σκέφτονται για να ξανακάνουμε μία ανοδική πορεία. Άλλωστε εάν από το 2014 και μετά η Εθνική πήγαινε καλά εμείς δεν θα ήμασταν εδώ. Να μπουν λοιπόν οι αξίες και οι βάσεις. Οι σωστές βάσεις».
3. ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ: Ο Φετφατζίδης ήταν εκείνος που πλήρωσε το... μάρμαρο με την Ιταλία όχι τόσο για την σοβαρότητα της πράξης του όσο για να αποτελέσει το παράδειγμα για τους άλλους. Στο παρελθόν υπήρξαν κρούσματα απειθαρχίας στην Εθνική. Άλλοτε αντιμετωπίστηκαν σωστά και άλλοτε όχι. Ο Φαν'τ Σιπ ήθελε να δείξει στον Φετφατζίδη ότι ακόμα και ο πιο απλός κανόνας πρέπει να τηρείται. Οι κανόνες έχουν τεθεί εντός της ομάδας, έχουν μεταφερθεί προς τους παίκτες και πρέπει να τηρούνται οπωσδήποτε. Αλλιώς θα πληρώνεις το... τίμημα αλλά όχι με... εξοντωτικό τρόπο. Ο άσος του Άρη έμεινε εκτός από ένα ματς. Κατάλαβε και δέχθηκε το λάθος του, έπαιξε με τη Βοσνία και ήταν στην φάση του 2-1, για να επιβραβευτεί μετά από τον Ολλανδό προπονητή με πολύ καλά σχόλια κυρίως γιατί δεν... παράτησε την φάση. Βέβαια μένει να φανεί και η διαχείριση ως προς την συνέχεια.
4. ΚΙΝΗΤΡΟ, ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ... ΔΙΨΑ: Τα τρία παραπάνω στοιχεία συνδέονται με το κομμάτι της νοοτροπίας. Εφόσον πηγαίνεις στην Εθνική και έχεις την πρέπουσα νοοτροπία τότε έχεις και το κίνητρο, την διάθεση και την... δίψα να... ματώσεις για την φανέλα. Ο νεαρός Βαγγέλης Παυλίδης τα... συνόψισε όλα αυτά με την δήλωση πως ο Φαν'τ Σιπ έψαχνε το πάθος των Ελλήνων διεθνών. Ότι ήθελε να το δει στον αγωνιστικό χώρο. Η Εθνική εξάλλου πέραν του σκληρού αμυντικού της προφίλ είχε και το πάθος που την χαρακτήριζε στα καλά της χρόνια.
5. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ: Ο Φαν'τ Σιπ δείχνει πως δεν θέλει μία Εθνική που να... κλείνεται στο αμυντικό της... καβούκι και να χτυπάει με αντεπιθέσεις. Θέλει μία ομάδα αρκετά γρήγορη, που να πιέζει πολύ και σωστά, να έχει καλή κυκλοφορία, να έχει κατοχή, να βγάζει φάσεις και να σκοράρει αρκετά. Επιζητά κοινώς μία Εθνική που να παίζει περισσότερο ποδόσφαιρο κατοχής και πρωτοβουλίας και λιγότερο άμυνας και... αναμονής. Είναι βέβαια άλλο το τι θέλεις και άλλο το τι μπορείς να κάνεις. Γι' αυτό και εν μέσω των πολλών πειραματισμών (σ.σ. και σίγουρα ορισμένων που ήταν πιο τραβηγμένοι απ' άλλους) ψάχνει παίκτες που να μπορούν να ταιριάξουν σε αυτό που προσπαθεί κυρίως από την μέση και μπροστά. Πιθανώς με ένα σχήμα 4-2-3-1 με ένα συμπαγές αλλά και ταυτόχρονα δημιουργικό επιθετικά σύνολο. Ο ίδιος ξέρει καλά πως ειδικά σε κάποιες θέσεις (σ.σ. π.χ. του επιτελικού χαφ όπως άλλος παίκτης με την ποιότητα του Φορτούνη δεν υπάρχει) οι επιλογές του δεν είναι πολλές αλλά φαίνεται διατεθειμένος να εξαντλήσει κάθε περιθώριο και κάθε λύση.
6. Η ΛΟΓΙΚΗ ΟΤΙ ΤΑ ΒΑΡΙΑ... ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ: Ο Φαν'τ Σιπ με την επιλογή του να αφήσει εκτός κλήσεων παίκτες όπως οι Σωκράτης και Μανωλάς (σ.σ. έστω προσωρινά και για τα ματς που... τρέχουν) προκάλεσε μεγάλη αίσθηση. Δεν είναι κάτι που γίνεται κάθε μέρα. Είναι σαφές ότι εκτός από το να δει νέα πρόσωπα στην άμυνα ήθελε να στείλει και ένα ίσως πιο σκληρό και αυστηρό μήνυμα.
Ότι κανείς όσο καλός, ποιοτικός, χαρισματικός και μεγάλος παίκτης και να είναι δεν έχει διασφαλισμένη θέση στην Εθνική μόνο και μόνο για το όνομά του και την ποδοσφαιρική του... φήμη. Δεν έχει τίποτα εγγυημένο μόνο και μόνο λόγω ονόματος. Δεν είναι εύκολο αυτό που έκανε και δεν είναι δεδομένο πως θα μπορέσει να το χειριστεί άνετα στην συνέχεια, ωστόσο αναγκάζει τους πάντες να δίνουν το... 101% στις προπονήσεις και στις αναμετρήσεις για να έχουν έτσι θέση στην Εθνική. Μέσω αυτής της κίνησης επιζητά να αποκτήσει ένα πιο υγιές αγωνιστικά σύνολο και μία Εθνική που θα έχει την ψυχολογία και την θέληση να παίξει καλό ποδόσφαιρο και να πάρει αποτελέσματα.
«Στείλαμε το μήνυμα ότι η Εθνική δεν είναι για να έρθει κάποιος για ξεκούραση», είπε μετά το ματς με τη Βοσνία. Τοποθετήσεις που δεν γίνονται τυχαία και είναι δεδομένο ότι έχουν την στήριξη -τουλάχιστον σε αυτήν την φάση- των αρμοδίων της Εθνικής. Επίσης είναι τοποθετήσεις που ηχούν ως... καμπανάκια για συγκεκριμένους αποδέκτες (σ.σ. ή έτσι φάνηκε). Από εκεί και πέρα τι μένει; Είναι ακόμα η αρχή. Ο Φαν'τ Σιπ δεν μπορεί να κριθεί τώρα. Όχι ουσιαστικά παρά τις όποιες ενστάσεις που μπορεί να υπάρχουν (σ.σ. αρκετές έχουν και βάση και είναι δικαιολογημένες έως ένα σημείο) επί των αγωνιστικών επιλογών και των προσώπων. Θα κριθεί όμως και μάλιστα πολύ αυστηρά (σ.σ. απόλυτα λογικό) στην επόμενη προκριματική διαδικασία της Εθνικής αλλά και στο Nations League. Θα πρέπει έως τότε να έχει βρει τον σταθερό... κορμό του, το καλύτερο δυνατό σχήμα αλλά και συνολικά τον τρόπο να επαναφέρει την Εθνική στον δρόμο των επιτυχιών. Την πίστωση χρόνου την πήρε δικαιωματικά. Το ζήτημα είναι πως θα την αξιοποιήσει...
- Πιο κάτω ψηφίστε στο poll.
 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO Τελευταία Νέα