Βαϊνάλντουμ: Ελέγχει στη Λίβερπουλ, σκοράρει στην Ολλανδία (vids)

Κώστας Ζάλιαρης
Βαϊνάλντουμ: Ελέγχει στη Λίβερπουλ, σκοράρει στην Ολλανδία (vids)

bet365

Με δυο γκολ σε ένα ημίχρονο απέναντι στη Λευκορωσία, ο Τζίνι Βαϊνάλντουμ απέδειξε ξανά πως ανάλογα με το χρώμα της φανέλας που φοράει και τις αρμοδιότητες που του δίνουν, αποδίδει διαφορετικά και... περίφημα.

Επιστροφή στοιχήματος* στον αγώνα Ουκρανία - Πορτογαλία και 200+ ειδικά στοιχήματα! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Ο Ολλανδός χαφ της Λίβερπουλ, παίζοντας με την εθνική ομάδα της πατρίδας του στα προκριματικά του Euro 2020, συνέβαλε στη νίκη με ανατροπή απέναντι στη Βόρειο Ιρλανδία το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και χρίστηκε σκόρερ δυο φορές στο Κυριακάτικο παιχνίδι με τη Λευκορωσία, χαρίζοντας ουσιαστικά τη νίκη (2-1) στους «οράνιε».

Οι κινήσεις του κοντά στην περιοχή ή και εντός αυτής, αλλά πολύ περισσότεροι η ελευθερία που φαίνεται πως έχει στην Ολλανδία και η επιθετική διάθεση στο παιχνίδι του σε αντίθεση με όσα προσφέρει και τον ρόλο που έχει στη Λίβερπουλ, έχουν αρκετές διαφορές.

Με τη φανέλα με το ολλανδικό εθνόσημο έφτασε πλέον σε σημείο να μετράει 7 τέρματα στις τελευταίες του 11 συμμετοχές, τη στιγμή που έχει μόλις 6 γκολ στους τελευταίους 13 μήνες της παρουσίας του στο «Άνφιλντ».

Έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση επίτευξης τερμάτων που έχει παρουσιάσει στην καριέρα του μέχρι στιγμής, αφού, σκοράρει 0,22 φορές ανά παιχνίδι με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του, σε αντίθεση με τα 0,37 τέρματα/αγώνα που είχε στην Αϊντχόφεν και τα 0,28 που μετρούσε ανά ματς ως μέλος της Νιούκαστλ.

Στη θητεία του στο Λίβερπουλ, έχει μετρήσει 14 γκολ σε 151 εμφανίσεις μέχρι αυτή τη στιγμή, ωστόσο, αυτά που θυμάται περισσότερο ο κόσμος της ομάδας είναι φυσικά τα δυο γκολ στον επικό επαναληπτικό ημιτελικό του περασμένου Champions League απέναντι στη Μπαρτσελόνα στο «Άνφιλντ». Βέβαια, έχει πετύχει κρίσιμα γκολ, όπως αυτό πριν από λίγο καιρό στην έδρα της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ που χάρισε νίκη ή ένα καθοριστικό τέρμα στο Κάρντιφ στην Premier League της περασμένης αγωνιστικής περιόδου.

Παρ' όλα αυτά, ο Βαϊνάλντουμ είναι ποδοσφαιριστής που ξέρει ότι όφειλε να προσαρμοστεί σε διαφορετικές συνθήκες και δεδομένα σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο. Στα χαφ της Λίβερπουλ, σπανιότατα θα τον δει κάποιος να παίρνει τη μπάλα όσο το κάνει στην Ολλανδία, να κινείται αρκετά πιο ελεύθερα, να είναι τολμηρός και να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται.

Στους «κόκκινους» του Μέρσεϊσαϊντ, στο πλάι του Τζόρνταν Χέντερσον, η δουλειά του θα είναι πολύ διαφορετική. Θα κρατήσει μπάλα για να ελέγξει τον ρυθμό που θα έχει πάρει το ματς. Θα τραβήξει αντιπάλους πάνω του είτε για ν' αποφορτίσει τα μετόπισθεν είτε για να δώσει χρόνο ν' ανέβουν όσοι θα πρέπει να συμμετέχουν πιο γρήγορα στο τρανζίσιον.

Θα προσφέρει ενέργεια – είναι από τα πιο δυνατά κορμιά – και θα προβληματίσει την αντίπαλη ομάδα για τον τρόπο που θα του βάλουν μπλόκα. Το παιχνίδι του με την κόκκινη φανέλα είναι τέτοιο για το οποίο οφείλει να έχει αρκετά πιο καθαρή και ώριμη σκέψη για την ανάπτυξη της ομάδας του κι όχι τόσο για τη δική του ενθουσιώδη διαδρομή προς τα αντίπαλα καρέ.

Επίσης, στη γενικότερη φιλοσοφία της τακτικής του Γιούργκεν Κλοπ, ο Βαϊνάλντουμ παρουσιάζεται περισσότερο αλτρουιστής. Στα καθήκοντά του έχει περίοπτη θέση η σωστή τροφοδότηση προς τους επιθετικούς ή και η συνεργασία με τον Φιρμίνο που «φτιάχνει» καταστάσεις για γκολ κι όχι τόσο να πάρει πάνω του εκείνος τις προσπάθειες.

Πάντως, με τους Λευκορώσους το έκανε και δικαιώθηκε, βρίσκοντας δίχτυα αρχικά με κεφαλιά κι έπειτα με μια «βολίδα» που επιχείρησε με το δεξί μερικά μέτρα έξω από την περιοχή...

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO Τελευταία Νέα