ΕΠΟ: Η κακή οικονομική κατάσταση της Ομοσπονδίας, η «ενίσχυση» των FIFA / UEFA και οι επόμενες εξελίξεις

Δημήτρης Τομαράς
ΕΠΟ: Η κακή οικονομική κατάσταση της Ομοσπονδίας, η «ενίσχυση» των FIFA / UEFA και οι επόμενες εξελίξεις

bet365

Οι FIFA / UEFA μετά και τις σχετικές... ενοχλήσεις της ΕΠΟ για οικονομική στήριξη έχουν διαπιστώσει δεδομένα προβλήματα, τα οποία και θα επιχειρήσει να επιλύσει μέσω των προγραμμάτων της.
Στο περιθώριο της Ε.Ε. της Πέμπτης της μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο επιστολών των FIFA και UEFA, οι οποίες ανακοίνωσαν την απόφασή τους να απελευθερώσουν κεφάλαια για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης του ελληνικού Ποδοσφαίρου μέσω των προγραμμάτων Forward και Hat Trick, καθώς και για τις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν εφεξής, ώστε να υλοποιηθεί η εκταμίευση των χρημάτων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του FIFA Forward για την Ελλάδα είναι ένα ποσό 6 εκατ. ευρώ που ήταν μπλοκαρισμένο εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.
Οι ΕΠΟ είχε κάνει τουλάχιστον δύο κρούσεις για οικονομική βοήθεια σε FIFA / UEFA τον τελευταίο καιρό. Επίσης είχε ζητήσει να πληρώνουν εκείνες τον μισθό του Βίτορ Μέλο Περέιρα. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν και όπως έγινε επίσημα γνωστό οι οικονομικές υπηρεσίες της ΕΠΟ θα αναδιαρθρωθούν και θα προχωρήσουν σε άμεσο εκσυγχρονισμό και αυτοματοποίηση των λειτουργιών και πληρωμών, καθώς και προσαρμογής σε νέα λογιστικά πρότυπα και πολιτικές, σε απόλυτη εναρμόνιση με τις διεθνείς ομοσπονδίες. Το σχετικό σχέδιο δράσης θα υποβληθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου 2019. Τι σημαίνουν πρακτικά και σε πιο απλά ελληνικά αυτά;
Ότι επισήμως υπάρχει μία παραδοχή της κακής οικονομικής κατάστασης της ΕΠΟ. Κακής κατάστασης που προκλήθηκε από σειρά λανθασμένων ενεργειών, κακοδιαχείριση αλλά και υπερδιπλασιασμό εξόδων με πολλές προσλήψεις και μεγάλους μισθούς. Οι FIFA / UEFA ήταν ενήμερες της κατάστασης και γι' αυτό έκαναν και την συνάντηση της Πέμπτης, την οποία διαβάσατε στο Gazzetta. Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας των FIFA και UEFA, Πετρ Φούσεκ, θα παρακολουθεί την υλοποίηση των προϋποθέσεων και θα εγκρίνει τις σχετικές διαδικασίες και εκταμιεύσεις, σε συνεργασία με Έλληνα ειδικό επί οικονομικών θεμάτων, που θα επιλέξουν οι διεθνείς φορείς. Βέβαια εδώ υπάρχει το εξής ερώτημα για τον Φούσεκ. Τι ακριβώς έκανε το προηγούμενο διάστημα που ήταν στην ΕΠΟ; Τι έχει κάνει ως υπερσύμβουλος της ελληνικής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας; Ακόμα και εάν έχει μείνει στον συμβουλευτικό ρόλο δεν φαίνεται η παρουσία του να βοήθησε τόσο ειδικά σε αυτό το σκέλος.
«Παρουσιάζεται μια μεγάλη πρόκληση. Το όλο πακέτο πρέπει να ληφθεί ως θετική εξέλιξη, δίνεται στην ΕΠΟ η δυνατότητα να εξαντλήσει την βοήθειά των FIFA και UEFA, εφόσον εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις. Πρόκειται για καλό νέο και μια ευκαιρία για το μέλλον της ΕΠΟ. Ο κ. Φούσεκ έχει κομβικό ρόλο στην ολοκλήρωση του έργου», συμπλήρωσε ο κ. Νικόλα. Η χρηματοδότηση της ΕΠΟ από το πρόγραμμα Forward της FIFA επαναρχίζει μετά από διακοπή 3 ετών και αφορά σε προγράμματα διοίκησης και ανάπτυξης. Σε όλο το παραπάνω σκέλος βέβαια δικαιώνονται όντως οι θέσεις και οι απόψεις του Ολυμπιακού επί του θέματος. Για τα οικονομικά της ΕΠΟ, τις πολλές προσλήψεις και όλα τα σχετικά ζητήματα. Πάντως το μέτωπο αυτό δεν θα μείνει έτσι. Θα αναζητηθούν οι πλέον αρμόδιοι και ίσως υπάρξουν και σημαντικές εξελίξεις ακόμα και μες στον Φλεβάρη.
 

Τελευταία Νέα