Παντελής Μπούσιας: «Το μέλλον του ποδοσφαίρου έρχεται μέσα από τις Ακαδημίες»

Gazzetta team
Παντελής Μπούσιας: «Το μέλλον του ποδοσφαίρου έρχεται μέσα από τις Ακαδημίες»

bet365

Το πρώτο δωρεάν online σεμινάριο για το ποδόσφαιρο με κορυφαίους ομιλητές από όλο τον κόσμο, το "Football 360 Summit", πλησιάζει και ο Παντελής Μπούσιας, Conference Producer και προπονητής στον Απόλλωνα Σμύρνης, μιλά στο gazzetta.gr για όλα όσα θα παρακολουθήσουμε το διήμερο 13-15 Μαΐου.

"Discovering the future of football"

Ή αλλιώς «Ανακαλύπτοντας το μέλλον του ποδοσφαίρου». Αυτό είναι το μότο του Παντελή Μπούσια, του Conference Producer του πρώτου "Football 360 Summit", ενός δωρεάν online σεμιναρίου, στο οποίο θα φιλοξενηθούν το διήμερο 13-15 Μαΐου μεγάλες προσωπικότητες από τον χώρο του ποδοσφαίρου παγκοσμίως και θα μιλήσουν για τις εμπειρίες τους, αλλά κυρίως και για την ανάγκη ανάδειξης ταλέντων στην χώρα μας και την αξιοποίησή τους.

Μεταξύ των ομιλητών είναι οι: Αργύρης Γιαννίκης (προπονητής ΠΑΣ Γιάννινα), Νίκος Νταμπίζας (τεχνικός διευθυντής), Νίκος Μιχελής (ποδοσφαιριστής της Μίλαν), Αντώνης Νικοπολίδης (επικεφαλής της Ακαδημίας του Ολυμπιακού και προπονητής της Κ19), Μέλβιν Μπόελ (προπονητής της Κ18 της Φέγιενορντ), Τόμας Γκρόνεμαρκ (throw-in coach της Λίβερπουλ), Σάσα Γιοβάνοβιτς (προπονητής της Εθνικής Κύπρου Κ19), Μαριέλα Νισωτάκη (Lead Scout της Νόργουϊτς), Σωτήρης Συλαϊδόπουλος (βοηθός προπονητή στον Παναθηναϊκό), Γιώργος Σίμος (προπονητής), Άλεν Βέλιτς 9 (performance analyst της Μπράγκα) και πολλοί ακόμα.

Μέσα από την πρωτοποριακή πλατφόρμα, «όποιος θέλει να αυξήσει τις γνώσεις του πολύπλευρα και να αντιληφθεί ποιος είναι ο τρόπος για να πετύχει μια ομάδα, οφείλει να είναι στην συνάντηση αυτή», όπως λέει στο gazzetta.gr κι ο ίδιος ο Παντελής Μπούσιας, ο οποίος είναι προπονητής στην Κ19 του Απόλλωνα Σμύρνης και τεχνικός διευθυντής στον Παλληνιακό.

«Το μέλλον του ποδοσφαίρου έρχεται μέσα από τις Ακαδημίες και μέσα από το εξειδικευμένο προπονητικό επιτελείο», όπως τονίζει και γι' αυτό ο ίδιος στέκεται πολύ στον εμπλουτισμό των γνώσεων και στην κατάλληλη μεταλαμπάδευσή τους στους νεότερους παίκτες, στους προπονητές, στους συλλόγους και φυσικά στους γονείς.

Το "Football 360 Summit" είναι ένα δωρεάν online σεμινάριο για όλους και ο Παντελής Μπούσιας μας προϊδεάζει για αυτά που θα παρακολουθήσουμε.

Γιατί να δηλώσει κάποιος συμμετοχή στο "Football 360 Summit";

«Το "Football 360 Summit" ξεχωρίζει, διότι έχει ομιλητές, οι οποίοι είναι καταξιωμένοι προπονητές και επιστήμονες του αθλητισμού σε πολύ υψηλού επιπέδου ομάδες ανά τον κόσμο.

Η θεματολογία είναι πολύπλευρη, εξού και ο τίτλος "Football 360 Summit". Το συνέδριο αυτό απευθύνεται σε επαγγελματίες προπονητές, γυμναστές, αναλυτές, σκάουτερ, συνεργάτες προπονητών, τεχνικούς διευθυντές Aκαδημιών και προπονητές Aκαδημιών. Φυσικά, απευθύνεται και σε παίκτες, γονείς παικτών και φιλάθλους, διότι θεωρώ πως όσο καλύτερα επιμορφωμένο είναι το κοινό του ποδοσφαίρου, τόσο καλύτερα αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στον αγωνιστικό χώρο, καθώς και πόση δουλειά χρειάζεται, εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, για να βγει στο τέλος αυτό που βλέπει ο κόσμος.

Συνεπώς, όποιος θέλει να αυξήσει τις γνώσεις του πολύπλευρα και να αντιληφθεί ποιος είναι ο τρόπος για να πετύχει μια ομάδα, οφείλει να δει αυτό το συνέδριο. Επίσης, όποιος θέλει να λάβει εξειδικευμένη μόρφωση, μπορεί, μέσα από τα workshops, να αποκτήσει γνώση, που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα στον εργασιακό του χώρο».

Γιατί είναι σημαντικό το ποδόσφαιρο να έχει το δικό του διαδικτυακό ραντεβού ειδικά αυτή την εποχή;

«Αυτή τη δύσκολη εποχή που βιώνουμε όλοι μας, εμείς ψάξαμε να βρούμε πως μπορούμε να την αξιοποιήσουμε θετικά για την επιστήμη του ποδοσφαίρου. Εφόσον πολλοί συνάδελφοι δεν εργάζονται εδώ και έξι μήνες, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανεβάσουν το επίπεδο γνώσεων τους και να παραμείνουν ζεστοί, γι' αυτό που τόσο πολύ αγαπούν.

Επίσης, για τη διευκόλυνσή τους και με κατανόηση στις συνθήκες διαβίωσης των τελευταίων μηνών, παρέχουμε το συνέδριο δωρεάν για το κοινό. Ένα ακόμα θετικό στην περίεργη αυτή χρονική περίοδο είναι ότι, μέσω της τεχνολογίας, θα μπορέσουμε να έχουμε διαδραστικές συζητήσεις και να ακούσουμε πολύ μεγάλους επιστήμονες και επαγγελματίες του ποδοσφαίρου, κάτι το οποίο, υπό κανονικές συνθήκες, θα ήταν άκρως δύσκολο. Η παρουσία όλων αυτών των καταξιωμένων ομιλητών καθιστά το συνέδριο μας ένα από τα μεγαλύτερα events παγκοσμίως. Όπως είπα, ήθελα τους καλύτερους με βάση τα δικά μου προπονητικά και επιστημονικά κριτήρια - καθώς είμαι κι εγώ προπονητής ποδοσφαίρου κατέχοντας, εκτός των άλλων, και πτυχίο του Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με ειδικότητα ποδοσφαίρου. Και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος και ανυπόμονος γι' αυτό το ποδοσφαιρικό ταξίδι».

Πώς καταλήξατε στη συγκεκριμένη ατζέντα και τη συγκεκριμένη λίστα ομιλητών;

«Κριτήριά μου στην επιλογή των ομιλητών ήταν η εκπαίδευση, η εξέλιξη και η σταθερά ανοδική πορεία τους στον χώρο.

Επίσης, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η επιρροή τους στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, όπως επίσης και η άποψη τους για το μέλλον του ποδοσφαίρου».

Πόσο σημαντική είναι η συζήτηση για την εύρεση και την αξιοποίηση ταλέντων στη χώρα μας; Ως προπονητής πιστεύετε ότι το μέλλον του αθλήματος περνά από τις ακαδημίες;

«Νομίζω πως το πιο σημαντικό πράγμα, στο οποίο πρέπει να επενδύσουν οι ομάδες, ειδικά στη χώρα μας, είναι η εύρεση και αξιοποίηση των ταλέντων. Υπάρχουν πάρα πολλοί και αξιόλογοι παίκτες, οι οποίοι δεν αξιοποιούνται όπως πρέπει. Αυτό, δεδομένου και των οικονομικών συνθηκών στη χώρα μας, πρέπει να αλλάξει. Ήδη διακρίνω μια μικρή πρόοδο τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλοί Έλληνες παίκτες έχουν αρχίσει να δίνουν λύσεις και χρήματα στις ομάδες τους. Αυτό φυσικά πρέπει να μονιμοποιηθεί και να γίνει τρόπος λειτουργίας για τις ομάδες και όχι τυχαία περιστατικά.

Συνεπώς, πρέπει να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια στις Ακαδημίες και να αφήσουν τους προπονητές να δουλέψουν με υπομονή και μεθοδικότητα, έτσι ώστε να βγουν παίκτες με αυτοπεποίθηση, γνώση, και έτοιμοι να βοηθήσουν τις αντρικές ομάδες.

Φυσικά, για να γίνουν όλα αυτά, πρέπει εκτός από το να λειτουργήσουν σωστά οι Ακαδημίες, να δημιουργηθούν και οι συνθήκες, για να είναι έτοιμος ένας παίκτης. Αυτό σημαίνει να δημιουργηθούν έξτρα ηλικιακά τμήματα, όπως σε πολλές χώρες του εξωτερικού που έχουν Κ21, Κ23 ακόμα και δεύτερες (β') ομάδες. Επιπρόσθετα πρέπει οι πρόεδροι των ομάδων να θελήσουν να βασιστούν στις Ακαδημίες τους».

Πώς βλέπετε το επίπεδο εξειδίκευσης του προπονητικού staff στην Ελλάδα;

«Το επίπεδο των προπονητών ανεβαίνει διαρκώς. Σε αυτό βοηθάει πολύ η τεχνολογία και ο παράγοντας «εξωτερικό». Πλέον, πολλοί και φιλόδοξοι νέοι κάνουν σπουδές στο εξωτερικό και δουλεύουν απευθείας σε τοπ ομάδες. Αυτό τους δίνει τρομερές παραστάσεις και πληροφορίες σε πολύ μικρή ηλικία. Έτσι, αυξάνεται το επίπεδο γνώσης και αυτό που μένει είναι η εμπειρία, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας υπερπλήρης προπονητής ή επιστημονικός συνεργάτης, που, όμως, δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τους αντίστοιχους ξένους. Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι να πιστέψουμε εμείς οι ίδιοι ότι είμαστε ικανοί και μετά να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλο όπως γίνεται σε αρκετές ξένες χώρες».

Ποια ομιλία πιστεύετε ότι θα τραβήξει περισσότερο τον κόσμο και γιατί;

«Όλες οι ομιλίες είναι εξαιρετικές και θεωρώ ότι όλες θα αρέσουν στους αντίστοιχα εξειδικευμένους προπονητές - συvεργάτες. Για το ευρύ κοινό, θεωρώ ότι τα κομμάτια των συνεντεύξεων από επαγγελματίες προπονητές και ποδοσφαιριστές, αλλά και από τους συντελεστές της επιτυχίας του EURO 2004 θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον».

Ποιες είναι οι καινοτομίες του φετινού συνεδρίου και ποιος είναι ο στόχος για τις επόμενες χρονιές;

«Καινοτομίες του συνεδρίου είναι τα workshops, τα οποία θα φέρουν το κοινό κοντά στον παρουσιαστή και ας είναι εξ αποστάσεως. Γενικότερη φιλοσοφία μας είναι να έρθει κοντά ο κόσμος του ποδοσφαίρου και να αλληλεπιδράσει. Μόνο έτσι θα γίνουμε καλύτεροι. Στα workshops οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τον παρουσιαστή, να απαντήσουν σε ερωτήσεις, να δώσουν τις δικές τους ιδέες και όλα αυτά με ανθρώπους καταξιωμένους, που πολύ δύσκολα υπό κανονικές συνθήκες θα έβλεπαν ή θα συνομιλούσαν.

Επίσης, στις καινοτομίες είναι τα ηλεκτρονικά περίπτερα, στα οποία ο κόσμος θα μπορεί να αγοράσει προϊόντα χρήσιμα για τον επαγγελματία προπονητή και επιστημονικό συνεργάτη σε προνομιακές τιμές. Ακόμα, οι «παρευρισκόμενοι» θα μπορούν να συνομιλήσουν σε κλειστές τυχαίες ή ανά κατηγορία εξειδίκευσης ομάδες, στις οποίες θα ανταλλάσσουν απόψεις και θα μπορούν να αυξήσουν τον κύκλο γνωριμιών τους».

Πώς βλέπετε το μέλλον του ποδοσφαίρου στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως;

«Το μέλλον του ποδοσφαίρου έρχεται μέσα από τις Ακαδημίες και μέσα από το εξειδικευμένο προπονητικό επιτελείο. Δεν είναι τυχαίο αυτό που γίνεται στη Μπάγερν Μονάχου, όπου προσφάτως έδωσε τόσα εκατομμύρια για την πρόσληψη ενός νέου - κατά κοινή ομολογία - προπονητή, ο οποίος έχει ένα άρτιο επιτελείο μαζί του».

Ποια τρία πράγματα θα αλλάζατε στο ποδόσφαιρο στη χώρα μας;

«Στη χώρα μας θα άλλαζα το ταμπού της ηλικίας στους προπονητές, την ανάγκη για άμεσο αποτέλεσμα χωρίς πλάνο, όραμα και μεθοδική δουλειά. Τρίτο και σημαντικότερο κατά την άποψη μου, είναι η δημιουργία ηλικιακών τμημάτων Κ21, Κ23 ή ακόμα και δεύτερων (β') ομάδων στις επαγγελματικές ομάδες. Αυτή, άλλωστε, είναι και η πρόταση μου μέσα από το συνέδριο αυτό. Με αυτές τις τρεις αλλαγές, σίγουρα περισσότεροι νέοι παίκτες θα έπαιζαν, καλύτερες και πλουσιότερες ομάδες θα δημιουργούνταν και σίγουρα θα είχαμε ελπίδες να ξανά ζήσουμε το «θαύμα» του 2004, το οποίο θα αναφέραμε πλέον ως στόχο και όχι ως θαύμα».

Παντελής Μπούσιας (προπονητής Απόλλων Σμύρνης U19, Τεχνικός Διευθυντής Παλληνιακός FC, διοργανωτής "Football 360 Summit")

Ο Παντελής είναι πτυχιούχος προπονητής ποδοσφαίρου και προπονητής Φυσικής Κατάστασης. Κατέχει πτυχίο από την Γυμναστική Ακαδημία Αθηνών, είναι πιστοποιημένος με το UEFA B και είναι απόφοιτος του διεθνούς διπλώματος για Executive Coaching and Organisational Development. Η επαγγελματική του σταδιοδρομία περιλαμβάνει την Juventus Athens Academy (K9, K10, K12, K13), τον Ολυμπιακό FC (Κ8, Κ9, Κ12) ως 1ος προπονητής και τον Παλληνιακό ως Τεχνικός Διευθυντής των Ακαδημιών. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως προπονητής στην Κ19 του Απόλλωνα Σμύρνης, που αγωνίζεται στην Superleague Ελλάδας.

Περισσότερες πληροφορίες για το "Football 360 Summit" θα βρείτε ΕΔΩ

 

Τελευταία Νέα