Αργεντινή – Βραζιλία: Οι Top-10 «μάχες» που έμειναν στην ιστορία (vids)

Αργεντινή – Βραζιλία: Οι Top-10 «μάχες» που έμειναν στην ιστορία (vids)

bet365

Ο μεγάλος τελικός του Copa America ανάμεσα σε Αργεντινή και Βραζιλία είναι προ των πυλών (11/7, 03:00, OPEN, Live Gazzetta), σε ένα Superclasico που έρχεται να προστεθεί στην πιο ιστορική κόντρα του πλανήτη. Θυμηθείτε τις 10 αλησμόνητες «μονομαχίες» τους.

Αλμπισελέστε εναντίον Βέρντε Αμαρέλα. “Seleccion” εναντίον “Selecao”. Τάνγκο εναντίον Σάμπα. Ντέρμπι δύο ξεχωριστών κόσμων, ποδοσφαιρικών σχολών, παραδοσιακών υπερδυνάμεων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Η 106η πράξη του μεταξύ τους έργου έμελλε να περιέχει κι έναν τίτλο προς διεκδίκηση.

Μετά από 14 χρόνια, Αργεντινή και Βραζιλία κοντράρονται στον τελικό του Copa America, για 3η φορά στα χρονικά και όλα τα φώτα στρέφονται στο «Μαρακανά» (03:00, OPEN, Live Gazzetta), για να μάθουμε αν και πώς ο Λιονέλ Μέσι θα φτάσει στο πρώτο του τρόπαιο με την εθνική ή αν ο Νεϊμάρ θα οδηγήσει τη δικιά του παρέα στο δέκατο ασημικό στον θεσμό, μέσα στο σπίτι της.

Μια ασυναγώνιστη κόντρα που αρχίζει από το 1914 και την πρώτη φιλική αναμέτρηση με νικητές τους Γκαούτσος (3-0). Η κορωνίδα των Μουντιάλ και των ματς εθνικών ομάδων που μας χαρίζει σχεδόν 10 αναμετρήσεις κατά μέσο όρο ανά δεκαετία. Κι όπως είναι αυτονόητο, οι σελίδες που έγραψαν ως αντίπαλοι στο ίδιο χορτάρι γεμίζουν τόμους ολόκληρους.

Ενόψει του σπουδαίου «ραντεβού», το οποίο θα διεξαχθεί μπροστά σε περίπου 4.500 οπαδούς και υπό αυστηρούς περιορισμούς, ας ανατρέξουμε στα 10 «all-time classic» ανάμεσα σε Αργεντινή και Βραζιλία: Από τα Μουντιάλ των ‘70s μέχρι τον ημιτελικό Copa America του 2019, από τον Πελέ μέχρι τον Μέσι κι από τον Μαραντόνα μέχρι τον Αντριάνο και τον Ροναλντίνιο.

1963 – Πεντάρα με χατ-τρικ Πελέ

1963 – Πεντάρα με χατ-τρικ Πελέ

1978 - Η μάχη του Ροζάριο

1978 - Η μάχη του Ροζάριο

1982 – Η αποβολή του Μαραντόνα

1982 – Η αποβολή του Μαραντόνα

1990 – Το αγιασμένο νερό

1990 – Το αγιασμένο νερό

1993 – Ο τελευταίος τίτλος της Αλμπισελέστε

1993 – Ο τελευταίος τίτλος της Αλμπισελέστε

2004 – Η αρχή της Σελεσάο κυριαρχίας σε τελικούς

2004 – Η αρχή της Σελεσάο κυριαρχίας σε τελικούς

2005 – Ροναλντίνιο, Αντριάνο και τεσσάρα… Συνομοσπονδιών

2005 – Ροναλντίνιο, Αντριάνο και τεσσάρα… Συνομοσπονδιών

2007 – Εμφατικό 3/3, στον πρώτο τελικό του Μέσι

2007 – Εμφατικό 3/3, στον πρώτο τελικό του Μέσι

2012 – Η φιλική «ραψωδία» του Μέσι

2012 – Η φιλική «ραψωδία» του Μέσι

2019 – Το τελευταίο επίσημο «πιάτο»

2019 – Το τελευταίο επίσημο «πιάτο»

Εκτός των φιλικών και των πρώιμων συναντήσεών τους στο πρωτάθλημα Νότιας Αμερικής (πρόδρομος του Copa America), οι δύο χώρες τα… έλεγαν συχνά στο Copa Roca, έναν φιλικό τελικό που καθιέρωσε ο άλλοτε Αργεντινός πρόεδρος, Χούλιο Αρχεντίνο Ρόκα και κράτησε από το 1914 μέχρι το 1976 με κυρίαρχη τη Σελεσάο (8-4 οι νίκες). Στο ματς του 1963, λοιπόν, σημειώθηκε η κορυφαία παράσταση του Πελέ κόντρα στην Αργεντινή. Ο «Βασιλιάς», ο οποίος είχε πετύχει το πρώτο του γκολ στα Superclasicos στο Copa Roca του 1957 σε ηλικία 16 ετών, πέτυχε χατ-τρικ, το μοναδικό του απέναντι στην Αλμπισελέστε και οδήγησε τη Βραζιλία σε επιβλητική νίκη στην παράταση με σκορ 5-2.

Έχοντας τεθεί αντιμέτωπες για πρώτη φορά σε Μουντιάλ τέσσερα χρόνια νωρίτερα (νικήτρια η Βραζιλία 2-1), συναντιούνται ξανά το 1978, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής και τον όμιλο της δεύτερης φάσης, μαζί με Πολωνία και Περού. Το μεταξύ τους ματς της 2ης αγωνιστικής λήγει 0-0 χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις κι έτσι η Σελεσάο κρατάει το προβάδισμα στην ισοβαθμία για την πρώτη θέση λόγω καλύτερης διαφοράς γκολ, παίρνοντας και τη νίκη στο τελευταίο ματς με την Πολωνία (3-1), που διεξήχθη νωρίτερα από αυτό της Αργεντινής. Κι εκεί αρχίζουν οι φωνές για σκάνδαλο και «στήσιμο» από τη δικτατορία του Χόρχε Βιδέλα εκείνη την εποχή στη χώρα. Η διοργανώτρια Αλμπισελέστε χρειαζόταν μόνο νίκη, με περισσότερα από 4 γκολ διαφορά κόντρα στους κατά τ’ άλλα αξιόμαχους Περουβιανούς, οι οποίοι όλως τυχαίως κατέρρευσαν στο δεύτερο ημίχρονο και τελικά δέχθηκαν έξι, με… ύποπτο τον γεννημένο στο Ροζάριο τερματοφύλακά τους, Ραμόν Κιρόγα. Η Αργεντινή προκρίθηκε στον τελικό κόντρα στην Ολλανδία, η Βραζιλία έμεινε 2η, αλλά οι «σκιές» της «μάχης του Ροζάριο» παραμένουν μέχρι και σήμερα.

Πολλές δεκαετίες πριν από τον «όμιλο του θανάτου» στο Euro 2020 με Γαλλία, Γερμανία, Πορτογαλία, συνυπήρξαν σε γκρουπ Μουντιάλ Αργεντινή, Βραζιλία και Αργεντινή! Ήταν για τη φάση των προημιτελικών, με τον πρώτο να προκρίνεται στους «4» κι αυτή έμελλε να είναι η μετέπειτα κυπελλούχος, Ιταλία. Στο μεταξύ τους ματς, η Βραζιλία του Ζίκο θριάμβευσε με 3-1, σε ένα ντέρμπι που σημαδεύτηκε από την αποβολή του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ο οποίος τέσσερα χρόνια μετά θα διόρθωνε αυτό το γεγονός με την πιο εμπνευσμένη πορεία τίτλου στην ιστορία της χώρας.

Στη φάση των "16" του παγκοσμίου κυπέλλου του 1990 στην Ιταλία, Βραζιλία και Αργεντινή αναμετρήθηκαν στο Delle Alpi του Τορίνο, σε ένα ματς που κρίθηκε από το γκολ του Κλαούντιο Κανίγια. Ενα ματς που έμεινε στην ιστορία, αργότερα, ως αυτό του «αγιασμένου νερού». Λέγεται ότι ο Αργεντίνος φυσιοθεραπευτής Μιγκέλ Ντι Λορέντσο πηγαίνοντας να δει την κατάσταση ενός παίκτη που τραυματίστηκε, έδωσε μπουκάλια με νερό στους παίκτες της Αργεντινής για να δροσιστούν. Παράλληλα, όμως, έδωσε και στον Βραζιλιάνο Μπράνκο, ο οποίος στη συνέχεια -όπως δήλωσε- ένιωσε ζαλάδα. Ο Μπράνκο, μετά τον αποκλεισμό, ισχυρίστηκε ότι οι Αργεντίνοι μπορεί να έριξαν ηρεμιστικό στο νερό, δήλωσε που άρεσε στον Μαραντόνα, ο οποίος αστειεύτηκε σχολιάζοντας το γεγονός σε τηλεοπτική εκπομπή μερικά χρόνια αργότερα με την ατάκα «στον Μπράνκο δώσανε αγιασμένο νερό».

Η ομάδα του Λιονέλ Σκαλόνι καλείται να σπάσει την περίοδο ξηρασίας της Αλμπισελέστε, που κρατάει 28 ολόκληρα χρόνια. Τόσα έχουν περάσει από τον τελευταίο μεγάλο τίτλο της, στο Copa America το καλοκαίρι του 1993, ο οποίος και σημαδεύτηκε από τη δραματική πρόκριση επί της Βραζιλίας στα προημιτελικά με 6-5 στα πέναλτι. Με τον Γκοϊκοετσέα να γίνεται ήρωας με την απόκρουση στον Μποϊαδέιρο (μοναδικό χαμένο της διαδικασίας) και τον Χόρχε Μπορέλι να ευστοχεί, το σύνολο του Άλφιο Μπαζίλε πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά κι εν τέλει σήκωσε το τρόπαιο στον ουρανό του Εκουαδόρ.

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια μπαίνει στη «μάχη» του Copa America με τις ρεζέρβες, καθώς οι Ρονάλντο, Ροναλντίνιο, Λούσιο, Καφού, Ντίντα, Ζε Ρομπέρτο, Κακά και όλα τα υπόλοιπα αστέρια έμειναν εκτός αποστολής. Κι όχι μόνο φτάνουν τελικό, αλλά θριαμβεύουν επί της πληρέστατης Αλμπισελέστε, σε έναν τελικό γεμάτο σασπένς όπου η Αργεντινή έκανε το 2-1 με τον Ντελγκάδο στο 87’ κι ο Αντριάνο τον έστειλε στην παράταση με ισοφάριση στο 90+3’. Ο τίτλος κρίθηκε στα πέναλτι, με τους Ντ’ Αλεσάντρο και Χάιντσε «μοιραίους» για την ομάδα του Μαρσέλο Μπιέλσα και τους Βραζιλιάνους στον «έβδομο ουρανό», νικώντας στον πρώτο Superclasico τελικό της ιστορίας.

Ένα καλοκαίρι μετά, το σκηνικό επαναλαμβάνεται με ακόμη πιο «ηχηρό» κρότο. Με μοναδικό απόντα τον Ρονάλντο, η «τρομακτική» Σελεσάο συναρπάζει στα γήπεδα της Γερμανίας για το Confederations Cup (νικώντας και την Ελλάδα στον όμιλο) και στον τελικό διασύρει την Αλμπισελέστε με 4-1, χάρη σε δύο γκολ του «τανκ», Αντριάνο κι από ένα των Κακά και Ροναλντίνιο. Ο τελευταίος θα σηκώσει και το τρόπαιο ως αρχηγός, το τρίτο σε ισάριθμες διαφορετικές διοργανώσεις για τη «χρυσή» αρμάδα του Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα.

Τα ‘00s ήταν η εποχή της Βραζιλίας στη μεταξύ τους κόντρα και η Αργεντινή αδυνατούσε να αμφισβητήσει την κυριαρχία της. Το 2007 συνάντησε και 3η ευκαιρία, με τον ενθουσιώδη 20χρονο ονόματι Λιονέλ Μέσι στον πρώτο του τελικό με το εθνόσημο. Ωστόσο, το φινάλε την βρήκε ταπεινωμένη. Ζούλιο Μπαπτίστα, το αυτογκόλ του Αγιάλα και ο Ντάνι Άλβες «θρυμμάτισαν» την Αργεντινή με 3-0 και έγραψαν ακόμη μια «χρυσή» σελίδα για τη Βραζιλία στη Βίβλο των Superclasicos.

Μπορεί να μην έκρινε τίποτε παραπάνω από εντυπώσεις και πρεστίζ, όμως, τον Ιούνιο του 2012 ο Λιονέλ Μέσι χάρισε τη σπουδαιότερη «παράστασή» του απέναντι στην εθνική Βραζιλίας. Ένα «one-man show» που συνοδεύτηκε από χατ-τρικ και φαντασμαγορική νίκη της Αλμπισελέστε με 4-3 στη Νέα Υόρκη μπροστά σε 81.000 φιλάθλους, με τον Λίο να πετυχαίνει το νικητήριο γκολ στο 85’.

Η πιο πρόσφατη μεταξύ τους συνάντηση σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2019 με νίκη της Αργεντινής (1-0), αλλά ήταν φιλικό. Το τελευταίο χρονικά επίσημο ματς πριν από τον προσεχή τελικό του «Μαρακανά» διεξάχθηκε το καλοκαίρι του 2019 στο Μπέλο Οριζόντε και έβγαλε και πάλι νικητές τους διοργανωτές Βραζιλιάνους. Νίκη με 2-0 στον ημιτελικό χάρη στα γκολ των Ζέσους και Φιρμίνο, άλλη μια χαμένη ευκαιρία τίτλου για τον Λιονέλ Μέσι και το 9ο συνολικά τρόπαιο της Σελεσάο στο Copa America. Θα τα κάνει 10 ή ο Λίο θα σπάσει την προσωπική αλλά και εθνική «κατάρα» που κρατάει από το 1993;