European Super League: Το παρασκήνιο, οι απειλές στον Κελαϊφί και το συναίσθημα που δεν υπολόγισαν

European Super League: Το παρασκήνιο, οι απειλές στον Κελαϊφί και το συναίσθημα που δεν υπολόγισαν

bet365

Η European Super League ήλθε, είδε και... απήλθε. Μέσα σε 48 ώρες εξαφανίστηκε το άπληστο σχέδιο των 12 δυνατών του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου κι οι Financial Times ρίχνουν φως στη γέννηση της ιδέας, θυμούνται τη δημιουργία του Champions League και στέκονται στην... καρδιά των οπαδών που τελικά νίκησε!

Το ημερολόγιο γράφει 18/4 του 2021. Είναι το βράδυ που δεν γίναμε, εν τέλει, σοφότεροι. Σίγουρα, όμως, με τον πιο ωμό τρόπο ήρθαν τα 12 αφεντικά των πιο δυνατών ομάδων να σου υπενθυμίσουν ότι το χρήμα είναι αυτό που εκείνοι ονομάζουν «το καλό του ποδοσφαίρου». Ακολούθησε ένα... τρελό 48ώρο το οποίο παρακολουθήσατε μέσα από την πλήρη ροή του gazzetta.gr, διαβάζοντας όσα νέα αφορούσαν τη European Super League.

Ενα 48ώρο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «χαοτικό». Αυτή, εξάλλου, είναι κι η λέξη που χρησιμοποιούν άνθρωποι του περιβάλλοντος του ιδιοκτήτης της Παρί Σεν Ζερμέν, Νασέρ Αλ Κελαϊφί, για να περιγράψουν το πώς έζησε το αφεντικό των πρωταθλητών Γαλλίας το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Ο Πέρεθ, ο Ανιέλι, ο Γούντγουορντ κι οι άλλοι της «παρέας» έβλεπαν την ιδέα τους να καταρρέει πριν καλά καλά πάρει «σάρκα και οστά». Ετσι έψαχνα για νέους δυνατούς παίκτες.

Άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά όσα έφταναν στ' αυτιά του Κελαϊφί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times, αναφέρει πως το λόμπι των 12 είπε στον βαθύπλουτο ιδιοκτήτη της Παρί «αν δεν συμμετέχεις, θα μείνεις μόνος». Τελικά, έμειναν εκείνοι μόνοι, μετά τη Συνέντευξη Τύπου του ποδοσφαιρικού Κογκρέσου.

Το ριζοσπαστικό αυτό project, είχε προτεστάντη τον δισεκατομμυριούχο Ισπανό βιομήχανο και πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τον στήριξαν. Έστω αρχικά. Μεταξύ αυτών κι ο «Ρώσος ολιγάρχης», όπως χαρακτηρίζεται ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους θα μπουν επίσης στο πλευρό του. Ο Κελαϊφί, οποίος διευθύνει την Παρί Σεν Ζερμέν για λογαριασμό του κράτους του Κατάρ, ήταν μεταξύ εκείνων που εναντιώθηκαν σ' αυτήν την κίνηση. Μαζί του κι οι Μπάγερν Μονάχου - Μπορούσια Ντόρτμουντ. «Το ποδόσφαιρο θα πρέπει να βασίζεται στην κοινωνία και όχι σε μια ανταρσία», είπε στους Financial Times χαρακτηριστικά ο Κελαϊφί.

Δεν υπολόγισαν στο... χτύπο της καρδιάς

Οι 12, τα είχαν υπολογίζει όλα. Είχαν βρει και «αιμοδότη» την JP Morgan, με την Αμερικανική τράπεζα να είναι έτοιμη να εισρεύσει στα ταμεία της European Super League 4.000.000.000 δολάρια! Αργότερα θα παραδεχτεί κι εκείνη ότι υπολόγιζε λάθος.

Αναφέραμε πιο πάνω πως οι 12 τα είχαν υπολογίσει όλα. Όχι, όμως, και το αίσθημα. Οι οπαδοί στην Αγγλία... μίλησαν. Οι αντιδράσεις ανά τον κόσμο ήταν παραπάνω από έντονες και οι πρόεδροι των ομάδων βγήκαν να ζητήσουν συγγνώμη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Χένρι της Λίβερπουλ. Ο Γούντγουορντ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα παραιτηθεί από το πόστο του στο τέλος της σεζόν. Ο Πέρεθ από την άλλη συνεχίζει να είναι υπέρμαχος αυτής της ιδέας, κάνοντας σαφές ότι «μόνο με την European Super League το ποδόσφαιρο θα βγει από την κρίση».

Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μαγνητίζει, λοιπόν, τους καλύτερους παίκτες από την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Το παρακολουθούν εκατομμύρια θεατές από την Ασία ως τη Βόρεια Αμερική, αλλά κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η καρδιά της Μπαρτσελόνα είναι στην Καταλωνία, της Ρεάλ και της Ατλέτικο στη Μαδρίτης, των Σίτι και Γιουνάιτεντ στο Μάντσεστερ, της Λίβερπουλ το Μέρσισαϊντ, των Ίντερ και Μίλαν στο Μιλάνο, της Γιουβέντους στο Τορίνο.

«Ήταν τόσο ενθουσιασμένοι και παρασύρθηκαν από τα χρήματα και την ιδέα να αλλάξουν παιχνίδι», λέει ένας σύμβουλος του συλλόγου της Παρί. «Δεν σκέφτηκαν να σταματήσουν», συμπληρώνει. Κάπου εκεί, ήρθε μια χιονοστιβάδα αντιδράσεων από παίκτες, προπονητές, σχολιαστές και κορυφώθηκαν με τις διαμαρτυρίες των φιλάθλων.

Αλληλεγγύη ή διαχωρισμός;

Η ιδέα της European Super League δεν είναι καινούργια. Στη δεκαετία του 1990, μια άλλη παρέα, με επικεφαλής τότε τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό και ιδιοκτήτη της Μίλαν, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προσέλαβε συμβούλους - συμπεριλαμβανομένης και της JPMorgan - για να αναπτύξει την ιδέα. Τότε, οι ελίτ των εν λόγω κλαμπ πίστευαν ότι θα μπορούσαν να κερδίσουν έως και 20 εκατομμύρια δολάρια τη σεζόν παίζοντας σ' έναν διαγωνισμό εντός της ηπείρου στον οποίο θα είχαν εξασφαλιστεί οι θέσεις τους.

Η UEFA, το διοικητικό όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, απάντησε σ' αυτήν την ιδέα με τη δημιουργία του Champions League. Πλέον, στη κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση δεν συμμετείχαν μόνο οι πρωταθλητές. Το Κύπελλο Πρωταθλητριών είχε μετατραπεί σ' έναν ευρύτερο διαγωνισμό με τις καλύτερες ομάδες της ηπείρου.

Ωστόσο, οι ομάδες έπρεπε να προκριθούν έχοντας καλή απόδοση στα αντίστοιχα εθνικά πρωταθλήματά τους. Το τηλεοπτικό κοινό για τον ανανεωμένο αυτόν ευρωπαϊκό διαγωνισμό αυξήθηκε παγκοσμίως. Υπογράφηκαν συμφωνίες μεταδόσεων των αγώνων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι καλύτεροι παίκτες, όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Λιονέλ Μέσι, έγιναν παγκόσμιοι σούπερ σταρ. Οι 20 πλουσιότεροι σύλλογοι του αθλήματος κέρδισαν έσοδα 8,2 δισ. ευρώ την περασμένη σεζόν. Αξίζει να τονίσουμε ότι πριν από μία δεκαετία τα έσοδα δεν ξεπερνούσαν τα 3,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Deloitte. Ωστόσο, ο Πέρεθ, ο οποίος οδήγησε τη Ρεάλ Μαδρίτης σε πέντε κατακτήσεις στο Champions League, ήθελε κι άλλα έσοδα. Ετσι, άρχισε να προτείνει το σχέδιο της Super League σε πιθανούς επενδυτές, όπως η ιδιωτική εταιρεία CVC Capital Partners, πριν από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένα έγγραφα των Financial Times, οι όροι συντάχθηκαν από συνεργάτες των διεθνών νομικών εταιρειών Clifford Chance και Latham & Watkins και κυκλοφόρησαν από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Η Super League έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει το Champions League, όπου 32 ομάδες μοιράστηκαν 2 δισ. ευρώ την περασμένη σεζόν.

Δεκαπέντε ιδρυτικά μέλη του νέου πρωταθλήματος των 20 ομάδων, μέσω ενός χρυσού deal, θα εξασφαλίσουν έσοδα ύψους 200 εκατομμυρίων και 300 εκατομμυρίων ευρώ ο καθένας, μοιράζοντας έτσι το ποσό των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ - χρήματα που θα προέλθουν από δικαιώματα μεταδόσεων και χορηγίες. Τα χρήματα αυτά ήταν μια σημαντική «ένεση» για τα προβληματικά ταμεία αρκετών συλλόγων. Ετσι, οι ιδιοκτήτες των ομάδων σκέφτηκαν ότι μέσω αυτού του τρόπου θα καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις εσόδων, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ των συλλόγων της Super League. Αυτή είναι η ζημιά που προκλήθηκε από την απώλεια εισπράξεων στην πανδημία. Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Ίντερ, είναι οι βαριά χρεωμένοι σύλλογοι.

«Αυτό δεν είναι ένα πρωτάθλημα για τους πλούσιους, είναι ένα πρωτάθλημα για να σώσει το ποδόσφαιρο», δήλωσε ο Πέρεθ σε μια ισπανική τηλεοπτική συνέντευξη. Πρότεινε μάλιστα ότι θα προσφερθούν χρήματα «αλληλεγγύης» σε μικρότερες ομάδες που θα συμμετέχουν σε άλλες διοργανώσεις.

Τα πλάνα της Super League μόνο βραχυπρόθεσμα δεν ήταν, καθώς υπήρχε 23ετής ορίζοντας. Στα συμβόλαια υπήρχαν όροι στους οποίους αναφέρονταν: Η κατανομή των εσόδων, τα όρια δαπανών για τους παίκτες και μέτρα για την εξασφάλιση τακτικών κερδών ανεξάρτητα από το πόσο καλά παρουσιάστηκαν οι ομάδες μέσα στο γήπεδο. Ενα πλάνο που ήταν βασισμένο σ' αυτό του National Football League (ΝFL) ή του National Basketball Association (ΝΒΑ).

«Μας είπαν: "αν δεν συμμετέχετε, θα μείνετε μόνοι σας σ' ένα νησί που βυθίζεται», τονίζει ο άνθρωπος της Παρί.

Οι κρύες νύχτες στο Στόουκ, τελικά, νίκησαν!

Πριν ανακοινωθεί επίσημα το σχέδιο της Super League, υπήρξες ένας... βομβαρδισμός αντιδράσεων. «Είναι απόλυτη ντροπή», δήλωσε ο Γκάρι Νέβιλ, ο πρώην παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που είναι πλέον αναλυτής στο Sky Sports. Οι δηλώσεις του έγιναν γρήγορα viral. «Οι ιδιοκτήτες των συλλόγων δεν έχουν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο σε αυτήν τη χώρα. Υπάρχουν εκατοντάδες χρόνια ιστορίας σε αυτήν τη χώρα από οπαδούς που έχουν αγαπήσει αυτούς τους συλλόγους και χρειάζονται προστασία.

Αυτά τα λόγια βρήκαν συμπαράσταση, όπως γράψαμε και πιο πάνω, απ' όλο τον κόσμο. Ομάδες οπαδών, παίκτες, προπονητές και αντίπαλοι σύλλογοι ενώθηκαν ασκώντας κριτική. Υπήρξε επίσημη καταδίκη της ιδέας αυτής από κυβερνήσεις όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν έκανε λόγο για «απληστία».

Τα στελέχη της Super League πίστευαν ότι νομικά θα ήταν καλυμμένοι κι ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να... πυρπολήσει το έργο τους. Οι αποσπασμένοι σύλλογοι ήλπιζαν να διαπραγματευτούν με τη FIFA. το διεθνές κυβερνητικό σώμα ποδοσφαίρου, όμως, που έχει και την απόλυτη δύναμη έκανε σαφές πως όποιος παίκτης παίξει στη European Super League θα αποκλειστεί από το να αγωνιστεί στο Μουντιάλ και γενικά σε ματς εθνικών ομάδων. Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν, όμως, η Σούπερ Λιγκ δεσμεύθηκε να στείλει 12 ομάδες σε ένα διευρυμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

«Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η European Super League δεν θα προχωρήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, Μπόρις Τζόνσον. Κάποιοι βρήκαν αυτό το θέμα ως «μάννα εξ ουρανού» για να μεγαλώσει τη δημοφιλία του. Οι σύλλογοι στην Αγγλία, μάλιστα, φοβήθηκαν ότι ο Τζόνσον θα εφαρμόσει σκληρά μέτρα κατά όσων συμμετάσχουν τελικά στη European Super League. Υψηλή φορολογία, απαγόρευση ξένων παικτών ήταν μερικά απ' αυτά που θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν όποιοι συμμετείχαν στην... ανταρσία.

Εκατοντάδες οπαδοί της Τσέλσι συναντήθηκαν έξω από το «Στάμφορντ Μπριτζ» για να διαμαρτυρηθούν, γράφοντας: «Θέλουμε τις κρύες νύχτες μας στο Στόουκ». Μ' αυτόν τον τρόπο θέλησαν να δείξουν ότι... καλό είναι και το Champions League του Μέσι και του Ρονάλντο, αλλά δεν συγκρίνεται μ' ένα ταξίδι στη δύσκολη έδρα της Στόουκ, όπου πάντα κάνει κρύο και φυσάει λυσσαλέα.

Η μία αντίδραση έφερε την άλλη κι η η Τσέλσι, μαζί με τους πέντε άλλους συλλόγους της Premier League, ανακοίνωσαν ότι θα εγκαταλείψουν το εγχείρημα αυτό, ζητώντας «συγνώμη». Την επόμενη μέρα, η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Ίντερ και η Μίλαν δήλωσαν ότι θα αποσυρθούν επίσης. Η Γιουβέντους τόνισε ότι η Super League δεν μπορούσε πλέον να προχωρήσει.

«Η UEFA το μετέτρεψε σε παράσταση. Ήταν σαν να είχαμε ρίξει μια ατομική βόμβα», είπε ο Πέρεθ σχολιάζοντας τις εξελίξεις.

Εχει πληγεί στο status quo των 12

Μέσα απ' όλη αυτήν ιστορία, ο Αντρέα Ανιέλι, πιστεύεται ότι θα χάσει σε επιρροή. Ήδη στη Γιουβέντους ονειρεύονται για πρόεδρο τον Ντελ Πιέρο.

Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Γιούβε, είχε τη θέση του προέδρου στην European Club Association, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα περισσότερων από 200 συλλόγων.

Μάλιστα, υπό τον Ανιέλι, υπήρξαν συζητήσεις για να διαχειρίζονται το Champions League UEFA και ECA.

Η συμφωνία αυτή θα έδινε στους συλλόγους που ανήκουν στην ελίτ, τη δυνατότητα να ασκήσουν βέτο για τα τηλεοπτικά συμβόλαια και τη δυνατότητα πώλησης μεριδίου στον ανταγωνισμό σε ιδιωτικές εταιρείες. Αυτά τα μέτρα αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος αυτού που επιθυμούν οι κορυφαίοι σύλλογοι.

Στη συνέχεια ο Ανιέλι παραιτήθηκε από τη θέση που είχε στην ECA ώστε να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τη Super League. «Δεν έχω δει ποτέ ένα άτομο να λέει ένα ψέμα τόσες φορές και τόσο επίμονα όπως ο Ανιέλι», είπε ο Τσέφεριν. Ο Κελαϊφί είναι αυτός που αντικατέστησε τον Ανιέλι στην προεδρία της ECA. Αυτός πλέον καλείται να υπερασπιστεί τα ιστορικά ιδανικά των ομάδων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Η επιστροφή του status quo των 12 θα είναι μια δύσκολη υπόθεση. Οι σύλλογοι της Super League υπέγραψαν δεσμευτικές συμφωνίες. Ο Τσέφεριν ανακοίνωσε ότι δεν θα τιμωρηθούν.

Πάντως, δεν αποκλείεται να έχουμε αλλαγές σε κανόνες και νέους δεσμευτικούς όρους των ομάδων ως προς της ομοσπονδίες. Στην Premier League εξετάζουν νέους κανόνες για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει κάποια μελλοντική αποτυχία. Η βρετανική κυβέρνηση ξεκίνησε μια ανασκόπηση της διακυβέρνησης του ποδοσφαίρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα