European Super League: Ευρωπαϊκές αντιδράσεις και παρέμβαση Μακρόν!

Βασίλης Τεμπέλης
European Super League: Ευρωπαϊκές αντιδράσεις και παρέμβαση Μακρόν!

bet365

Την ανακοίνωση της UEFA για την επικείμενη σύσταση της European Super League, ακολούθησαν οι αντιδράσεις των εθνικών πρωταθλημάτων. Παρέμβαση ακόμα και του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Η είδηση ότι 12 μεγαθήρια από Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία (Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Άρσεναλ, Τότεναμ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μίλαν, Γιουβέντους, Ίντερ) υπέγραψαν για τη σύσταση της κλειστής, European Super League, μία ημέρα μάλιστα πριν την ανακοίνωση του νέου (από το 2024 κι έπειτα) format του Champions League, έσκασε σα βόμβα στα θεμέλια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Μπορεί η ιδέα για την κλειστή λίγκα να απασχολεί το τελευταίο διάστημα τον ευρωπαϊκό Τύπο, αλλά η διαρροή της πληροφορίας από κορυφαία ευρωπαϊκά media ταρακούνησε όπως είναι φυσιολογικό τους πάντες.

Η UEFA αντέδρασε άμεσα. Εξέδωσε δριμύτατη ανακοίνωση, απειλώντας με αποβολή από όλες τις διοργανώσεις τις 12 ομάδες που υπέγραψαν το project. Στα social media απλοί ανώνυμοι φίλαθλοι αμέσως άσκησαν έντονη κριτική στην απόφαση των μεγάλων συλλόγων, εκφράζοντας παράλληλα την αποδοκιμασία τους στην ιδέα ενός κλειστού πρωταθλήματος όπως θα είναι η European Super League.

Οι αντιδράσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στην Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία. Ακόμη και αρχηγοί κρατών μπήκαν στο παιχνίδι. Όπως ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαιρέτισε την απόφαση των γαλλικών ομάδων να μην συμμετάσχουν στο εγχείρημα (σ.σ.: η Παρί έχει ταχθεί ξεκάθαρα εναντίον αν και είχε προσκληθεί).

Ο εκπρόσωπος Τύπος του Ελιζέ μιλώντας στο "RMC", εξηγώντας: «Ο πρόεδρος Μακρόν χαιρετίζει την απόφαση των γαλλικών ομάδων να μην συμμετάσχουν σε ένα πρότζεκτ που θίγει τις αξίες του αθλητισμού. Στηρίζει τη γαλλική ομοσπονδία, την UEFA και τη FIFA στην προσπάθειά τους να διαφυλάξουν την ακεραιότητα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων».

Ανάλογη αντίδραση και από τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δήλωσε μέσω twitter:

«Τα πλάνα για μια Ευρωπαϊκή Super League θα ήταν άκρως καταστροφικά για το ποδόσφαιρο και στηρίζουμε τις ποδοσφαιρικές αρχές στο να λάβουν δράση. Θα είχαν τεράστιο αντίκτυπο στην καρδιά του εθνικού ποδοσφαίρου και θα προκαλούσαν προβληματισμό στους φιλάθλους όλης της χώρας. Οι σύλλογοι που εμπλέκονται πρέπει να απαντήσουν στους φιλάθλους και την ευρύτερη ποδοσφαιρική κοινότητα, πριν κάνουν οποιαδήποτε περαιτέρω βήματα».

Μετά την παρέμβαση του Μαρκόν ανακοίνωση εξέδωσε και η διοργανώτρια αρχή του γαλλικού πρωταθλήματος. Η LFP κάνει λόγω για «ηγεμονικά όνειρα μιας ολιγαρχίας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που θέλει να εξαφανίσει το σύστημα αξιών που το διέπει».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο CEO της διοργανώτριας αρχής του γερμανικού πρωταθλήματος (σ.σ.: επίσης οι γερμανικές ομάδες δεν συμμετέχουν), Κρίστιαν Ζίφερτ, ο οποίος με ανακοίνωσή του υποστηρίζει: «Θα ήταν ανεύθυνο να κάνουμε ανεπανόρθωτη ζημιά στα εθνικά πρωταθλήματα. Στηρίζω την UEFA. Τα οικονομικά συμφέρονται κάποιων λίγων κορυφαίων ομάδων στην Αγγλία, την Ιταλία και την Ισπανία θα οδηγήσουν με αυτόν τον τρόπο στην κατάρρευση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου»

Σύμφωνα με το "ZDF", τόσο η Μπάγερν, όσο και η Ντόρτμουντ, προσκλήθηκαν για να συμμετάσχουν. Αρνήθηκαν ωστόσο, αμφότερες. Τι γίνεται όμως και με τις χώρες, οι τοπ ομάδες των οποίων έχουν υπογράψει να συμμετάσχουν σε αυτήν την κλειστή Λίγκα; O πρόεδρος της La Liga, Χαβιέρ Τέμπας, χρησιμοποίησε ειρωνικές εκφράσεις κατά αυτών που ανέλαβαν να υλοποιήσουν το εν λόγω πλάνο. Τους χαρακτήρισε «γκουρού» και μίλησε για εγωισμό. Από τη Ρεάλ δεν υπάρχει αντίδραση, καθώς φαίνεται να ηγείται του πρότζετκ ενώ ο πρόεδρος των «μερένγκες», Φλορεντίνο Πέρεθ, προαλείφεται για πρόεδρος της Super League.

Ούτε από την Μπαρτσελόνα ακόμη έχει υπάρξει τοποθέτηση. Σιγή ιχθύος τηρείται από το επιτελείο του Τζουάν Λαπόρτα. Θεωρητικά και με βάση τα έσοδα, η συμμετοχή στη European Super League θα βοηθούσε τους Μπλαουγκράνα να απαλλαχθούν από σημαντικό κομμάτι του τεράστιου χρέους τους. Πόσο όμως αυτό εναρμονίζεται με τα ιδανικά του mes que un club; Ίδια στάση κρατά και η Premier League, η οποία με ανακοίνωσή της καταδικάζει την πρόταση για τη σύσταση της European Super League. Ταυτόχρονα, στο σύνολό τους σχεδόν, οι διάσημοι pundits που βγαίνουν στα τηλεοπτικά πάνελ, τοποθετούνται κόντρα στη δημιουργία του νέου οργανισμού. Τα επεισόδια σε αυτό το σήριαλ αναμένονται πολλά και αυτόματα αποκτάει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον η συνεδρία της UEFA τη Δευτέρα (19/4)...

Επί του θέματος πήραν θέση στον αέρα τόσο ο Γκάρι Νέβιλ, όσο και ο Ρόι Κιν. Ο πρώτος έκανε λόγο για το «απόλυτο σκάνδαλο» και ο δεύτερος αναρωτήθηκε ενοχλημένος... ποιος είναι ο ρόλος της FIFA. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της "Marca", ωστόσο τα μέλη της European Super League συνεχίζουν στην υλοποίηση του project. «Η πόρτα μας είναι ανοικτή σε όποιον θέλει να έρθει ή για όποιον θέλει να φύγει», σχολίαζε ανώτερο στέλεχος στην κορυφαία ισπανική εφημερίδα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα