Η ανάλυση μέσω Wyscout: Η σκληρή για να πεθάνει Μπάγερν και η Παρί που «μεγαλώνει»

Gazzetta team
Η ανάλυση μέσω Wyscout: Η σκληρή για να πεθάνει Μπάγερν και η Παρί που «μεγαλώνει»

bet365

Τα ΧGoals Παρί και Μπάγερν, ο τρόπος που παρατάχθηκαν, λειτούργησαν και «αντέδρασαν» οι δύο αντίπαλοι, οι παίκτες - κλειδιά και τα διαφωτιστικά γραφήματα για έναν καταπληκτικό αγώνα: η ανάλυση του Wyscout για το ΠΣΖ - Μπάγερν είναι κατατοπιστική.

Η εικόνα του πρώτου παιχνιδιού προμήνυε ένα άκρως ενδιαφέρoντα και ξεχωριστό επαναληπτικό αγώνα. Η Μπάγερν αγωνίστηκε με πολλές ελλείψεις με την σημαντικότερη να είναι αυτή του Λεβαντόφσκι, στην προσπάθεια που έπρεπε να καταβάλει για την ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου αγώνα. Χρειαζόταν γκολ και από την αρχή επέβαλε τον ρυθμό της κρατώντας την κατοχή της μπάλας. Τα πολλά γεμίσματα μέσα στην περιοχή, οι πλαγιοκοπήσεις των ακραίων επιθετικών της και η πίεση στο επιθετικό τρίτο για την απόσπαση της μπάλας με σκοπό την άμεση επίθεση, ήταν οι τρόποι που χρησιμοποίησε για την διάσπαση της αμυντικής λειτουργίας της Παρί Σεν Ζερμέν. Είχε σχεδόν τις διπλάσιες κατοχές, όμως δεν κατάφερε να τις μετουσιούσει σε κίνδυνο για τον αντίπαλο. Τελείωσε το παιχνίδι με 13 τελικές με το δείκτη xG 2.04 και 62 επιθετικές κατοχές ενώ η Παρί είχε δείκτη xG 2.15, 10 ευκαιρίες αλλά σε 32 επιθετικές κατοχές, δείγμα και της διαφορετικές προσέγγισης στον αγώνα.

H Παρί που δείχνει να αποκτάει χαρακτήρα, να γιγαντώνεται χρόνο με τον χρόνο και να αφήνει πίσω της τις φοβίες του παρελθόντος, ήταν 90 λεπτά μακριά από μία μεγάλη επιτυχία. Αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τελευταία χρόνια όποια ομάδα απέκλειε την Μπάγερν έπαιρνε και το τρόπαιο, αυτό έδινε ακόμη μεγαλύτερη αξία στην ενδεχόμενη πρόκρισή της. Με συντονισμένη άμυνα προσπάθησε να κλείσει τους χώρους προς την εστία της, να εκμεταλλευτεί στη μετάβαση το ανοιχτό γήπεδο και με την ικανότητα του Μπαπέ και του Νεϊμάρ να πετύχει το γκολ που θα την οδηγούσε πιο άνετα στην επόμενη φάση. Εάν ο Μπαπέ ήταν πιο προσεκτικός και δεν έβγαινε τόσες φορές εκτεθειμένος αλλά και ο Νεϊμάρ πιο ψύχραιμος στην τελική ενέργεια (2 τετ-α-τετ και 3 δοκάρια) θα είχε τελειώσει την υπόθεση πρόκριση από το 1ο ημίχρονο.

ΠΑΡΙ ΣΕΝ-ΖΕΡΜΕΝ


ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Η Παρί έπαιξε καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού 1-4-2-3-1 με τον Νάβας στην εστία, Κιμπεμπέ και Ντανίλο οι δύο στόπερ, Νταγκμπά δεξιός μπακ, Ντιαλό αριστερός μπακ, Γκέιγ και Παρέδες οι δύο αμυντικοί χαφ, Ντι Μαρία δεξιός winger, Ντράξλερ αριστερός winger, Νεϊμάρ επιθετικός χαφ και ο Μπαπέ κεντρικός επιθετικός.

Παρά την πίεση της Μπάγερν η Παρί προσπάθησε να χτίσει τις επιθέσεις της από πίσω με τον Νεϊμάρ και τον Ντι Μαρία να κατεβαίνουν χαμηλά και να παίρνουν μπάλα στα πόδια τους και με την υψηλή τεχνική που διαθέτουν κατάφερναν σε αρκετές περιπτώσεις να περάσουν την μπάλα στο μεσαίο τρίτο. Εκεί έκλεινε στον άξονα ο Ντράξλερ ή ο Μπαπέ κατάφερναν να διατηρήσουν στην κατοχή τους την μπάλα και να μην δίνουν δικαίωμα για επιπλέον επιθέσεις στην Μπάγερν όπως το πρώτο παιχνίδι.

Όταν η άμυνα της Μπάγερν ήταν στο μεσαίο τρίτο ή δεν πίεζε οργανωμένα, ο Νεϊμάρ ζητούσε ανάμεσα στις γραμμές και συνήθως στην πλάτη των μέσων, ο ακραίος χαφ της πλευράς έκλινε μέσα για να δώσει βοήθειες στους δύο αμυντικούς μέσους και ο ακραίος χαφ της αδύνατης πλευράς έκλινε παράλληλα μέσα επίσης στην πλάτη της μεσαίας γραμμής. Στόχος να περάσει η μπάλα σε αυτούς και να τροφοδοτήσουν κάθετα τον ταχύτατο Μπαπέ που έκανε διαγώνια κίνηση στο χώρο και να εκδηλώσουν επίθεση συνήθως με 2–3 ποδοσφαιριστές.

Σε δύο περιπτώσεις ο Νεϊμάρ που τροφοδότησε τον Μπαπέ κάθετα ήταν αυτός που κινήθηκε στην πλάτη των αμυντικών και ξαναδέχτηκε την μπάλα εντός της περιοχής χάνοντας μοναδικές ευκαιρίες να σκοράρει αφού την μια φορά τον σταμάτησε ο Νόιερ και την άλλη σημάδεψε το δοκάρι.

Στις επιθέσεις που ξεκίνησαν από το επιθετικό τρίτο οι προσπάθειες ήταν ατομικές με τον Μπαπέ να παίρνει επιθέσεις από τις πτέρυγες και να μεταβιβάζει μέσα στην περιοχή ενώ ο Νέιμαρ κινείτο προς τα μέσα και με περίτεχνες ενέργειες να βρίσκει χώρο να σουτάρει και να σημαδεύει το δοκάρι δύο φορές.

(Διάγραμμα που αποτυπώνει τις Key Passes για την ομάδα της Παρί)

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΜΥΝΑ

Την οργανωμένη άμυνα την ξεκινούσαν σε μεσαίο block και την συνέχιζαν στο αμυντικό τρίτο με σχηματισμό ή 1-4-2-3-1 ή πολλές φορές με 1-4-4-2 με τις γραμμές να έχουν μικρές αποστάσεις και να μην δίνουν χώρο καθόλου στο Μίλερ να κινηθεί ανάμεσα τους αλλά ούτε και στον Αλάμπα που είχε περισσότερες επιθετικές προωθήσεις. Στα μπακ βοήθειες έδιναν οι ακραίοι χαφ Ντι Μαρία και Ντράξλερ ή ο αμυντικός χαφ της πλευράς. Ακόμη και όταν δεν προλάβαιναν να δώσουν βοήθειες στα μπακ τα κατάφερναν εξαιρετικά με τον Νταγκμπά να κάνει ένα σπουδαίο παιχνίδι απέναντι στον Κομάν που ήταν ο παίκτης που πήρε τις περισσότερες ενέργειες.

Στο κέντρο της άμυνας ο Ντανίλο που κλήθηκε να παίξει σε αυτή τη θέση και να καλύψει την απουσία του Μαρκίνιος, φυσικού ηγέτη της άμυνας αλλά και της ομάδας, ήταν εξαιρετικός με πολλές κερδισμένες μονομαχίες, καλές τοποθετήσεις και κοψίματα μέσα στην περιοχή.

ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ

Η Παρί είχε οργανώσει πολύ καλά τις επιθετικές της μεταβάσεις, με την άμυνα της Μπάγερν να είναι ψηλά για να πιέζει φαινόταν αδύνατον να μπορέσει να περιορίσει το αστέρι της Παρί που ήταν πάντα σε θέση να φύγει στο ανοιχτό γήπεδο αλλά προδόθηκε από την ταχύτητα του και βγήκε πολλές φορές οφσάιντ (9). Κάθε φορά που ανακτούσαν την μπάλα έψαχναν τα πόδια του Νεϊμάρ ή του Ντι Μαρία για να εκδηλώσουν την μετάβαση με αποδέκτη τον ταχύτατο Μπαπέ.

Οι αμυντικές μεταβάσεις τους ήταν πολύ γρήγορες αν και δεν χρειάστηκαν διότι πίσω ήταν τουλάχιστον 5 παίκτες.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Η διάθεση όλων των ποδοσφαιριστών στην αμυντική λειτουργία της ομάδας. Ο Νεϊμάρ πιο ώριμος από κάθε άλλη φορά με την συμπεριφορά του έδειξε ότι η ομάδα και ο στόχος είναι πιο ψηλά από τον εαυτό του. Ο Ντράξλερ και ο Ντι Μαρία βοήθησαν τα κατ’ ανάγκη μπακ, τον άπειρο Νταγκμπά που τα πήγε περίφημα στο μαρκάρισμα του Κομάν και τον Ντιαλό που από στόπερ η ανάγκη της ομάδας τον έκανε μπακ έχοντας την επίβλεψη του Σανέ, αλλά και ο Μπαπέ που γύρισε να μαρκάρει κάποια στιγμή μέχρι το κόρνερ.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Οι μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν και δεν έγιναν γκολ με τον Νeymar να έχει 3 κλασικές. Τα οφσάιντ που βγήκε ο Mbappe που ενώ είχε άδειο σχεδόν μισό γήπεδο δεν είχε την υπομονή να φύγει στο σωστό χρόνο και να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για γκολ.

ΜΠΑΓΕΡΝ

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Η Μπάγερν έπαιξε 1-4-2-3-1 με τον Νόιερ στην εστία, τους Ερναντέζ και Μπόατενγκ στους στόπερ, αριστερό μπακ τον Ντέιβις και δεξιό τον Παβάρ. O Αλάμπα με τον Κίμιχ οι δύο αμυντικοί χαφ, ο Κομάν αριστερός winger, o Σανέ δεξιός winger, ο Τσουπό-Μοτίνγκ κεντρικός επιθετικός και ο Μίλερ από πίσω του.

Η Μπάγερν ήθελε να έχει στην κατοχή της την μπάλα (58%) και να χτίζει της επιθέσεις της ορθολογικά. Ο Κίμιχ είχε αναλάβει την οργάνωση του παιχνιδιού καθώς περνούσε η μπάλα περισσότερο από τα δικά του πόδια. Ο Αλάμπα είχε πιο ελεύθερο ρόλο και ανέβαινε πιο ψηλά άλλες φορές προς τα αριστερά να δημιουργήσει υπεραριθμία με τον Κομάν και να επιτεθούν από εκεί και άλλες φορές έκανε κινήσεις προς την μεγάλη περιοχή για να υπάρχουν αρκετοί ποδοσφαιριστές μέσα σε αυτήν. Ο Μίλερ σε ελεύθερο ρόλο ζητούσε μπάλα ανάμεσα στις γραμμές και μετά ξανά έμπαινε μέσα σαν 2ος επιθετικός. Στόχος της Μπάγερν ήταν να φτάσει η μπάλα στους Κομάν και Σανέ και να πάνε στο 1v1 αφού θεωρητικά εκεί είχε αδυναμία η Παρί να πλαγιοκοπήσουν την αντίπαλη άμυνα και να την διασπάσουν.

Έτσι έγινε και στη φάση του γκολ με τον Κομάν να περνάει τον προσωπικό του αντίπαλο (σπάνια έγινε) να κόβει την μπάλα διαγώνια πίσω στον Μίλερ, εκείνον να δίνει αμέσως λίγο αριστερά στον αμαρκάριστο Αλάμπα που σούταρε και από την απόκρουση του Νάβας η μπάλα πήρε ύψος και ο Τσουπό-Μοτίνγκ την έσπρωξε με το κεφάλι στα ανυπεράσπιστα δίχτυα.

Η ανάγκη για γκολ ώθησε τους παίκτες σε βιαστικές και επιπόλαιες ενέργειες με πολλά γεμίσματα μέσα στην περιοχή και πολλές διαγώνιες μεγάλες μεταβιβάσεις χωρίς ποιότητα στους ακραίους επιθετικούς είτε από τον Κίμιχ είτε από τους στόπερ με αποτέλεσμα να σπαταλάνε επιθέσεις χωρίς να δημιουργούν ευκαιρίες.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΜΥΝΑ

Στη φάση της άμυνας πίεσαν αρκετά ψηλά με πολλούς παίκτες στην αρχή με σκοπό να επανακτήσουν την κατοχή της μπάλας και να επιτεθούν άμεσα κάτι που εν μέρει το κατάφεραν και δημιούργησαν κάποιες ευκαιρίες με σουτ εκτός περιοχής.

Η ικανότητα των αντιπάλων όσο περνούσε η ώρα ανάγκασε την Bayern είτε να πιέζει με λιγότερους παίκτες και να κρατάει τα μπακ κοντά στα στόπερ για να μην έχουν τα προβλήματα που είχαν και στο 1ο παιχνίδι, ή να αμύνονται στο μεσαίο τρίτο με 1-4-4-2 και να προσπαθούν με παγίδες να αποσπάσουν την μπάλα.

(εδώ φαίνεται πόσες τελικές έγιναν μετά από απόσπαση της μπάλας)

ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ

Το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα κράτησε την Παρί με πολλούς παίκτες στην άμυνα της και δεν υπήρχαν προϋποθέσεις για επιθετική μετάβαση και εάν κάποιες φορές σε συνθήκες ανοικτής μπάλας έψαξαν κάποιον επιθετικό αναχαιτίστηκε με σχετική ευκολία.
Στις αμυντικές μεταβάσεις τα πράγματα ήταν αρκετά δύσκολα καθώς όταν έβρισκαν τρόπο να βγουν στην αντεπίθεση οι παίκτες της Παρί ήταν πάρα πολύ επικίνδυνοι με τα δοκάρια, τον Νόιερ αλλά και την σημαντική παρουσία στο κέντρο της άμυνας των Μπόατενγκ και Ερναντέζ κατάφεραν να διατηρήσουν το 0 στην άμυνα και να παλεύουν μέχρι το τέλος για την πρόκριση.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Το πείσμα και το πάθος για την νίκη, το μέταλλο που έχει αυτή η ομάδα και η «βαριά» φανέλα την οδήγησαν στην νίκη αλλά όχι στην πρόκριση.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Οι πολλές και σημαντικές απουσίες ήταν τα βασικά μειονεκτήματα πριν την έναρξη του παιχνιδιού. Οι δύο μπακ δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν ούτε αμυντικά αλλά ούτε επιθετικά την προσπάθεια της ομάδας.

Οι 2 ακραίοι επιθετικοί Coman και Sane βρέθηκαν σε πολύ μέτρια μέρα και ενώ βάση στρατηγικής ήταν οι παίκτες αναφοράς στην επιθετική λειτουργία δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν. Πήραν πολλές προσπάθειες, ο Κομάν δεν κατάφερε να επιβληθεί στον προσωπικό του αντίπαλο και ο Σανέ πήγε λίγες φορές στο 1v1, αλλά οι αποφάσεις που πήρε στην τελική πάσα δεν ήταν οι αναμενόμενες. Στον πάγκο δεν υπήρχαν ποδοσφαιριστές για να βοηθήσουν επιθετικά την ομάδα.

ΠΑΙΚΤΗΣ - ΚΛΕΙΔΙ

Αναμφισβήτητα η παρουσία του Νεϊμάρ ήταν καταλυτική, πήρε την μπάλα στα πόδια του στο αμυντικό τρίτο όταν πίεζε η Μπάγερν και έβρισκε τρόπους να βγάλει την μπάλα, κέρδισε αρκετά φάουλ, δημιούργησε συνθήκες αντεπίθεσης με τις μεταβιβάσεις του και τελείωσε το παιχνίδι με έξι τελικές έχοντας τρία δοκάρια και αν κατάφερνε να βάλει και ένα γκολ θα μιλούσαμε για την απόλυτη εμφάνιση.

*Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε από το σπουδαστή του Alfa Sports Analysis Diploma Καραδάκη Νίκο και χρησιμοποιήθηκαν στατιστικά δεδομένα από τo www.wyscout.com και το σχεδιαστικό wyscout Playlist and Draw.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα