Ντουμιτρέσκου στο gazzetta.gr: «Μεγάλο λάθος του Κολτέσκου, αλλά δεν είχε ρατσιστική διάθεση»

Γιάννης Γεωργόπουλος
Ντουμιτρέσκου στο gazzetta.gr: «Μεγάλο λάθος του Κολτέσκου, αλλά δεν είχε ρατσιστική διάθεση»

bet365

Ο άλλοτε τεχνικός της ΑΕΚ και μεγάλη δόξα του ρουμανικού ποδοσφαίρου, Ίλιε Ντουμιτρέσκου σχολίασε στο gazzetta.gr το συμβάν με πρωταγωνιστή τον 4ο διαιτητή Σεμπαστιάν Κολτέσκου εις βάρος του Πιερ Ουεμπό κατά την διάρκεια της αναμέτρησης Παρί Σεν Ζερμέν-Μπασάκσεχιρ.

Ο 4ος διαιτητής στην αναμέτρηση της Παρί Σεν Ζερμέν με την Μπασάκσεχιρ, Σεμπαστιάν Κολτέσκου εξελίχθηκε σε αρνητικό πρωταγωνιστή, καθώς η φράση «negru» που χρησιμοποίησε για τον ασίσταντ της τουρκικής ομάδας, Πιερ Ουεμπό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Ο 43χρονος διαιτητής αναφέρθηκε στη μητρική του γλώσσα χρησιμοποιώντας όμως μια λέξη που χρησιμοποιείται και ως ρατσιστικός χαρακτηρισμός εξ ου και οι δικαιολογημένες αντιδράσεις στην παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα.

Ο Ίλιε Ντουμιτρέσκου, πρώην προπονητής των ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Καλλιθέας, Ακράτητου και Πανθρακικού, αλλά και μέλος της μαγικής τριπλέτας της εθνικής Ρουμανίας στο Μουντιάλ του 1994 με τους Χάτζι και Ραντουτσόιου σχολίασε στο gazzetta.gr το περιστατικό που έκανε τον γύρο του κόσμου και οδήγησε στην διακοπή του αγώνα ανάμεσα σε Παρί Σεν Ζερμέν και Μπασάκσεχιρ.

Ο «Ντούμι» ισχυρίστηκε πως ο Κολτέσκου δεν είχε ρατσιστική διάθεση απέναντι στον Ουεμπό, ωστόσο σημειώνει πως ήταν λάθος του να χρησιμοποιήσει την ρουμανική λέξη «negru» προκαλώντας πρωτοφανή αναστάτωση.

«Πράγματι η φράση που χρησιμοποίησε ο Κολτέσκου σημαίνει 'μαύρος' στα ρουμανικά. Δεν γίνεται όμως ένας διαιτητής σε ποδοσφαιρική αναμέτρηση τέτοιου επιπέδου στο Champions League να χρησιμοποιεί αυτές τις λέξεις.

Δεν θεωρώ πως είχε ρατσιστική διάθεση ωστόσο να προσβάλει τον Ουεμπό. Έκανε όμως ένα μεγάλο λάθος και δημιούργησε με αυτό τον τρόπο ένα χάος. Δεν έχω ξαναδεί κάτι ανάλογο. Όπως ξέρετε η UEFA και η FIFA δίνει μεγάλη βαρύτητα σε τέτοιου είδους θέματα. Έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός ο Κολτέσκου. Ίσως δεν έπρεπε να βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο.

Δυστυχώς όλο αυτό αδικεί την προσπάθεια που κάνει ο πρώτος διαιτητής Χατεγκάν».

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα