Η Πόρτο του Έτιχαντ, έτσι όπως τη «σκάναρε» ο Μαρτίνς!

Η Πόρτο του Έτιχαντ, έτσι όπως τη «σκάναρε» ο Μαρτίνς!

bet365

Η Πόρτο του Κονσεϊσάο δεν προκαλεί... τρόμο, ωστόσο είναι ομάδα με προσωπικότητα, ικανή να πάρει αυτό που θέλει. Η ομάδα του Κονσεϊσάο έβαλε πολύ δύσκολα στη Σίτι και ο Μαρτίνς ξέρει καλά τι θα βρει απόψε στο Ντραγκάο.
Καθημερινά Novi Specials στοιχήματα & σούπερ ενισχυμένες αποδόσεις! (21+)

Το είχε πει ο Πέδρο Μαρτίνς πως είχε διαίσθηση ότι θα επιστρέψει στην Πορτογαλία και η... προφητεία του επαληθεύτηκε, αφού ο Ολυμπιακός θα βρει απέναντί του την Πόρτο, τη νταμπλούχο στην χώρα του προπονητή των Πειραιωτών.

Οι Δράκοι των 29 πρωταθλημάτων, των 17 Κυπέλλων, αλλά κυρίως των δύο Champions League/Κυπέλλων Πρωταθλητριών (1987, 2004) και των δύο Europa League/Κυπέλλων UEFA (2003, 2011), είναι πάντα ανταγωνιστικοί στην Ευρώπη και το ίδιο φιλοδοξούν να κάνουν και φέτος. Με τον... αιώνιο πρόεδρο Ζόρζε Νούνο Πίντο ντα Κόστα να έχει συμπληρώσει πάνω από σαράντα χρόνια στο τιμόνι (!), η Πόρτο είναι μια δυναμική ομάδα, επιθετική, αλλά δεν είναι και πολύ ευάλωτη στην άμυνα, έστω αν σε αυτή δεσπόζει ο 37χρονος πλέον Πέπε.

Στις μεταγραφές οι σημαντικές απώλειες ήρθαν στην τελευταία ημέρα, αφού έχασε τον Ντανίλο Περέιρα που πήγε στην Παρί και τον Τέλες που δόθηκε στη Γιουνάιτεντ. Παράλληλα, παραχώρησε αντί 40 εκατομμυρίων ευρώ τον πολλά υποσχόμενο επιθετικό Φάμπιο Σίλβα (είχε παίξει ελάχιστα στην πρώτη ομάδα) στην Γουλβς, ενώ αποχώρησε ακόμα ο επίσης επιθετικός Τικίνιο Σουάρες. Στον αντίποδα, επένδυσε 7,5 εκατομμύρια ευρώ στον Βραζιλιάνο επιθετικό Εβανίλσον και τέσσερα στον αριστερό μπακ Ζαϊντού, τον οποίο ήθελε και ο Ολυμπιακός. Στο 90' των μεταγραφών πήρε τον Γκρούιτς δανεικό από την Λίβερπουλ και τον Άντερσον από τη Γουέστ Χαμ. Στο πρωτάθλημα, η Πόρτο ξεκίνησε με δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια: 3-1 εντός έδρας την Μπράγκα (δύο πέναλτι - γκολ και μια ασίστ ο Άλεξ Τέλες) και 5-0 εκτός έδρας την Μποαβίστα (με δύο γκολ του Μαρεγκά).. Ωστόσο, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, αφού δυο διαδοχικές γκέλες την έφεραν στο -5 από την κορυφή έπειτα από πέντε στροφές. Στην τελευταία νίκη με τη Ζιλ Βιθέντε επικράτησε 1-0 δύσκολα, αν και παρουσιάστηκε με έξι αλλαγές, αλλά και σχήμα 3-5-2, το οποίο όμως πολύ δύσκολα θα δούμε στα ματς του Champions League, όπως τονίζουν και οι Πορτογάλοι.

Κάνει τη διαφορά: Η Πόρτο δεν έχει ένα μεγάλο αστέρι του παρελθόντος, όμως έχει παίκτες με προσωπικότητα. Ο Μουσά Μαρεγκά είναι το σημείο αναφοράς στην επίθεση των Δράκων, σε μια ομάδα που ποντάρει περισσότερο στο σύνολο, με ποδοσφαιριστές που κάνουν την διαφορά.

UEFA Champions League 2020/21: Manchester City vs Porto - tactical analysis - tactics


Η Πόρτο έτσι όπως τη... σκάναρε ο Πέδρο Μαρτίνς!

Ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο κατάφερε στην πρεμιέρα να παρατάξει ένα πολύ καλό σύνολο και να δείξει πως η ομάδα του έχει φιλοδοξίες για μια εξαιρετική πορεία στο Champions League. Αλλωστε, και ο Πέδρο Μαρτίνς δε χρειάστηκε να αναλύσει πολλούς αγώνες των «Δράκων», ξέρει καλά την ομάδα και τη... σκάναρε για τα καλά στο ματς της πρεμιέρας στο Ετιχαντ.

Η Πόρτο κατάφερε να φέρει σε δύσκολη θέση της Μάντσεστερ Σίτι και να αναδείξει τα τρωτά σημεία της τακτικής προσέγγισης του αγώνα από τους Άγγλους. Η Πόρτο παρότι η Σίτι είχε κατοχή της μπάλας, κατάφερε να δημιουργήσει αρκετές ευκαιρίες και να σκοράρει πρώτη.

Για σημαντικό διάστημα η αντίπαλος του Ολυμπιακού ήταν καλά στημένη αμυντικά και παρά το πρέσινγκ των «Πολιτών» άντεξε έως ένα σημείο. Αλλωστε, ποια ομάδα μπορεί να αντέξει ανάλογο πρέσινγκ;

Όταν η Πόρτο αμυνόταν είχε τη συμπαγή διάταξη 5-4-1. Κάθε παίκτης της Σίτι που έπαιρνε την μπάλα καλυπτόταν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο άξονας όσο αμυνόταν έκοβε μπαλιές προς την εστία της Πόρτο και προσπαθούσε να περνάει σωστές μπαλιές ανάμεσα στις γραμμές.

UEFA Champions League 2020/21: Manchester City vs Porto - tactical analysis - tactics

Όταν η μπάλα ήταν στο κέντρο ο μέσος που αγωνιζόταν πιο ψηλά πίεζε ψηλά στον χώρο. Στην αμυντική τακτική ο αντίπαλος που προσπαθούσε να... κουβαλήσει μπάλα δεχόταν το πιο έντονο πρέσινγκ. Οι ακραίοι έσπευδαν να βοηθήσουν τους μέσους στην πίεση. Μπλοκάροντας τα άκρα και προσπαθώντας να σταματήσουν τις μεταβιβάσεις προς τα εμπρός. Εάν η μπάλα έφευγε σε άλλον χώρο από τον χώρο ευθύνης του παίκτη εκείνος απομακρυνόταν για να παραμείνει συμπαγές το σύνολο.

Ο Μαρεγκά παίζοντας μπροστά είχε κομβικό ρόλο στο να μπλοκάρει τον Ρόντρι, εμποδίζοντας έναν εκ των κορυφαίων παικτών της Σίτι στο να μοιράζει σωστά τη μπάλα.

Εάν η Σίτι έπαιζε πιο ανοιχτά τη μπάλα τότε η Πόρτο μεγάλωνε το πρέσινγκ της στον κάτοχο της μπάλας. Στην αμυντική διάταξη οι ακραίοι μαζί με τον κεντρικό χαφ δημιουργούσαν έναν χώρο σαν... κουτί για να μπλοκάρουν τη σωστή κυκλοφορία του αντιπάλου.

Η Πόρτο χρησιμοποίησε επιθετικογενείς παίκτες στα άκρα του άξονα όπως οι Ντίας και Βιέιρα. Ουσιαστικά με αυτήν την αμυντική προσέγγιση οι μεσοεπιθετικοί (περισσότερο οι ακραίοι) που δεν είχαν τις καλύτερες δυνατές αμυντικές αρετές λειτουργούσαν συμπληρωματικά στους συμπαίκτες τους. Το αμυντικό... κουτί της Πόρτο περιόριζε έτσι τον χώρο δράσης και δημιουργίας της Σίτι.

Χρειάστηκαν 73 λεπτά για τη Σίτι για να διασπάσει αυτή την αμυντική διάταξη καθώς το πρώτο γκολ ήταν από ατομικό λάθος και το 2ο ήρθε από οργανωμένο παιχνίδι. Η αλλαγή τακτικής και διαρκής εναλλαγή θέσεων των παικτών της Σίτι προκάλεσε ένα... χάος και μία αποδιοργάνωση στην Πόρτο για να έρθει το τελικό 3-1.

Όταν η μπάλα πήγαινε αριστερά οι παίκτες της Σίτι είτε συνέκλιναν είτε άλλαζαν θέσεις για να κερδίσουν χώρο. Οι αλλαγές του Πεπ όπως ο Φόντεν που πήρε σε ρόλο προωθημένου μέσου στα αριστερά και η τοποθέτηση του Τόρες ως αριστερός ακραίος έπαιξαν τον ρόλο τους. Οι Κανσέλο και Φόντεν άνοιξαν χώρους και ο Τόρες βρήκε πεδίο δράσης. Οι Φιλ Φόντεν και Φεράν Τόρες συνδυάστηκαν άψογα με τον Ισπανό να «κλειδώνει» τη νίκη για τη Σίτι.

Η Πόρτο ανέδειξε και το πόσο ευάλωτη αμυντικά είναι σε κάποιες περιπτώσεις η Σίτι με δεδομένους τους συχνούς τραυματισμούς του Λαπόρτ, ενός εξαιρετικά σημαντικού μπακ. Με τα χρόνια να περνούν για τον Φερναντίνιο ο Πεπ δεν έχει βρει επαρκή αμυντική λύση.

Είναι 18 τον αριθμό τα παιχνίδια όπου οι Πολίτες δεν έχουν κρατήσει το μηδέν στο Champions League. Εξαίρεση προφανώς δεν αποτέλεσε ούτε το ματς με την Πόρτο με το 3-1. Η Πόρτο μπορεί να μην είχε τεράστιο ή έστω μεγάλο αριθμό φάσεων ή ευκαιριών αλλά γκολ βρήκε και διεκδίκησε το ματς. Η φάση του γκολ της ξεκίνησε με την προσπάθεια και την πάσα του Ντίας.

Η Σίτι έκανε λάθος προσέγγιση στη φάση και είδε την εστία της να παραβιάζεται. Ο Ντίας έκανε μία ατομική προσπάθεια ξεκινώντας από τον χώρο του κέντρου και μετά από κλέψιμο. Για ένα σημαντικό διάστημα στην... κούρσα του ο σκόρερ Ντίας δεν πιέστηκε επαρκώς.

Τουλάχιστον δύο παίκτες της Πόρτο είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τον Ντίας που χρειάστηκε να ξεπεράσει τον Ρόντρι στον βηματισμό του. Κανένα από τα μπακ δεν απέτρεψαν τον σκόρερ και ούτε τον πίεσαν σωστά.


Η Σίτι έκανε και άλλα λάθη αλλά δεν τα... πλήρωσε. Μετά τη λάθος μεταβίβαση και το κλέψιμο ούτε ο Ντίας φυσικά αντιμετωπίστηκε σωστά ενώ ο Μαρεγκά κάνοντας κίνηση προς τα μέσα τράβηξε πάνω του τουλάχιστον 2 παίκτες. Είναι επίσης μία φάση όπου παίκτες όπως ο Γκαρσία δεν έδωσαν σωστή κάλυψη στον Κανσέλο.

Συμπερασματικά ο Πεπ έχει μία ποικιλία και ένα εύρος τακτικών και στρατηγικών προσεγγίσεων που κάνει τη Σίτι δημιουργικά και επιθετικά απρόβλεπτη όταν πιέζεται, δυσκολεύεται και θέλει το γκολ. Ωστόσο δεν έχει δώσει λύση στα αμυντικά της προβλήματα. Η Πόρτο χρειάστηκε να παίξει ένα καλό αμυντικό παιχνίδι με αντεπιθέσεις ή κόντρα επιθέσεις. Σκόραρε από ένα αρκετά εύκολο λάθος της Σίτι μετά από πίεση στο κέντρο. Όταν μία ομάδα παίζει με τη Σίτι πρέπει πάντα όμως να είναι τακτικά έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. Μία αλλαγή μπορεί να διαφοροποιήσει τα πάντα και εκεί που νομίζεις ότι έχεις το πάνω χέρι χάνεις τα πάντα...

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα