Η εμπιστοσύνη στον Μασούρα, το «χρέος» του Βαλμπουενά και το κίνητρο όλων των Γάλλων του Ολυμπιακού

Η εμπιστοσύνη στον Μασούρα, το «χρέος» του Βαλμπουενά και το κίνητρο όλων των Γάλλων του Ολυμπιακού

Η εμπιστοσύνη στον Μασούρα, το «χρέος» του Βαλμπουενά και το κίνητρο όλων των Γάλλων του Ολυμπιακού

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta τα δεδομένα για το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Μαρσέιγ.
Ολυμπιακός - Μαρσέιγ: Εκατοντάδες επιλογές και στοιχήματα για σκόρερ, κάρτες, κόρνερ και λεπτό πρώτου γκολ. |21+

Είναι σαφές ότι ο Πέδρο Μαρτίνς θέλει να το πάει με κλειστά χαρτιά το θέμα της ενδεκάδας και της τακτικής ενόψει του αποψινού πρώτου αγώνα του Ολυμπιακού με τη Μαρσέιγ.

Το ίδιο, άλλωστε, κάνει κι ο συμπατριώτης του αντίπαλος προπονητής, ο Βίλας Μπόας! Θα παίξει με ρόμβο (4-4-2) όπως έκανε για πρώτη φορά το Σάββατο στο 3-1 με την Μπορντό η, τώρα που θα έχει στη διάθεση του τον Παγέτ θα επιστρέψει στο κλασικό 4-3-3 που παίζει όσο καιρό βρίσκεται στον πάγκο της γαλλικής ομάδας; Σύμφωνα με τα μεγάλα γαλλικά ΜΜΕ θα επιλέξει το δεύτερο, αλλά κι αυτό μία εικασία είναι.

Για τον Ολυμπιακό σίγουρα ένα θέμα για την πρεμιέρα του στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ είναι η κακοδαιμονία με τις τελευταίες μεταγραφές του και δη των τεσσάρων Πορτογάλων! Ήταν πολύ ατυχής η συγκυρία με τους τραυματισμούς αρχικά του Πέπε και στη συνέχεια του Μπρούμα, ακόμη και του Βινάγκρε στο τέλος! Ο δε Τιάγκο Σίλβα δεν μπήκε καν στη λίστα την ευρωπαϊκή. Υπό αυτές τις συνθήκες σίγουρα τα χέρια του προπονητή είναι πιο δεμένα, καθώς έχει λιγότερες λύσεις, τουλάχιστον σε επίπεδο ενδεκάδας.

Μία δική μου εικασία για την ενδεκάδα; Μπορεί το Σάββατο στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο στο Καραϊσκάκη ο Πέδρο να έκανε γρήγορα γρήγορα (από το 39ο λεπτό) πρώτη αλλαγή τον Μασούρα, προκειμένου να βάλει μέσα και τον Χασάν για να εκμεταλλευθεί την αποβολή του Μάτιτς από το 28’, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τον υπολογίζει για το αποψινό μεγάλο ματς με την περσινή δευτεραθλήτρια Γαλλίας.

Αν δούμε τις επιλογές του Μαρτίνς στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Ολυμπιακού σε ολόκληρη την περσινή σεζόν, θα διαπιστώσουμε ότι ο Μασούρας δεν έλειψε ούτε ένα από τα 16 ματς της ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ! Για την ακρίβεια ήταν μόλις τέσσερις οι «ερυθρόλευκοι» που είχαν παίξει και στα 16 παιχνίδια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις κι ένας από αυτούς ο Μασούρας (οι τρεις άλλοι; Ομάρ, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης).

Ο «Μασού» στα 14 από τα 16 παιχνίδια ήταν στην αρχική ενδεκάδα και μόλις σε δύο είχε μπει αλλαγή, αλλά και σε εκείνα παίρνοντας πολύ χρόνο: με την Μπάγερν στο Μόναχο (0-2) είχε μπει στο 61’ και με την Άρσεναλ στο Λονδίνο στο 77’, παίζοντας βέβαια και στην παράταση. Και μόνο αυτό το στοιχείο μας δείχνει ότι ο Πορτογάλος προπονητής τον εμπιστεύεται πάρα πολύ. Διότι ξέρει ότι μπορεί να περιμένει από αυτόν αφενός μεν κάποιο πολύτιμο γκολ (βλέπε την κεφαλιά για το 1-0 στην Τουρκία επί της Μπασάκσεχιρ) η, κάποια εξίσου πολύτιμη ασίστ (βλέπε τη σέντρα στο γκολ του Ελ Αραμπί στο 119’ με την Άρσεναλ), αφετέρου δε πολλές βοήθειες τόσο σε επίπεδο συνεργασιών, όσο και σε επίπεδο ανασταλτικό.

Να έχουμε υπόψιν μας ότι ο Μαρτίνς ξέρει ούτως η, άλλως τη Μαρσέιγ, καθώς την είχε αντιμετωπίσει για το Γιουρόπα Λιγκ πριν τρία χρόνια από τον πάγκο της Βιτόρια Γκιμαράες, με τους περισσότερους παίκτες της Ολιμπίκ να είναι ίδιοι (Μανταντά, Σακάϊ, Αμαβί, Παγέτ, Τοβέν, Σανσόν, Ζερμέν)! Στη Μασσαλία, στο πρώτο ματς, οι Πορτογάλοι είχαν προηγηθεί γρήγορα 0-1, αλλά οι Γάλλοι το γύρισαν και κέρδισαν με 2-1, με το νικητήριο γκολ στο 76’. Στη ρεβάνς, η Γκιμαράες ήταν αυτή που κέρδισε με 1-0 με ένα γκολ επίσης στο τέλος του αγώνα. Με την ομάδα του Πέδρο να διεκδικεί την πρόκριση στα νοκ άουτ έως την τελευταία αγωνιστική, με τη Μαρσέίγ να την παίρνει τελικά, εκμεταλλευόμενη ότι είχε τελευταίο ματς εντός έδρας με την αδιάφορη βαθμολογικά (πρώτη) Σάλτσμπουργκ (0-0)…

Από εκεί και πέρα, κατά την γνώμη μου μπορεί να αποδειχθεί σοβαρός παράγοντας στην έκβαση των δύο αγώνων με την Μαρσέιγ η παρουσία στον Ολυμπιακό τόσων πολλών Γάλλων η, προερχόμενων από τη Γαλλία παικτών του: Ο Βαλμπουενά ήταν μία ζωή στην Μασσαλία, ο Εμβιλά μόλις ήρθε στον Ολυμπιακό από το γαλλικό πρωτάθλημα, ο Ελ Αραμπί από εκεί ξεκίνησε την καριέρα του και το πρώτο του γκολ στην Α’ κατηγορία το είχε βάλει σε ένα Καέν-Μαρσέιγ 2-1 (!) και βεβαίως υπάρχουν και τα παιδιά που έπαιζαν στη Β΄ κατηγορία και τα έφερε ο Ολυμπιακός από εκεί. Για όλους αυτούς τους παίκτες αυτά τα δύο ματς θα έχουν εξτρά κίνητρο.

Ειδικά για τον Βαλμπουενά το ματς θα είναι μία ξεχωριστή ιστορία, όπως παραδέχθηκε ευθέως ο Μαρτίνς κατά την χθεσινή συνέντευξή του στο γαλλικό RMC. Ιδού ο σχετικός διάλογος με τον Γάλλο δημοσιογράφο.

-Υπάρχει ένας παίκτης για τον οποίο αυτός ο αγώνας μπορεί να είναι ξεχωριστός, ο Ματιέ Βαλμπουενά.

«Έτσι νομίζω. Εάν τον ρωτήσετε, πιθανότατα θα σας πει ότι είναι ακόμα ένα παιχνίδι Τσάμπιονς Λιγκ γι΄ αυτόν, αλλά θεωρώ ότι θα είναι μία ξεχωριστή στιγμή για τον Ματιέ. Είναι ένα κλαμπ, μία πόλη, που σημαίνει πολλά γι΄ αυτόν».

-Πόσο σημαντικός είναι για την ομάδα σας ο Βαλμπουενά;

«Είναι πολύ σημαντικός παίκτης σε όλα τα επίπεδα. Ο Ματιέ ενσωματώνει τέλεια το πνεύμα του Ολυμπιακού. Παρά την ηλικία του, είναι νέος! Πολύ έξυπνος μέσα στο παιχνίδι, πολύ σημαντικός στη δομή του Ολυμπιακού».

Περίπου την ίδια στιγμή ο Ματιέ δήλωνε στο France Football:

«Η Μασσαλία είναι όλη μου η ζωή. Η κόρη μου γεννήθηκε εκεί, έχω ακόμα το σπίτι μου εκεί. Χάρη στην Oλιμπίκ έγινα ο παίκτης που είμαι σήμερα. Ήμουν σηματοδοτημένος για ζωή από την εποχή μου εκεί. Έκανα εκεί οκτώ σεζόν, κέρδισα τίτλους, είχα φανταστικές, υπέροχες στιγμές και πάλι, οι λέξεις δεν είναι καν αρκετά δυνατές. Ξέρω ότι φεύγοντας προκάλεσα το θυμό των οπαδών, όμως εγώ ποτέ δεν εξαπάτησα κανένα. Είναι το κλαμπ της καρδιάς μου, αν και έχω επίσης μεγάλη αγάπη για τον Ολυμπιακό»

Πάντως, ο Βαλμπουενά πραγματικά χρωστάει ένα μεγάλο παιχνίδι για τον Ολυμπιακό στην Ευρώπη. Ατυχώς, τελευταίο τέτοιο του ήταν πολύ καιρό πριν, πέρσι στην πρεμιέρα πάλι της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, στο 2-2 με την Τότεναμ, όταν είχε την πάσα στον Ποντένσε για το πρώτο γκολ και κέρδισε ο ίδιος πέναλτι το οποίο εκτέλεσε κι εύστοχα για το δεύτερο γκολ. Ενώ στα προκριματικά του καλοκαιριού τότε ήταν εκπληκτικός η συνέχεια του, και λόγω τραυματισμών, δεν ήταν ανάλογη στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Ολυμπιακού. Φέτος ξεκίνησε ξανά καλά στα παιχνίδια με την Ομόνοια κι αυτός άνοιξε το σκορ με το πέναλτι στο 2-0 στο Καραίσκάκη.

Μακάρι και στη φετινή πρεμιέρα με τη Μαρσέιγ να δούμε τον Βαλμπουενά της περσινής πρεμιέρας με την Τότεναμ! Το έχει ανάγκη ο Ολυμπιακός.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.