Πρόκληση με τη διαιτησία, 4 σερί χρόνια ο Λαόθ προκριματικά με κυπριακές ομάδες!

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Πρόκληση με τη διαιτησία, 4 σερί χρόνια ο Λαόθ προκριματικά με κυπριακές ομάδες!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta τον ορισμό του διαιτητή του αγώνα του Ολυμπιακού στην Κύπρο και γενικά κάνει μία προσέγγιση του αγώνα με τον δικό του τρόπο.

Ομόνοια - Ολυμπιακός: Εκατοντάδες επιλογές και στοιχήματα για σκόρερ, κάρτες, κόρνερ και λεπτό πρώτου γκολ. |21+

Όσο περισσότερο έψαχνα τα στοιχεία, τόσο και σκεφτόμουν ότι ο ορισμός από την αρμόδια επιτροπή της ΟΥΕΦΑ του Ισπανού Ματέου Λαόθ στη ρεβάνς Ομόνοιας-Ολυμπιακού αγγίζει τα όρια της πρόκλησης, αν όχι του σκανδάλου!

Μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά με όλα όσα μου προέκυψαν, άμα ο Ολυμπιακός δεν το καθαρίσει το παιχνίδι, βάζοντας π.χ. ένα γκολ στο α΄ ημίχρονο, και το ματς είναι ρευστό, φοβάμαι ότι οι πρωταθλητές Ελλάδας θα έχουν προβλήματα, πολλά, κι από πλευράς διαιτησίας.

Κατ΄ αρχάς, είναι κατά την κρίση μου αδιανόητο να ορίζεται για τέταρτο συνεχόμενο χρόνο ο ίδιος διαιτητής σε αγώνες προκριματικών ομάδων της ίδιας χώρας, της Κύπρου! Και το 2017 και το 2018 και το 2019 και το 2020!!! Συγνώμη, είναι σοβαρό κάτι τέτοιο;

Να προσέξουμε ότι με τον Ματέου Λαόθ την προηγούμενη τριετία οι κυπριακές ομάδες έχουν μία νίκη 2-0 εντός έδρας και δύο ισοπαλίες, 0-0 εντός έδρας κι 1-1 εκτός έδρας. Όχι μόνο αποτελέσματα, αλλά και σκορ μια χαρά. Μάλιστα πέρσι, στο ΑΠΟΕΛ-Άγιαξ 0-0 έδειξε εφτά κίτρινες κάρτες στους Ολλανδούς και τελικά μία κόκκινη στο 80’, αφήνοντας τους με 10 παίκτες...

Αναλυτικά: Ματέου Λαόθ. Τέσσερα χρόνια σερί ορίζεται σε πλέϊ οφς Κυπρίων!

29.9.2020 Ομόνοια-Ολυμπιακός ρεβάνς πλέϊ οφς Τσάμπιονς Λιγκ

20.8.2019 ΑΠΟΕΛ-Άγιαξ 0-0 α΄ ματς πλέϊ οφς Τσάμπιονς Λιγκ (με αποβολή παίκτη του Άγιαξ στο 80’)

23.8.2018 Τρέντσιν-ΑΕΚ 1-1 α΄ ματς πλέϊ οφς Γιουρόπα Λιγκ

15.8.2017 ΑΠΟΕΛ-Σλάβια 2-0 α΄ ματς πλέϊ οφς Τσάμπιονς Λιγκ

Πάμε παρακάτω: Άλλοι έξι Ισπανοί διαιτητές έπαιξαν συνολικά άλλες εφτά φορές κυπριακές ομάδες στα Κύπελλα Ευρώπης σε όλη τη δεκαετία. Κι ο ίδιος ο Ματέου, άλλη μία φορά, πιο παλιά. Αποτελέσματα για τις κυπριακές ομάδες; Πέντε νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα!

Αναλυτικά:

Σάντσεζ Μαρτίνεθ 12.8.2018 Ανόρθωση-Λάτσι 2-1 α΄ ματς προκριματικά Γιουρόπα Λιγκ (με πέναλτι το πρώτο γκολ)

Χερνάντεθ 28.7.2016 ΑΕΚ-Σπαρτάκ Μόσχας 1-1 α΄ ματς πλέϊ οφς Γιουρόπα

Θέρο Γκράντε 8.12.2016 ΑΠΟΕΛ-Ολυμπιακός 2-0 όμιλοι Γιουρόπα Λιγκ

Κλος Γκόμεθ 19.9.2013 Μακάμπι-ΑΠΟΕΛ 0-0 όμιλοι Γιουρόπα Λιγκ

Ματέου Λαόθ 19.9.2013 Απόλλων-Τράμπζονσπορ 1-2 όμιλοι Γιουρόπα Λιγκ (με πέναλτι το γκολ των Κύπριων)

Μαγένκο 7.3.2012 ΑΠΟΕΛ-Λιόν 1-0 νοκ άουτ Τσάμπιονς Λιγκ

Κλος Γκόμεθ 8.8.2012 Παρτίζαν-ΑΕΛ 0-1 προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ

Ιτουράλντε 13.9.2011 ΑΠΟΕΛ-Ζενίτ 2-1 όμιλοι Τσάμπιονς Λιγκ (με αποβολή παίκτη της Ζενίτ στο 76΄)

Συνολικά, οι κυπριακές ομάδες με Ισπανούς διαιτητές σε τούτη τη δεκαετία έχουν σε 11 αγώνες 6 νίκες 4 ισοπαλίες 1 ήττα!!! Με αντιπάλους, μεταξύ άλλων, Άγιαξ, Λιόν, Ολυμπιακό, Ζενίτ, Σπαρτάκ Μόσχας, Σλάβια Πράγας, Τράμπζονσπορ κι όχι ομάδες δ΄ διαλογής. Παρεμπιπτόντως, ο Χερνάντεθ θα είναι ο VAR σήμερα.

Για εμένα, αυτά τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Το φτάνω ως εδώ και δεν το πάω πιο πέρα. Απλά νομίζω ότι ίσως γίνεται επίκαιρο κάτι που είχα γράψει στις 11 Αυγούστου...

Κι επειδή ξέρω ότι πολλοί θα πουν, «μα με 2-0 επί της Ομόνοιας και μας λες για διαιτητή κι ανησυχείς για πρόκριση;». Ασφαλώς κι ανησυχώ. Γιατί πέρασε ο Ολυμπιακός στους ομίλους και δεν το ξέρω; Όλοι αυτοί που τώρα λένε ότι ο Ολυμπιακός είναι ήδη στους ομίλους, τι θα έλεγαν εάν δεν έβαζε ο Ελ Αραμπί την γκολάρα στο 92’ κι έμενε το 1-0;…

Αυτό που εγώ ξέρω είναι ότι ο Ολυμπιακός μέσα στο Καραϊσκάκη ήταν 0-0 με την Ομόνοια ως το 69’ και 1-0 ως το 92’. Αυτό είναι το σημαντικότερο δεδομένο του προ έξι ημερών αγώνα και για εμένα λέει πολλά. Βεβαίως κι ο Ολυμπιακός είναι ανώτερη ομάδα, βεβαίως κι έχει πάρει ένα πολύ καλό σκορ, την πρόκριση όμως δεν την έχει πάρει, ακόμη. Κι εγώ δεν ξεχνάω ότι τις τρεις τελευταίες φορές που πήγε στην Κύπρο έχασε 0-2 από τον ΑΠΟΕΛ, 0-3 από την Ανόρθωση και 0-3 από τη Μακάμπι Χάϊφα…

Η Ομόνοια έχει ξεκάθαρα υποτιμηθεί από τους εν Ελλάδι ειδικούς μετά την παρουσία της την περασμένη Τετάρτη στο Καραϊσκάκη, ωστόσο εγώ είδα μία πολύ σοβαρή και δυσκολοκατάβλητη ομάδα, που έπαιξε όπως έπρεπε να παίξει για να πάρει αποτέλεσμα. Δεν απείλησε τον Ολυμπιακό; Για να το δούμε αυτό το αυθαίρετο συμπέρασμα…

Στο 13’ ο Σα υποχρεώθηκε να βγει σαν καμικάζι και να διώξει την μπάλα μακριά από την εστία του προ του γρήγορου φορ Σανέ, ο οποίος είχε μπει σφήνα ανάμεσα σε Σεμέδο και Μπα, ξεπερνώντας τους εύκολα. Υποδείχθηκε σε θέση οφσάϊντ ο κυνηγός της Ομόνοιας, αλλά όπως το είδα εγώ ήταν οριακή φάση, ίσως και να μην ήταν.

Στο 45+2 ο έξω δεξιά Μποτεάκ βρίσκεται σε θέση βολής αλλά αστοχεί, αφού πρώτα έκλεψε την μπάλα από τον Μπα λίγο έξω από την περιοχή του Σα.

Στο 51’ ο αριστερός μπακ Λέσιακς βγήκε στην πλάτη του Ραφίνια κι έστρωσε στον φορ Ντούρις που αστόχησε από ευνοϊκή θέση, υπό την πίεση του Μπα.

Στο 71’ ο Σα μπλόκαρε μία αρκετά επικίνδυνη σέντρα σουτ του Μποτεάκ

Στο 74’ ο Καμαρά κάνει λάθος πάσα έξω από την περιοχή του Σα, πάλι ο Μποτεάκ βγαίνει σε καλή θέση, όμως ξανά αστοχεί.

Στο 84’ ο Μπα κάνει σωτήρια επέμβαση με τάκλιν σε σέντρα του εξτρέμ Ασαντέ (είχε μπει αλλαγή) που θα έφτασε στον φορ της Ομόνοιας σε θέση για γκολ

Στο 93’ ο Τιάγκο από καλή θέση κι αυτός σούταρε αλλά πάνω στον Σα

Μετράμε λοιπόν εφτά περιπτώσεις που η Ομόνοια έγινε επικίνδυνη για τον Σα. Στις τέσσερις-πέντε από αυτές θα μπορούσε να κάνει γκολ. Για εμένα δεν είναι καθόλου λίγες οι φορές που απειλήθηκε ο Ολυμπιακός μέσα στο Καραϊσκάκη. Δεν έβγαλαν όντως ποιότητα στα τελειώματα των φάσεων οι παίκτες της κυπριακής ομάδας, αλλά δεν ξέρω τι θα κάνουν απόψε μέσα στο σπίτι τους. και να θυμίσω ότι στο ίδιο γήπεδο με τον Ερυθρό Αστέρα προηγήθηκαν 1-0 στο 32’. Αν προηγηθούν κι αύριο με 1-0 και το κρατήσουν ως το ημίχρονο, δεν είμαι καθόλου βέβαιος για το τι θα γίνει στα άλλα 45 λεπτά, στα οποία η Ομόνοια θα χρειάζεται ένα ακόμη γκολ, και να μην δεχθεί άλλο, για να πάει το ματς στην παράταση, όπως είχε κάνει και στους τρεις προηγούμενους προκριματικούς γύρους, πάντοτε περνώντας η ίδια!!!

Κινδυνολογώ; Συγνώμη, αλλά νομίζω ότι σκέφτομαι με ρεαλισμό. Το ποδόσφαιρο έτσι είναι. Αν οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν έχουν τα μυαλά του Μαρτίνς, και μπουν στο γήπεδο για μία «τυπική διαδικασία» μαύρο φίδι που τους έφαγε! Η Ομόνοια είναι τέτοια ομάδα που και θα κυνηγήσει μέχρι την τελευταία της πιθανότητα και θα εκμεταλλευθεί τυχόν χαλαρότητα του αντίπαλου. Και παρότι καταλαβαίνω την δίψα του κόσμου του Ολυμπιακού στην Κύπρο μας, για να είμαι δε ειλικρινής, όταν βλέπω «υποδοχές» και πανηγυρικό κλίμα κλπ στον Ολυμπιακό, μου έρχονται στο μυαλό συνήθως αποτυχίες κι όχι επιτυχίες.

Το δε αποψινό παιχνίδι είναι κλασική περίπτωση αυτού που λέμε, «δεν έχεις τίποτα να κερδίσεις, παρά μόνο να χάσεις», από πλευράς εντυπώσεων και ψυχολογίας. Αν περάσεις, όλοι θα σου πουν, «αυτό έλειπε να μην πέρναγες». Αν δεν περάσεις, όλοι θα μιλάνε για το κάζο της δεκαετίας. Άρα το άγχος θα υπάρχει μόνο στη μία πλευρά-η Ομόνοια θεωρεί ότι έχει κάνει ήδη τη δουλειά της με την παρουσία της για πρώτη φορά στους ομίλους (του Γιουρόπα Λιγκ) και απλά θα κάνει την προσπάθεια της για το κάτι παραπάνω.

Διάβασα, νομίζω στο σάϊτ της ΟΥΕΦΑ, ότι ποτέ κυπριακή ομάδα που έχει χάσει πρώτο ματς 0-2 στην Ευρώπη δεν το έχει γυρίσει σε ρεβάνς. Και είδα ότι η Ομόνοια μέσα στην Κύπρο δεν έχει κερδίσει ποτέ ελληνική ομάδα στην ιστορία της στα Κύπελλα Ευρώπης (ήττες από Ολυμπιακό, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, ισοπαλία με ΑΕΚ). Και ξέρω, βέβαια, ότι ο Ολυμπιακός είναι αήττητος και στα 17 τελευταία προκριματικά ευρωπαϊκά παιχνίδια του (14-3-0)! Καλά είναι αυτά! Αλλά η μοναδική ουσία της αποψινής βραδιάς είναι να πάρει ο Ολυμπιακός το εισιτήριο για τους ομίλους.

Το κρατάει στα χέρια του! Αλλά για να μην το χάσει, θα πρέπει να δώσει μάχη, να το κρατήσει σφιχτά στα χέρια του.

Άσχετο: Θα μπορούσα να γράψω πολλά και διάφορα για τον ορισμό στον αγώνα του ΠΑΟΚ, αλλά δεν θα το κάνω. Σημασία έχει οι ομάδες μας να προχωράνε στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να έχει πιάσει πάτο…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.