Η παρουσία Ραφίνια-Χολέμπας και η συνύπαρξη Βαλμπουενά-Φορτούνη

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Η παρουσία Ραφίνια-Χολέμπας και η συνύπαρξη Βαλμπουενά-Φορτούνη

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταπιάνεται στο blog του στο gazzetta για δύο καθαρά αγωνιστικά θέματα του Ολυμπιακού, με αφορμή το τελευταίο παιχνίδι του.

Επειδή διαβάζω και ακούω διάφορα θα μου επιτρέψετε να καταθέσω την άποψη μου για δύο θέματα. Πρώτον, για την παρουσία μέχρι τώρα των Ραφίνια και Χολέμπας και δεύτερον για τη συνεργασία των Βαλμπουενά και Φορτούνη.

Κατ΄ αρχάς, τον Ραφίνια μια χαρά τον βλέπω. Δεν λέω ότι είναι το πιο ασφαλές κριτήριο τα παιχνίδια στο Καραϊσκάκη με τον Αστέρα και την Ομόνοια, αλλά σε αυτά τον έχουμε δει, από αυτά θα κρίνουμε. Ειδικά σε ό,τι αφορά το πρώτο ματς με τους Κύπριους, ο Βραζιλιάνος ήταν από τους καλύτερους παίκτες του Ολυμπιακού. Κι ειδικά επιθετικά, αφού έβγαινε συνεχώς μπροστά. Εξ ου κι οι συνολικά εννιά (!) σέντρες του, εκ των οποίων οι τρεις πολύ καλές, άλλες τρεις αρκετά καλές κι οι τρεις όχι καλές. Τώρα, αν π.χ. ο Ελ Αραμπί έχασε την κεφαλιά από τη μικρή περιοχή, δεν ακυρώνει την σέντρα ακριβείας του Ραφίνια.

Ο Βραζιλιάνος, όπως κι ο Χολέμπας, έτρεξαν μάλιστα και πολλά χιλιόμετρα-ο πρώτος 9.63 κι ο δεύτερος 9.68. Ήταν αυτοί που έτρεξαν περισσότερο μετά τους Μπουχαλάκη (10,57), Καμαρά (10,48) και Βαλμπουενά (10,40). Για να κάνουμε μία σύγκριση, στο αντίστοιχο περσινό παιχνίδι των πλέϊ οφς του Τσάμπιονς Λιγκ με την Κράσνονταρ (4-0), οι ακραίοι μπακ του Ολυμπιακού, ο Ομάρ κι ο Τσιμίκας είχαν τρέξει λιγότερα χιλιόμετρα από τους Ραφίνια και Χολέμπας. Κατά σειρά οι πέντε πρώτοι τότε ήταν οι Μπουχαλάκης (πάλι 1ος), Γκιγιέρμε, Βαλμπουενά (πάλι 3ος), Μασούρας και Γκερέρο.

Επιπλέον, ο Ραφίνια ήταν ο παίκτης του Ολυμπιακού με τις περισσότερες πάσες, συνολικά 77 και με ακρίβεια στο 87%. Κι εκτός από τις πλαγιοκοπήσεις και τις σέντρες του, είχε κι άλλες καλές πάσες στο δημιουργικό κομμάτι, συνεργασίες με τους εξτρέμ και τους εσωτερικούς χαφ, ενώ έβγαλε με περίσσια ψυχραιμία την μπάλα μέσα και γύρω από την περιοχή του Σα όταν χρειάστηκε κι είχε και καλές άμυνες όταν υπήρξε ανάγκη. Από λάθη; Μία κακή πάσα και μία φορά έχασε την μπάλα.

Προσέξτε, άλλο ότι δεν είναι ακριβώς στο στιλ του Ομάρ κι άλλο ότι δεν πάει καλά ο Ραφίνια. Απλά ο Βραζιλιάνος δεν έχει ρεπερτόριο να παίζει μόνο στην γραμμή του αράουτ και του κόρνερ, όπως ο Ομάρ-του αρέσει να συγκλίνει και προς τον άξονα η, να βγάζει και πάσες προς τον άξονα. Από μία τέτοια κίνηση του ήρθε η πάσα στον Φορτούνη για το 1-0 στο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης. Μακάρι ο Ραφίνια να συνεχίσει έτσι και στα πιο δύσκολα παιχνίδια. Διότι, μπορεί να έχει τα χρονάκια του, αλλά είναι fit-και τα ψαλιδάκια του τα κάνει και τα φάουλ τα κάνει και γενικά βγάζει μία πολύ θετική εικόνα, τουλάχιστον σε αυτό το ξεκίνημα του.

Ο Χολέμπας πράγματι δεν είναι στο ίδιο επίπεδο απόδοσης, αλλά νομίζω ότι σας είχα προϊδεάσει σχετικά. Κατά πρώτον, είναι και διαφορά ποιότητας και κατά δεύτερον ο μεν Ραφίνια ήρθε «ζεστός», ενώ έπαιζε δηλαδή κανονικά στην Φλαμένγκο, ο δε Χολέμπας ήταν σε απραξία ουσιαστικά 10 μήνες (διάστημα στο οποίο είχε και δύο τραυματισμούς), αφού μετά τις 30 Νοεμβρίου 2019 είχε παίξει ένα 90λεπτο, ένα 30λεπτο, ένα 20λεπτο κι ένα πεντάλεπτο…

Δεν είναι στα καλύτερα του ακόμη, κι αυτό αναδεικνύεται πιο πολύ στο επιθετικό κομμάτι, όπου πραγματικά σε δύο παιχνίδια δεν μπορεί να περάσει μία καλή σέντρα κι αυτό όντως είναι πρόβλημα. Αμυντικά στέκεται καλύτερα, με τις καλές τοποθετήσεις και την εμπειρία του, τρώει και καμία ντρίμπλα που και που, ενώ σίγουρα έχασε τις εντυπώσεις με εκείνη την ωραία κούρσα που έκανε και δεν την τέλειωσε καλά, αλλά και με την υπερβολικά αργή επιστροφή του στο 82’. Θα έλεγα ότι ακόμη και σε εκείνο το λάθος που έκανε ο Μπα στις καθυστερήσεις του α΄ ημιχρόνου, ο Χολέμπας ήταν κι αυτός χαλαρός στη φάση.

Όμως, ας λάβουμε υπόψιν μας ότι ο έμπειρος παλιός διεθνής άσος πρώτον λογικά θα ανέβει όσο παίρνει παιχνίδια και δεύτερον ότι έχει έρθει για εναλλακτική επιλογή. Θα αποκτηθεί άλλος αριστερός μπακ, ενώ κι από δεξιά ο Ραφίνια θα παίρνει τις ανάσες του με τον Τυνήσιο διεθνή Ντράγκερ, που λογικά μέσα στην ημέρα θα κλείσει από τη Φράϊμπουργκ.

Αναφορικά τώρα με το αν χωράνε στην ίδια ενδεκάδα ο Φορτούνης κι ο Βαλμπουενά, να θυμίσω ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή έπαιξαν μαζί 26 λεπτά στο β΄ ημίχρονο και σε αυτό το διάστημα ο Ολυμπιακός καθάρισε το παιχνίδι, που ήταν στο 0-0…Αυτό δε που εγώ βλέπω είναι ότι οι δυό τους έχουν όχι απλά καλή, αλλά πάρα πολύ καλή συνεργασία. Στα 58 λεπτά που αγωνίστηκαν στην ίδια ενδεκάδα εναντίον της Ομόνοιας, τουλάχιστον δέκα φορές άλλαξαν πολύ όμορφα την μπάλα και γενικά βρίσκονται μέσα στο παιχνίδι πολύ εύκολα, με κλειστά τα μάτια.

Το ότι ο Βαλμπουενά την Τετάρτη ήταν πάρα πολύ καλός κι ο Φορτούνης σε μέτρια βραδιά δεν αλλάζει την πραγματικότητα αυτή, οι δυό τους έχουν πολύ καλή χημεία. Το θέμα είναι πώς θα την κάνουν αυτή την χημεία πιο επωφελή για την ομάδα, διότι έχουν συνηθίσει και ο μεν και ο δε να είναι αυτοί που παίρνουν την πρωτοβουλία της οργάνωσης του παιχνιδιού-όπως π.χ. το κάνουν πολύ καλά όταν κινούνται κι οι δύο από την ίδια πλευρά, κάποιες φορές, δημιουργώντας υπεραριθμίες. Ίσως η κοινή παρουσία τους να «δένει» πιο καλά με ένα πιο καθαρόαιμο εξτρέμ. Αλλά ειλικρινά δεν νομίζω ότι αποτελεί πρόβλημα η συνύπαρξη τους στην ενδεκάδα. Το αντίθετο, νομίζω ότι μπορεί να αποβεί εξαιρετικά πολύτιμη.

Είναι κάποιες λεπτομέρειες μεν, σημαντικές δε στο παιχνίδι τους, που παίζουν το ρόλο τους. Όπως π.χ. ο Βαλμπουενά βολεύεται πιο πολύ να παίζει από δεξιά, γιατί από εκεί βγάζει τις καλύτερες σέντρες του. Έτσι, κι αριστερά να ξεκινάει σε ένα ματς, τον βρίσκουμε να πηγαίνει όλο από δεξιά, γιατί από εκεί περνάει τις καλές σέντρες για τον φορ…

Άσχετο: Δεν είδα…άναρθρες κραυγές για το…κλασικό πέναλτι με το οποίο η ΑΕΚ απέκλεισε την ελβετική ομάδα. Σε αντίθεση, με ό,τι είχε συμβεί μία ημέρα πριν με το πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού. Το λένε και δύο μέτρα και δύο σταθμά, αλλά για κάποιους αυτό αποτελεί «άγνωστη λέξη». Τέλος πάντων, το καλό είναι να προχωράνε όλες οι ομάδες μας στην Ευρώπη.

https://twitter.com/Esp_Interativo/status/1303450539540115458

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.