Ο σημερινός ΠΑΟΚ δεν μπορεί να κουβαλάει τις αμαρτίες των προηγούμενων...

Ο σημερινός ΠΑΟΚ δεν μπορεί να κουβαλάει τις αμαρτίες των προηγούμενων...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Ο σημερινός ΠΑΟΚ δεν μπορεί να κουβαλάει τις αμαρτίες των προηγούμενων...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει γιατί είναι λάθος να θεωρείται το ματς με την Κρασνοντάρ, συνέχεια του όποιου αποκλεισμού από Σάλκε ή Αγιαξ και στέκεται στην εξέλιξη της σημερινής έκδοσης του Φερέιρα...

Η δίψα και η λαχτάρα των φίλων του ΠΑΟΚ και συνολικά του συλλόγου να παίξει επιτέλους για πρώτη φορά στην ιστορία του σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ είναι δεδομένη. Και είναι απολύτως φυσιολογικό αυτή η επιθυμία να επισκιάζει τα πάντα. Συνέβη και με το πρωτάθλημα αυτό, πριν μία διετία και οργανισμός ΠΑΟΚ, αλλά και οι φίλοι της ομάδας το έζησαν και ξέρουν και τα καλά του και τα κακά του.

Τίποτα δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός εκτός από την πρόοδο της ομάδας και τίποτα δεν μπορεί να κρίνεται με βάση το τι έγινε στο παρελθόν και όχι το τι γίνεται σήμερα. Δεν μπορεί αυτή η ομάδα να επωμιστεί το βάρος των τριών προηγούμενων αποτυχιών στα πλέι οφ, ούτε μπορεί να ακυρωθεί αυτή η ωραία εικόνα, γεμάτη από κανονικό ποδόσφαιρο που παρουσιάζει ο ΠΑΟΚ στα τελευταία παιχνίδια του, με βάση το αποτέλεσμα και μόνο με βάση αυτό.

Ο ΠΑΟΚ που σήμερα προσπαθεί να μπει στους ομίλους, όχι απλώς είναι διαφορετικός από όλες τις προηγούμενες ομάδες που δεν τα κατάφεραν, αλλά είναι τελείως διαφορετικός και σε σχέση με την ομάδα που πριν 15 μήνες πανηγύρισε το πρώτο πρωτάθλημα μετά από 34 χρόνια. Βιεϊρίνια, Μαουρίσιο, Σάκχοφ, Κάνιας, Λημνιός, Ακπομ, δεν κατοικούν εδώ, όπως και οι Πρίγιοβιτς (πρώτο εξάμηνο), Ολιβέιρα (δανεικός από Πόρτο στο δεύτερο εξάμηνο), ο Μάτος είναι για να φεύγει, ο Σβιντέρσκι είναι σαν να μην υπάρχει και οι Πασχαλάκης, Μπίσεσβαρ δεν είναι πλέον βασικοί. Πιο άλλη ομάδα δεν γίνεται μέσα σε 15 μήνες, αφού οι σταθερές είναι πλέον ο Βαρέλα, ο Πέλκας, ο Ελ Καντουρί και ο Γιαννούλης, εφόσον μείνει...

Φυσικά είναι άλλος ο τεχνικός διευθυντής, άλλος ο προπονητής, εντελώς διαφορετική η διάταξη και άλλος ο τρόπος παιχνιδιού της ομάδας. Αυτή η εντελώς νέα έκδοση του ΠΑΟΚ λοιπόν, απέκλεισε την Μπεσίκτας σε μονό ματς, απέκλεισε τη Μπενφίκα σε μονό ματς και έχει ορθάνοιχτη πόρτα πρόκρισης μετά από εξαιρετική εμφάνιση, αλλά και ήττα από την Κρασνοντάρ στο πρώτο ματς στη Ρωσία με 2-1. Εχει παίκτες στο βασικό κορμό από τις ακαδημίες (Μιχαηλίδης και Τζόλης), έχει όπως φαίνεται νέους πρωταγωνιστές στο παιχνίδι της (Σβαμπ και Αντρίγια Ζίφκοβιτς) και έχει και μία σειρά από μεταγραφές που περιμένουν να καθιερωθούν στο βασικό σχήμα, όπως ο Τσόλακ και ο Βαγκέ. Πρόκειται για μία ομάδα που εκτός των άλλων προχωρά και σε σημαντική ανανέωση ηλικιακά και δεν μοιάζει πλέον με ομάδα με ημερομηνία λήξης, όπως ήταν η ομάδα του πρωταθλήματος που είχε ηλικιακό ταβάνι σε αρκετούς από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της (Βιεϊρίνια, Μάτος, Μαουρίσιο, κ.ο.κ).

Τα όσα συνέβησαν στο ματς με την Κρασνοντάρ θα πρέπει λοιπόν να κριθούν ποδοσφαιρικά και όχι μεταφυσικά. Αν η μπάλα πήγε δοκάρι στο πλασέ του Καντουρί, ή αν ο Πέλκας έχασε πέναλτι δεν έχει καμία σχέση με το αν ο Κλάους έχασε μεγάλη ευκαιρία για το 2-0 με τον Αγιαξ, ή αν ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε ποτέ να ανατρέψει το εκτός έδρας 1-1 με την Σάλκε και την Μπενφίκα. Προφανώς και αυτή εδώ που έχει μπροστά του ο ΠΑΟΚ είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία του για να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά είναι τέτοια γιατί η ίδια η ομάδα, αυτός ο προπονητής και αυτοί οι παίκτες, με την δυναμική τους, με τον τρόπο παιχνιδιού τους, την μετέτρεψαν σε τέτοια. Μην μου πει κανείς ότι το σημερινό οικοδόμημα του ΠΑΟΚ θα είχε διαλυθεί αν είχε αποκλειστεί στα σημεία από την Μπενφίκα πριν μία εβδομάδα και ασφαλώς δεν μπορεί να συμβεί τώρα αν αποκλειστεί στα σημεία από την Κράσνονταρ επειδή δεν έκανε τρεις στη σειρά υπερβάσεις.

Ο ΠΑΟΚ στη Ρωσία έκανε ένα από τα καλύτερα ματς του στην εποχή Φερέιρα και ο Πορτογάλος προετοίμασε άριστα το ματς και το διαχειρίστηκε εξαιρετικά. Το δοκάρι και έξω του Ελ Καντουρί και όχι δοκάρι και μέσα δεν μπορεί να σβήνει όλα τα υπόλοιπα. Ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος, ήταν πιο επικίνδυνος, είχε μέταλλο, είχε εξαιρετική νοοτροπία, είχε δυνάμεις μέχρι το τέλος, είχε περισσότερες τελικές, είχε τα πάντα εκτός από το θετικό αποτέλεσμα. Συμβαίνει συχνά στο ποδόσφαιρο αυτός που είναι καλύτερος στα σημεία, τελικά να χάνει στα σημεία. Συνέβη και στον ΠΑΟΚ, αλλά δεν συνέβη γιατί τον κυνηγά κάποια κατάρα, γιατί δεν μπορεί να μπει στους ομίλους ή για ότι άλλο μεταφυσικό θέλουν να ανακαλύψουν κάποιοι.

Η ρεβάνς της ερχόμενης Τετάρτης παραμένει μία μεγάλη ευκαιρία και μία μεγάλη πρόκληση για αυτήν την ομάδα του ΠΑΟΚ. Αν την διαχειριστεί με τον ίδιο τρόπο που διαχειρίστηκε το πρώτο ματς, πιθανότατα θα τα καταφέρει. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να μείνει συγκεντρωμένος και προσγειωμένος, το “τους έχουμε” που είπε ο Γιαννούλης και πολλοί ακόμη ποδοσφαιριστές να μετατραπεί σε θετική ενέργεια και όχι σε άγχος και φυσικά η ατμόσφαιρα των “γύρω γύρω”, μέσα και έξω από το club, να πάψει να είναι φταίει η μοίρα μας, το κακό ριζικό μας, το φάντασμά μας και δεν ξέρω κι' εγώ τι άλλο.

Αγωνιστικά ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να προσεγγίσει τη ρεβάνς με αντίστοιχο μοντέλο με το πρώτο ματς, αφού η Κράσονταρ δεν έχει άλλο τρόπο παιχνιδιού από αυτόν που μας έδειξε και δεν πρόκειται να έρθει στην Τούμπα να κάτσει πίσω και να παίξει για το 0-0. Δεν ξέρει να το κάνει και δεν μπορεί να το κάνει με τους παίκτες που έχει... Συνεπώς ο ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται να πάρει κανένα ρίσκο, όχι τουλάχιστον όσο το ματς θα είναι στο 0-0 μέχρι το 70' της αναμέτρησης. Ο ΠΑΟΚ ένα γκολ θέλει, ένα γκολ θα το βρει, είμαι σχεδόν βέβαιος, κόντρα σε αυτή την ομάδα, το θέμα είναι πως θα θωρακίστει, ώστε να δεχτεί λιγότερη πίεση από τον άξονα και να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματικός στο να σταματήσει το κάθετο παιχνίδι των Ρώσων.

Οσοι πιστεύουν ότι ο Τσόλακ και ο Βαγκέ θα χαρίσουν την πρόκριση και ότι αν τους είχε στη διάθεσή του στη Ρωσία θα είχε νικήσει, μάλλον δεν ξέρουν πως λειτουργούν οι ομάδες. Δύσκολα κάποιος από τους δύο θα είναι βασικός στη ρεβάνς και η όποια βοήθεια δώσουν από τον πάγκο θα είναι έξτρα βοήθεια στη δουλειά όλων των υπολοίπων. Ακόμη κι' αν ο Τσόλακ μπει και κάνει το 1-0 στο 80', όλοι οι υπόλοιποι θα έχουν φτάσει το ματς και θα έχουν δουλέψει τόσο πολύ και τόσο καλά, ώστε να χρειάζεται μία εύστοχη τελική για να περάσουν.

Ο ΠΑΟΚ ως club πρέπει να απομονώσει την ομάδα από τις κακές σειρήνες και των διαφόρων ειδών κριτικές ή παραινέσεις, θα πρέπει να ξεχωρίσει από το μυαλό τους το ματς που μεσολαβεί στο Βόλο για το πρωτάθλημα και να τους αφήσει να κάνουν ήσυχοι και απερίσπαστοι την δουλειά που έκαναν για να εμφανίσουν αυτό που εμφάνισαν και στη Ρωσία. Αν δεν τους χαλάσουν το μυαλό, αν δεν τους αποπροσανατολίσουν με ότι κι' αν συμβεί στο Βόλο, ο ΠΑΟΚ έχει εξαιρετικές πιθανότητες να αποκλείσει την Κρασνοντάρ και να ζήσει το όνειρο του...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.