Να λήξει 2-1 και να πάει πέναλτι; Ας το παίξουμε «κορώνα-γράμματα»!

Σταύρος Σουντουλίδης Σταύρος Σουντουλίδης
Να λήξει 2-1 και να πάει πέναλτι; Ας το παίξουμε «κορώνα-γράμματα»!

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης έζησε από κοντά τη μάχη του ΠΑΟΚ για είσοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και γράφει από το Κρασνοντάρ για το τι πρέπει να γίνει και να μη γίνει στη ρεβάνς της Τούμπας.

bwin - Ολυμπιακός - Ομόνοια με Βuild Α Βet και μεγάλες αποδόσεις! (21+)

Το γκολ του Ρεμί Καμπελά κόντρα στη ροή του αγώνα και της εικόνας των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο, μπορεί να δώσει στον ΠΑΟΚ την πρόκριση! Μπορεί οι «ασπρόμαυροι» να είναι ένα βήμα πίσω, μετά το 2-1 στο Κρασνοντάρ, ωστόσο έχουν… σκορ πρόκρισης.

Ωραία, το φιλοσοφούμε, αλλά για σκεφτείτε το καλύτερα: 1-1, όχι μία αλλά δύο φορές (2010, 2016) με τον Άγιαξ, αποκλεισμός από την συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ. 1-1 με τη Σάλκε, αποκλεισμός (2013). Με την Μπενφίκα, το ίδιο, 1-1 (2018). Άντε τώρα να μην είναι προληπτικοί και συνάμα αισιόδοξοι οι «ασπρόμαυροι» για τη δεύτερη παρτίδα κόντρα στην Κρασνοντάρ σε μια εβδομάδα στην Τούμπα.

O ΠΑΟΚ στάθηκε καλά στο χορτάρι του επιβλητικού Krasnodar Stadium. Έβγαλε όλες τις αδυναμίες της ρωσικής ομάδας, αλλά δεν έκανε το μεγάλο βήμα, γιατί όλες οι μεγάλες στιγμές του αγώνα ήταν εις βάρος του. Χαμένο πέναλτι ο Πέλκας, πέναλτι και γκολ η Κρασνοντάρ, δοκάρι ο Ελ Καντουρί, γκολ η ρωσική ομάδα σε μια από τις ελάχιστες φορές που έβγαλε παίκτη στην πλάτη της άμυνας του «Δικεφάλου».

Η ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα έδειξε ότι μπορεί να προκριθεί, σε κάθε περίπτωση έδειξε ότι την έχει αυτή την ομάδα. Αρκεί να μη χρειαστεί να εκτελέσει κάποιο πέναλτι! Στην Ευρώπη, ειδικά, οι «ασπρόμαυροι» δεν τα πάνε καλά όταν η μπάλα στήνεται στην «άσπρη βούλα», όχι τώρα, μετά το καταγεγραμμένο 0/2 με Μπεσίκτας (Άκπομ) και Κρασνοντάρ (Πέλκας).

Ένα βράδυ, πριν από 21 χρόνια, στο Ντα Λουζ, οι παίκτες του αστόχησαν σε τρεις από τις τέσσερις εκτελέσεις. Ήταν τέτοια η αναποτελεσματικότητα τους, που θυμάμαι τον Αρι Χάαν, μετά το τέλος του αγώνα κόντρα στην Μπενφίκα, να ρουφάει μέχρι το μεδούλι τον καπνό από το τσιγάρο να το φιλοσοφεί και χαριτολογώντας να καταλήγει στο συμπέρασμα πως θα ήταν πολύ καλύτερα «να εκτελούσαμε φάουλ και όχι πέναλτι»! Βλέπετε, στην κανονική ροή εκείνου του δραματικού αγώνα, Μαραγκός και Σάμπρι είχαν σκοράρει με απευθείας εκτελέσεις φάουλ.

Άλλες τρεις φορές δε, όταν η πρόκριση σε ευρωπαϊκό ματς κρίθηκε στη ρωσική ρουλέτα, η μπίλια κάθισε στο... κόκκινο και όχι στο μαύρο. Αποκλεισμός με Άιντραχτ Φρανκφούρτης (4-5) στην Τούμπα, αποκλεισμός με Σεβίλλη (3-4) ξανά στην Τούμπα, αποκλεισμός στο ματς θρίλερ του Μονάχου, εκεί όπου εκτελέστηκαν 20 πέναλτι, κάποια δύο και τρεις φορές, μέχρι να βρεθεί ένα 18χρονο παιδί, ο Κώστας Μαλιουφας, να αστοχήσει και ο ΠΑΟΚ να αποκλειστεί (9-8) από την Μπάγερν Μονάχου!

Το έλεγαν μεταξύ σοβαρού και αστείου χτες το βράδυ στα πέριξ του Krasnodar Stadium, «φανταστείτε να λήξει και το δεύτερο ματς 2-1 και να πάει πέναλτι. Καλύτερα να πουν τον διαιτητή να το παίξουμε στο… κορώνα γράμματα». Ε, δεν είχαν και άδικο…

Ο ΠΑΟΚ μετράει 0/4 χαμένα πέναλτι στη σειρά! Αυτή η αγιάτρευτη πληγή, που έχει ανοίξει και δεν λέει να κλείσει. Μέχρι τώρα δεν είχε αστοχήσει ο βασικός εκτελεστής των πέναλτι (εν τη απουσία του Βιεϊρίνια), ο Πέλκας, το’ χασε και αυτός. Τι να πεις... «Αν ξαναγίνει αυτό και χαθεί πέναλτι, θα αλλάξουμε τα πράγματα», είπε ο Φερέιρα και θυμήθηκα ότι περίμενε σχεδόν ένα γύρο για να αλλάξει την αμυντική τακτική της ομάδας στις στημένες μπάλες. Αυτό με τα πέναλτι πρέπει να το αλλάξει… χτες.

Ο Πορτογάλος τεχνικός, έκανε την έκπληξη με τον Άντρια Ζίβκοβιτς (το πως έχει έρθει αυτός ο τόσο ποιοτικός παίκτης με τόσα λίγα χρήματα στον ΠΑΟΚ είναι μια επιτυχία της ομάδας, αλλά και ένα μυστήριο…), έστησε εξαιρετικά την ομάδα του, έδειξε διαβασμένος, όπως παραδέχθηκε κι ο άλλος Ζίβκοβιτς της ομάδας, ο Ζίβκο, όμως φεύγει ηττημένος από τη Ρωσία.

Όλα αυτά παρά τις χτυπητές και ορατές δια γυμνού οφθαλμού απουσίες. Θεωρητικά του έλειπαν μόνον ο ανέτοιμος Αουγκούστο και ο τραυματίας Ροντρίγκο, ωστόσο οι απουσίες, επί της ουσίας, ήταν ακριβώς εκεί που «πονάει» η ομάδα από το ξεκίνημα της χρονιάς: Δεξί μπακ, αμυντικός χαφ, σέντερ φορ.

Και τι κάνεις στη ρεβάνς της Τούμπας; Ο ΠΑΟΚ χτες το βράδυ «έγερνε» στην επιθετική ανάπτυξη του. Πήγαινε, σχεδόν, μονόπατα από τα αριστερά, γιατί δεν είχε στο χορτάρι ένα κανονικό δεξί μπακ. Ο Χοσέ Κρέσπο όσες φιλότιμες προσπάθειες κι αν έκανε δεν είναι μπακ. Την ίδια ώρα που οι δύο στόπερ της Κρασνοντάρ, ο Βραζιλιάνος Κάιο και ο Σορόκιν… τράκαιρναν μεταξύ τους, δεν υπήρχε ένα κανονικό σέντερ φορ για να τους κάνει τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη. Όσο κι αν το πάλεψε ο Άντρια Ζίβκοβιτς, σε αυτόν τον ρόλο του ψευτοεννιάρι, φάνηκε στη φάση του 0-1, με την ενέργεια και την ασίστ στον Πέλκα, ότι ο άνθρωπος είναι εξτρέμ και όχι σέντερ φορ.

Ο «Δικέφαλος» χώλαινε και στον άξονα όταν ο Στέφαν Σβαμπ έμεινε από ανάσες, αλλά ο Αμπέλ αυτή τη φορά δεν εμπιστεύτηκε τον Άντερσον Εσίτι, γιατί ο Νιγηριανός υστερεί σε ταχύτητα και δεν μπορεί να πλησιάσει στην περιοχή. Ευτυχώς, μέχρι τώρα υπάρχει ο Ομάρ Ελ Καντουρί για όλες τις δουλειές. Ο Μαροκινός αποδεικνύει πόσο εξαιρετικός παίκτης είναι παίζοντας στην κανονική θέση του. Εκεί, όπου τον πρωτογνώρισε ο Φερέιρα στην περσινή προετοιμασία και παραδέχθηκε δημοσίως ότι «είναι ο καλύτερος παίκτης που έχω προπονήσει στην καριέρα μου».

Ο ΠΑΟΚ πήρε και δεξί μπακ, πήρε και σέντερ φορ. Αλλά τι κάνεις τώρα; Βάζεις τον Τσόλακ; Βάζεις τον Ουαγκέ; Βάζεις και τους δύο, με μόλις μια εβδομάδα στην ομάδα; Κι αν το κενό στην επίθεση, είναι εμφανές, με τους «ασπρόμαυρους» να ψάχνουν το γκολ στην Τούμπα και τον Κροάτη επιθετικό να έχει επίσημα ματς στα πόδια του, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο Φερέιρα θα πρέπει να ζυγίσει καλύτερα τα πράγματα για το δεξιό άκρο της άμυνας. Γιατί, περνάει και με 1-0...

ΥΓ: Κλείνοντας να θυμίσουμε πόσα χαμένα πέναλτι έχει ο ΠΑΟΚ σε ευρωπαϊκούς αγώνες. Γιατί, δεν είναι ένα και δύο ή και τρία… Εχουμε και λέμε: ΠΑΟΚ-Ντιναμό Κιέβου 0-2 (Κούδας), ΠΑΟΚ-Ζαγκλέμπιε 2-0 (Ορφανός), ΠΑΟΚ – Σβαρόφσκι Τιρόλ 0-2 (Στ. Μπορμπόκης), ΠΑΟΚ-Άγιαξ 3-3 (Ίβιτς), ΠΑΟΚ-Τότεναμ 0-0 (Λίνο), ΠΑΟΚ-Μακάμπι Χάιφα 3-2 (Στοχ εις διπλούν 39’, 45’), ΠΑΟΚ-Μπρόντμπι 5-0 (Κάτσε), ΠΑΟΚ-Ντιναμό Τιφλίδας 2-0 (Κάμπος), ΠΑΟΚ-Μπεσίκτας 3-1 (Άκπομ), Κρασνοντάρ-ΠΑΟΚ 2-1 (Πέλκας).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.