Η Μπενφίκα το φαβορί, αλλά η στιγμή κλείνει το μάτι στον ΠΑΟΚ

Η Μπενφίκα το φαβορί, αλλά η στιγμή κλείνει το μάτι στον ΠΑΟΚ

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Η Μπενφίκα το φαβορί, αλλά η στιγμή κλείνει το μάτι στον ΠΑΟΚ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος αναλύει την ευνοϊκή συγκυρία που δημιουργεί η στιγμή για τον ΠΑΟΚ προκειμένου αυτός να κάνει την υπέρβαση απέναντι σε μια ομάδα που φαινομενικά είναι το ακλόνητο φαβορί για την πρόκριση στα playoffs του Champions League.

Παρακολουθώντας το ματς του απέναντι στην ΑΕΛ την περασμένη Παρασκευή, σε συνέχεια των όσων είχα δει από τον ΠΑΟΚ στο παιχνίδι με την Μπεσίκτας σκεφτόμουν πέραν από το προφανές, ότι η ομάδα του Αμπελ Φερέιρα είναι το αουτσάιντερ απέναντι σε μια ομάδα με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία στο Champions League, η οποία έχει ήδη ξοδέψει 82 εκατ. ευρώ για την ενίσχυσή της αυτό το καλοκαίρι. Σκεφτόμουν ότι ο ΠΑΟΚ έχει περισσότερες πιθανότητες από όσες του έδινε η πρώτη σκέψη στο άκουσμα του αποτελέσματος της κλήρωσης. Διότι ναι, η Μπενφίκα είναι το φαβορί, αλλά το φετινό καθεστώς διεξαγωγής, δηλαδή το μονό παιχνίδι δεν είναι ευνοϊκή συνθήκη για ένα φαβορί. Ναι, η Μπενφίκα είναι το φαβορί, αλλά η Μπενφίκα ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη δίχως επίσημο παιχνίδι στα πόδια της, την ώρα που ο ΠΑΟΚ έχει ήδη βάλει δύο - νικηφόρα - παιχνίδια στα δικά του πόδια. Και αυτό είναι πιο ουσιαστικό από όσο δείχνει μια φράση κλισέ, διότι εδώ πρόκειται για μια νέα ομάδα, η οποία δουλεύει με καινούργιο προπονητή.

Ο Ζόρζε Ζεσούς την ήξερε την Μπενφίκα σαν την παλάμη του, αλλά αυτό ίσχυε πριν από μια πενταετία - σήμερα δουλεύει με ποδοσφαιριστές που δεν είχε ποτέ στα χέρια του. Μπορεί να ξέρει τον οργανισμό της Μπενφίκα και να νιώθει, στο εσωτερικό, σαν στο σπίτι του, αλλά με αυτούς τους παίκτες δουλεύει μόλις έναν μήνα. Η εικόνα της Μπενφίκα στα φιλικά παιχνίδια ήταν καλή, έκανε μόνο νίκες (5), έδειξε πιο συμπαγής και πιο αποτελεσματική στην ανασταλτική λειτουργία της συγκριτικά με πέρσι, άρχισε ήδη να παίζει το positional play του Ζεσούς στην ανάπτυξη των επιθέσεών της, αλλά στα μάτια όσων ανέλυσαν τα φιλικά της είναι, φυσιολογικά, μια ανώριμη ομάδα που έχει ανάγκη βελτίωσης σε πολλά κομμάτια του παιχνιδιού της. Με άλλα λόγια, αν σου έλεγαν να διαλέξεις ως αουτσάιντερ πότε και πώς να αντιμετωπίσεις την Μπενφίκα που πάει να κατασκευάσει ο Ζεσούς, δεν θα μπορούσες να κάνεις ευνοϊκότερη επιλογή: νωρίς, προτού μπει στη φάση της παγιοποίησης των αλλαγών, προτού ωριμάσει, προτού προλάβει να γίνει ομάδα, και μάλιστα μακριά από το σπίτι της ώστε να νιώθει ακόμη πιο άβολα έστω και αν θα παίξει μπροστά σε άδειες εξέδρες.

Ως μπόνους σε όλα τα παραπάνω έρχεται η έξτρα πίεση που νιώθει ο προπονητής της Μπενφίκα. Για να τον πείσει να επιστρέψει στη Λισαβόνα, ο Λουίς Φελίπε Βιέιρα έταξε στον Ζεσούς μια γενναία επένδυση στις μεταγραφές προκειμένου να του δημιουργήσει την προοπτική μιας ανταγωνιστικής ομάδας για το Champions League. Ο πρόεδρος, που έχει επενδύσει πάνω στο πρότζεκτ με τον Ζεσούς τις ελπίδες του για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα στην Μπενφίκα, ξόδεψε πολύ χρήμα στο καλοκαίρι του κορονοϊού. Και τώρα ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη με κάτι παραπάνω από την προσδοκία να φτάσει η ομάδα του στα playoffs του Champions League. Μετά την απώλεια του περσινού τίτλου από την Πόρτο ο 71χρονος επιχειρηματίας αισθάνεται μεγάλη πίεση για τις εκλογές. Και ξέρει ότι επένδυσε πάνω σε έναν προπονητή για τον οποίο νιώθει άσχημα ένα μεγάλο μέρος των οπαδών της Μπενφίκα. Όλο αυτό που συμβαίνει στην Μπενφίκα μοιάζει με ζαριά. Και αυτή τη ζαριά ο Βιέιρα την παίζει καταρχήν πάνω στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Αυτή την πίεση ο Ζεσούς την αισθάνεται. Και το συναίσθημα της πίεσης είναι, συνήθως, μεταδοτικό από τον προπονητή στην ομάδα του.

Αν ο ΠΑΟΚ καταφέρει να βάλει σε εκνευρισμό την Μπενφίκα, ή πιο σωστά να της μεγαλώσει τον εκνευρισμό, θα αυξήσει πολύ τις πιθανότητές του για το επίτευγμα της πρόκρισης επί των Αετών της Λισαβόνας. Διότι μιας τόσο φρέσκιας ομάδας θα της είναι πολύ δύσκολο να ανασυγκροτηθεί και να ανασυνταχθεί αν βρεθεί πίσω στο σκορ σε ένα μονό παιχνίδι πρόκρισης. Στη θέση του Αμπελ Φερέιρα θα έχανα τον ύπνο μου για να σχεδιάσω ένα παιχνίδι με αυτή τη στρατηγική: το ρίσκο μου θα το έπαιρνα στο πρώτο διάστημα του παιχνιδιού, με στόχο να σκοράρει πρώτη η ομάδα μου. Δεν θα επέλεγα να περιμένω και να “υποφέρω” με στόχο να “μείνει” η ομάδα μου μέσα στο ματς μέχρι το τελευταίο δεκάλεπτο για να πάρω τότε τα ρίσκα μου.

Στο τερέν της Τούμπας θα μπει μια ομάδα που θα έχει τον Βερτόνγκεν, τον Βάιγκλ, τον Πίτσι, τον Ράφα Σίλβα, τον Εβερτον, τον Βινίσιους, δηλαδή ποδοσφαιριστές με αναγνωρισμένη ποιότητα και παραστάσεις που χτίζουν αυτοπεποίθηση και χαρακτήρα. Δεν έχει νόημα να πάει σε αυτό το ματς με τέτοια νοοτροπία, δηλαδή με τη βελόνα της σκέψης κολλημένη στις διαφορές του μπάτζετ και στα δικά του ελλείμματα σε ευρωπαϊκές παρατάσεις. Αν κάνει τέτοιες σκέψεις ο Φερέιρα, δεν θα βοηθήσει την ομάδα του. Ο δημόσιος λόγος του πάντως δεν δημιουργεί αυτή την εντύπωση.

Ο ΠΑΟΚ που είδαμε στα δύο πρώτα επίσημα παιχνίδια του χρειάζεται υπέρβαση για να ανταγωνιστεί και να δοκιμάσει μια ομάδα με την ποιότητα και τα στοιχεία της Μπενφίκα. Και κυρίως χρειάζεται να είναι καλύτερος στη φάση άμυνας, να έχει μεγαλύτερη ταχύτητα, συνέπεια και συγκέντρωση στη λειτουργία του όταν χάνει την μπάλα, να βρει τρόπους για να υποστηρίξει τους κεντρικούς μέσους του ώστε να μην αφήνει ελεύθερους χώρους μπροστά από την άμυνά του. Προλαβαίνει να τα κάνει όλα αυτά ο ΠΑΟΚ αυτή την εποχή και να εμφανιστεί με μεγάλη ισορροπία σε άμυνα - επίθεση; Θα ήταν υπερβολικός αν το απαιτούσε κανείς, αλλά δεν θα ήταν παράλογος να το ζητά από μια ομάδα που έχει ποιότητα, που έχει επίγνωση δεδομένου ότι δουλεύει με τον ίδιο προπονητή εδώ και έναν χρόνο, και έχει φιλοδοξία διάκρισης.

Η Μπενφίκα είναι το φαβορί, αλλά η στιγμή κλείνει ελαφρώς το μάτι στον ΠΑΟΚ. Με ένα καλό σχέδιο από τον προπονητή και με έτοιμους, ψυχικά - νοητικά και αγωνιστικά ποδοσφαιριστές να ξεπεράσουν τον εαυτό τους αυτό το ματς θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.