Ο μύθος για το βάρος της φανέλας

Gazzetta Community Blog Gazzetta Community Blog
Ο μύθος για το βάρος της φανέλας

bet365

Το Gazzetta.gr δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες του να γίνουν bloggers δημοσιεύοντας τις απόψεις τους και η Λιάνα Νίκου γράφει για το βάρος της φανέλας ενόψει του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ, Παρί Σεν Ζερμέν - Μπάγερν.

Μπροστά στον πρώτο τελικό της Παρί στο Champions League ήρθε η κατάλληλη ώρα προκειμένου να απομυθοποιήσουμε έναν κλισέ κοινωνικό μύθο. Το βάρος της φανέλας! Με ορισμένα παραδείγματα θα προσπαθήσω να καταστήσω σαφές τι εννοώ.

Καταρχάς να ξεκινήσουμε με μια επιπλέον κατηγορία που βαραίνει κατεξοχήν τις Παρί και Μάντσεστερ Σίτι και είναι σε συνδυασμό με την «φανέλα πούπουλο», ότι πρόκειται δηλαδή για νέοπλουτες ομάδες που επειδή τις πήραν πλούσιοι Άραβες και βάζουν έναν σκασμό λεφτά ξαφνικά εμφανίστηκαν στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο. Η αλήθεια είναι όντως έτσι. Ας σκεφτούμε όμως και τους υπόλοιπους τιτάνες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Πιο τρανό παράδειγμα η Μπαρτσελόνα.

Βούηξε το ίντερνετ με ένα σωρό άρθρα για τον διασυρμό της και για τα πόσα χρήματα (1 ΔΙΣ!!!!) δαπανήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια για μεταγραφές. Και τι κατάφερε τελικά; Εξάλλου όλες οι μεγάλες ομάδες για να παραμένουν πρωταγωνίστριες έχουν μια διοίκηση από πίσω, είτε Άραβες, είτε Ισπανούς, είτε Ρώσους, είτε Ιταλούς που δίνουν έναν σκασμό λεφτά. Αν δεν ξοδέψεις, δυστυχώς δεν θα πρωταγωνιστήσεις. Όμως είτε πρόκειται για την «νεόπλουτη» Παρί είτε για την απλά πλούσια χωρίς όμως λογική κινήσεις της Μπαρτσελόνα, για μένα είναι το ίδιο.

Το ποδόσφαιρο, πια, εξαρτάται περισσότερο από το χρήμα


Εξάλλου, έχετε δει κάποια ομάδα που να έχει πολύ βαριά ιστορία και φανέλα χωρίς όμως να σκάει πολλά λεφτά στο τραπέζι, να πρωταγωνιστεί συνεχόμενα στον ποδοσφαιρικό χάρτη; Όχι, γιατί δυστυχώς το ποδόσφαιρο εξαρτάται πια πολύ από τα χρήματα. Πού και πού συμβαίνει κάποια ομάδα χωρίς να έχει ξοδέψει τα πολλά εκατομμύρια να κάνει μια πολύ καλή σεζόν αλλά μέχρι εκεί, όχι παραπάνω. Μετά δυστυχώς η ομάδα ξηλώνεται και οι παίκτες φεύγουν για τις μεγάλες πλούσιες είτε νεόπλουτες ομάδες, τι σημασία έχει τελικά; Τρανό παράδειγμα ο προπέρσινος Άγιαξ.


Επίσης μιας και μιλάμε για φανέλα και ιστορία το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ποδοσφαιρικός και ο μπασκετικός Παναθηναϊκός. Μια ομάδα με τεράστια ιστορία και στα δύο αθλήματα. Μόλις σταμάτησαν οι διοικήσεις να βάζουν χρήματα η ομάδα έγινε στο ποδόσφαιρο η γνωστή κατάσταση που ξέρουν όλοι και ο Εξάστερος στο μπάσκετ που από την εποχή της απόλυτης δόξας του Παύλου και Θανάση Γιαννακόπουλου μετατράπηκε σε μια μικρομεσαία ομάδα στην Ευρωλίγκα όπου παλεύει για να μπει οκτάδα. Και παραμένοντας στο άθλημα, η μπασκετική Παρί είναι η Φενερμπαχτσέ. Θα πει κάποιος 'σιγά, μόνο μια ευρωπαϊκή κούπα έχει πάρει η Φενέρ.

Δεν είναι μόνο οι τίτλοι είναι το όνομα που έχτισε η Φενέρ έχοντας στο τιμόνι τον Ομπράντοβιτς. Ήταν μια από τις 3-4 μεγαλύτερες δυνάμεις στο μπάσκετ τα τελευταία 5 χρόνια και η παρουσία σε 5/5 Final Four και 3/5 τελικούς λέει πολλά. Άλλη μια ομάδα 'χωρίς φανέλα' θα έλεγε κανείς, η οποία με χρήματα και έναν σωστό προπονητή που έκανε σωστές κινήσεις κατάφερε να πρωταγωνιστήσει.

Η Λειψία, η οικονομική ισχύς και η σωστή διοίκηση

Να πω και άλλο; Πιο πρόσφατο παράδειγμα η Λειψία. Ιδρύθηκε μόλις το 2009 και μέσα σε 11 χρόνια πέρασε από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Γερμανίας σε ημιτελικό του Champions League. Η ξεκάθαρη αποκαθήλωση για αυτούς που λένε για ιστορίες και για φανέλες.

Θα μου πεις 'δεν μετράει καθόλου η φανέλα'; Αυτό που μετράει τελικά είναι το χρήμα πρώτα απ' όλα για να πρωταγωνιστεί μια ομάδα συνέχεια και όχι μια αναλαμπή. Μια σωστή διοίκηση με τα κατάλληλα άτομα στις κατάλληλες θέσεις.

Γιατί πολλές φορές οι λεγόμενες ιστορικές ομάδες μένουν μόνο στο όνομα, την ιστορία, τη φανέλα, τη φήμη και νομίζουν ότι μόνο με αυτά μπορεί κανείς να κερδίσει. ΛΑΘΟΣ!

Εξάλλου όπως το κάθε είδος έτσι και το ποδόσφαιρο εξελίσσεται. Είναι ωραίο να παρουσιάζονται νέες δυνάμεις, νέες δυναστείες. Ε, και μπορεί σε 50 χρόνια να λέει κανείς για την ιστορία της Παρί που κέρδισε 3 Champions League (λέμε τώρα...).

Έχεις άποψη για κάποιο αθλητικό θέμα; Στείλε το κείμενό σου στο [email protected] και δες το δημοσιευμένο στο αγαπημένο σου site.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Gazzetta Community Blog
Gazzetta Community Blog