Δεν ήταν θέμα τύχης του Ολυμπιακού! Τώρα, όλοι να μπουν στους ομίλους!

Δεν ήταν θέμα τύχης του Ολυμπιακού! Τώρα, όλοι να μπουν στους ομίλους!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο gazzetta τα δεδομένα για τον Ολυμπιακό, αλλά και για τις άλλες ομάδες μας στα Κύπελλα Ευρώπης.

Χαμογέλασε, λέει, η τύχη στον Ολυμπιακό με την πρόκριση της Λιόν επί της Γιουβέντους. Βεβαίως ο Ολυμπιακός ήθελε να περάσουν οι Γάλλοι, ώστε να γλίτωνε τον πολύ πιθανό επώδυνο γ΄ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Όμως, μιλάμε για τύχη;

Ο Ολυμπιακός την τύχη του την έφτιαξε μόνος του και κατά 99% θα παίζει Ευρώπη (Τσάμπιονς Λιγκ η, Γιουρόπα Λιγκ) μίνιμουμ έως και τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Από τις δεκάδες ομάδες των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ ο Ολυμπιακός στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ είναι 2ος πίσω μόνο από τη Σάλτσμπουργκ-κι αυτό συγκυριακά, διότι οι Αυστριακοί πρώτη φορά έκαναν δύο καλές σεζόν μέσα στην πενταετία. Δεν είναι τύχη π.χ. που ο Ολυμπιακός κληρώνεται π.χ. ενίοτε με τον Ερυθρό Αστέρα η, τη Μάλμε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι γιατί δεν έχει βρεθεί σχεδόν ποτέ στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας λόγω των καλών του αποτελεσμάτων στην Ευρώπη εδώ και χρόνια.

Δείτε εδώ και μία δεκαετία τις θέσεις των ελληνικών ομάδων στο ranking της ΟΥΕΦΑ…

2020 Ολυμπιακός Νο 34, ΠΑΟΚ 73, ΑΕΚ 92

2019 Ολυμπιακός Νο 35, ΠΑΟΚ 65, ΑΕΚ 102

2018 Ολυμπιακός Νο 29, ΠΑΟΚ 49, ΑΕΚ 123

2017 Ολυμπιακός Νο 28, ΠΑΟΚ 61, ΠΑΟ 127

2016 Ολυμπιακός Νο 24, ΠΑΟΚ 56, ΠΑΟ 123

2015 Ολυμπιακός Νο 28, ΠΑΟΚ 53, ΠΑΟ 100

2014 Ολυμπιακός Νο 27, ΠΑΟΚ 60, ΠΑΟ 76

2013 Ολυμπιακός Νο 38, ΠΑΟ 54, ΠΑΟΚ 73

2012 Ολυμπιακός Νο 32, ΠΑΟ 40, ΠΑΟΚ 72

2011 ΠΑΟ Νο 32, Ολυμπιακός 40, ΑΕΚ 64

Διαπιστώνουμε εύκολα ότι ο Ολυμπιακός επί μία ολόκληρη δεκαετία είναι μεταξύ του Νο 24 και του Νο 40. Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ μεταξύ του Νο 40 και του Νο 73!!! Κι η ΑΕΚ μεταξύ του Νο 64 και του Νο 123, ο δε ΠΑΟ του Νο 32 και του Νο 127…

Ποια είναι η ουσία τώρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο: οι ομάδες μας πρέπει φέτος να «σκιστούν» ώστε να μπουν στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Όλες! Κι η ΑΕΚ κι ει δυνατόν ο Άρης κι ο ΟΦΗ! Και βέβαια ο ΠΑΟΚ, εκτός κι αν καταφέρει και παίξει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, για πρώτη φορά στην ιστορία του. Σαν Ελλάδα δεν έχουμε άλλη επιλογή. Μπορεί την άλλη σεζόν (2021-22) να είμαστε κατεστραμμένοι, με μία ομάδα από τον α΄ προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ και καμία στο Γιουρόπα Λιγκ, αλλά αυτό μπορεί εύκολα να αλλάξει από τη μεθεπόμενη σεζόν, εάν του χρόνου (2020-21) οι ομάδες μας μαζέψουν πολλούς βαθμούς στα Κύπελλα Ευρώπης.

Επαναλαμβάνω δεν είναι δύσκολο. Αρκεί οι ομάδες μας πρώτον να μην αποδυναμωθούν αγωνιστικά και δεύτερον να έχουν τη σωστή νοοτροπία. Γιατί εγώ φοβάμαι ότι επειδή του χρόνου θα μετράει μόνο ποιος θα βγει πρωταθλητής, αφού ο δεύτερος κι ο τρίτος κι ο τέταρτος θα παίζουν μόνο στο Κόνφερανς, οι ομάδες μας θα σκοτωθούν για το ποιος θα έρθει πρώτος και στην Ευρώπη δεν θα κάνουν τίποτα (πλην Ολυμπιακού).

Να ξαναγυρίσουμε, ωστόσο, από εκεί που ξεκινήσαμε: ο Ολυμπιακός χτίζει χρόνια. Έτσι πρέπει να κάνουν κάποια στιγμή κι οι άλλες ομάδες μας. Όσο δεν το κάνουν, θα είναι φτωχός συγγενής στην Ευρώπη. Και δεν θα μπορούν ποτέ να σηκώσουν κεφάλι, γιατί θα έχουν κληρώσεις κακές και θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Όπως δε έχει αποδειχθεί, ο Ολυμπιακός ακόμη κι έτσι, με την Ελλάδα τόσο χάλια στην κατάταξη των χωρών της ΟΥΕΦΑ, την άκρη την βρίσκει και το παλεύει μόνος του, κερδίζει τις εντυπώσεις και γεμίζει τα ταμεία του. Οι άλλοι είναι που δεν μπορούν. Συνεπώς δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να αρχίσουν να χτίζουν κι αυτοί. Όπως έκανε παλιότερα ο Παναθηναϊκός.

Τέλος πάντων, να ξεκαθαρίσω τώρα τι σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός θα παίξει απευθείας στα πλέϊ οφς του Τσάμπιονς Λιγκ. Θα είναι κι εκεί ισχυρός, με την τετράδα των δυνατών να είναι κατά σειρά Σάλτσμπουργκ, Ολυμπιακός, Σέλτικ, Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Με υποψήφιους αντίπαλους τις Αστάνα Καζακστάν, Σλάβια Πράγας, Λούντογκορετς Βουλγαρίας, Γιάνγκ Μπόϊς Ελβετίας (πάντα με βάσει τη σειρά κατάταξης). Άρα, με επιθυμητές τις Αστάνα και Λούντογκορετς κι ανεπιθύμητες την Σλάβια και την Γιάνγκ Μπόϊς.

Να προσέξουμε όμως ότι όλες οι ομάδες πλην Σάλτσμπουργκ, Ολυμπιακού και Σλάβια θα δώσουν προκριματικά. Όπερ σημαίνει ότι μπορεί να αποκλειστούν. Π.χ. να βγουν νοκ άουτ Σέλτικ, Ζάγκρεμπ και τη θέση τους να πάρουν Αστάνα, Σλάβια-και να γλιτώσει ο Ολυμπιακός την Σλάβια για υποψήφιο αντίπαλο. Τώρα, πίσω από αυτές τις οκτώ ομάδες είναι κατά σειρά Ερυθρός Αστέρας, Γκαραμπάγκ Αζερμπαϊτζάν, Λέγκια Βαρσοβίας, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Μόλντε, Μίντιλαντ, Σέριφ Μολδαβίας, Κλουζ Ρουμανίας, Φέρεντσβαρος, Σλόβαν Μπρατισλάβας, Ομόνοια.

Η δε παράδοση λέει ότι κάθε χρόνο ομάδες που είναι πιο ψηλά στην κατάταξη μένουν έξω κι έρχονται στις θέσεις τους ομάδες που ήταν πίσω. Παράδειγμα πέρσι στον γ΄ προκριματικό αποκλείστηκαν η Σέλτικ από την Κλουζ, η Κοπεγχάγη από τον Ερυθρό Αστέρα κι η Μάριμπορ από τη Ρόζενμποργκ! Στον β΄προκριματικό έμειναν έξω η Μπάτε από τη Ρόζενμποργκ κι η Μακάμπι Τελ Αβίβ από την Κλουζ και στον α΄ προκριματικό έμειναν έξω η Λούντογκορετς από τη Φέρεντσβαρος, η Αστάνα από την Κλουζ, η Σλόβαν από τη Σουτιέσκα κι η Σέριφ από την Σαμπουρτάλο Γεωργίας!

Μιλάμε για εννιά αποκλεισμούς ομάδων που ήταν πιο πάνω στο ranking από τις ομάδες από τις οποίες έμειναν έξω! Γιατί κάθε χρόνο βρίσκονται κάποιες ομάδες που κάνουν εκπλήξεις-πέρσι η Κλουζ πέρασε τρεις ομάδες κι η Ρόζενμποργκ δύο! Όπερ σημαίνει ότι μην το δένουμε κόμπο ότι υποψήφιοι αντίπαλοι του Ολυμπιακού θα είναι αυτοί οι τέσσερις που τώρα φαίνονται. Μπορεί να είναι κι αρκετοί άλλοι, χωρίς να είναι εύκολο να εκτιμήσεις αν αυτό θα είναι καλύτερο η, χειρότερο.

Το δεδομένο είναι ότι με το πρώτο ματς για τα πλέϊ οφς στις 22-23 Σεπτεμβρίου ο Ολυμπιακός θα έχει πάνω από ένα μήνα για να προετοιμαστεί, αφού ξεκινάει προπονήσεις στις 18 Αυγούστου. Και θα έχει και δύο παιχνίδια πρωταθλήματος στα πόδια του (12.9 πρεμιέρα και 19 η 2η αγωνιστική).

Άσχετο: Επειδή περί τύχης κι ατυχίας ο λόγος-ατυχία θα είναι να πάρει το Τσάμπιονς Λιγκ η Λιόν η, η Νάπολι, εάν περάσει απόψε την Μπαρτσελόνα! Τότε, ο Ολυμπιακός θα απολέσει το προνόμιο της απευθείας παρουσίας στα πλέϊ οφς του Τσάμπιονς Λιγκ και της σίγουρης συνέχειας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Τι να πω, αν το δούμε κι αυτό, τη Λιόν να περνάει τη Σίτι και μετά και την Μπάγερν η, την Μπαρτσελόνα!!!...Η, τη Νάπολι να περνάει και την Μπάρτσα και την Μπάγερν!!!...Και μετά να το παίρνει στον τελικό η Λιόν η, η Νάπολι!!!...

https://twitter.com/Esp_Interativo/status/1291501807324151809

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.