Η νέα πρόταση για το Champions League συμφέρει Ολυμπιακό αλλά όχι ΠΑΟΚ & ΑΕΚ!

Αντώνης Σαούλης
Η νέα πρόταση για το Champions League συμφέρει Ολυμπιακό αλλά όχι ΠΑΟΚ & ΑΕΚ!

bet365

Η Κοπεγχάγη πρότεινε ένα νέο format για την είσοδο των ομάδων στο Champions League, το οποίο θα συμφέρει τον Ολυμπιακό αλλά όχι τους δύο «Δικεφάλους».

Ρεάλ - Σίτι με Super Derby προσφορά* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Ολα είναι υπό συζήτηση. Ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει γνωστά σε ότι έχει να κάνει με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για την τριετία 2021-2024! Δεδομένα θα έχουμε μια τρίτη διοργάνωση. Το Europa Conference League. Πάνω-κάτω έχει «κλειδώσει» και το πως θα μπαίνουν οι ομάδες στους ομίλους του Champions League, του Europa League αλλά και του Conference League.

Ουδείς γνωρίζει όμως τι χρήματα θα παίρνουν οι ομάδες (ειδικά στην νέα διοργάνωση), ούτε πως θα βαθμολογούνται στο ranking. Πολλές προτάσεις έχουν πέσει στο τραπέζι και στα meetings της ECA και σε αυτά της UEFA (με την ECA) αλλά ακόμα τίποτα δεν έχει επισημοποιηθεί.

Η ενδιαφέρουσα πρόταση της Κοπεγχάγης

Μία από τις προτάσεις που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας (μέσω του TheAthletic.com) ήταν αυτή της Κοπεγχάγης.

Ποια είναι αυτή;

  • Οι συνολικά 79 ομάδες που πρoκρίνονται για το επόμενο Champions League θα φτιάχνουν μια λίστα ανάλογα με την 10ετή τους βαθμολογία στο UEFA Ranking!
  • Οι τελευταίες 22 θα αγωνιζόντουσαν στον 1ο προκριματικό γύρο.
  • Οι επόμενες 13 θα έμπαιναν στον 2ο προκριματικό γύρο.
  • Οι επόμενες 12 θα έμπαιναν στον 3ο προκριματικό γύρο.
  • Αλλες 12 στα play off του Champions League.
  • Και οι top 20 ομάδες θα είχαν εξασφαλισμένο εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League!

Οπως καταλαβαίνετε μιλάμε για μια ριζοσπαστική πρόταση η οποία αυτόματα σταματάει το «κλειστό» Champions League που βρέξει-χιονίσει προκρίνονται στους ομίλους οι 4 πρώτοι των μεγάλων πρωταθλημάτων.

Ενα για παράδειγμα εάν ίσχυε το συγκεκριμένο σύστημα στο φετινό Champions League και με βάση την 10ετή βαθμολογία των ομάδων τότε:

Η Λειψία και η Αταλάντα θα έπρεπε να αγωνιστούν από το πρώτο προκριματικό γύρο (αντίθετα προκρίθηκαν αυτόματα στους ομίλους και όχι μόνο βρίσκονται στους 16 αλλά είναι και τα φαβορί για να προκριθούν στους 8)!

Αντίθετα, Ολυμπιακός, Αγιαξ, Ντιναμό Κιέβου, Πόρτο και Αϊντχόφεν που ήταν στα προκριματικά (άλλες προκρίθηκαν, άλλες όχι) θα βρισκόντουσαν αυτόματα στους ομίλους του Champions League.

Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι και Τότεναμ επίσης θα έμπαιναν αυτόματα μιας και βρίσκονται και οι 4 στο top 20!

Τι θα συνέβαινε για τις ελληνικές ομάδες

Το σύστημα που πρότεινε η Κοπεγχάγη προφανώς βοηθάει τις μεγάλες ομάδες από τα μικρά πρωταθλήματα. Η Κοπεγχάγη είναι τέτοια και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο έκανε την συγκεκριμένη πρόταση. Οι μεγάλες χαμένες θα ήταν οι ομάδες από τα μεγάλα πρωταθλήματα και γι' αυτό η πρόταση των Δανών δεν έχει και πολλές πιθανότητες να περάσει από την... UEFA.

Τι θα ίσχυε για τις ελληνικές ομάδες ομως; Μεσομακροπρόθεσμα θα ήταν μια καλή πρόταση. Μπορεί τώρα να μπορούσε να βοηθήσει μόνο τον Ολυμπιακό, ο οποίος είναι η μόνη ελληνική ομάδα με ευρωπαϊκή συνέπεια τα τελευταία 10 χρόνια (30ος σε όλη την Ευρώπη στην συγκεκριμένη λίστα με 96.000 βαθμούς), όμως θα ήταν στο χέρι της εκάστοτε ομάδας να φτιάξει την βαθμολογία της και όταν θα κατακτούσε το πρωτάθλημα να είχε περισσότερες πιθανότητες να μπει στους ομίλους. Σε αντίθεση με το τωρινό σύστημα που ο πρωταθλητής μας στην καλύτερη των περιπτώσεων θα ξεκινήσει από τον 2ο προκριματικό γύρο.

Ο ΠΑΟΚ στη συγκεκριμένη λίστα βρίσκεται στην 52η θέση με 55.500 βαθμούς (αλλά θα πέσει πάρα πολύ με το που τελειώσει η ευρωπαϊκή σεζόν).

Η ΑΕΚ βρίσκεται στην 128η θέση με 23.500 βαθμούς αλλά ήταν και 4 χρόνια εκτός Ευρώπης, οπότε χτίζει σιγά σιγά την 10ετή της βαθμολογία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα