Οι μπακ-έμβολα του Ολυμπιακού, ο εγωιστής εξτρέμ κι ο άσφαιρος εξτρέμ…

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Οι μπακ-έμβολα του Ολυμπιακού, ο εγωιστής εξτρέμ κι ο άσφαιρος εξτρέμ…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για κάποιους από τους πρωταγωνιστές του φετινού Ολυμπιακού…

Με το πάρτι προσφορών* της Novibet θα τα δεις όλα! (21+) | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Η εμφάνιση του Τσιμίκα την Τετάρτη ήταν πραγματικά επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ-και όχι η πρώτη τέτοια εμφάνιση στη φετινή διοργάνωση.

Ο νεαρός μπακ παίζοντας για πρώτη φορά στο Τσάμπιονς Λιγκ έβγαλε τέτοια εικόνα, που σου…υπόσχεται μία συγκλονιστική συνέχεια. Κατ΄ αρχάς, μου άρεσε πολύ η αντίδραση και η δική του και του Ομάρ στα πρώτα λεπτά, όταν κι έσπασαν τον τσαμπουκά των παικτών του Ερυθρού Αστέρα. Μόλις στα 50 δευτερόλεπτα από το σφύριγμα της έναρξης ο Ομάρ ενήργησε σαν αρχηγός-πρώτα έκλεψε εντυπωσιακά την μπάλα κι ύστερα την πάσαρε σε συμπαίκτη, αν και χρειάστηκε για να το πετύχει κι αυτό, να κάνει τάκλιν στα πόδια αντίπαλου. Κι ένα λεπτό αργότερα ο Τσιμίκας με ένα άλλο τάκλιν-καμικάζι, και με τη βοήθεια της πίεσης που άσκησε ο Μασούρας, διόρθωσε μία λάθος πάσα από πλευράς Μεριά.

Τον «τόνο» μίας ομάδας δίνουν πάντα οι αμυντικοί κι οι δύο ακραίοι του Ολυμπιακού έκαναν ό,τι έπρεπε σε αυτό το κομμάτι, με το που ξεκίνησε το ματς. Όπως έκαναν και σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο και στη συνέχεια του παιχνιδιού, έστω με τον Ομάρ σε πάντα πιο χαμηλές στροφές. Όμως, κι οι δύο δεν είχαν προβλήματα αμυντικά (με εξαίρεση μία ολιγωρία του Ομάρ, με συνέπεια να του κλέψουν την μπάλα μέσα από τα πόδια) και βοήθησαν επιθετικά, με τον δεξιό μπακ να στέκεται άτυχος, καθώς αυτή τη φορά πέρασε, επιτέλους μετά από καιρό, την καλή σέντρα, αλλά ο Ελ Αραμπί δεν την αξιοποίησε και τον αριστερό μπακ να δίνει ένα απίστευτο ρεσιτάλ.

Ο Τσιμίκας κι αν στάθηκε άτυχος! Δεν θυμάμαι εύκολα άλλον ακραίο μπακ του Ολυμπιακού να δημιουργεί πέντε ευκαιρίες για γκολ σε ένα 90λεπτο! Ο αριστεροπόδαρος διεθνής (που έκανε γιό γιο τον Ματέο Γκαρσία, ακόμη και με δύο «ποδιές») το έκανε κι ήταν πολύ κρίμα που ο Ποντένσε τρεις φορές, ο Ελ Αραμπί μία (δοκάρι) κι ο Μασούρας άλλη μία, δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευθούν ούτε μία από τις σέντρες για γκολ που τους έβγαλε! Ήταν μία ποδοσφαιρική αδικία πρώτα απ΄ όλα για την ομάδα, να μην της προκύψει ούτε ένα γκολ από τις έξι φάσεις που έφτιαξαν οι ακραίοι της μπακ, και κατά δεύτερο για τους ίδιους τους μπακ και δη τον τόσο δημιουργικό Τσιμίκα. Γιατί σκεφθείτε τι αντίκτυπο θα είχε εάν έστω γίνονταν δύο γκολ από τις δικές του προσπάθειες…

Ο Ολυμπιακός το έψαξε πολύ το γκολ σε αυτό το ματς και με άλλους τρόπους.

Και από τον άξονα, όπου ο Ποντένσε πέρασε έξοχη πάσα στον Ελ Αραμπί, που όμως καθυστέρησε και κόπηκε ενώ βρίσκονταν σε ιδανική θέση χάνοντας μία τρίτη καθαρή ευκαιρία.

Και με σουτ από τα 25 μέτρα, ορισμένα εκ των οποίων ήταν πράγματι χωρίς τύχη (τρία πάλι του Καμαρά κι ένα του Γκιγέρμε), κάποια άλλα όμως (δύο του Γκιγέρμε κι ένα του Καμαρά) δεν ήθελαν πολύ να γίνουν γκολ.

Και με τον Μασούρα να «χώνεται» συνεχώς στην περιοχή των Σέρβων, αλλά να μην μπορεί να τελειώσει σωστά έστω μία φάση, ίσως επηρεαζόμενος γιατί στην πρώτη του ευκαιρία, από την πολύ ωραία μπαλιά του Καμαρά, δεν βρήκε καθόλου καλά την μπάλα κι αστόχησε στο 5’, παρότι είχε πάρει ωραία την εσωτερική από τον αντίπαλο αμυντικό. Ούτε στο β΄ ημίχρονο ήταν εύστοχος στην κεφαλιά και στο σουτ που επιχείρησε και γενικά είναι κακό για τον Ολυμπιακό να είναι τόσο καιρό μακριά από το γκολ ο δεύτερος πιο βασικός εξτρέμ, που έχει να σκοράρει πάνω από δύο μήνες, από το Χαριλάου.

Ο έτερος εξτρέμ, ο Ποντένσε, έχασε βέβαια ακόμη περισσότερες και πιο κραυγαλέες ευκαιρίες! Κι αν μπορείς να πεις ότι είναι μέσα στο ποδόσφαιρο κι η αστοχία, αλλά κι η ικανότητα του αντίπαλου γκολκίπερ, δεν μπορείς να μην τον κριτικάρεις για την απίστευτη επιμονή του να μην δίνει πάσα σε συμπαίκτη του, που βρίσκεται σε καλύτερη από αυτόν θέση. Ο εγωισμός του να θέλει ντε και καλά να γίνει ήρωας και δη ενώ βλέπει ότι δεν τον πάει η μπάλα, είναι κάτι σπαστικό. Έγινε τρεις φορές μέσα στο ματς, αλλά η μία έβγαζε μάτι. Δείτε στη φωτογραφία ότι ενώ του έχει κλείσει την εστία ωραία ο γκολκίπερ, έχει δυνατότητα να δώσει δίπλα του στον Γκερέρο η, στον Αραμπί. Κι όμως δεν το κάνει και προτιμάει να σουτάρει πάνω στα πόδια του τερματοφύλακα.

Ακόμη πιο μεγάλη ζημιά για την ομάδα η παρατεινόμενη αδυναμία αξιοποίησης των…δεκάδων στημένων που κερδίζει σε κάθε παιχνίδι. Αυτή τη φορά είχε εννιά κερδισμένα κόρνερ και άλλα τρία φάουλ κοντά στην περιοχή, κατάλληλα για μία απειλητική σέντρα. Ε, από τις 12 εκτελέσεις, ο Ολυμπιακός πήρε μία κεφαλιά, με τον Σεμέδο, κι αυτή εντελώς ακίνδυνη…Μάλιστα σε δύο περιπτώσεις ο Μασούρας κτύπησε εντελώς λανθασμένα τα φάουλ, αφού από θέση μέρα αριστερά, όλοι ξέρουμε ότι μία καλή εκτέλεση στο πέναλτι μπορεί εύκολα να φέρει ένα γκολ, έστω και λίγο να αγγίξει την μπάλα συμπαίκτης σου-έτσι είχε σκοράρει ο Ελ Αραμπί με κεφαλιά στον Άρη, έτσι ο ΠΑΟΚ κέρδισε στο Περιστέρι κι έτσι προηγήθηκε και στο Καραϊσκάκη. Ο δε Μασούρας αντί να στείλει την μπάλα προς το πέναλτι και το πρώτο δοκάρι, την έστελνε στο δεύτερο δοκάρι.

Κάπως έτσι το μοναδικό γκολ μόνο από πέναλτι η, από αυτογκόλ θα μπορούσε να έρθει! Αλλά ας μην σταθούμε μόνο στην τραγικά απερίσκεπτη κίνηση του Βραζιλιάνου αμυντικού του Ερυθρού Αστέρα, που για καλή τύχη του Ολυμπιακού είχε μπει πέντε λεπτά νωρίτερα στη θέση του βασικού αριστερού μπακ Ρόντιτς, λόγω τραυματισμού του. Γιατί έτσι διαγράφουμε την πολύ έξυπνη πάσα του Μπουχαλάκη προς τον Ομάρ. ο οποίος ήταν έτοιμος να καρφώσει την μπάλα με το κεφάλι στην εστία των Σέρβων. Δεν ήταν δηλαδή μία ακίνδυνη φάση, στην οποία απλά ενήργησε επιπόλαια ένας αμυντικός-που παρεμπιπτόντως τέσσερις ημέρες πριν ήταν βασικός κι είχε σκοράρει το πιο καθοριστικό γκολ στη νίκη της ομάδας του για το πρωτάθλημα! Ήταν αυτή η φάση στο 87’ μία έξοχη ευκαιρία για τον Ομάρ να βάλει αυτός το χρυσό γκολ και να λυτρώσει τον Ολυμπιακό, κι ενώ είχε και μία τελική στο α΄ ημίχρονο, εκεί που ο γκολκίπερ του Αστέρα έκανε διπλή επέμβαση πρώτα σε σουτ του Ποντένσε και μετά σε σουτ του Ομάρ.

Για να κλείσουμε το κομμάτι, έτσι όπως το ξεκινήσαμε, με αναφορά δηλαδή στους ακραίους μπακ του Ολυμπιακού, που είναι μεγάλη δύναμη για την ομάδα του Μαρτίνς, έμβολα από τα λίγα. Και να το πάω ένα βήμα παραπέρα, καταλήγοντας στο ότι πρέπει να βοηθάνε εξίσου, κανονικά και περισσότερο καθότι πιο εύκολα τα παιχνίδια, την ομάδα και στα παιχνίδια του πρωταθλήματος…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.