«Πραγματική απειλή στο transition με Μουρίνιο η Τότεναμ, δεν εξελίχθηκε με Ποτσετίνο μετά τον τελικό»

«Πραγματική απειλή στο transition με Μουρίνιο η Τότεναμ, δεν εξελίχθηκε με Ποτσετίνο μετά τον τελικό»

bet365

Ο Άγγλος ποδοσφαιρικός αναλυτής, Γκάμπριελ Σάτον ακτινογραφεί στο gazzetta.gr την Τότεναμ του Μουρίνιο. Τι αλλάζει με τον Πορτογάλο τεχνικό στον πάγκο, η αντίδραση που βγάζουν οι Λονδρέζοι μετά την αποχώρηση του Ποτσετίνο και το εξαιρετικό transition κόντρα στη Γουέστ Χαμ.

Τότεναμ - Ολυμπιακός με ακόμα καλύτερες αποδόσεις. |21+

Όπως πριν από το εκτός έδρας ματς με την Μπάγερν, έτσι και απόψε (26/11) κόντρα στην Τότεναμ, ο Ολυμπιακός καλείται να δώσει ένα ακόμη ποδοσφαιρικό τεστ με τους αντιπάλους του να βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο. Η έλευση του ακριβοθώρητου Ζοζέ Μουρίνιο θέτει νέα στάνταρ.

Τα πρώτα δείγματα γραφής με τον Πορτογάλο τεχνικό στον πάγκο των «πετεινών» ήταν άκρως ενθαρρυντικά με την Τότεναμ να επικρατεί για πρώτη φορά έπειτα από 10 μήνες σε εκτός έδρας της Premier League απέναντι στην Γουέστ Χαμ.

Ο Άγγλος δημοσιογράφος και αναλυτής του Football Lab, Γκάμπριελ Σάτον (@_FootbalLab ) αναλύει για λογαριασμό του gazzetta.gr το παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Μαουρίσιο Ποτσετίνο, το σκεπτικό της πρόσληψης του Ζοζέ Μουρίνιο, ενώ εστιάζει στα πρώτα δείγματα γραφής των «Spurs» με τον Special One στον πάγκο τους. Το εξαιρετικό transition, το επιθετικό κουαρτέτο που λειτούργησε άψογα, αλλά και ο προβληματισμός για την αγωνιστική καθίζηση στα τελευταία λεπτά...

«Η αντικατάσταση του Μαουρίσιο Ποτσετίνο από τον Ζοζέ Μουρίνιο έχει προκαλέσει μεγάλο θόρυβο. Πολλοί είναι εκείνοι που αμφιβάλλουν για την ορθότητα της απόφασης, σύμφωνα με την οποία, ο μάνατζερ που οδήγησε τον σύλλογο στον τελικό του Champions League, έπρεπε έξι μήνες μετά να απολυθεί. Όσοι είναι βέβαια μέσα στα πράγματα, αντιλαμβάνονται πως η Τότεναμ δεν εξελίχθηκε μετά την περυσινή επιτυχία όπως ελπίζαμε και υπάρχει απογοήτευση, αφού η ομάδα πριν από την αναμέτρηση απέναντι στη Γουέστ Χαμ όπου έκανε ντεμπούτο ο Μουρίνιο, δεν είχε κερδίσει εδώ και 10 μήνες σε εκτός έδρας παιχνίδι της Premier League.

Την ίδια στιγμή πάντως, ακόμη και οι οπαδοί της ομάδας, οι οποίοι ενδεχομένως δεν ήταν αντίθετοι με την απόφαση του club να απομακρύνει τον Ποτσετίνο, θεωρούν πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί περισσότερο σεβασμό. Λίγα πράγματα έγιναν για να τιμήσουν την συμβολή του Ποτσετίνο στην Τότεναμ και όπως φαίνεται οι διεργασίες για την πρόσληψη του Μουρίνιο έγιναν πίσω από την πλάτη του. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως ο Ποτσετίνο οδήγησε την Τότεναμ στον τελικό του Champions League με περιορισμένους οικονομικού πόρους, βάζοντας παράλληλα τα θεμέλια προκειμένου η ομάδα να γίνει μέλος της ελίτ του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Βέβαια, η ικανότητα του Μουρίνιο να κατακτά τίτλους ίσως ήταν απαιτούμενη για να περάσει η Τότεναμ στο επόμενο επίπεδο. Ο 56χρονος τεχνικός θέλει να δώσεις απαντήσεις στους επικριτές του που τον κατηγορούν πως λειτουργεί περισσότερο για τον εαυτό του παρά για τους παίκτες, αλλά και για το γεγονός πως είναι πολύ σκληρός με τους ποδοσφαιριστές του. Ο Μουρίνιο ισχυρίστηκε πως είναι πολύ σημαντικό να απολαμβάνουν οι παίκτες του, το ποδόσφαιρο και να έχουν ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στα πρόσωπα τους. Επίσης διευκρίνισε πως «δεν έχει να κάνει με μένα, αλλά με τους ποδοσφαιριστές στην ομάδας». Σε ότι αφορά την ψυχολογία σημείωσε πως δεν θα συμφωνήσει με όποιον θεωρήσει πως είχε επίδραση από το πρώτο κιολας παιχνίδι της Τότεναμ, παρά τη νίκη με 3-2 επί της Γουέστ Χαμ.

Η εμφάνιση ωστόσο της Τότεναμ ήταν κλασική εικόνα ομάδας του Μουρίνιο. Πρώτον, το αίσθημα ομαδικότητας είχε υποχωρήσει κάπως τους τελευταίους 18 μήνες, όμως και η ένταση των προπονήσεων. Η άφιξη του Μουρίνιο, είτε λόγω ότι πρόκειται για μια νέα φωνή, είτε λόγω της φήμης του, δείχνει να έχει αναζωγονήσει τους παίκτες.

Είχε δύο στατικούς μέσους, τον Χάρι Γουίνκς και τον Έρικ Ντάιερ, να κρατούν γερά πίσω από το επιθετικό κουαρτέτο των Λούκας Μόουρα, Ντέλε Άλι, Σον και Χάρι Κέιν, οι οποίοι περιστρέφονταν και εναλλάσσονταν αποτελεσματικά.

Οι Σπερς έμοιαζαν με πραγματική απειλή στο transition, έχοντας στον αγωνιστικό χώρο και τους τέσσερις ποδοσφαιριστές τους, οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην αντίπαλη άμυνα. Ήταν μια νίκη της ποδοσφαιρικής απλότητας και κάτι που δεν είχαμε δει το τελευταίο διάστημα με τον Ποτσετίνο στον πάγκο. Η μόνη ανησυχία είναι πως θα διαχειρίζεται ο Μουρίνιο το παιχνίδι.

Για παράδειγμα όταν η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Σίτι καταφέρουν να προηγηθούν στο σκορ, συνηθίζουν να κρατούν την μπάλα και να πηγαίνουν για μεγαλύτερα σκορ. Αντίθετα, η Τότεναμ στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα με την Γουέστ Χαμ έριξε τον ρυθμό της και τελικά επικράτησε με 3-2 χάρη σε γκολ που ακυρώθηκε από το VAR! Εάν μετατρέψει αυτές τις καλές εμφανίσεις των 80 λεπτών σε πλήρες 90λεπτο στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό τότε είμαι βέβαιος πως θα γίνει πολύ κουβέντα για την επίδραση του Μουρίνιο στο παιχνίδι της και ας το μισεί αυτό ο Πορτογάλος».

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα