Το technical report της ΑΕΚ στο Champions League (pic)

Το technical report της ΑΕΚ στο Champions League (pic)

Αντώνης Σαούλης
Το technical report της ΑΕΚ στο Champions League (pic)

bet365

Η UEFA δημοσίευσε το technical report όλης της περσινής διοργάνωσης και το gazzetta.gr στέκεται στην ΑΕΚ που μας είχε εκπροσωπήσει στο Champions League.

Κάθε χρόνο η UEFA βγάζει το technical report κάθε διοργάνωσης. Πάντα λίγες μέρες πριν αρχίσει η επόμενη διοργάνωση. Ετσι και φέτος λοιπόν η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δημοσίευσε το πολυσέλιδο technical report στο οποίο φυσικά υπάρχει και η ΑΕΚ η οποία συμμετείχε στην περσινή διοργάνωση.

Η ΑΕΚ λοιπόν πέρσι έκανε την υπέρβαση στα προκριματικά του Champions League και μπήκε στους ομίλους ούσα πρωταθλήτρια. Η κλήρωση την έφερε με Μπάγερν Μονάχου, Αγιαξ και Μπενφίκα αλλά τερμάτισε τελευταία στον 5ο όμιλο χωρίς να πάρει κάποιον βαθμό.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα νούμερα που ξεχώρισε το technical report της UEFA για την ΑΕΚ σε αυτά τα έξι ματς που έδωσε στο Champions League.

  • Η ΑΕΚ λοιπόν είχε μέσο όρο 42% κατοχή μπάλας. Το μάξιμουμ που έφτασε ήταν στο 61% στο εντός με την Μπενφίκα και το χαμηλότερο ήταν στο 36% με την Μπάγερν Μονάχου (στο ματς του ΟΑΚΑ). Συνολικά σε όλο το Champions League η ΑΕΚ στο ποσοστό κατοχής ήταν στην 28η θέση (από τις 32 ομάδες). Ομως έχει ενδιαφέρον που είχε κατοχή μπάλας η ΑΕΚ.
  • Η «Ενωση» λοιπόν είχε 33% κατοχή μπάλας στο δικό της 1/3, 53% στο μεσαίο 1/3 και μόλις 14% στο επιθετικό 1/3 του γηπέδου!

Η ΑΕΚ έτρεχε 108.739 μέτρα μέσο όρο στα έξι ματς. Το μάξιμουμ που έφτασε να τρέξει ήταν 112.341 μέτρα στο εντός με την Μπάγερν και το λιγότερο ήταν 103.241. στο εντός με τον Αγιαξ. Συνολικά σε όλο το Champions League η ΑΕΚ στα χιλιόμετρα που έτρεξε ήταν στην 24η θέση (από τις 32 ομάδες).

  • Η ΑΕΚ έδινε 380 πάσες μέσο όρο ανά ματς. Στο ματς με την Μπενφίκα (εντός) είχε 600 πάσες (το μάξιμουμ) και στο ματς με τον Αγιαξ εκτός 293 (οι λιγότερες). Συνολικά σε όλο το Champions League στις πάσες ήταν στην 28η θέση (από τις 32 ομάδες).

Το ποσοστό ευστοχίας στις πάσες όμως ήταν αρκετά υψηλό. Ο μέσος όρος της ΑΕΚ ήταν στο 81%. Στο ματς με την Μπενφίκα (το εντός) αυτό έφτασε στο 91% ενώ στο ματς με τον Αγιαξ εκτός έδρας έπεσε στο 74%. Σε αυτήν την κατηγορία η ΑΕΚ ήταν στη 23η θέση στο Champions League (από τις 32 ομάδες).

  • Επίσης έχει τρομερό ενδιαφέρον η ανάλυση των μεταβιβάσεων της ΑΕΚ. Το 18% αυτών ήταν βαθιές μπαλιές, γεγονός που την έκανε σε αυτό το κομμάτι την 11η ομάδα στο Champions League! Το 57% ήταν μέσης απόστασης (29η σε όλο το Champions League) και το 25% κοντινές πάσες (28η σε όλο το Champions League).

Στο δημιουργικό κομμάτι τώρα η ΑΕΚ δεν πήρε καλό βαθμό. Εβαλε μόλις δύο γκολ (31η ανάμεσα στις 32) είχε 37 τελικές προσπάθειες και 6.2 ανά ματς (τελευταία σε όλο το Champions League), μόνο 9 εντός εστίας, δηλαδή 1.5 ανά ματς (τελευταία κι εδώ σε όλο το Champions League).

Οσον αφορά τις ατομικές επιδόσεις και τους παίκτες που ξεχώρισαν;
Ο Νίκλας Χουλτ ήταν πρώτος στις πάσες που επιχείρησε (με 234) και τον ακολούθησε ο Σιμόες (215) και ο Τσιγκρίνσκι (213). Ο Τσιγκρίνσκι μάλιστα πάσαρε με ποσοστό 92% και ο Σιμόες με 89% σε αντίθεση με τον Χουλτ που είχε ποσοστό 78%.

Στο αμυντικό κομμάτι ξεχωρίζει κι εδώ ο Τσιγκρίνσκι. Ο Ουκρανός είχε 41 ανακτήσεις μπάλες, 8 κερδισμένα τάκλιν και 8 παρεμβάσεις. Το σύνολο 57 σωστές αμυντικές επεμβάσεις. Ακολούθησε ο Μπακάκης με 49 (28-8-13) και ο Γαλανόπουλος με 42 (27-4-11).

Στο δημιουργικό κομμάτι ο Πέτρος Μάνταλος είχε 8 key passes (περισσότερες από κάθε άλλον) και η UEFA ξεχώρισε και τους Χουλτ (μία ασίστ και 4 key passes) και τον Μάριο Οικονόμου (μία ασίστ και μία key pass).

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα