Η διαφορά Μαρτίνς και Φερέϊρα με Βαλμπουενά και Πέλκα κι ο Άγγλος ρέφερι

Η διαφορά Μαρτίνς και Φερέϊρα με Βαλμπουενά και Πέλκα κι ο Άγγλος ρέφερι

bet365

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta κάποια πράγματα για τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ των δύο αγώνων το βράδυ της Τρίτης.

Ακριβείς συγκρίσεις μεταξύ της πορείας του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, για μία σειρά από λόγους, δεν μπορεί να γίνουν. Η ουσία είναι ότι ο μεν πέτυχε τον στόχο του να περάσει στα πλέϊ οφς, ο δε απέτυχε.

Ο Ολυμπιακός για να τα καταφέρει πέρασε τις δευτεραθλήτριες Τσεχίας και Τουρκίας, ενώ ο ΠΑΟΚ είχε ένα αντίπαλο, αλλά σίγουρα πιο δύσκολο, τον πρωταθλητή Ολλανδίας-έστω σοβαρά αποδυναμωμένος σε σχέση με πέρσι, που είχε φτάσει μία ανάσα από τον τελικό της διοργάνωσης. Ωστόσο, την τύχη του ο καθένας την χτίζει μέσα από την παρουσία του σεζόν ανά σεζόν κι οι αποκλεισμοί από Έστερσουντ, Βίντι και Μπάτε, κ.α., ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα στοιχίσουν…

Αν θέλουμε να δούμε κάποια πράγματα σε επίπεδο τακτικής ανάμεσα στις δύο ομάδες, μπορούμε να σταθούμε σε ορισμένα σημεία.

Για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός μπαίνει σε κάθε ημίχρονο του παρά πολύ δυνατά και είτε έχει δοκάρια (στα α΄!), είτε σκοράρει (στα β΄!). Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ μπαίνει σε κάθε ημίχρονο του παθητικός. Στο Άμστερνταμ στο πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα ο Πασχαλάκης έσωσε δύο τετ α τετ. Και στο β΄ ημίχρονο ο Άγιαξ είχε τελικές στα 16 δευτερόλεπτα (!), στο 46.50 και στο 47.30...

Ο Ολυμπιακός είναι πιο δυνατός στις στημένες φάσεις, καθώς σκοράρει πιο εύκολα σε αυτές και δεν δέχεται γκολ από αυτές. Ο ΠΑΟΚ δέχθηκε από δύο γκολ σε κάθε παιχνίδι μέσα από κόρνερ και φάουλ. Ο Μάτος, που είχε σκοράρει με κεφαλιά στην Τούμπα, έγινε μοιραίος στη ρεβάνς, αφού έχασε τον παίκτη του (Ταλιαφίκο) στη φάση του 2-1 κι έκανε πέναλτι (πάλι στον Ταλιαφίκο) στο 3-1…

Σε επίπεδο επιλογών, νομίζω ότι ο Φερέϊρα, με το ντεζαβαντάζ ότι αναπόφευκτα τώρα μαθαίνει τον ΠΑΟΚ, έκανε μεγάλο λάθος να βγάλει τον Πέλκα. Ήταν με τον Μπίσεσβαρ οι καλύτεροι της ομάδας του μπροστά. Και έβγαλε τον ένα από τους δύο καλύτερους από το 62ο λεπτό, για να βάλει ένα δεύτερο καθαρόαιμο σέντερ φορ και δη τον εντελώς άπειρο Πολωνό, παίζοντας κλασικό 4-4-2, μαζί με τον Ακπόμ. Πραγματικά δεν κατάλαβα τι ήθελε να κάνει ο Πορτογάλος προπονητής. Να κτυπήσει το διπλό από το 62’; Πιο έξυπνο μου φαίνονταν να παίξει για το 1-1 και στο τέλος να ρίσκαρε, που θα είχαν αγχωθεί οι Ολλανδοί.

Ο δε Πέλκας δεν μου φάνηκε κουρασμένος. Ελάχιστα πριν βγει είχε κλέψει την μπάλα έξω από την περιοχή του ΠΑΟΚ, φτιάχνοντας ο ίδιος πολύ καλή αντεπίθεση-η τελική επιλογή του δεν ήταν καλή (όπως και λίγο νωρίτερα σε μία άλλη επικίνδυνη κόντρα επίθεση), αλλά νομίζω ότι όλα θα γίνονταν πιο εύκολα αν ο Ακπόμ έκανε προηγουμένως καλύτερη πάσα. Κι ο Ζάμπα στο α΄ ημίχρονο είχε χαλάσει μία απειλητική αντεπίθεση με κακή πάσα κι ο Ακπόμ είχε κάνει το ίδιο σουτάροντας άγαρμπα, άστοχα. Και με αποτυχία τέσσερα στα τέσσερα στις κόντρα επιθέσεις, δεν είναι εύκολο να πετύχεις τον στόχο σου, δηλαδή να κλέψεις το αποτέλεσμα…

Αντίθετα, ο Μαρτίνς, με το ντεζαβαντάζ της απώλειας παραμονές της Ευρώπης του καλύτερου του παίκτη (Φορτούνη), έχω την αίσθηση ότι κατάλαβε το λάθος άλλων αγώνων στους οποίους έβγαζε νωρίτερα απ΄ ότι έπρεπε τον Βαλμπουενά και τον άφησε την Τρίτη ως το 81’, αλλάζοντας τον όταν ήδη το σκορ ήταν 2-0 κι η πρόκριση εξασφαλισμένη. Τον πιο ποιοτικό σου παίκτη δεν τον αλλάζεις ευκολα. Κι ο Γάλλος το 78΄ έβγαλε την ωραία αντεπίθεση στον Ραντζέλοβιτς για το πέναλτι, το οποίο κι εκτέλεσε ο ίδιος για να κλειδώσει την πρόκριση.

Η αλήθεια είναι ότι ο ΠΑΟΚ τα πάλεψε πολύ και τα δύο παιχνίδια. Αλλά εξίσου αλήθεια είναι ότι τα β΄ ημίχρονα του ήταν σαφώς πιο κάτω από τον Άγιαξ κι ότι ο αντίπαλος του ήταν ξεκάθαρα καλύτερος, σε εντελώς άλλο επίπεδο. Οι αριθμοί της ρεβάνς λένε, τελικές 20-7 (εντός εστίας 13-5), κόρνερ 24-6, κατοχή μπάλας 65-35% και φάουλ 8-17...Να σας θυμίσω τους αριθμούς και στην Τούμπα; Τελικές 9-17 για τον Άγιαξ, κόρνερ 0-5, κατοχή μπάλας 40-60%...Το παιχνίδι θα είχε σβήσει εκεί που ο Ζίγεκ δεν πάσαρε σε δύο συμπαίκτες του που ήταν μόνοι τους αριστερά και πήγε εγωϊστικά να τους περάσει όλους και να κάνει αυτός το γκολ.

Όπως είδα τον ΠΑΟΚ προχθές, ο Κρέσπο ήταν πεσμένος συγκριτικά με πέρσι (και ρίσκαρε κι ένα πέναλτι κι αυτός, ελάχιστα πριν το 2-1!), ο Μπίσεσβαρ είναι…δαιμονισμένος, ο Εσιτί κάνει πίσω δουλειά, αλλά και λάθη, ενώ ο Ελ Καντουρί σαν 8άρι βγάζει πράγματι ποιότητα, αλλά είναι επιρρεπής στην περιοχή του Πασχαλάκη-προχθές στην ίδια φάση πήγε να κάνει ντρίμπλα κι έχασε την μπάλα και αμέσως μετά έκανε και το (πρώτο) πέναλτι).

Τώρα, αναφορικά με τη διαιτησία, τρία πέναλτι σε ένα ματς είναι πάντα βαριά για να τα χωνέψει οποιαδήποτε ομάδα τα δέχεται, όμως οι παίκτες του ΠΑΟΚ ήταν όντως απρόσεκτοι-και λίγο άτυχοι (στο χέρι του Μπίσεσβαρ). Για το χέρι (;) αμυντικού του Άγιαξ στο 94’, μισό μέτρο έξω από την περιοχή του, δεν είδαμε ριπλέϊ, άρα δεν έχουμε άποψη.

Στη Θεσσαλονίκη προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα «αδικίας από την ΟΥΕΦΑ», για επικοινωνιακούς λόγους και προφανώς «για το μέλλον». Εγώ να υπενθυμίσω ότι ο ίδιος Άγγλος ρέφερι έπαιξε τον Φλεβάρη στο Καραϊσκάκη το Ολυμπιακός-Ντινάμο Κιέβου 2-2 και οι Ουκρανοί ήταν αυτοί που έμειναν ικανοποιημένοι από τη διαιτησία του. Όχι οι «ερυθρόλευκοι»…

Άσχετο: Ο Μαρτίνς κάνει φιλικό σήμερα πρωί πρωί με την -20 ετών! Για να δει Ελ Αραμπί, Σουντανί, Ντουρμισάϊ, Μπρούνο, Κούτρη, Αλέν, Σισέ, Μάρκοβιτς, Ανδρούτσο, Γιάννη Μασούρα και φυσικά Καμαρά και Ραντζέλοβιτς, ακόμη ακόμη Τοροσίδη, Αβραάμ.

Κατά τα άλλα, ίσως θυμάστε που έγραφα μετά το πρώτο ματς ότι δεν έβλεπα πώς η Λέγκια θα έμενε έξω από τον Ατρόμητο. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα, αλλά η πρόβλεψη ήταν εύκολη με όσα είχαμε δει στη Βαρσοβία...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.