Το κέντρο του ΠΑΟΚ που άλλαξε και… θα ξαναλλάξει

Το κέντρο του ΠΑΟΚ που άλλαξε και… θα ξαναλλάξει

Το κέντρο του ΠΑΟΚ που άλλαξε και… θα ξαναλλάξει

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τα χαφ του ΠΑΟΚ στον άξονα, για τις αλλαγές που θα γίνουν εκεί, σχολιάζει τα αποτελέσματα των άλλων ελληνικών ομάδων και κάνει μία διευκρίνιση για το περασμένο blog του.

Θα ήταν ανόητο από τον Αμπέλ Φερέιρα να επιχειρήσει πολλές αλλαγές σε αυτόν τον επιτυχημένο κορμό του ΠΑΟΚ, ειδικά τώρα στο ξεκίνημα της χρονιάς και στην περίοδο των κρίσιμων ευρωπαϊκών αγώνων. Οι μόνες αλλαγές ήταν αναγκαστικές και είχαν να κάνουν με τα χαφ του άξονα…

Και ενώ λοιπόν κάποια βασικά δίδυμα της ομάδας έμειναν σχεδόν ίδια (Κρέσπο-Βαρέλα, Μάτος-Ζαμπά, Γιαννούλης-Μπίσεσβαρ, Άκπομ-Πέλκας) το δίδυμο στο κέντρο είναι… ολοκαίνουριο. Ο Ελ Καντουρί ήρθε από… εσωτερική μετακόμιση και ο Εσίτι από μεταγραφή.

Οι δυο τους έχουν προπονηθεί μαζί δέκα περίπου μέρες, ενώ έχουν παίξει μαζί για 180 λεπτά.

Γι’ αυτούς βέβαια τίθενται κάποια ζητήματα:

- Πόσες φορές θα παίξουν μαζί;

- Είναι το… ταιριαστό ζευγάρι που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό ότι… τα αντίθετα έλκονται και ο ένας συμπληρώνει τον άλλο; Ο ένας που κόβει και ο άλλος που δημιουργεί;

- Μπορούν να είναι απόλυτα δυνατοί και χρήσιμοι ως δίδυμο σε φάση ή προσπάθεια κυριαρχίας απέναντι στον αντίπαλο;

- Μπορούν να τα καταφέρουν πολύ καλά όταν ο ΠΑΟΚ θα έχει παθητικό ρόλο ή όταν θα θέλει να παίξει πιο επιθετική άμυνα;

- Θα είναι το δίδυμο συγκεκριμένων αγώνων του ΠΑΟΚ με συγκεκριμένες απαιτήσεις και για άλλα ματς θα διαμορφωθούν άλλα δίδυμα;

- Πόσα άλλα δίδυμα θα φτιάξει ο ΠΑΟΚ στα χαφ του άξονά του, ανάλογα με τις απαιτήσεις των αγώνων του;

- Πόσος χρόνος θα χρειαστεί να βρεθεί ή να ξαναφτιάξει χημεία στα χαφ, ειδιικά όταν επιστρέψουν Μαουρίσιο και Βέρνμπλουμ;

Προχθές πάντως και πριν το πρώτο παιχνίδι, υπήρχε ξεκάθαρη εντολή από την τεχνική ηγεσία: «Η μπάλα από την άμυνα ΔΕΝ θα γίνεται προσπάθεια να περάσει στα αμυντικά χαφ, μια και εκεί πιέζει πάρα πολύ ο Άγιαξ με σκοπό να οδηγήσει τον αντίπαλό του στο λάθος».

Αν θα υπήρχε τέτοια εντολή και στην περίπτωση που εκεί έπαιζαν… Μαουρίσιο-Βέρνμπλουμ, δεν είμαι σίγουρος. Ίσως…

Είτε έτσι, είτε αλλιώς μετά και το δεύτερο ματς με τους Ολλανδούς, μετά και τα καλοκαιρινά προκριματικά, είναι βέβαιο ότι θα δούμε πολλά-πολλά διαφορετικά δίδυμα στα χαφ του ΠΑΟΚτσήδικου άξονα.

Σε κάθε περίπτωση εκεί θα χρειαστεί πάρα-πάρα πολλή δουλειά ακόμη από την πλευρά της τεχνικής ηγεσίας, πολλή δουλειά ώστε το όποιο δίδυμο επιλέγεται κάθε φορά (και ανάλογα τις απαιτήσεις του αγώνα) να βρίσκεται με κλειστά μάτια.

Προσωπικά πάντως πιστεύω ότι το πιο σημαντικό δίδυμο θα είναι αυτό που θα μπορεί να εγγυηθεί και την μεγαλύτερη δυνατή κατοχή μπάλας, σε συνεργασία πάντα και με τους άλλους παίκτες της ομάδας. Όλα αυτά γιατί… αν ο ΠΑΟΚ δώσει 55 ματς φέτος, στα 45 θα μπει με στόχο να κυριαρχήσει και να πάρει το κέντρο. Εξάλλου στα 25-30 από αυτά, ο αντίπαλος θα του το «προσφέρει» μετά… χαράς.

(Στο Άμστερνταμ βέβαια να μην περιμένουμε πολλά-πολλά σε επίπεδο κατοχής όποιος και αν παίξει. Και να μην περιμένουμε ότι αυτό το εντυπωσιακό 25λεπτο του ΠΑΟΚ που εμφανίστηκε στο πρώτο ματς, μπορεί να γίνει 40λεπτο ή 50λέπτο. Ο ΠΑΟΚ θα πάει για να κλέψει το αποτέλεσμα εκμεταλλευόμενος τις ξεκάθαρες αδυναμίες των Ολλανδών στην αμυντική μετάβαση).

* Έπαιξαν και οι άλλες ελληνικές ομάδες μετά τον ΠΑΟΚ σε παιχνίδια όπου όλοι -εκτός του Άρη- έφεραν καλά αποτελέσματα. Οι εμφανίσεις περνάνε σε δεύτερη μοίρα τέτοια εποχή και φυσικά είναι ανοησία να βγάζεις γενικά συμπεράσματα για τη δυναμική και τις γενικότερες δυνατότητες μίας ομάδας από τα πρώτα ένα-δύο επίσημα ματς.

Καλό και χρήσιμο θα είναι να παίξουν πολλές ομάδες σε ευρωπαϊκούς ομίλους, αλλά μέχρι να γίνει αυτό έχουμε πολύ δρόμο μπροστά.

Το μόνο στο οποίο θέλω να σταθώ αρκετά τώρα το καλοκαίρι, έχει να κάνει με το… ποιος τελικά θα επηρεαστεί πιο πολύ τους πρώτους μήνες της χρονιάς; Ο ΠΑΟΚ χωρίς Βιεϊρίνια και Μαουρίσιο ή ο Ολυμπιακός χωρίς Φορτούνη και Χριστοδουλόπουλο; Αυτό ίσως το καταλάβουμε μέσα στα επόμενα πέντε-έξι-εφτά παιχνίδια.

* Και κάτι τελευταίο γιατί ώρες-ώρες η επικοινωνία είναι δύσκολη. Στο περασμένο blog έγραψα:

«- Γνωρίζαμε και φυσικά επιβεβαιώθηκε ότι ο Άγιαξ είναι ομάδα πολύ υψηλού επιπέδου.

- Φυσικά ο Άγιαξ είναι ανώτερος του ΠΑΟΚ και από αυτόν κυρίως θα εξαρτιόταν η εξέλιξη του αγώνα.

- Ήταν αυτονόητο ότι ο Άγιαξ θα κρατούσε την μπάλα (πολύ) περισσότερη στα πόδια του. Έγινε και αυτό…

- Περιμέναμε ότι θα έκανε πιο πολλές ευκαιρίες από τον ΠΑΟΚ, όπως και έγινε.

-Προφανώς και γνωρίζαμε ότι για να περάσει ο ΠΑΟΚ πρέπει να κάνει υπέρβαση. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει...

Ναι, είναι πιο ποιοτικός ο Άγιαξ, πιο γρήγορος, πιο δημιουργικός, με παίκτες που ο ένας πλέον κοστίζει όσο όλος ο ΠΑΟΚ, αλλά… στο ματς που έγινε χθες στην Τούμπα, ο Δικέφαλος του Βορρά έβαλε τέσσερα γκολ και το σκορ έληξε 2-2».

Αυτά έγραφα… Τι άλλο για να καταδειχθεί η αυτονόητη ανωτερότητα των Ολλανδών;

Και φυσικά ο Έλληνας φίλαθλος-οπαδός-αναγνώστης του τίτλου, αυτός ο γνωστός που ψάχνεται να «πλακωθεί» στο διαδίκτυο για το παραμικρό, άφησε στην άκρη τις πρώτες 110 λέξεις για να κρίνει τις τελευταίες πέντε που αφορούσαν στιγμές του ματς και ΟΧΙ όλη την εικόνα που περιγράφονταν πιο πάνω! Κάπως έτσι κάποιοι με τους οποίους μιλάμε την ίδια γλώσσα(!) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εγώ παραποίησα την εικόνα του αγώνα που είδαμε και προσπάθησε να μειώσω την ανωτερότητα του Άγιαξ!

Η πρώτη φορά είναι ή η τελευταία που με πολλούς δεν «συνεννοούμαστε»; Αλλά αυτή μανία να κρίνονται τα πάντα από τον τίτλο, είναι κουραστική… Ο τίτλος λοιπόν αφορούσε τις στιγμές που παίζουν ΠΟΛΥ μεγάλο ρόλο στο ποδόσφαιρο και όχι την μεγάλη εικόνα που ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να αλλοιώσει.

Είναι λοιπόν κακό να κρίνεις κάτι χωρίς να το διαβάσεις συνολικά, όσο κουραστικό είναι να κρίνεις ένα ματς μόνο από το αποτέλεσμα…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.