Άγιαξ: Έπαιξε και «έπεσε» με τη φιλοσοφία του

Άγιαξ: Έπαιξε και «έπεσε» με τη φιλοσοφία του

Άγιαξ: Έπαιξε και «έπεσε» με τη φιλοσοφία του

bet365

Υπάρχει η ήττα, υπάρχει και το μάθημα. Στην περίπτωση του Άγιαξ, ισχύει μονάχα το δεύτερο μετά και τον αποκλεισμό στα ημιτελικά του Champions League. Είτε συνεχίζει μαζί αυτό το σύνολο, είτε όχι, έχει γράψει ιστορία που άλλοι θα κάνουν πολλά χρόνια...

Το τρεμπλ δεν θα γίνει. Ορισμένα πράγματα, τα έχει ίσως προαποφασισμένα η ιστορία. Ναι μεν οποιοσδήποτε και οτιδήποτε μπορεί να πάει κόντρα στη μοίρα και να την αλλάξει, ωστόσο, το πεπρωμένο είναι εκεί και περιμένει. Και σε ό,τι αφορά τον Άγιαξ, αυτή η υπέροχη, τρομερά ταλαντούχα και γεμάτη φρεσκάδα και συναίσθημα για τον σύλλογο, δεν θα διεκδικήσει την κορυφή της Ευρώπης. Έφτασε ελάχιστα δευτερόλεπτα μακριά από τον τελικό της Μαδρίτης, όμως, ο Λούκας Μόουρα και η Τότεναμ αποφάσισαν το διαφορετικό. Την πρώτη παρουσία του λονδρέζικου κλαμπ στην τελευταία μέρα της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και τον πρώτο αγγλικό «εμφύλιο» μετά τη Μόσχα, το 2008.

Ο Άγιαξ, έχει ήδη μείνει στην ιστορία. Το ολλανδικό ποδόσφαιρο, μπορεί να δηλώνει περήφανο ξανά. Γιατί μπήκε στο μυαλό των οπαδών. Γιατί κέρδισε τον σεβασμό όλων. Γιατί δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένας που να σκεφτεί κάτι κακό γι' αυτά τα παιδιά που προετοίμασε, προπόνησε και παρουσίασε στον κόσμο ο Έρικ Τεν Χαγκ.

Η ένδοξη ιστορία του Άγιαξ αναβίωσε με τον Ονάνα, τον Ντε Λιχτ, τον Μπλιντ, τον Ταλιαφίκο, τον Σένε, τον Ζίγιεχ, τον Ντε Μπεεκ, τον Ντε Γιόνγκ, τον Τάντιτς, τον Ντόλμπεργκ, τον Βέλτμαν και τα υπόλοιπα παιδιά.

Από τον τελικό του Europa League το 2016 απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στον ημιτελικό του Champions League τρία χρόνια αργότερα. Με μια φουρνιά που κυριαρχεί το νεανικό στοιχείο με σημαντικές παρεμβολές από εμπειρία και που κατά κύριο λόγο, έχει μυηθεί και καταφέρνει να εφαρμόσει στον αγωνιστικό χώρο την πραγματική φιλοσοφία του Άγιαξ.

Η συμπεριφορά της ομάδας του Τεν Χαγκ στο δεύτερο ημίχρονο του επαναληπτικού με την Τότεναμ μαρτυρά αυτό που μέσες άκρες είπε και ο Ζοσέ Μουρίνιο, όσο ωμό και σκληρό μπορεί ν' ακουστεί. Η αφέλεια. Έκανε τη διαφορά. Ο Άγιαξ, πιστός στη φιλοσοφία του, αρνήθηκε να κλειστεί πίσω. Να περιορίσει τους χώρους. Να τα θυσιάσει όλα για να οχυρωθεί και ν' αποφευχθεί ο αποκλεισμός. Και ειδικά από τη στιγμή που είχε γίνει το 2-0 από το πρώτο μέρος, μ' έναν αντίπαλο που κάθε άλλο παρά ικανός έδειχνε να πετύχει τρία γκολ στα 45 εναπομείναντα λεπτά.

Δεχόταν φάσεις, αλλά έβγαινε στην επίθεση. Κυνηγούσε την τύχη του. Με τον Ζίγιεζ να έχει δοκάρι, με τον Τάντιτς να προσπαθεί ανεπιτυχώς να προκαλέσει κινδύνους για την εστία του Γιορίς. Με τρεξίματα μπροστά. Με... άγνοια κινδύνου.

Αυτά τα παιδιά, αποκλείστηκαν, φτάνοντας σε σημείο που έβλεπαν το τρεχούμενο νερό της πηγής, αλλά στην ουσία κέρδισαν πολύ περισσότερα. Ναι, θα ήθελαν πολύ να έχουν μπροστά τους 90 ιστορικά λεπτά στα οποία όλα θα μπορούσαν να συμβούν με την κορυφή της Ευρώπης να περιμένει νέο κατακτητή. Όμως, ποιος είπε ότι η ιστορία θα γραφόταν μονάχα με το «ιερό δισκοπότηρο».

Αυτός ο Άγιαξ, έχει κερδίσει πολλά.

Ξεκινώντας την ευρωπαϊκή του περιπέτεια από τον Ιούλιο. Με έξι παιχνίδια πριν καν μπει στην τελική φάση της διοργάνωσης. Ολοκληρώνοντας και τα έξι παιχνίδια της φάσης των ομίλων δίχως να ηττηθεί από κανέναν! Δίχως να σημειώσει ήττα εκτός έδρας σε κανένα σημείο της πορείας του μέχρι και τους «4» του Champions League! Στέλνοντας... σπίτια τους, τις Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους. Και πως; Με στυλ. Με αρχοντικό τρόπο. Όπως ήθελε να το κάνει και να το βλέπει στις μετέπειτα γενιές του συλλόγου, ο μεγάλος Γιόχαν Κρόιφ. Με τέσσερα γκολ στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» και απόλυτη κυριαρχία επί της «βασίλισσας», αλλά και με εκπληκτικό ποδόσφαιρο στο Τορίνο για το 2-1 απέναντι στους «μπιανκονέρι» του Κριστιάνο Ρονάλντο. Και ρεκόρ σκοραρίσματος σε όλες τις διοργανώσεις που συμμετέχει.

Κι όταν έφτασε η ώρα της Τότεναμ, ο τρόπος με τον οποίο ο Τεν Χαγκ αλλά και οι ποδοσφαιριστές του έδειχναν να διαχειρίζονται την κατάσταση στο Λονδίνο, αποτέλεσαν στοιχεία που έκαναν άπαντες να πιστέψουν ότι αυτή η ομάδα, δεν είχε απλά ενθουσιασμό και ικανότητα. Είχε και μυαλό και οργάνωση. Και ίσως αυτά τα δύο τελευταία έλειψαν στον επαναληπτικό. Ή καλύτερα, θυσιάστηκαν στο βωμό της διατήρησης της φιλοσοφίας του Cruyff's way. Για να μην έχει κανείς να πει ότι ο Αίαντας «αμαύρωσε» την ιστορία του και όλες τις ποδοσφαιρικές αρχές που πρεσβεύει η ιστορία του. Για να παραμείνει ωραίος, μέχρι το τέλος. Όπως και το ποδόσφαιρό του. Αλλά το πλήρωσε ακριβά...

Αυτός ο Άγιαξ, κατέκτησε το Κύπελλο Ολλανδίας με τεράστια άνεση. Έχει τη δυνατότητα να κατακτήσει και το πρωτάθλημα, κάνοντας πριν λίγο καιρό τη μεγάλη επαναφορά στην κορυφή, με νίκη επί της PSV και μάλιστα με παίκτη λιγότερο στο μεγαλύτερο κομμάτι του ντέρμπι του β' γύρου. Κόντρα σε Ουτρέχτη και Ντε Γκράαφτσαπ, κρίνονται τα πάντα, με τον σύλλογο του Άμστερνταμ αυτή τη στιγμή να υπερέχει στην ισοβαθμία.

Είναι τρομερό πως με το ξεπέταγμα αυτής της ομάδας και τις περιπέτειές της μακριά από τα ολλανδικά σύνορα, γίνεται λόγος για... διάλυση λόγω πωλήσεων των παικτών στα υπόλοιπα θηρία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο Ντε Γιόνγκ έχει ήδη ανακοινωθεί από τη Μπαρτσελόνα ενόψει καλοκαιριού, είναι κάτι παραπάνω από πιθανό να τον ακολουθήσει και ο Ντε Λιχτ. Οι δυο κολλητοί θέλουν να παραμείνουν αχώριστοι και μπορούν να έχουν τη συνείδησή τους καθαρή για όλες τις προσπάθειες που κατέβαλαν τιμώντας τη φανέλα του Αίαντα.

Την ίδια στιγμή, παίκτες όπως οι Ονάνα, Ζίγιεχ, Νέρες, Φαν ντε Μπεεκ και Ντόλμπεργκ, «ακούγονται» στη μεταγραφολογία, προτού καν ξεκινήσουν οι θερινοί μήνες. Το ... εργοστάσιο βελτίωσης των ταλέντων, που φέρει την ονομασία «Άγιαξ», ίσως είναι έτοιμο για κλείσιμο του σύντομου, αυτού, κύκλου, εισροή χρημάτων και νέα αρχή. Γιατί αυτή είναι η ιστορία του. Η παράδοση την οποία σέβεται και τιμά. Να παρουσιάζει γενιές που είναι ικανές για τα πάντα και για ποδόσφαιρο που θα κερδίζει κάθε υγιώς σκεπτόμενο φίλαθλο και μετά... πάλι απ' τα θεμέλια.

Ο φετινός Άγιαξ, δεν έχασε. Έμαθε... Και όπως τονίζει και το βίντεο που δημοσίευσε η ομάδα στα social media το πρωί της Πέμπτης, λίγες ώρες μετά τον αποκλεισμό, «ψηλά το κεφάλι, έξω το στήθος, προχωράμε...».

Δείτε το trailer της Cosmote TV για την αναμέτρηση

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα