Γιατί είσαι στην Ελλάδα η καλύτερη ομάδα!

Γιατί είσαι στην Ελλάδα η καλύτερη ομάδα!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Γιατί είσαι στην Ελλάδα η καλύτερη ομάδα!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την Α.Ε.Κ. που ανήκει στο Champions League, τη μάχη των... 60 δευτερόλεπτων με την Μπενφίκα και έχει υστερόγραφα...

Νέο παιχνίδι στα φρουτάκια! Το «Rise of Olympus» προσγειώθηκε στην Sportingbet.gr!

Η αναμέτρηση της ΑΕΚ με την Μπενφίκα είναι η επιβεβαίωση ότι το ποδόσφαιρο συνιστά το κορυφαίο ομαδικό άθλημα στον κόσμο. Αυτά τα 90 λεπτά όμορφης ποδοσφαιρικής βραδιάς στο top level και τα 60 δευτερόλεπτα που έκριναν τον νικητή! Το τελευταίο κομμάτι, αυτά τα 60 δεύτερα που σημειώνω, είναι και όλο το μυστικό και η απάντηση στον οποιονδήποτε μπορεί να ρωτάει γιατί το ποδόσφαιρο είναι το κορυφαίο ομαδικό σπορ συγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα. Είναι και η λύση στο όποιο μυστήριο γιατί χθες στο ΟΑΚΑ δεν κέρδισε η συνολικά καλύτερη ομάδα που ήταν η ΑΕΚ και... κουμπώνει – δικαιώνει την φράση: κρίμα κι άδικο!

Μα γι' αυτό το αγαπάμε το ποδόσφαιρο... Για τον λόγο αυτόν ο Αρίγκο Σάκι είπε ότι το ποδόσφαιρο είναι το όπιο του λαού, παραφράζοντας τον Καρλ Μαρξ στη μυθική αλήθεια του περί θρησκειών που συνιστούν το όπιο των λαών! Αυτή είναι η ομορφιά του. Διότι δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος, επειδή δεν παίζουν ΠΟΤΕ και ΠΟΥΘΕΝΑ τα χρήματα από μόνα τους και δεν κερδίζουν και φυσικά για το θέαμα που προσφέρει και τις συγκινήσεις αφού ένα διάστημα ενός λεπτού μοιάζει και γίνεται αρκετό για να κρίνει τα πάντα σε ότι αφορά στο αποτέλεσμα.

Στο ΟΑΚΑ, λοιπόν, γίναμε μάρτυρες μιας αναμέτρησης που κρίθηκε από το 73' έως το 74' (το σημειώνω με δεδομένη υπερβολή αλλά γιατί είναι και αλήθεια) με ένα επικό χαμένο τετ α τετ από την ΑΕΚ και ένα απίθανο, τυχερό, ''σκοτωμένο'' και απρόσμενο (κόντρα σε ποδοσφαιρική λογική -αν υπάρχει τέτοια- και ροή αγώνα) σουτ στο αμέσως επόμενο λεπτό για την Μπενφίκα. Και αυτό κυρίες και κύριοι είναι το ποδόσφαιρο, η ομορφιά του και η ουσία του! Τόσο απλά και όμορφα..

Κρίμα; Ναι και δεδομένα για την ΑΕΚ που μπορούσε τα πολλά (νίκη) και δεν άξιζε να χάσει και τα λίγα (το Χ)... Άδικο; Σαφέστατα κρίνοντας από τη συνολική εικόνα της αναμέτρησης δεν κέρδισε ο καλύτερος και αυτός που το άξιζε και το επεδίωξε περισσότερο. Αλλά όπως είπαμε: this is football... Και γι' αυτό επαναλαμβάνω το αγαπάμε και απευθύνεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων έχοντας εξελιχθεί και σε μια επιχείρηση που αποφέρει ασύλληπτα ποσά σαν... βιομηχανία: μιλάμε για χρήματα που στο σύνολό τους ξεπερνάει (με δόση υπερβολής) την οποιαδήποτε παγκόσμια οικονομία!

Anyway θαρρώ πως εμπεδώσαμε ένα ακόμη γεγονός: το γιατί είναι στην Ελλάδα η καλύτερη ομάδα η ΑΕΚ. Προσοχή για να μην παρεξηγηθώ και αρχίσει πάλι ένας ανούσιος καταιγισμός μηνυμάτων από φίλους αντίπαλων ομάδων της πρωταθλήτριας: τούτη τη στιγμή που γράφω, αυτή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και από τότε που άρχισε το πρωτάθλημα (και λίγο πριν), η Ένωση του Μαρίνου Ουζουνίδη (αυτός το 'χει πετύχει) είναι η καλύτερη ομάδα! Ακόμη και να ηττηθεί για παράδειγμα (μακριά από μας) από τον Ολυμπιακό δεν αλλάζει αυτό... Μετά τη διακοπή μπορεί ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο Άρης, ο ΠΑΟΚ ή ο Ατρόμητος (για να μην αδικήσω κάποια ομάδα απ' αυτές που ήδη ξεχωρίζουν) να είναι καλύτερες και να πάνε σούπερ μέχρι το τέλος. Εδώ όμως γράφουμε για τη δεδομένη χρονική περίοδο.

Η ΑΕΚ στο ματς με την Μπενφίκα πλήρωσε την απειρία της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, το μεγάλο σεβασμό που έδειξε στο πρώτο 25λεπτο στον αντίπαλό της και φυσικά το άγχος και τον φόβο της. Από τη στιγμή που το ματς έγινε 0-2 και αποφάσισαν (λογικά ποδοσφαιρικά) οι Πορτογάλοι να δώσουν χώρο στην πρωταθλήτρια Ελλάδας για να χτυπήσουν και να βρουν ένα τρίτο γκολ στην κόντρα αφού η ΑΕΚ έπρεπε να μεταφέρει το παιχνίδι της στο μισό του αντιπάλου, άλλαξε όλη η εικόνα. Ακόμη και στο 11 εναντίον 11 με την Ένωση να χάνει σημαντικές στιγμές (με τον Χουλτ και τον Μπακασέτα).

Στο δεύτερο 45λεπτο η ομάδα του Ουζουνίδη εκμεταλλεύτηκε τον παίκτη παραπάνω και ισοπέδωσε έως το 80' την Μπενφίκα! Την... έλιωσε και έπρεπε να κερδίσει. Με 15 τελικές συνολικά, με κλασικές φάσεις για γκολ και ανεπανάληπτα τετ α τετ με πρωταγωνιστές τους Χουλτ, Μπακασέτα, Πόνσε και Κλωναρίδη (στο πρώτο ημίρονο αλλά και στη φάση του 73' που είχε και την πάσα σε Γιακουμάκη προ κενής εστίας), με 60 – 40 κατοχή μπάλας και 87% ολοκληρωμές σωστές πάσες (577 θαρρώ, διπλάσιες και βάλε από την αντίπαλο). Δεν έπαιζε με δέκα υπέρ της απέναντι στον ΟΦΗ που λογικό είναι μετά να καταρρεύσει. Την Μπενφίκα είχε απέναντί της η ΑΕΚ και τα πήγε περίφημα.

Βέβαια, για να κάνουμε και λίγο χιούμορ, η πρωταθλήτρια ήταν και τυχερή στην ατυχία της γιατί σε αντίθεση με το ματς της Τούμπας, η Μπενφίκα στο ΟΑΚΑ έκανε δυο γκολ με δυο φάσεις (είχε και κανά δυο καλές ακόμη) στην αρχή του ματς. Στην Θεσσαλονίκη και στο 1-4 σύμφωνα με τον Λουτσέσκου είχε κάνει τέσσερα γκολ με μια φάση! Εεεεε πάλι καλά εμείς δεχτήκαμε δυο γκολ σε δυο φάσεις και ένα σουτ μακρινό... Θα μπορούσε να ήταν έξι γκολ με δυο φάσεις τουλάχιστον σύμφωνα με την σχολή προπονητικής του Λουτσέσκου.

Πάμε και πάλι στα σοβαρά. Η ΑΕΚ έχασε τεράστια ευκαιρία επικής ανατροπής αλλά έχει μόνο να κερδίσει από την αναμέτρηση με την Μπενφίκα άμεσα και μακροπρόθεσμα. Διότι αγωνιζόμενη σε αυτό το level με τόσο σημαντική ανταπόκριση σε μεγαλώνει και σε εξελίσσει και στις εντός συνόρων υποχρεώσεις σου. Επιπρόσθετα θα βοηθήσει το ίδιο το ποδοσφαιρικό τμήμα των πρωταθλητών να εμπεδώσουν ότι ναι μεν είναι άλλο επίπεδο το Champions League αλλά αξίζουν να βρίσκονται σε αυτό και το ματς με την Μπενφίκα το επιβεβαίωσε για πλάκα. Όπως και ότι τα υπόλοιπα ματς θα τα αντιμετωπίσουν στο ύφος που πρέπει, ότι ναι μεν είναι δύσκολα, αλλά μπορούμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω... Και δεν εννοώ να πάρουν τη δεύτερη θέση!

Είναι πολύ σημαντικό και ευχάριστο για την ΑΕΚ που ακολουθεί το ματς με τον Ολυμπιακό. Διότι δεν θα μπορέσει να μείνει σε αυτό το άδικο αποτέλεσμα. Αυτόματα το μυαλό αλλάζει το τσιπάκι και μπαίνει στη διαδικασία δουλειάς για ντέρμπι που σημαίνει πολλά, όχι τα πάντα και πάλι!

Υγ: Εκτός από το γεγονός ότι η ΑΕΚ είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα τούτη την περίοδο παρά το δεδομένο ότι δεν έχει όλα τα εργαλεία διαθέσιμα (χθες έλειψαν πολύ Μπογέ – Αλμπάνης – ανέτοιμος Γιαννιώτας και μετά Λιβάια), έχω σημειώσει σε τούτο το χώρο ότι διαθέτει και τον καλύτερο προπονητή. Προσωπικά έλεγα στο φινάλε του πρώτου 45λεπτου μήπως η ΑΕΚ έπρεπε να προσεγγίσει το παιχνίδι με στυλ Μανόλο. Σφιχτά, κλειστά και με μισή φάση να κάνει και μια να δεχτεί... Όμως ΑΕΚ σημαίνει επίθεση. Η αποθέωση στο ημίχρονο από το γήπεδο και με το σκορ στο 0-2 είναι κάτι που το επιβεβαιώνει διότι ο κόσμος αναγνωρίζει τον τρόπο που παίζει η ομάδα και είναι αυτός που θέλει. Ήμουν σίγουρος ότι έκανε τα σωστά ο Ουζουνίδης στο φινάλε της μάχης με την Μπενφίκα όταν όλο το γήπεδο αποθέωνε τους πρωταθλητές για την προσπάθειά τους που έπρεπε να συνοδευτεί με νίκη! Μόνο καλύτερα μπορεί να πάει αυτό το αγωνιστικό πρότζεκτ χάρη στον Ουζουνίδη...

Υγ2: Εδώ, στο Champions League, φαίνεται το έγκλημα της διοίκησης για τη ΜΗ ενίσχυση της ομάδας με μια χαφάρα και έναν εξτρέμ. Διότι με τον Σιμόες εδώ και καιρό (πριν το ματς με τον Άγιαξ) σε κακή κατάσταση και τον Μάνταλο να αντέχει για 60 λεπτά, κάτι λογικό αφού παίζει σερί με ΑΕΚ και Εθνική παρά το πρόβλημα τραυματισμού που είχε και ήταν πολύ σοβαρό, αν υπήρχαν αυτοί που θα έκαναν τη διαφορά θα είχαμε και άλλη εντελώς εικόνα. Είμαστε και... γκαντέμηδες αφού έστω ο Μπογέ να υπήρχε διαθέσιμος θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα (και) χθες! Αν υπήρχαν οι επιπλέον δυο σημαντικές αυτές προσθήκες, που θα είχαν αποκτηθεί για να κάνουν τη διαφορά, θα ήταν όλα πιο εύκολα και εντός συνόρων, πολύ εύκολα όμως για τους πρωταθλητές. Και ήδη με μια νίκη στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση θα είχαν βγάλει και το συνολικό τους κόστος! Δεν έγινε όμως και το πληρώνει η ΑΕΚ. Το πάθημα θα γίνει μάθημα.

Υγ3: Συγκλονιστικός ο κόσμος. Το ΟΑΚΑ είναι έδρα με 40.000 κόσμο αν συμμετέχουν όλοι. Και αυτό έγινε χθες. Ήταν όλοι στο πόδι και δεν σταμάτησαν λεπτό να στηρίζουν την ομάδα. Πολύ καλύτερη ατμόσφαιρα απ' ότι όταν έχει και 60.000! Διότι έπαιξαν... μπάλα και αυτοί χθες. Βοήθησαν πολύ την ομάδα και θα είχαν καταφέρει να το γυρίσουν μαζί με τους ποδοσφαιριστές. Είναι συγκλονιστικό το κοινό της ΑΕΚ όταν πηγαίνει γήπεδο με δεδομένο να στηρίξει και όχι να γκρινιάξει!

Υγ4: Ο Κλωναρίδης ΣΩΣΤΑ επιλέγει να τελειώσει τη φάση. Η καλύτερη ''μεταγραφή'' της ΑΕΚ! Ο παίκτης που έχει σημειώσει 4 γκολ ήδη σε προκριματικά και όμιλο Champions League. Έχει ήδη βάλει δυο γκολ, είναι στο τετ α τετ από τον ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ και χθες Μπακασέτα (έβγαλε τετ α τετ και τον Πόνσε θυμίζω), βγαίνει μόνος του και τελειώνει τη φάση, αυτό θα κάναμε ΟΛΟΙ! Κι αν δεν το κάναμε θα είχαμε πρόβλημα χαρακτήρα πρωταγωνιστή στο ποδόσφαιρο. Του το βγάζει ο Βλαχοδήμος (όπως έβγαλε του Χουλτ, του Μπακασέτα, του Πόνσε, έτσι και του Κλωναρίδη) και μπράβο στο παιδί έκανε σούπερ ματς για την ομάδα του. Ναι έπρεπε να κάνει πάσα. Αυτό είναι το σωστό αφού ο Γιακουμάκης είναι προ κενής εστίας. Αλλά διάολε σωστά το τελειώνει, έχει ήδη δυο γκολ, δεν φοβάται και πιστεύει στον εαυτό του. Φοβερή στιγμή η συγγνώμη του στον συμπαίκτη του και η προσπάθεια τόνωσης του Γιακουμάκη της ψυχολογίας του Κλώνα. Και αντρίκεια δήλωση και συγγνώμη του Κλωναρίδη μετά το ματς: «Ήθελα το τρίτο γκολ, έκανα λάθος έπρεπε να δώσω πάσα», αντρίκεια και τίμια!

Υγ5: Εκπληκτικό ματς από τον Χουλτ. Απίθανος ο Σουηδός μπακ που τρέλανε τους Πορτογάλους και μιλούσαν μετά -δημοσιογράφοι και μη- για την αξία του. Σε πολύ καλή κατάσταση και ο Γαλανόπουλος αν εξαιρέσουμε μόνο το λάθος στη φάση του 2-3 (ποιος να περιμένει την εξέλιξη της φάσης που 9 στις 10 δεν το έβαζε ποτέ ο Σεμέδο). Πραγματικά εξαιρετικό παιχνίδι από τον Γαλανό. Αντίστοιχα καλός ο Τσιγκρίνσκι που έχει ευθύνη στο γκολ του Σεφέροβιτς αφού τον χάνει στο... ριμπάουντ και σκοράρει ανενόχλητος. Απ' τους κορυφαίους και ο Πόνσε που χάρη στην αποβολή που πήρε έβαλε και πάλι την ΑΕΚ στο ματς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...