Η Ελλάδα στο Champions League ή κανένας στo Champions League;

Δήμος Μπουλούκος Δήμος Μπουλούκος
Η Ελλάδα στο Champions League ή κανένας στo Champions League;

bet365

Με αφορμή την ευρωπαϊκή πορεία της ΑΕΚ και ορισμένα κακεντρεχή σχόλια, ο Δήμος Μπουλούκος γράφει για το... μονόδρομο που πρέπει να ακολουθήσουν οι Ελληνες φίλαθλοι.

Η επιστροφή της ΑΕΚ στην Ευρώπη ήταν κάτι παραπάνω από σπουδαία. Ισως ούτε οι πιο αισιόδοξοι φίλοι της ομάδας δεν θα περίμεναν ότι ο Δικέφαλος θα συνέχιζε και τη νέα χρονιά στο Europa League, χωρίς μάλιστα να έχει γνωρίσει την ήττα στη φάση των ομίλων. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα αποκλειόταν αήττητη από τη συνέχεια και με την τύχη να της έχει γυρίσει την πλάτη στη ρεβάνς του Κιέβου!

Ωστόσο στο ποδόσφαιρο, η απόσταση από το θρίαμβο στην αποτυχία είναι απειροελάχιστη και κυρίως μη υπολογίσιμη. Οπως και να έχει, η ΑΕΚ θα θυμάται με γλυκές αναμνήσεις τη συμμετοχή της στο Europa League της περιόδου 2017-18... Η επιτυχία της ΑΕΚ αποτυπώνεται και στους βαθμούς που πρόσφερε μέσα στην τρέχουσα χρονιά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς είναι πρώτη με 9.000 βαθμούς και πραγματοποιώντας την καλύτερη πορεία μετά από 15 ολόκληρα χρόνια! Ακολούθησε ο Ολυμπιακός με 5.000 βαθμούς, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός πρόσφεραν στο ελληνικό ποδόσφαιρο 1.500 βαθμούς κι ο Πανιώνιος 1.000.

Οι βαθμοί αυτοί είναι τουλάχιστον πολύτιμοι για το δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο που πάει από το κακό στο χειρότερο και για φέτος οριστικοποίησε δυστυχώς την πτώση στην 15η θέση στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι από τη μεθεπόμενη αγωνιστική περίοδο στην Ευρώπη, οι δύο ομάδες που θα πάρουν το εισιτήριο για το Champions League, θα πρέπει να περάσουν τρεις γύρους για να προκριθούν στους ομίλους, κάτι που δεδομένα είναι δύσκολο!

Ετσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, από το 2019-20 και μετά το σεντόνι δεν θα κουνιέται για τις ελληνικές ομάδες στη σέντρα του γηπέδου στη φάση των ομίλων...

Παρόλα αυτά, ο «υπέροχος» Ελληνας οπαδός συνεχίζει το βιολί του με σκοπό να απαξιώσει κάθε καλή προσπάθεια ελληνικού συλλόγου στην Ευρώπη. Οπως έγινε και τώρα με την ΑΕΚ που αρκετοί φίλαθλοι επέλεξαν, αντί να χειροκροτήσουν την προσπάθεια της, να βγάλουν όλη τη χολή και τη διάθεση για απαξίωση. Παρότι ήταν η μοναδική ομάδα που συνέχιζε στην Ευρώπη, προτίμησαν να ακολουθήσουν το δρόμο του... κραξίματος, εφαρμόζοντας στο μέγιστο βαθμό την περιβόητο ελληνικό ρητό «ότι δεν τους πειράζει να έχουν τη δική τους κατσίκα, θέλουν απλά να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα!»

Δυστυχώς με τέτοια μυαλά δεν πάμε πουθενά. Η επιστροφή στην Ευρώπη μέσω του Champions League δεν μπορεί να γίνει μόνο με τη δημιουργία καλύτερης ομάδας και ενός πιο ανταγωνιστικού πρωταθλήματος. Επιβάλλεται και η αλλαγή νοοτροπίας, αρχίζοντας από τους παράγοντες των ομάδων και καταλήγοντας στους οπαδούς.

Mόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε σε νέες συμμετοχές στο Champions League. Και μπορεί στους μισαλλόδοξους οπαδούς να μην λέει τίποτα, αλλά εγώ προσωπικά που απόλαυσα την πορεία του Παναθηναϊκού ως τα ημιτελικά του Champions League κόντρα στον Αγιαξ, είδα την ΑΕΚ του Νικολαϊδη και του Τσιάρτα να παίρνει ισοπαλία 2-2 μέσα στο Μπερναμπέου και χειροκρότησα τον Ολυμπιακό που έριξε εξάρα στη Λεβερκούζεν και αρκετά πιο πρόσφατα επικράτησε με 2-0 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, θέλω να ξαναζήσω τέτοιες στιγμές, όσο και δύσκολο εάν είναι αυτό!

Θέλουμε λοιπόν ελληνική ομάδα στο Champions League ή όχι; H απάντηση ανήκει σε όλους...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δήμος Μπουλούκος
Δήμος Μπουλούκος