Champions League χωρίς μεγάλο φαβορί, και με αουτσάιντερ στον τελικό

Champions League χωρίς μεγάλο φαβορί, και με αουτσάιντερ στον τελικό

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το φετινό Champions League με τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η κλήρωση για την προημιτελική και την ημιτελική φάση.

Μας έκανε μεγάλο δώρο, όλων εμάς που θέλουμε να καταναλώνουμε γκουρμέ ποδόσφαιρο στο Champions League, η κληρωτίδα για την προημιτελική και την ημιτελική φάση της διοργάνωσης. Μας έβγαλε ακριβώς όσα θα ζητούσαμε ως εγγύηση για να περάσουμε καλά στις τελευταίες πίστες του Champions League 2023. Αμφίρροπους, στο σύνολό τους, προημιτελικούς, που δεν σε βάζουν στην διαδικασία να κάνεις skip σε κάποιο ζευγάρι επειδή μοιάζει αδιάφορο. Δεν υπάρχει, στις προδιαγραφές, άνιση μάχη σε αυτή τη φάση της διοργάνωσης, και αυτό είναι ευτύχημα αν κανείς αναλογιστεί ότι κυκλοφορούσαν φαβορί και η κλήρωση μας έκανε τη χάρη να τα βάλει να συγκρουστούν μεταξύ τους.

Πιθανόν το μεγαλύτερο δώρο να είναι το γεγονός ότι το ένα μονοπάτι γεννάει μεγάλα ζευγάρια και προοπτική ιστορικών αναμετρήσεων, και στέλνει ένα από τα φαβορί στον τελικό, την ίδια ώρα που το άλλο μονοπάτι επιτρέπει σε ένα αουτσάιντερ να φτάσει, μέσα από αμφίρροπες αναμετρήσεις στην Κωνσταντινούπολη στις 10 Ιουνίου.

Οποια και αν είναι η ομάδα που θα τα καταφέρει από το «γκρουπ» των αουτσάιντερ (Μίλαν, Νάπολι, Ιντερ, Μπενφίκα) θα είναι μια ομάδα που δεν βρισκόταν στους τελικούς της τελευταίας 10ετίας. Με άλλα λόγια, η κλήρωση δημιούργησε μια πραγματικότητα: έναν τελικό που θα σπάει τη ρουτίνα.

Δεν είναι καθόλου εύκολο να υποθέσεις το ζευγάρι του τελικού. Όταν συγκρούονται η Σίτι με την Μπάγερν και η Ρεάλ με την Τσέλσι για να προκύψει ένα ζευγάρι ημιτελικού, πώς να κάνεις υποθέσεις για τον τελικό; Η πρώτη αντίδραση των στοιχηματικών εταιρειών στην αλλαγή των αποδόσεων μετά από την κλήρωση απεικονίζει το μέγεθος της αμηχανίας των παικτών του στοιχήματος. Ουδείς μπορεί σήμερα να προβλέψει την ομάδα που θα επικρατήσει μέσα από λογικές προεκτιμήσεις, όπως συμβαίνει πάντοτε όταν συγκρούονται φαβορί.

Κι αυτό ενδεχομένως να είναι το μεγαλύτερο όφελος αυτής της κλήρωσης. Έτσι όπως σταύρωσαν οι ομάδες, δεν υπάρχει μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση, διότι δεν υπάρχει φαβορί που να έχει εύκολη διαδρομή μέχρι τον τελικό.

Η πρώτη μεγάλη ερώτηση που γέννησε αυτή η κλήρωση είναι η σχετική με την ετοιμότητα της Μάντσεστερ Σίτι να γίνει πραγματικό φαβορί και να μην παραμείνει θεωρητικό, και με την ετοιμότητα της Μπάγερν που δημιουργεί ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν για να πλησιάζει την επιτυχία εκείνης του Χάνσι Φλικ. Μολονότι μπροστά της μπορεί να βρει τη Ρεάλ, η ομάδα που θα πάρει την πρόκριση από την σύγκρουση της Σίτι με την Μπάγερν είναι μια ομάδα που θα αρχίζει να αποκτά την αυτοπεποίθηση ενός γκρουπ που θα δείχνει ικανό να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής.

Η επόμενη σκέψη που γεννιέται από αυτό το αποτέλεσμα της κλήρωσης είναι η σχετική με την ιστορική προοπτική που έχει μπροστά της η Νάπολι. Σε μια εποχή που ακούει τον Πεπ Γκουαρδιόλα να την διαφημίζει ως την ομάδα που παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, η Νάπολι έχει σήμερα κάθε δικαίωμα να πιστεύει ότι μπορεί να φτάσει για πρώτη φορά στον τελικό του Champions League. Προφανώς το δικαίωμα της πίστης στην παρουσία στον τελικό μπορούν να διατηρούν για τον εαυτό τους και οι Μίλαν, Ίντερ, Μπενφίκα, διότι τους το επέτρεψε η κλήρωση - δηλαδή το γεγονός ότι απέφυγαν τις παραδοσιακές δυνάμεις της τελευταίας 10ετίας, τις ομάδες που έχουν φτάσει ή φτάνουν συχνά στον τελικό και αυτές που κάνουν δικό τους το τρόπαιο.

Οι κληρώσεις δεν δίνουν τρόπαια. Εδώ όμως έχουμε μια πραγματικότητα. Στον τελικό θα βρεθεί ένα αουτσάιντερ. Και όπως έκατσαν τα μπαλάκια, σε αυτή τη διοργάνωση δεν υπάρχει μεγάλο φαβορί. Ώρα για να τρίψουμε τα χέρια μας από ενθουσιασμό όσοι ανυπομονούμε για αμφίρροπες αναμετρήσεις και μεγάλες συγκινήσεις.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.