Ευρωπαϊκοί Τελικοί: Από τον Μίχα, στον Φαν Μπάστεν και το... ΟΑΚΑ της Μίλαν

Ιάσονας Θεριός
Ευρωπαϊκοί Τελικοί: Από τον Μίχα, στον Φαν Μπάστεν και το... ΟΑΚΑ της Μίλαν

bet365

Οι Ευρωπαϊκοί Τελικοί επιστρέφουν στην Ελλάδα και το Gazzetta σας θυμίζει όλους τους προηγούμενους σπουδαίους τελικούς που έγιναν στα... μέρη μας.

Ύστερα από 16 χρόνια από τον «θρίαμβο» της Μίλαν επί της Λίβερπουλ στο ΟΑΚΑ ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο θα κριθεί στην Ελλάδα. Στις 16 Αυγούστου στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» η πρωταθλήτριας Ευρώπης Μάντσεστερ Σίτι και η κάτοχος του Europa League, Σεβίλλη (22:00), θα αναμετρηθούν για το UEFA Super Cup.

Μάλιστα σε περίπου δέκα μήνες θα γίνει μια ακόμα σπουδαία ευρωπαϊκή «μάχη» στα... μέρη μας. Ο λόγος φυσικά για τον τελικό του Conference League, ο οποίος θα διεξαχθεί στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, την «OPAP Arena».

Το Gazzetta θυμάται τις έξι προηγούμενες φορές που οι τελικοί των σπουδαιότερων διασυλλογικών διοργανώσεων ήρθαν στη χώρα μας.

Τσέλσι - Ρεάλ Μαδρίτης (19/5/1971 - Κύπελλο Κυπελλούχων)

Πριν από 52 χρόνια έλαβε χώρα ο πρώτος τελικός ευρωπαϊκού Κυπέλλου στην Ελλάδα στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Τσέλσι και Ρεάλ διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το Κύπελλο Κυπελλούχων, όμως τελικά το τρόπαιο κρίθηκε σε επαναληπτικό παιχνίδι, μιας και τότε ακόμη δεν υπήρχε διαδικασία παράτασης και πέναλτι. Περισσότεροι από 40.000 φίλαθλοι βρέθηκαν στο γήπεδο στο πρώτο ματς που έληξε ισόπαλο με 1-1, όμως στο δεύτερο, δύο μέρες αργότερα, όταν η Τσέλσι νίκησε με 2-1, ο κόσμος ήταν σχεδόν ο μισός. Χρυσοί σκόρερ για τους Μπλε χρίστηκαν στο δεύτερο ματς οι Ντέμπσι και Όσκγουντ.

Μίλαν - Λιντς (16/5/1973 - Κύπελλο Κυπελλούχων)

Δυο χρόνια μετά, το Κύπελλο Κυπελλούχων έμελλε να κριθεί και πάλι επί ελληνικού εδάφους, αυτή τη φορά όμως στο γεμάτο Καυταντζόγλειο Στάδιο στη Θεσσαλονίκη. Η Μίλαν τέθηκε αντιμέτωπη με τη Λιντς, με το ματς πάντως να στιγματίζεται από την κακή διαιτησία του Χρήστου Μίχα, του πρώτου Έλληνα ρεφ που ορίστηκε σε ευρωπαϊκό τελικό. Οι Ροσονέρι νίκησαν με 1-0 αλλά τα Παγώνια για πάντα θα αισθάνονται αδικημένα, κερδίζοντας ωστόσο εξαιτίας αυτής της εξέλιξης πολλούς Έλληνες οπαδούς.

Αμβούργο - Γιουβέντους (25/5/1983 - Κύπελλο Πρωταθλητριών)

Μια δεκαετία μετά, η χώρα μας φιλοξένησε για πρώτη φορά τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών, στο Ολυμπιακό Στάδιο που γέμισε από 73.500 θεατές. Αμβούργο και Γιουβέντους πάλεψαν για το τρόπαιο, αλλά οι Γερμανοί ήταν αυτοί που χάρη στο γκολ του Μάγκατ χαμόγελασαν στο τέλος πανηγυρίζοντας το πρώτο και μόνο μέχρι σήμερα Πρωταθλητριών τους.

Άγιαξ - Λοκομοτίβ Λειψίας (13/5/1987 - Κύπελλο Κυπελλούχων)

Σχεδόν 35.000 φίλαθλοι βρέθηκαν και πάλι στο Ολυμπιακό Στάδιο τέσσερα χρόνια μετά, για να δουν από κοντά τον 23χρονο Μάρκο Φαν Μπάστεν να πετυχαίνει το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης και να χαρίζει στον Άγιαξ το τρόπαιο. Αυτός ήταν και ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος του σπουδαίου Ολλανδού στράικερ. Ελάχιστοι ήταν οι φίλοι των Γερμανών στο γήπεδο, μιας και ακόμα το τείχος του Βερολίνου δεν είχε πέσει.

Μίλαν - Μπαρτσελόνα (18/5/1994 - Champions League)

«Δεν μπορούν να μας κερδίσουν, μόνο να χάσουμε», είπε ο Κρόιφ πριν από ένα ματς που ακόμα μνημονεύεται. Στο Ολυμπιακό Στάδιο η Μίλαν του Καπέλο διέλυσε με 4-0 την Μπαρτσελόνα του μεγάλου Γιόχαν, παραδίδοντας στο κοινό μια αξέχαστη ροσονέρα ποδοσφαιρική παράσταση. Μασάρο (x2), Σαβίσεβιτς και Ντεσαγί οι σκόρερ των Ιταλών, μπροστά σε 70.000 άτομα.

Μίλαν - Λίβερπουλ (18/5/2007 - Champions League)

Η Αθήνα έγινε ο τόπος της εκδίκησης για τη Μίλαν, η οποία νικώντας τη Λίβερπουλ κατά κάποιο τρόπο πήρε το αίμα της πίσω για τον χαμένο τελικό της Κωνσταντινούπολης το 2005. Η βραδιά ανήκε εξ ολοκλήρου στον Πίπο Ιντζάγκι, ο οποίος με δύο τέρματα χάρισε - και πάλι στο ΟΑΚΑ - στους Ροσονέρι την Κούπα με τα μεγάλα αυτιά. Κατάμεστο ήταν το γήπεδο με 74.000 φιλάθλους να δημιουργούν μια φοβερή ατμόσφαιρα.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα