Το φετινό Champions League δημιουργεί καλά ποδοσφαιρικά παραδείγματα

Το φετινό Champions League δημιουργεί καλά ποδοσφαιρικά παραδείγματα

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Το φετινό Champions League δημιουργεί καλά ποδοσφαιρικά παραδείγματα

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τις “εκπλήξεις” που δημιούργησαν η Μπενφίκα, η Μπριζ και η Νάπολι με την πορεία τους στην φάση των ομίλων της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Τώρα που γνωρίζουμε ήδη τις 12 από τις 16 ομάδες που θα παίξουν στο Champions League και την άνοιξη του 2023 είναι ώρα για τις πρώτες διαπιστώσεις στις οποίες οδηγείται κάποιος που παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Πολύ εύκολα μπορεί κανείς να διακρίνει τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις. Αυτή του πρώτου μεγέθους την πρόσφερε μέχρι εδώ η Μπενφίκα, μια ομάδα που το καλοκαίρι δεν θεωρούσε δεδομένη την παρουσία της στην φάση των ομίλων και σήμερα έχει ήδη εξασφαλίσει, και μάλιστα με τρόπο εντυπωσιακό, δεδομένου ότι έμεινε αήττητη σε δύο ματς με την Παρί Σεν Ζερμέν και νίκησε μέσα - έξω την Γιουβέντους, την πρόκρισή της στην φάση των 16. Μια ομάδα που είχε μεγαλύτερα έσοδα το περασμένο καλοκαίρι συγκριτικά με τα έξοδα που έκανε για να σχηματίσει το νέο ρόστερ της, με έναν νέο προπονητή, τον Ρόγκερ Σμιντ, του οποίου η πρόσληψη δεν δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες στη Λισαβόνα, κατάφερε πολύ νωρίς στη σεζόν να πείσει πρώτα τον εαυτό της και ύστερα όλη την ευρωπαϊκή αγορά ότι κινήθηκε πολύ καλά στη διαδικασία του μετασχηματισμού της ομάδας της. Πέτυχε την πρόκριση μένοντας πιστή στο στρατηγικό πλάνο για την προώθηση και ανάδειξη νεαρών ποδοσφαιριστών. Είναι μια ομάδα - παράδειγμα.

Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί προφανώς και η πορεία της Νάπολι - όχι τόσο το ότι κατάφερε να προκριθεί όσο ο τρόπος της, δηλαδή η πορεία της στην φάση των ομίλων. Κατά σύμπτωση πρόκειται για μια ομάδα που “έμοιαζε” αποδυναμωμένη σε παραστάσεις, εμπειρία, και σε νοοτροπία νικητή το περασμένο καλοκαίρι. Και αυτό είναι ένα παράδειγμα ομάδας που εμπιστεύεται εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο την τύχη της σε έναν ικανό και έμπειρο προπονητή, τον Λουτσιάνο Σπαλέτι, ο οποίος κατάφερε να “δέσει” και να ωριμάσει σε πολύ σύντομο χρόνο το νέο γκρουπ των ποδοσφαιριστών και να παρουσιάσει μια ομάδα με τόσο υψηλή ομαδική απόδοση - τακτικά και τεχνικά.

Η τρίτη ευχάριστη έκπληξη ήταν η πορεία και ο τρόπος της πρόκρισης που πέτυχε η Μπριζ. Μια ομάδα με μικρότερη χρηματιστηριακή αξία και μικρότερη ηλικία, κατά μέσο όρο, έναντι των αντιπάλων της, κατάφερε να αφήσει έξω από την διοργάνωση την Ατλέτικο Μαδρίτης και την Μπάγερ Λεβερκούζεν και να βρεθεί καμαρωτή στην φάση των 16. Και αυτή η πορεία είναι μια επιβράβευση ενός λογικού σχεδίου: ο σύλλογος έδωσε την ευκαιρία σε έναν προπονητή - πρώην παίκτη της, τον Καρλ Χέφκενς, τον οποίο προετοίμαζε στην διάρκεια των προηγούμενων ετών, για να υπηρετήσει ένα σχέδιο με το οποίο ήταν εξοικειωμένος από τις προηγούμενες εμπειρίες του στο κλαμπ: την ανάδειξη ποδοσφαιριστών.

Μέχρι εδώ, το φετινό Champions League δεν ήταν μόνο λαμπερό και σταθερά ψυχαγωγικό. Ήταν και ωφέλιμο για το ποδόσφαιρο, δεδομένου ότι για ακόμη μια φορά εξέπεμψε το μήνυμα ότι η διοργάνωση έχει χώρο, ακόμη και στις προχωρημένες πίστες της, και για “ελαφρύτερες” φανέλες και όχι μόνο για τις παγκόσμιες μεγάλες μάρκες που ξοδεύουν αλόγιστα. Στις 12 πρώτες που έχουν εξασφαλίσει το εισιτήριο για τους 16 “χώρεσε” η Μπριζ, και βρήκαν χώρο η Μπενφίκα, που άφησε έξω την Γιουβέντους, και η Νάπολι, που άφησε έξω τον Άγιαξ και έχει προς το παρόν βάλει από κάτω της την Λίβερπουλ.

Αυτό που συμβαίνει φέτος είναι χρήσιμο, επειδή είναι διδακτικό και κυρίως επειδή δημιουργεί καλά παραδείγματα. Πετυχαίνουν ομάδες που προσπαθούν να ζουν με οικονομική υγεία και όχι μόνο από την τσέπη των πάμπλουτων ιδιοκτητών ή των περίεργων πολυεθνικών σχημάτων που έχουν στηθεί για να τις εκμεταλλεύονται παντοιοτρόπως επιχειρηματικά. Δηλαδή δημιουργείται ή συντηρείται ένα παράδειγμα που δίνει κουράγιο σε όσους προσπαθούν να στήσουν και να λειτουργήσουν σωστά, με όρους επιχειρηματικούς και ποδοσφαιρικούς, μια ποδοσφαιρική ομάδα. Και σήμερα που συζητάμε είναι πιθανόν ανάμεσα στις υπόλοιπες τέσσερις ομάδες που θα εξασφαλίσουν, την επόμενη εβδομάδα, το εισιτήριο για την φάση των 16 να υπάρχουν κι άλλα “καλά παραδείγματα”. Το κανονικό ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερες προσδοκίες από αυτές που εκπληρώνει η φετινή πραγματικότητα του Champions League.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.