Ο Πογιέτ δεν κάλεσε τον Ζέκα, αλλά το βραβείο του MVP επιβεβαίωσε πως όντως επέστρεψε (vids)

Ο Πογιέτ δεν κάλεσε τον Ζέκα, αλλά το βραβείο του MVP επιβεβαίωσε πως όντως επέστρεψε (vids)

Νότης Χάλαρης
Ο Πογιέτ δεν κάλεσε τον Ζέκα, αλλά το βραβείο του MVP επιβεβαίωσε πως όντως επέστρεψε (vids)

bet365

Ζει το όνειρο του Champions League για πρώτη φορά στην καριέρα του σε ηλικία 34 ετών και κατάφερε να γίνει MVP του αγώνα κόντρα στη Σεβίλλη. Ο Ζέκα έχει αφήσει πίσω τον σοβαρό τραυματισμό του, δηλώνει παρών για τις νέες προκλήσεις και το συμβόλαιό του, ανοίγει το γνωστό... παραθυράκι της Ελλάδας.

4 Οκτωβρίου του 2021. «Σε αυτήν την ηλικία, γεμίζεις με ερωτήσεις μετά από τέτοιο τραυματισμό. Αν θα γυρίσω καλά, αν θα μπορώ να παίξω όπως πριν, αν θα είμαι στο 100%. Έχω στο μυαλό μου αν θα κάνω τα ίδια. Δεν είναι εύκολο, προσπαθώ να μην το σκέφτομαι αλλά να έχω θετική αύρα και να γυρίσω δυνατός». Όλες αυτές τις λέξεις πέρασαν μπροστά από τα μάτια του όταν κατάλαβε πως κάτι σοβαρό είχε συμβεί.

Η παραπάνω ημερομηνία δεν είναι τυχαία. Τότε ήταν που οι εξετάσεις έβγαλαν πως ο Ζέκα είχε υποστεί ρήξη χιαστού στο αριστερό γόνατο στο ματς με τη Βίμποργκ λίγες ώρες πριν. Η σεζόν είχε χαθεί και ο διεθνής χαφ πάλευε για να μπορέσει να ξαναπατήσει στο χορτάρι. Να παίξει πάλι το ποδόσφαιρο που αγαπούσε.

288 μέρες μετά η στήριξη της Κοπεγχάγης, η πίστη η δική του και πάνω από όλα, αυτό πάθος για το ποδόσφαιρο, τον έφεραν πίσω στα γήπεδα. Στις 18 Ιουλίου του 2022 το πρώτο 45λεπτο στο φιλικό κόντρα στην Άμαγκερ μπορεί να ήταν... αδιάφορο για τους οπαδούς των Δανών, αλλά για τον Ζέκα, ήταν η μεγάλη του στιγμή. Η επιστροφή. Η ώρα που πάτησε ξανά στον αγωνιστικό χώρο.

Και φτάνουμε στην πρώτη διακοπή για τις εθνικές ομάδες. Στη Δανία το πρωτάθλημα βρίσκεται στην 10η αγωνιστική ενώ έχουν ολοκληρωθεί ήδη δύο ματς στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Ο 34χρονος χαφ έχει παίξει τα εννιά από τα 14 παιχνίδια που έχει δώσει η ομάδα του στη σεζόν και δείχνει πιο έτοιμος από ποτέ, με το συμβόλαιό του να εκπνέει το επόμενο καλοκαίρι.

Το χρονικό της μεγάλης επιστροφής

Βασικός στη Κοπεγχάγη, μόνιμο μέλος στην Εθνική Ελλάδας και μία καριέρα που ρόλαρε όπως έπρεπε. Ο σοβαρός τραυματισμός έσκασε σαν... τούβλο στο μυαλό του Ζέκα. Σαν να «σκοτείνιασαν» όλα στην ποδοσφαιρική του λογική καθώς χιλιάδες σκέψεις πέρασαν από μέσα του εκείνη την στιγμή.

Λογικό αν σκεφτεί κάποιος πως βάδιζε τα 33 του χρόνια και ο χρόνος στο ποδόσφαιρο λιγόστευε όλο και περισσότερο. Ακόμα και όταν πέρασε το στάδιο του χειρουργείου και μπήκε σε φάση αποκατάστασης, δεν άντεχε να μην πατάει γήπεδο.

«Θες να μπεις να κάνεις προπόνηση, να παίξεις. Το γόνατο όμως δεν με αφήνει. Βλέπεις τους συμπαίκτες σου να βγαίνουν για προπόνηση, να πηγαίνουν στους αγώνες και δεν μπορείς να κάνεις κάτι» ήταν κάποια από αυτά που είχε στο μυαλό του εκείνη τη στιγμή. Με υπομονή, με δουλειά και πάνω από όλα, με στόχο να επιστρέψει στα γήπεδα, ο διεθνής μέσος ξεπέρασε κάθε εμπόδιο.

Τελικά, σε εκείνο το... απλό φιλικό προετοιμασίας κόντρα στην Άμαγκερ, ο Ζέκα φόρεσε ξανά τα ποδοσφαιρικά και έπαιξε για 45 λεπτά. Το μήνυμα που έστειλε ήταν σαφή. Ήταν έτοιμος να κάνει την διαφορά ξανά.

Επιστροφή, περιβραχιόνιο και... Champions League

Το πρώτο του επίσημο ματς ήταν και από τα πιο σημαντικά για τη σεζόν και την ιστορία της Κοπεγχάγη. Οι πρωταθλητές Δανίας κληρώθηκε με τους αντίστοιχους της Τουρκίας για τα play off του Champions League. Η Τραμπζονσπόρ των Μπακασέτα και Σιώπη ήταν το μοναδικό εμπόδιο για να ζήσει ο Ζέκα για πρώτη φορά την αύρα των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Ο 34χρονος μέσος δεν επέστρεψε απλώς στη δράση αλλά πήρε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού από το πρώτο ματς. Η νίκη με 2-1 στη Δανία και η «λευκή» ισοπαλία στην Τουρκία χάρισε μία μεγάλη στιγμή στον Ζέκα. Είναι η πρώτη φορά που θα αγωνιζόταν σε ομίλους του Champions League και όλα αυτά, μετά την πιο δύσκολη περίοδο που πέρασε.

Στην κληρωτίδα των ομίλων η Κοπεγχάγη έπεσε πάνω σε Ντόρτμουντ, Σεβίλλη και Μάντσεστερ Σίτι. Η δυσκολία φάνηκε από το πρώτο ματς απέναντι στους Βεστφαλούς, όπου οι Δανοί ηττήθηκαν με το βαρύ 3-0. Ο 34χρονος μέσος βασικός, με το περιβραχιόνιο και από τους λίγους που... διασώθηκαν από πλευρά απόδοσης.

Το βραβείο του MVP επισφράγισε πως είναι ξανά εδώ

Παρά το βαρύ 3-0, η Κοπεγχάγη δεν είχε καμία διάθεση να παραδοθεί αμαχητί στον συγκεκριμένο όμιλο. Η διαφορά δυναμικότητας ήταν εμφανή αλλά ο Ζέκα πήρε από το «χεράκι» τους συμπαίκτες του για να τους οδηγήσει στον πρώτο βαθμό στον όμιλο.

Κόντρα στη Σεβίλλη και με τον κόσμο να δίνει δυναμικό παρόν, οι πρωταθλητές Δανίας κατάφεραν να κρατήσουν το ματς στο «λευκό» 0-0 και να πάρουν τον πρώτο τους πόντο. Η μεγάλη διάκριση όμως ανήκε στον Ζέκα. Ο 34χρονος χαφ αναδείχθηκε MVP του παιχνιδιού, ποζάροντας με πλατύ χαμογέλο κρατώντας το βραβείο στα χέρια.

Αυτή ήταν και η... επισφράγιση της επιστροφής για τον διεθνή χαφ στα ποδοσφαιρικά δρόμενα μετά τον βαρύ τραυματισμό του.

Η έκπληξη της μη κλήσης του στην Εθνική Ελλάδας

Το γεγονός πως ο Ζέκα έχει αποδείξει πως είναι υγιής έκανε τους πάντες να περιμένουν την επιστροφή του και στην Εθνική Ελλάδας όπου ήταν αναντικατάστατο μέλος μέχρι τον τραυματισμό του.

Τελικά, ο Γκουστάβο Πογιέτ επέλεξε να μην τον συμπεριλάβει στα πλάνα του παρότι αποτελεί τον μοναδικό χαφ της Ελλάδας που είναι βασικός σε ομάδα Champions League. Τα ερωτηματικά γύρω από αυτή την απόφαση είναι πολλά, αλλά θα δούμε μελλοντικά τι θα πράξει ο Ουρυογουανός προπονητής που δεν είχε διαθέσιμο τον Ζέκα στα προηγούμενα ματς του Nations League.

Το συμβόλαιο και το καλοκαίρι της επιστροφής (;)

Ένα από τα κύρια ερωτηματικά στη Κοπεγχάγη είναι το συμβόλαιο του Ζέκα. Η συνεργασία των δύο πλευρών εκπνέει το καλοκαίρι του 2023, κάτι που σημαίνει πως ο παίκτης μπορεί να υπογράψει ως ελεύθερος σε όποια ομάδα θέλει από τον ερχόμενο Γενάρη.

Οι εμφανίσεις του δείχνουν πως ο τραυματισμός του έχει μείνει στο παρελθόν και έχει επανέλθει στον παλιό, καλό εαυτό του. Αυτό φέρνει στην κουβέντα και το θέμα του συμβολαίου του.

Oλα δείχνουν πως δύσκολα θα προχωρήσει η ανανέωση της συνεργασίας μεταξύ του συλλόγου και του Ζέκα, κάτι που σημαίνει πως στο επόμενο καλοκαίρι, αναμένονται εξελίξεις γύρω από το όνομα του. Όλα αυτά τα χρόνια (πέντε συγκεκριμένα), ο 34χρονος έχει μπλεχτεί σε αρκετά δημοσιεύματα που τον συνδέουν με την Ελλάδα.

Φυσικά, δεν θα είναι περίεργο να τον δούμε να έχει την επιλογή της επιστροφής στη χώρα μας αλλά όχι μόνο. Ο τρόπος με τον οποίο επέστρεψε γεμίζει τη λίστα με τις ομάδες που θα κάνουν κίνηση να τον αποκτήσουν, με τον ίδιο να έχει ήδη ενδιαφέρον από Κατάρ και Σαουδική Αραβία.

Στο δικό του μυαλό, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Ο Ζέκα έχει αποδείξει πως απλά χαίρεται την κάθε στιγμή του στον αγωνιστικό χώρο και αυτό είναι που τον κάνει ξεχωριστό. Έχει επιστρέψει και η στιγμή που χαμογέλασε με το βραβείο επιβεβαιώνει τα παραπάνω.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα