Παρί Σεν Ζερμέν - Μάντσεστερ Σίτι: Ποια είναι η πλέον αποτυχημένη στο Champions League; (poll)

Παρί Σεν Ζερμέν - Μάντσεστερ Σίτι: Ποια είναι η πλέον αποτυχημένη στο Champions League; (poll)

bet365

Απέτυχαν οικτρά, από κάθε άποψη και με κάθε τρόπο. Τα «πετροδόλαρα» δεν μεταφράζουν την ευπορία στην κούπα του Champions League για Παρί Σεν Ζερμέν και Μάντσεστερ Σίτι και το Gazzetta συγκρίνει τα «μαύρα κουτιά» της ανεκμετάλλευτης δεκαετίας τους.

Είναι το «μέταλλο»; Είναι η «βαριά φανέλα»; Είναι κάτι βαθύτερο και πιο ουσιαστικό, όπως η έλλειψη νοοτροπίας και «τριβής»; Τι είναι αυτό που λείπει από την Μάντσεστερ Σίτι και την Παρί Σεν Ζερμέν για να φτάσουν στην απόλυτη κορυφή; Γιατί κάθε χρόνο υποχρεώνουν το κοινό να αναδημοσιεύει post στα social media και να ανακυκλώνει απόψεις για να σχολιάσουν τις αποτυχίες τους; Σίγουρα δεν είναι θέμα χρημάτων. Ποτέ την τελευταία δεκαετία αυτό δεν αποτέλεσε πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες από τα Εμιράτα και το Κατάρ αντίστοιχα. Διαρκείς πρωταγωνίστριες τα καλοκαίρια, μα πάντα με σκυμμένο κεφάλι τον Μάιο, αν φυσικά έχουν προχωρήσει τόσο πολύ μέσα στη σεζόν.

Το νέο κάζο των Πολιτών και του Πεπ Γκουαρδιόλα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» υπενθύμισε σε όλους τη διαφορά «κόσμων» ανάμεσα στα παραδοσιακά «μεγαθήρια» και τις «υπερδυνάμεις» που αναδύθηκαν βίαια στο προσκήνιο την τελευταία 15ετία. Και οι Σίτιζενς με τους Παριζιάνους συνιστούν τα δύο κατεξοχήν παραδείγματα, ως προς τις ανεκπλήρωτες φιλοδοξίες τους και την αναλογία της προσπάθειας που κάνουν για να γίνουν το Νο1, με το απογοητευτικό αποτέλεσμα.

Τα δύο γκολ του Ροντρίγκο στις καθυστερήσεις και η μόλις μία (διπλή) τελική σε 30 λεπτά παράτασης με την «πλάτη» στον τοίχο απέδειξαν ότι παρά τις ρηξικέλευθες ιδέες του Καταλανού τεχνικού και τα ασύλληπτα στάνταρ απόδοσης που έχει θέσει η Σίτι μέσω της Premier League τα τελευταία χρόνια, χρειάζεται κάτι περισσότερο από το τακτικό masterclass για να πετύχεις στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.


Η Βασίλισσα φρόντισε να έχει τον ρόλο «δασκάλου» για Παρί και Σίτι στην ίδια σεζόν, σε ένα μάλλον χιλιοειπωμένο μάθημα που αμφότερες μένουν μετεξαστέες, μια δεκαετία πια από την εδραίωσή τους στο Champions League.

Το Gazzetta, λοιπόν, δοκιμάζει να συγκρίνει τα μεγέθη των αποτυχιών, ανοίγοντας το «μαύρο κουτί» για κάθε μία από τις δύο ομάδες. Πόσα χρήματα ξόδεψαν σε μεταγραφές, πώς και από ποιες ομάδες αποκλείστηκαν. Και καλεί τους αναγνώστες να ψηφίσουν ποια από τις δύο κερδίζει στα... σημεία τον τίτλο της πλέον αποτυχημένης στο Champions League.

Η πορεία των Παρί-Σίτι την τελευταία δεκαετία

Τόσο η Παρί όσο και η Σίτι μετρούν μία παρουσία σε τελικό. Αμφότερες κατάφεραν να φτάσουν στην «πηγή» στην περίοδο μετά την πανδημία, με ό,τι σημαίνει αυτό. Οι Παριζιάνοι κέρδισαν το εισιτήριο μέσω του ιδιότυπου «Final-8» που εισήγαγε η UEFA τη σεζόν 2019-20 με μονά παιχνίδια σε ουδέτερο έδαφος, οι Σίτιζενς ακολούθησαν την περασμένη σεζόν, έχοντας παίξει κεκλεισμένων των θυρών όλα τα εκτός έδρας ματς τους στα νοκ-άουτ.

Η Σίτι υπερέχει σε παρουσίες στα ημιτελικά, τρεις έναντι δύο της Παρί Σεν Ζερμέν. Μάλιστα, με εξαίρεση τη φετινή σεζόν, στις πρώτες δύο περιστάσεις είχε αποκλείσει τους Παριζιάνους για να φτάσει μέχρι τους «4». Από κει και πέρα, οι Πολίτες άρχισαν το σερί των προκρίσεων από τον όμιλο με μια χρονιά καθυστέρηση (αποκλείστηκε το 2012-13), ενώ και οι δύο μετρούν τρεις αποκλεισμούς από τους «16».

ΣεζόνΠαρί Σεν ΖερμένΜάντσεστερ Σίτι
2012-13ΠροημιτελικάΦάση ομίλων
2013-14ΠροημιτελικάΦάση των «16»
2014-15ΠροημιτελικάΦάση των «16»
2015-16ΠροημιτελικάΗμιτελικά
2016-17Φάση των «16»Φάση των «16»
2017-18Φάση των «16»Προημιτελικά
2018-19Φάση των «16»Προημιτελικά
2019-20ΤελικόςΠροημιτελικά
2020-21ΗμιτελικάΤελικός
2021-22Φάση των «16»Ημιτελικά

Οι ομάδες που τις άφησαν εκτός

Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης αποτελούν τον «εφιάλτη» τους. Οι Μπλαουγκράνα έχουν αποκλείσει τρεις φορές την Παρί και δύο τη Σίτι, οι Μερένγκες από δύο και τις δύο αντίστοιχα, μετά και την πρόσφατη πρόκριση για τον τελικό του Παρισιού. Σε τρεις περιπτώσεις τόσο ο γαλλικός όσο κι ο αγγλικός σύλλογος αποκλείστηκαν από την ομάδα που κατέκτησε το τρόπαιο. Αν η Ρεάλ σηκώσει και το φετινό τρόπαιο, τότε ο αριθμός θα αυξηθεί στις τέσσερις. Από κει και πέρα, οι Πολίτες και ιδίως με τον Πεπ Γκουαρδιόλα στο τιμόνι τους έχουν βρεθεί περισσότερες φορές προ εκπλήξεως, αποκλειόμενοι δηλαδή ενώ ήταν το (απόλυτο) φαβορί στο ζευγάρι. Το 2017 αποκλείστηκαν από τη Μονακό του πρωτοεμφανιζόμενου τότε, Κιλιάν Μπαπέ, το 2019 από την Τότεναμ και το αποκορύφωμα ήταν τη σεζόν 2019-20, όταν στο Final-8 έμειναν εκτός από τη Λυών.

ΣεζόνΠαρί Σεν ΖερμένΜάντσεστερ ΣίτιΟμάδα που το κατέκτησε
2012-13Μπαρτσελόνα ----Μπάγερν
2013-14ΤσέλσιΜπαρτσελόναΡεάλ Μαδρίτης
2014-15ΜπαρτσελόναΜπαρτσελόναΜπαρτσελόνα
2015-16Μάντσεστερ ΣίτιΡεάλ ΜαδρίτηςΡεάλ Μαδρίτης
2016-17ΜπαρτσελόναΜονακόΡεάλ Μαδρίτης
2017-18Ρεάλ ΜαδρίτηςΛίβερπουλΡεάλ Μαδρίτης
2018-19Μαν. ΓιουνάιτεντΤότεναμΛίβερπουλ
2019-20ΜπάγερνΛυώνΜπάγερν
2020-21Μάντσεστερ ΣίτιΤσέλσιΤσέλσι
2021-22Ρεάλ ΜαδρίτηςΡεάλ Μαδρίτης ?

Τα ποσά που ξόδεψαν σε μεταγραφές

Το βασικότερο επιχείρημα για να προσεγγίσει κανείς την αποτυχία για Παρί και Σίτι είναι τα χρήματα που έχουν ξοδέψει με σκοπό ακριβώς αυτό: την κούπα με τα μεγάλα αυτιά. Η Μάντσεστερ Σίτι βρίσκεται στην κορυφή της λίστας πανευρωπαϊκώς με τα υψηλότερα έξοδα για μεταγραφές την τελευταία δεκαετία, συγκεκριμένα 1,45 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην 6η θέση της σχετικής λίστας αλλά αρκετά κοντά στην τιμή των Πολιτών βρίσκονται οι Παριζιάνοι, με περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ για αγορές παικτών. Φυσικά, στην περίπτωση της Παρί εξαιρούνται οι μετακινήσεις ελεύθερων και τα «αστρονομικά» ποσά που ξοδεύει για τα συμβόλαια των σταρ της. Το περασμένο καλοκαίρι τίναξε την μπάνκα στον αέρα σε επίπεδο μπάτζετ, αποκτώντας στο ίδιο παζάρι τον Λιονέλ Μέσι, τον Σέρχιο Ράμος και τους Ντοναρούμα, Βαϊνάλντουμ. Σε κάθε «εκκωφαντική» αύξηση του μπάτζετ της Παρί, όμως, από την πλευρά της Σίτι θα έρχεται πάντα στην κουβέντα η μεταγραφή-ρεκόρ για Άγγλο παίκτη των 117,5 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση του Τζακ Γκρίλις.

Loading...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα