Wyscout analysis: Το κομβικό μεσοδιάστημα, η στάση του σώματος κι ένα τακτικό λάθος «ξεκλείδωσαν» το πούλμαν του Σιμεόνε

Wyscout analysis: Το κομβικό μεσοδιάστημα, η στάση του σώματος κι ένα τακτικό λάθος «ξεκλείδωσαν» το πούλμαν του Σιμεόνε

Νίκος Αθανασίου
Wyscout analysis: Το κομβικό μεσοδιάστημα, η στάση του σώματος κι ένα τακτικό λάθος «ξεκλείδωσαν» το πούλμαν του Σιμεόνε

bet365

Διαβάστε στο Gazzetta τις λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο η Μάντσεστερ Σίτι κατάφερε να σκοράρει απέναντι στο αμυντικό «τείχος» του Ντιέγκο Σιμεόνε.

Ο βαθμός δυσκολίας για την Μάντσεστερ Σίτι απέναντι στην Ατλέτικο δεν θα μπορούσε να αναλυθεί καλύτερα από τον ίδιο τον Πεπ Γουαρδιόλα, λίγα λεπτά μετά το τέλος της νικηφόρας αναμέτρησης για την ομάδα του. «Με δύο γραμμές των πέντε. Στην προϊστορία, σήμερα και σε 100.000 χρόνια, η επίθεση εναντίον αυτού του συστήματος είναι πολύ δύσκολη. Δεν υπάρχει χώρος».

Ο Ντιέγκο Σιμεόνε δημιούργησε ένα αμυντικό «τείχος» είτε στα 2/3 είτε ακόμη και στο 1/3 του αγωνιστικού χώρου και η εξίσωση που έβαλε στον Καταλανό προπονητή ήταν σίγουρα μία από τις πιο δύσκολες στη καριέρα του.

Η επιλογή του Αργεντινού τεχνικού, μάλιστα, να μην προσπαθεί καν να κλέψει την μπάλα παρά μόνο όταν αυτή πλησίαζε στη περιοχή του, δεν δημιουργούσε τον παραμικρό χώρο προς αξιοποίηση για τους «πολίτες», καθώς οι «ροχιμπλάνκος» μετατοπίζονταν άριστα, είχαν εξαιρετικές αλληλοκαλύψεις και όσες φορές η Σίτι σήκωσε την μπάλα στον αέρα, οι αμυντικοί των Ισπανών «καθάρισαν» εύκολα.

Όπως θα δούμε και στις παρακάτω φωτογραφίες με την βοήθεια του Wyscout, η Ατλέτικο αρχικά περίμενε σε χαμηλό block με ένα 5-3-2 και στην συνέχεια με ένα 5-5, πάλι σε χαμηλό block.

ssz

hhh

Όσο άρτια και αν υποστήριζαν αυτό το σχέδιο του προπονητή, για το οποίο γίνεται μεγάλη κουβέντα μιας και η Ατλέτικο ολοκλήρωσε το ματς χωρίς τελική, οι ποδοσφαιριστές της Ατλέτικο δεν είναι «ρομπότ». Η Σίτι με υπομονή γυρνούσε την μπάλα από δεξιά στα αριστερά, έψαχνε τα λίγα αυτά εκατοστά που θα έκαναν την διαφορά και δεν έφυγε στιγμή από το σχέδιο του προπονητή. Και δικαιώθηκε στο 70'.

Στη φάση του γκολ, λοιπόν, τα κομβικά σημεία είναι τα εξής:

  • Πρωτίστως η αναγνώριση αυτού του μικρού κομματιού του χώρου από τον Φιλ Φόντεν όπου μπορεί να γίνει επιδραστικός. Ανάμεσα στις δύο γραμμές άμυνας της Ατλέτικο, ο Άγγλος μέσος που είναι εξαιρετικός στο να αναγνωρίζει και να εκμεταλλεύεται αυτές τις καταστάσεις, θα γίνει κάτοχος της μπάλας μετά την μεταβίβαση του Ρόντρι.
  • Ο Φόντεν έχει την ιδανική στάση του σώματος, ώστε με ένα απλό άγγιγμα της μπάλας με το δεξί στο κοντρόλ, να πάρει μπροστά του την μπάλα και να κινηθεί προς την περιοχή του αντιπάλου. Αν για παράδειγμα επέλεγε κάτι διαφορετικό, θα έδινε πολλές περισσότερες πιθανότητες στο «τείχος» να αντιδράσει.

FFFFF

  • Η κίνηση του Φόντεν με την μπάλα δημιουργεί επικίνδυνη κατάσταση στην άμυνα των Ισπανών και κάπως έτσι έρχεται το τακτικό λάθος του Μαντάβα, ο οποίος αφήνει τον Ντε Μπρόινε και η κίνηση του να κόψει άμεσα τον Φόντεν αντί να του κλείσει τον χώρο, δημιουργεί τον χώρο στην πλάτη της άμυνας, τον οποίο χρησιμοποιεί ο Άγγλος μέσος με την κάθετη πάσα και ο Βέλγος συμπαίκτης του με την κίνησή του για να σκοράρει.

kx

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα