Champions League: Mέσι - Μπαπέ εναντίον Ρεάλ και η έξοδος της Σίτι στην «αφιλόξενη» Πορτογαλία

Βασίλης Μπαλατσός
Champions League: Mέσι - Μπαπέ εναντίον Ρεάλ και η έξοδος της Σίτι στην «αφιλόξενη» Πορτογαλία

bet365

Τα «νοκ άουτ» του Champions League ξεκινούν απόψε (15/2) με την «καρδιά» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να χτυπάσει σε Παρίσι και Λισαβόνα.

Η μεγάλη ημέρα εφτάσε. Το Champions League είναι και πάλι εδώ! Δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων απόψε (15/2, 22:00) ξεκινούν τα «νοκ άουτ» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης με τα πρώτα δύο παιχνίδια των «16». Η «αυλαία» του γύρου θα ανοίξει στο Παρίσι, όπου η Παρί Σεν Ζερμέν θα υποδεχτεί την Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ η Μάντσεστερ Σίτι θα κληθεί να αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια Πορτογαλίας, Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Ο Μέσι συναντάει την «αιώνια» αντίπαλο και ο Μπαπέ... το μέλλον του

Στο μεγαλύτερο ντέρμπι του γύρου η Παρί Σεν Ζερμέν θα αναμετρηθεί στο «Παρκ Ντε Πρενς» με την πολυνίκη του θεσμού, Ρεάλ Μαδρίτης. Η «Βασίλισσα» θα αντιμετωπίσει τη διεκδικήτρια του «στέμματος». Εκτός από την ποιότητα των συνόλων του Κάρλο Αντσελότι και του Μαουρίτσιο Ποκετίνο το ζευγάρι αποκτάει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω δύο εκ των πρωταγωνιστών. Ο Λιονέλ Μέσι θα αντιμετωπίσει για ακόμα μια φορά την «ορκισμένη εχθρό» της αγαπημένης του Μπαρτσελόνα, ενώ ο Κιλιάν Μπαπέ θα συναντήσει την ομάδα που κατά πάσα πιθανότατα θα είναι ο επόμενος σταθμός της ποδοσφαιρικής του καριέρας.

Οι πρωτοπόροι της La Liga, «Μερένγκες» (+4 από τη 2η Σεβίλλη) για να φτάσουν στους «16» πήραν την 1η θέση του 4ου ομίλου του Champions League, αφήνοντας 2η την πρωαθλήτρια Ιταλίας, Ίντερ, έχοντας πέντε νίκες και μόλις μια ήττα μέσα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» κόντρα στη Σέριφ του «ήρωα» Γιώργου Αθανασιάδη και του Γιώργου Κολοβού. Από την πλευρά της το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση της Ligue 1 (+13 από τη δεύτερη Μαρσέιγ), Παρί στον πρώτο όμιλο έμεινε για έναν βαθμό πίσω από τη Μάντσεστερ Σίτι.

Ο τεχνικός των Μαδριλένων, Κάρλο Αντσελότι στη συνέντευξη Τύπου ενόψει της αναμέτρησης χαρακτήρισε το παιχνίδι ως έναν... πρόωρο τελικό, αναφέροντας: «Το παιχνίδι αυτό θα μπορούσε να είναι τελικός Champions League. Καλούμαστε να αποκλείσουμε μια από τις βασικές αντιπάλους μας για την κούπα. Δεν υπάρχει πίεση, περισσότερο κίνητρο. Πρέπει να κάνουμε ολοκληρωτική εμφάνιση, είμαστε, άλλωστε, δύο ομάδες που παίζουν αρκετά παρόμοιο ποδόσφαιρο»

O προπονητής των Παριζιάνων, Μαουρίτσιο Ποκετίνο εξέφρασε την ακλόνητη εμπιστοσύνη στην ομάδα του, καθώς στις δηλώσεις του είπε: «Στην Παρί θέλουμε να κερδίζουμε. Θα ήταν όνειρο να προκριθούμε. Δεν έχουμε την εμπειρία ή την ιστορία της Ρεάλ, αλλά ούτε πρόκειται να παίξουμε ως το αουτσάιντερ. Έχω εμπιστοσύνη στην ομάδα μου. Σέβομαι τη Ρεάλ, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει φαβορί».

To Παρί Σεν Ζερμέν - Ρεάλ Μαδρίτης μέσα από τη «γλώσσα» των αριθμών

  • Η Παρί Σεν Ζερμέν και η Ρεάλ Μαδρίτης έχουν αναμετρηθεί σε 10 προηγούμενες περιπτώσεις σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με την ισπανική ομάδα να βρίσκεται για λίγο μπροστά σε νίκες (4 - 3 - 3). Τελευταία φορά αντιμετώπισαν ο ένας τον άλλον στο UEFA Champions League ήταν το 2019-20, όπου οι Παριζιάνοι απέφυγαν την ήττα και στις δύο αναμετρήσεις στη φάση των ομίλων (1 νίκη - 1 ισοπαλία).
  • Αυτή θα είναι η τέταρτη φορά που η Παρί Σεν Ζερμέν και η Ρεάλ Μαδρίτης θα αναμετρηθούν στα νοκ άουτ μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Αφού αποκλείστηκε στις δύο πρώτες (1992-93 προημιτελικός Κυπέλλου UEFA και προημιτελικός Κυπέλλου Κυπελλούχων 1993-94), η Ρεάλ Μαδρίτης προκρίθηκε στον πιο πρόσφατο, αποκλείοντας τη γαλλική ομάδα στη φάση των 16 του UEFA Champions League 2017-18.
  • Η Παρί Σεν Ζερμέν κέρδισε με 3-0 τη Ρεάλ Μαδρίτης την τελευταία φορά που τη φιλοξένησε στο UEFA Champions League (τον Σεπτέμβριο του 2019), ωστόσο, ηττήθηκε την τελευταία φορά που τους φιλοξένησε στη διοργάνωση στα νοκ άουτ, χάνοντας 1-2 στον δεύτερο αγώνα της φάσης των «16» το 2017-18 και αποκλείστηκε στη διαδικασία.
  • Η Ρεάλ Μαδρίτης κέρδισε και τα τρία εκτός έδρας παιχνίδια της στη φάση των ομίλων του UEFA Champions League της φετινής σεζόν, ενώ κρατούσε ανέπαφη την εστία σε κάθε περίπτωση (1-0 εναντίον Ίντερ, 5-0 εναντίον Σαχτάρ Ντόνετσκ και 3-0 εναντίον Σερίφ Τιρασπόλ). Η μόνη φορά που κέρδισε και τους τέσσερις πρώτους εκτός έδρας αγώνες της ήταν το 2014-15, κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου του Κάρλο Αντσελότι.
  • Η Παρί Σεν Ζερμέν έχει κερδίσει μόνο ένα από τα έξι τελευταία εντός έδρας παιχνίδια της στα νοκ άουτ του UEFA Champions League, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ήττων σε αυτό το σερί. Oι Παριζιάνοι, απέτυχαν να κερδίσουν και τα τρία εντός έδρας παιχνίδια τους στην νοκ άουτ φάση την περασμένη σεζόν (1 ισοπαλία - 2 ήττες), παρά το ότι πέρασαν στον ημιτελικό.
  • Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει κατά μέσο όρο 8,4 πάσες στις αναπτύξεις που οδήγησαν στα 13 γκολ της στο UEFA Champions League αυτή τη σεζόν (εξαιρουμένων των αυτογκόλ) – από το 2003-04, αυτός είναι ο υψηλότερος μέσος όρος μιας ομάδας σε μία μόνο αγωνιστική στη διοργάνωση, μεταξύ αυτών με τουλάχιστον 10+ γκολ.
  • Από την αρχή της σεζόν 2020-21, ο επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν, Κιλιάν Μπαπέ, έχει συμμετάσχει στις περισσότερες φάσεις κανονικής ροή παιχνιδιού που καταλήγουν σε γκολ (17) από οποιονδήποτε άλλο παίκτη στο UEFA Champions League. Ο Μπαπέ έχει επίσης την υψηλότερη εμπλοκή σε xGoals από οποιονδήποτε παίκτη σε αυτήν την περίοδο (16,4).
  • Ο Καρίμ Μπενζεμά έχει σκοράρει σε κάθε μία από τις τέσσερις τελευταίες εμφανίσεις του στο UEFA Champions League, σκοράροντας συνολικά πέντε γκολ. Ο Γάλλος θα μπορούσε να γίνει μόλις ο τρίτος παίκτης που σκοράρει σε πέντε συνεχόμενες εμφανίσεις για τον σύλλογο στη διοργάνωση, μετά τον Κριστιάνο Ρονάλντο (τέσσερις φορές, μεταξύ 2013 και 2018) και τον Ρουντ φαν Νιστελρόι το 2007.
  • Στις τρεις τελευταίες σεζόν του UEFA Champions League (από το 2019-2020), οι τρεις παίκτες που σημείωσαν τις περισσότερες επιτυχημένες ντρίμπλες στη διοργάνωση είναι ο Λιονέλ Μέσι (100), ο Νεϊμάρ (87) και ο Κιλιάν Μπαπέ (69). Αυτή η τριάδα έχει ξεκινήσει μαζί στα μισά παιχνίδια της Παρί Σεν Ζερμέν στο UEFA Champions League μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν (3/6).

Δύσκολη «έξοδος» για τη Μάντσεστερ Σίτι στην Ποτογαλία

Στο έτερο παιχνίδι της βραδιάς η Μάντσεστερ Σίτι έχει μια έξοδο... «παγίδα», καθώς θα αντιμετωπίσει την Σπόρτινγκ στη Λισαβόνα, με τους «Πολίτες» να μην έχουν καλή παράδοση επί πορτογαλικού εδαφούς. Η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα θα ψάξει απόψε την δεύτερη νίκη της σε επτά αναμετρήσεις στην χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου σε επτά παιχνίδια. Οι «Γαλάζιοι» έχουν ηττηθεί τρεις φορές στην Πορτογαλία, ενώ στα άλλα δύο «κόλλησαν» στην ισοπαλία.

Το «τρένο» της Premier League, (1η στο +9 από τη 2η Λίβερπουλ, με παιχνίδι παραπάνω) βρίσκεται σε φανταστική κατάσταση, τρέχοντας αήττητο σερί, 12 αναμετρήσεων! Η Σίτι στον πρώτο όμιλο του Champions League κατάφερε να αφήσει για έναν βαθμό πίσω της το έτερο «θηρίο» των... πετροδόλαρων, Παρί Σεν Ζερμέν. Όσον αφορά την πρωταθλήτρια Πορτογαλίας, η οποία όμως έχει μείνει έξι βαθμούς πίσω από την Πόρτο, προέρχεται από ένα επεισοδιακό ντέρμπι κόντρα στους «Δράκους». Στον τρίτο όμιλο τα «λιοντάρια» έμειναν πίσω από τον «απόλυτο» Άγιαξ, ενώ στην ισοβαθμία είχε την υπεροχή κόντρα στη Ντόρτμουντ, η οποία θα συνεχίσει στο Europa League.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο Πεπ Γκουαρδιόλα επισήμανε πως είναι δύσκολο η ομάδα του να τα πάει καλύτερα εν συγκρίσει με πέρυσι που έφτασε στον τελικό και ηττήθηκε από την Τσέλσι, αναφέροντας: «Δεν είναι εύκολο να τα πάμε καλύτερα από πέρυσι. Είμαι καιρό σε αυτόν τον χώρο ως προπονητής, αν δεν παίρνεις τα αποτελέσματα αντιμετωπίζεις κριτική. Αλλιώς, κάνε κάποια άλλη δουλειά, κανένα πρόβλημα. Ξέρουμε τα στάνταρ μας, έχουμε απίθανη αρμονία στην ομάδα, αυτός είναι ο βασικός μου στόχος. Τα υπόλοιπα θα τα κάνουν οι παίκτες».

Aπό την πλευρά του ο τεχνικός της Σπόρτινγκ, Ρούμπεν Αμορίμ εξέφρασε την πεποίθηση πως η ομάδα του μπορεί να κάνει την έκπληξη, ενώ αποθέωσε τον αντίπαλο προπονητή. «Μου αρέσουν πραγματικά οι παίκτες μου, αλλά είμαι ρεαλιστής. Πιστεύω ότι μπορούμε να περάσουμε και πρέπει να το πιστέψουμε. Με έχουν εκπλήξει πολλές φορές και έχουν πετύχει ορισμένα θαύματα στο παρελθόν. Πιστεύω ότι μπορούμε. Ο Γκουαρδιόλα είναι ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο. Είναι σαν να πηγαίνω ακόμα γυμνάσιο κι εκείνος πανεπιστήμιο», ανέφερε ο Πορτογάλος προπονητής.

Τα στατιστικά του Σπόρτινγκ Λισαβόνας - Μάντσεστερ Σίτι

  • Οι μοναδικές προηγούμενες συναντήσεις της Σπόρτινγκ και της Μάντσεστερ Σίτι σε ευρωπαϊκή διοργάνωση ήρθαν επίσης στη φάση των 16, με την πορτογαλική ομάδα να αποκλείει τους «Πολίτες» στο UEFA Europa League το 2011-12 (3-3 στο σύνολο, προχώρησε στα εκτός έδρας γκολ).
  • Η Μάντσεστερ Σίτι κέρδισε μόνο έναν από τους έξι αγώνες της σε ευρωπαϊκή διοργάνωση που φιλοξενήθηκαν στην Πορτογαλία (2 ισοπαλίες - 3 ήττες), με αυτή τη σειρά να περιλαμβάνει την ήττα από τη Σπόρτινγκ τον Μάρτιο του 2012, καθώς και την ήττα από την Τσέλσι στον τελικό του UEFA Champions League της περασμένης σεζόν.
  • Η Σπόρτινγκ βρίσκεται στην νοκ άουτ φάση του UEFA Champions League για μόνο δεύτερη φορά. Η προηγούμενη της ήταν κόντρα στη Μπάγερν Μονάχου στους «16» του 2008-09, με τη Σπόρτινγκ του Πάολο Μπέντο να χάνει 1-12 συνολικά - τη μεγαλύτερη συνολική ήττα στην ιστορία της διοργάνωσης.
  • Η Μάντσεστερ Σίτι κέρδισε κάθε έναν από τους τέσσερις τελευταίους αγώνες της στο UEFA Champions League όταν έπαιζε εκτός έδρας – αυτό το σερί έρχεται μετά τη νίκη σε μόλις τρία από τα πρώτα 10 παιχνίδια της στη διοργάνωση (1 ισοπαλία - 6 ήττες). Εάν κερδίσει αυτό το παιχνίδι, η Μάντσεστερ Σίτι θα είναι η πρώτη ομάδα στην ιστορία του UEFA Champions League που θα κερδίσει πέντε συνεχόμενα εκτός έδρας παιχνίδια στα νοκ άουτ.
  • Αφού κράτησε ανέπαφη την εστία σε επτά διαδοχικούς αγώνες του UEFA Champions League μεταξύ των ομίλων και των «16» την περασμένη σεζόν, η Μάντσεστερ Σίτι έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία της μόλις μια φορά στους 11 τελευταίους αγώνες της στη διοργάνωση, αποτυγχάνοντας να καταγράψει ένα clean sheet στην τρέχουσα διοργάνωση
  • Ο προπονητής της Σπόρτινγκ, Ρούμπεν Αμορίμ, θα είναι 37 ετών και 19 ημερών την ημέρα αυτού του αγώνα, κάτι που θα τον κάνει τον δεύτερο νεότερο Πορτογάλο προπονητή που θα κοουτσάρει σε αγώνα νοκ άουτ του UEFA Champions League μετά τον Αντρέ Βίλας Μπόας (34 ετών και 127 ημέρες) στην αναμέτρηση της Τσέλσι εναντίον της Νάπολι το 2011-12. Ο Βίλας-Μπόας απολύθηκε πριν από τον δεύτερο αγώνα.
  • Ο Πότε Γκονσάλβες της Σπόρτινγκ έχει σκοράρει τέσσερα γκολ σε τέσσερις εμφανίσεις στο UEFA Champions League αυτή τη σεζόν, με αυτά τα τέσσερα γκολ να έρχονται από δύο «ντομπλέτες» στις δύο εντός έδρας αναμετρήσεις της Μπεσίκτας και της Μπορούσια Ντόρτμουντ τον Νοέμβριο. Ο Γκονσάλβες θα μπορούσε να γίνει ο δεύτερος Πορτογάλος παίκτης που σημείωσε 3+ γκολ σε μία μόνο σεζόν στο UEFA Champions League, μετά τον Κριστιάνο Ρονάλντο, που το έκανε το 2009-10 (3 φορές), 2011-12 (4), 2013-14 (6) , 2015-16 (5), 2016-17 (4) και 2017-18 (5).
  • Ο εξτρέμ της Μάντσεστερ Σίτι, Ριάντ Μαχρέζ, σημείωσε εννέα γκολ στις 10 τελευταίες εμφανίσεις του στο UEFA Champions League, ενώ ο Αλγερινός συμμετείχε άμεσα σε έξι γκολ στα έξι τελευταία παιχνίδια του στους νοκ άουτ γύρους (4 γκολ, 2 ασίστ). Από την αρχή της περασμένης σεζόν, ο Μαχρέζ έχει σκοράρει τουλάχιστον τέσσερα γκολ περισσότερα στη διοργάνωση από οποιονδήποτε άλλο παίκτη της Μάντσεστερ Σίτι (Γκάμπριελ Ζεσούς, 5).
  • Μεταξύ των Πορτογάλων παικτών, μόνο ο Κριστιάνο Ρονάλντο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (6 γκολ) έχει συμμετάσχει άμεσα σε περισσότερα γκολ στο UEFA Champions League αυτή τη σεζόν από τον Γκονσάλβες της Σπόρτινγκ (5 – 4 γκολ, 1 ασίστ) και τον Ζοάο Κανσέλο της Μάντσεστερ Σίτι (5 – 2 γκολ, 3 ασίστ).
 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα