Η Σέριφ πήρε 7 βαθμούς και 23 εκατ. «ξεγυμνώνοντας» το ελληνικό ποδόσφαιρο

Αντώνης Σαούλης
Η Σέριφ πήρε 7 βαθμούς και 23 εκατ. «ξεγυμνώνοντας» το ελληνικό ποδόσφαιρο

bet365

Με μπάτζετ 4 εκατ. πήρε όσα λεφτά κοστίζουν 7 ομάδες της Super League και με τους 7 βαθμούς στον όμιλο έκανε όλα όσα έκαναν οι ελληνικοί σύλλογοι στο Champions League την τελευταία 6ετία.

Οταν τον Αύγουστο του 2009, ο Ολυμπιακός έφτιαχνε βαλίτσες για την Μολδαβία ανακαλύπταμε την Υπερδνειστερία. Μία χώρα που (κυριολεκτικά) δεν υπάρχει στο χάρτη. Μία περιοχή «φάντασμα». Γελάγαμε με τους «Σερίφηδες» της Τίρασπολ και φυσικά σχολιάζαμε πόσο τυχερή ήταν η ομάδα του Τιμούρ Κετσπάγια η οποία κληρώθηκε με το συγκεκριμένο σύλλογο, μιας και θα είχε εύκολη πρόκριση. Οπερ κι εγένετο. Χαλαρό 0-2 στην Μολδαβία (Ντουντού και Μήτρογλου οι σκόρερ) και 1-0 στο «Καραϊσκάκης» (πάλι με Μήτρογλου) για να πάρει την πρόκριση στους ομίλους του Champions League ο Ολυμπιακός.

Δώδεκα χρόνια μετά οι «Σερίφηδες» έχοντας και δύο Ελληνες στο ρόστερ τους (Κολοβό και Αθανασιάδη) ολοκλήρωσαν το μαγικό τους ταξίδι στους ομίλους του Champions League. Για πρώτη φορά στην (μικρή τους) ιστορία μπήκαν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση εκεί όπου φέτος δεν υπήρχε εκπροσώπηση από το ελληνικό πρωτάθλημα. Υπήρχε όμως από το πρωτάθλημα της Μολδαβίας. Και της Σουηδίας. Και του Βελγίου. Και της Ελβετίας.

Πόσα λεφτά έβγαλαν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ στην Ευρώπη

Αλλά ας μείνουμε στην Σέριφ. Η ομάδα από την Μολδαβία λοιπόν με την φετινή της χρονιά στο Champions League «ξεγύμνωσε» συνολικά το ελληνικό ποδόσφαιρο το οποίο κάνει κάθε χρόνο βήματα προς τα πίσω σε ό,τι έχει να κάνει με την Ευρώπη. Πως το «ξεγύμνωσε»; Και οικονομικά-μπατζετικά και βαθμολογικά.

Με μεγαλύτερο συμβόλαιο αυτό του Κολοβού!

Καστανιέδα και Κολοβός είναι οι πιο ακριβοπληρωμένοι παίκτες της Σέριφ. Το συμβόλαιό τους; 200.000 ευρώ ετησίως. Συνολικό μπάτζετ συλλόγου; Κοντά στα 4 με 4.5 εκατομμύρια ευρώ! Οσο είναι δηλαδή το μπάτζετ των περισσότερων ομάδων της Super League Interwetten (αφήνουμε εκτός το Big 5). Κάποιες είναι στα 3.5 εκατομμύρια κάποιες στα 4 κάποιες φτάνουν και τα λεφτά της Σέριφ.

Για σύγκριση με το Big 5, ούτε λόγος φυσικά. Μία ομάδα λοιπόν με μπάτζετ κοντά στα 4.5 εκατομμύρια ευρώ, αφήνει το Champions League (και συνεχίζει στο Europa League) έχοντας εξασφαλίσει 23 εκατομμύρια ευρώ. Για την ακρίβεια 23.307.000 ευρώ και δεν έχει υπολογιστεί ακόμα το market pool!

Aυτά είναι:

  • 15.640.000 από την είσοδο στους ομίλους
  • 1.137.000 από το 10ετές ranking
  • 5.600.000 από τις δύο νίκες (με Σαχτάρ και Ρεάλ στο Μπερναμπέου)
  • 930.000 από την ισοπαλία (με Σαχτάρ)

Μέσα σε τέσσερις μήνες λοιπόν είχε έσοδα διπλάσια από το συνολικό μπάτζετ του Παναθηναϊκού! Τα 23 εκατομμύρια (τα οποία θα είναι κοντά στα 25 μαζί με το market pool) ουσιαστικά είναι τα χρήματα 6-7 ομάδων της Super League Interwetten μαζί (εκτός Big 5 επαναλαμβάνουμε).

7 βαθμοί η Σέριφ, 8 οι Ολυμπιακός και ΑΕΚ την τελευταία 6ετία

Εκτός από το οικονομικό «ξεγύμνωμα» υπάρχει και το αγωνιστικό. Η Σέριφ ολοκλήρωσε τον όμιλο έχοντας 7 βαθμούς. Υπεραρκετοί για να έχει «κλειδώσει» την 3η θέση (από την 5η αγωνιστική κιόλας) η οποία οδηγεί στο Europa League. Ομιλο με Ρεάλ Μαδρίτης, Ιντερ και Σαχτάρ. Επτά βαθμούς από ελληνική ομάδα στο Champions League έχουμε να δούμε από την σεζόν 2015/16 όταν ο Ολυμπιακός (του Μάρκο Σίλβα τότε) πήρε 9 βαθμούς (σε όμιλο με Μπάγερν, Αρσεναλ και Ντιναμο Ζαγκρεμπ) και τερμάτισε τρίτος.

Η Σέριφ λοιπόν πήρε 7 βαθμούς μέσα σε 4 μήνες. Οσους πήρε η Ελλάδα δηλαδή τις τελευταίες έξι σεζόν στο Champions League.

  • 2021/22: Δεν είχαμε εκπρόσωπο
  • 2020/21: 3 βαθμούς ο Ολυμπιακός (νίκη με Μαρσέιγ)
  • 2019/20: 4 βαθμούς ο Ολυμπιακός (νίκη με Ερυθρό, ισοπαλία με Τότεναμ)
  • 2018/19: 0 η ΑΕΚ
  • 2017/18: 1 βαθμό ο Ολυμπιακός (ισοπαλία με Μπαρτσελόνα)
  • 2016/17: Δεν είχαμε εκπρόσωπο

Κάπου εδώ να ενημερώσουμε πως η Μολδαβία μπήκε στις φετινές ευρωπαϊκές διοργανώσεις ως 45η στο Country Ranking της UEFA (η Ελλάδα ήταν 18η) και προφανώς η επιτυχία της Σέριφ την εκτίναξε στην 33η θέση!

Είναι η πρώτη της επιτυχία. Και μένει να δούμε πως θα την διαχειριστεί αλλά και τα 25 εκατομμύρια ευρώ που θα μπουν στα ταμεία της.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα