Ο Τεν Χαχ ξαναφτιάχνει τον Άγιαξ του '19, για να τον... χαλάσει ο (κάθε) Άντονι (vids)

Ο Τεν Χαχ ξαναφτιάχνει τον Άγιαξ του '19, για να τον... χαλάσει ο (κάθε) Άντονι (vids)

Ο Τεν Χαχ ξαναφτιάχνει τον Άγιαξ του '19, για να τον... χαλάσει ο (κάθε) Άντονι (vids)

bet365

Ο Έρικ Τεν Χαχ πλάθει από την αρχή τον Άγιαξ του '19, αλλά καλύτερο. Κι ο Άντονι είναι ο νέος λόγος για τον οποίο τα κορυφαία κλαμπ θα εξαντλήσουν άλλη μια φουρνιά του σπουδαίου Αίαντα όταν κοπάσει ο «θόρυβος».

Το χρονόμετρο στη «Johan Cruyff Arena» έχει παγώσει στο «05:00». Πέντε, όσα και τα λεπτά των καθυστερήσεων απέναντι στην Τότεναμ. Στον απόλυτο ορισμό της μίας στιγμής, αυτής που επιβεβαιώνει το ποδοσφαιρικό χάος, το «football, bloody hell» ή όποια άλλη εκφορά του δράματος προτιμά κανείς. Ακριβώς με τη συμπλήρωση του έξτρα πενταλέπτου, ο Λούκας Μόουρα έβαζε τελεία στην εποποιία του και παράλληλα στην πορεία αναγέννησης του Άγιαξ από τις «στάχτες» του για χρόνια θαμμένου «total football». Από εκείνο το 2-3 στην εκπνοή του ημιτελικού-ρεβάνς του Champions League τον Μάιο του 2019, ο περίφημος Αίαντας και τα πιτσιρίκια του δεν θα ήταν πια ίδιος. Μέσα σε δύο καλοκαίρια, τα περισσότερα γρανάζια του αποχώρησαν, ο Ντε Λιχτ, ο Ντε Γιονγκ, ο Ζίγιες, ο Φαν Ντε Μπέεκ, ο Σένε, ο Φέλτμαν. Όχι, όμως κι ο «αρχιτέκτονας» εκείνης της ποδοσφαιρικής αποθέωσης.

Δυόμιση χρόνια μετά, ο Έρικ Τεν Χαχ παρουσιάζει την επανεφεύρεση του πιο όμορφου Άγιαξ που είδαμε στον 21ο αιώνα. Ανάλογα περίφημου, ανάλογα ελκυστικού, ανάλογα πιστού στο πρωτόλειό του Γιόχαν Κρόιφ από το οποίο εκπορεύεται το DNA του. Με μόλις τρία στελέχη της προηγούμενης φουρνιάς να έχουν ενεργό ρόλο (Τάντιτς, Μπλιντ, Μαζραουΐ), χωρίς καν να έχει ανάγκη τους Νέρες, Ονάνα, ο φετινός Άγιαξ έγινε η πρώτη ολλανδική ομάδα που πετυχαίνει το 4/4 σε όμιλο Champions League. Προκρίθηκε με το απόλυτο στους «16», έδωσε άλλη μια «παράσταση» μέσα στη Βεστφαλία (1-3), σαγήνεψε τον κάθε ουδέτερο. Ολοκαίνουριος, ανανεωμένος σε κάθε θέση, ακόμη πιο φρέσκος και με περισσότερα σημεία αναφοράς που δεν υπερβαίνουν την αθροιστική αξία τους ως σύνολο.

Ο Άγιαξ 2.0 του Τεν Χαχ

«Θεωρώ ότι φέτος είμαστε καλύτεροι από το 2019. Έχουμε καλύτερη ισορροπία». Ισορροπία. Η μαγική λέξη που κληροδότησε φυσικά από τον Κρόιφ, που έπαιξε χιλιάδες φορές στο μυαλό του στο πλευρό του Πεπ Γκουαρδιόλα όντας τεχνικός της Μπάγερν Β' τη διετία 2013-15 κι αυτή που πλέον αποτελεί το «κλειδί» στη λειτουργία της ομάδας του. High press, κατοχή και κυκλοφορία της μπάλας, πλάγια μπακ που γίνονται δεύτερα εξτρέμ, όλα, όμως, δοσμένα με την αρετή της προσαρμοστικότητας ώστε οι παίκτες του να βρίσκουν σχεδόν αυτόματα τον κενό χώρο ανεξαρτήτως τακτικών... εκπλήξεων των αντιπάλων.

Ο 51χρονος τεχνικός, γεννημένος στο Χάακσμπεργκεν του Τβέντε, είχε όλες τις ποιότητες που θα επανέφεραν τον Αίαντα στα στάνταρ του. Αυτές που έπεισαν δίχως δεύτερη σκέψη τον Μαρκ Όφερμαρς να τον φέρει στον Άγιαξ τον Γενάρη του 2017. Από το 2006 ως το 2018, ο Άγιαξ είχε χάσει αναμφίβολα τον δρόμο του, μετρώντας οκτώ αλλαγές προπονητών, κανείς εκ των οποίων δεν ημέρευσε πλέον των 18 μηνών. Τεσσεράμισι χρόνια από την πρόσληψή του, ο Τεν Χαχ όχι απλά πιστώνεται τον πιο επιτυχημένο Άγιαξ του 21ου αιώνα, αλλά έχει βαλθεί να τον ξαναφτιάξει από την αρχή. Με έναν κίπερ που σύντομα θα κλείσει τα 38 του (Πασβέερ), με τη νέα γενιά Ολλανδών wonderkids που «εξέθρεψε» ο ίδιος, (Τίμπερ, Χράφενμπερχ, Κούντους), με έναν «killer» που έλειψε πέρυσι λόγω... αμέλειας του συλλόγου στη δήλωση της ευρωπαϊκής αποστολής, τον δεύτερο σκόρερ του φετινού Champions League, Αλέ και με την εμπειρία δύο γηγενών συμβατών στη φιλοσοφία του (Κλάασεν, Μπέργκχαους).

Ο «χρυσός» Άντονι,, η νέα ανακάλυψη του Άγιαξ

Ανάμεσα σε όλα τα νέα πρόσωπα του εντυπωσιακού Άγιαξ, ξεχωρίζει ένας τύπος από τη Βραζιλία με βαμμένο μαλλί-ντεκαπάζ και τατουάζ. Γιατί κάθε ομάδα χρειάζεται και τον Βραζιλιάνο της. Το '19 ήταν ο Νέρες, φέτος είναι ο Άντονι Ματέους Ντος Σάντος. Μια αστείρευτη πηγή κινδύνων από δεξιά, που στα χαρτιά ξεκινά στον άξονα. Ένας 20χρονος που το 2020 ήταν άγνωστος στο ευρύ κοινό, έγινε η πρόσφατη ανακάλυψη-σήμα κατατεθέν του τμήμα σκάουτινγκ του Άγιαξ. Τα 20 εκατομμύρια ευρώ που ξόδεψαν για να τον αποκτήσουν από τη Σάο Πάουλο πέρυσι είχαν φανεί πολλά στον Μάρκο Φαν Μπάστεν, όμως, πλέον φαντάζουν μόνο ένα μέρος των χρημάτων που θα βάλει στα ταμεία του ο Αίαντας όταν τον πουλήσει σε κλαμπ του Top-5.

Κόντρα στη Ντόρτμουντ, ο γεννημένος το 2000 εξτρέμ έκοβε και έραβε. Δύο ασίστ, ένα εξίσου καθοριστικό γέμισμα για το σύνθημα της αντεπίθεσης του Τάντιτς στο 1-1 και πλέον ο Νο1 σε ασίστ στο φετινό Champions League. Play-maker από τον «ασβέστη» με το «μαγικό» αριστερό και το άγγιγμα της μπάλας που ποθεί κάθε ομάδα, κάθε φίλαθλος, κάθε προπονητής. Το απαύγασμα της ποιότητάς του, ένα κατέβασμα από 40αρα μπαλιά με... αυτόν τον τρόπο:

Στο ημίχρονο του παιχνιδιού κόντρα στους Βεστφαλούς και με το σκορ στο 1-0 υπέρ τους, ο Τεν Χαχ απάντησε στην ερώτηση αν θα άλλαζε κάτι στην τακτική του:

«Όχι, ασφαλώς και όχι. Παίζουμε με τις δικές μας αρχές, με τους δικούς μας κανόνες».

Όσοι παίκτες κι αν αλλάζουν, όσα «προϊόντα» κι αν εξάγει για να τα αντικαταστήσει με τη νέα σοδειά, ο Έρικ Τεν Χαχ έχει κάνει κτήμα του το ήθος του αιώνιου Άγιαξ. Κι όσο ανικανοποίητος κι αν παραμένει (μετά το 1-3 και την εξασφάλιση της πρόκρισης εκείνος εστίασε περισσότερο στο... κάκιστο πρώτο ημίχρονο), φωνάζει προς κάθε γωνιά της ελίτ ότι ο δικός του Άγιαξ έχει στόχο να την «ενοχλήσει». Με το βλέμμα μακριά στα νοκ-άουτ και τους νέους... Άντονι έτοιμους για τη μαζική έξοδο όταν η «αυλαία» της φετινής σεζόν πέσει μετά από άλλη μια πανευρωπαϊκή επιτυχία, οι άνθρωποι του Αίαντα κι ο Έρικ Τεν Χαχ γνωρίζουν ότι θα κληθούν να διαχειριστούν ένα δεύτερο «ξήλωμα», όπως εκείνο μετά το 2019. Όσο, όμως, ο 51χρονος coach βρίσκεται στο τιμόνι του, ο Άγιαξ θα είναι πάντα ικανός να επανέλθει πάντα στην τελειοποιημένη εκδοχή του.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα