Ρούμπεν Αμορίμ: Το νέο προπονητικό «λιοντάρι» της Πορτογαλίας! (vids)

Ρούμπεν Αμορίμ: Το νέο προπονητικό «λιοντάρι» της Πορτογαλίας! (vids)

Νίκος Αθανασίου
Ρούμπεν Αμορίμ: Το νέο προπονητικό «λιοντάρι» της Πορτογαλίας! (vids)

bet365

Στα 36 του έχει ήδη γράψει ιστορία στον πάγκο της Σπόρτινγκ Λισαβώνας. Το Gazzetta παρουσιάζει τον Ρούμπεν Αμορίμ, τον κατά πολλούς επόμενο special one της προπονητικής made in Portugal!

Η μιζέρια, η θλίψη, η ποδοσφαιρική κατάθλιψη που είχε «πνίξει» την Σπόρτινγκ Λισαβώνας την τελευταία εικοσαετία έχει δώσει την θέση της στα χαμόγελα, στους τίτλους, στις ένδοξες βραδιές, όπως η χθεσινή στο «Ζοσέ Αλβαλάδε». Τα «λιοντάρια» ισοπέδωσαν 4-0 την Μπεσίκτας για την 4η αγωνιστική των ομίλων του Champions League και με την δεύτερη συνεχόμενη τεσσάρα επί των Τούρκων(είχε προηγηθεί το 1-4 στη Πόλη) μπήκαν δυνατά στην διεκδίκηση της πρόκρισης στη φάση των «16» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Η Σπόρτινγκ είναι στα καλύτερά της μετά από δύο δεκαετίες και ο πιο σημαντικός λόγος για το μεγάλο come back έχει όνομα, επώνυμο και δίπλωμα προπονητή. Ρούμπεν Αμορίμ. Ετών 36.

rcx

Σταμάτησε το ποδόσφαιρο για να γίνει προπονητής

Η ποδοσφαιρική του καριέρα μόνο αμελητέα ποσότητα δεν ήταν. Αγωνίστηκε 14 φορές με την Εθνική Πορτογαλίας και συνέδεσε το όνομά του με την μεσαία γραμμή της Μπελενένσες από το 2003 μέχρι το 2008. Στην συνέχεια και μέχρι το 2017 ανήκε στην Μπενφίκα, στην οποία δεν κατάφερε να γίνει βασικός και αναντικατάστατος. Έπαιξε σε 100+ παιχνίδια, παραχωρήθηκε κάποιες χρονιές δανεικός και κρέμασε τα παπούτσια του πολύ νωρίς. Μόλις στα 31. Υπήρχε λόγος. Σοβαρός. Ο ίδιος έχει εξηγήσει:

«Μπορεί να είμαι νεαρός αλλά ασχολούμαι πολλά χρόνια με την προπονητική. Σταμάτησα στα 31 για να γίνω προπονητής. Όταν επέστρεψα από το Κατάρ και την τελευταία μου σεζόν ως παίκτης πήγα αμέσως στην σχολή. Στην συνέχεια ταξίδεψα για να μιλήσω με έμπειρους τεχνικούς, να κάνω πρακτική για αρκετούς μήνες, ήταν κάτι παραπάνω στην ψυχή μου από το να γίνω απλά ένας προπονητής. Μίλησα με ψυχολόγους για το πόσο σημαντικό είναι αυτό το κομμάτι στην διαχείριση των ποδοσφαιριστών. Δεν γνωρίζω τα πάντα, θα αποτύχω στην ζωή μου κάποιες φορές αλλά είμαι έτοιμος να μάθω όσα περισσότερα μπορώ και να έχω καλά αποτελέσματα».

Η Σπόρτινγκ πλήρωσε 10 εκατ. ευρώ στην Μπράγκα και του έβαλε ρήτρα 30 εκατ. ευρώ

Η σεζόν 2019/2020 θα τον βρει ως προπονητή στην δεύτερη ομάδα της Μπράγκα, της οποίας την φανέλα είχε φορέσει την αγωνιστική περίοδο 2012/2013. Τον Δεκέμβριο θα αναλάβει τον πάγκο της πρώτης ομάδας μετά την απόλυση του Σα Πίντο και σε δεκατρία ματς θα καταγράψει 10 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα. Το μεγαλύτερο «ανδραγάθημά» του ήταν η κατάκτηση του League Cup επικρατώντας της Πόρτο με 1-0 στον τελικό. Δέκατο τέταρτο παιχνίδι δεν υπήρξε στον πάγκο της Μπράγκα. Η Σπόρτινγκ Λισαβώνας του «έσπασε» το συμβόλαιο με την καταβολή της ρήτρας των δέκα εκατομμυρίων και προκάλεσε απορία στο ποδοσφαιρικό κοινό της Ιβηρικής, μιας και έδινε τα «κλειδιά» σε έναν τεχνικό με εμπειρία μόλις τριών μηνών σε κορυφαίο επίπεδο, σε έναν άνθρωπο που δεν είχε ακόμη το απαιτούμενο δίπλωμα προπονητικής για να δηλώνεται ως πρώτος προπονητής.

Η «μεταγραφή» του Αμορίμ έγινε εκείνη την εποχή, η τρίτη πιο ακριβή στην ιστορία των προπονητών. Περισσότερα είχε δαπανήσει μόνο η Τσέλσι για τον Βίλας Μπόας (15 εκατομμύρια ευρώ) και η Λέστερ για τον Μπρένταν Ρότζερς (11 εκατομμύρια ευρώ). Πλέον στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται ο Νάγκελσμαν, με την Μπάγερν να δίνει 25 εκατομμύρια ευρώ στην Λειψία για τον νεαρό Γερμανό τεχνικό.

Η Σπόρτινγκ για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, στο νέο συμβόλαιο του Αμορίμ έβαλε ρήτρα 30 εκατομμυρίων ευρώ!

Στην γη της επαγγελίας μετά το 2002, σχεδόν αήττητος!

Από το μακρινό 2002 όταν είχε τον Λάζλο Μπόλονι στον πάγκο και τον... πιτσιρικά Κριστιάνο Ρονάλντο να κάνει πράγματα και θαύματα, είχε να φτάσει στην πηγή του πρωταθλήματος η Σπόρτινγκ. Ο Ρούμπεν Αμορίμ με ένα σύνολο που είχε αρκετούς ελπιδοφόρους πιτσιρικάδες και κάποιους πιο «μπαρουτοκαπνισμένους» παίκτες, θα δημιουργήσει μία ομάδα «διαμάντι» και θα... τρελάνει την ποδοσφαιρική Πορτογαλία, καθώς κανείς δεν περίμενε αυτή την εικόνα. 26 νίκες, 7 ισοπαλίες και 1 ήττα. 85 βαθμοί, με 65 γκολ ενεργητικό και μόλις 20 παθητικό, η καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα με διαφορά από την δεύτερη που ήταν στα 27. Ο νεαρός coach δημιούργησε μία ομάδα με φοβερή ισορροπία ανάμεσα σε όλες τις γραμμές, εξαιρετική στο επιθετικό transition και πάμε να εξετάσουμε παρακάτω τις σημαντικότατες λεπτομέρειες για την αγωνιστική ταυτότητα που έδωσε στα «λιοντάρια».

Η προπονητική του φιλοσοφία

Το σύστημα που τον χαρακτηρίζει είναι το 3-4-3 και το 3-4-1-2 αλλά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο αυτοί οι αριθμοί δεν λένε παρά ελάχιστα για την φιλοσοφία ενός προπονητή και μίας ομάδας. Η Σπόρτινγκ του Αμορίμ είναι ένα σύνολο που του αρέσει να δημιουργεί υπεραριθμίες στα μεσοδιαστήματα και να παίζει στο build up με κάθετες πάσες για να εκμεταλλευθεί τους παίκτες στους διαθέσιμους χώρους. Χωρίς μεγάλα ρίσκα, χωρίς... τρελά πράγματα, πάντα καλά τακτοποιημένη πάνω στο χορτάρι και έτοιμη να αμυνθεί μόλις χάσει την μπάλα.

Ο δείκτης PPDA (passes per defensive action) που μας δείχνει πόσες πάσες επιτρέπει ένα σύνολο στον αντίπαλο χωρίς πίεση είναι στο 8.14 κι αυτό δείχνει μια ομάδα που της αρέσει να πιέζει με ένταση, είναι κάτι που την χαρακτηρίζει. Στα περισσότερα παιχνίδια πρωταθλήματος την βλέπουμε να πρεσάρει στο αμυντικό τρίτο του αντιπάλου για να κλέψει όσο το δυνατόν πιο κοντά την μπάλα στο αντίπαλο τέρμα.

Όταν ο αντίπαλος έχει την μπάλα και έχει σπάσει τις παγίδες στην πίεση, η Σπόρτινγκ περιμένει στα 2/3 του γηπέδου με 5-4-1. Οι μπακ χαφ γίνονται μπακ και οι ακραίοι επιθετικοί, μέσοι. Ο μόνος που πιέζει στην μπάλα είναι ο σέντερ φορ αν και σε αρκετές περιπτώσεις η Σπόρτινγκ βγάζει κι άλλους παίκτες πάνω στην μπάλα και δημιουργίσε καταστάσεις για κλέψιμο ψηλά στο γήπεδο. Η βασική αρχή, όμως, είναι να διατηρηθεί ένα συμπαγές σύνολο πίσω από την μπάλα που δεν θα κινδυνεύσει από τον αντίπαλο.

Πώς συμπεριφέρεται στο transition; Όταν χάνει την μπάλα βασική της αρχή είναι να μαζευτεί σωστά πίσω και δεν ψάχνει την άμεση επανάκτηση. Ένας παίκτης πέφτει πάντα πάνω στον κάτοχο και οι υπόλοιποι παίρνουν τις θέσεις τους πάνω στο χορτάρι για να αμυνθούν.

Όταν επανακτά την κατοχή βγάζει και τη μεγαλύτερή της δύναμη. Η βασική αρχή είναι να περνάει άμεσα η μπάλα στην μπροστινή γραμμή από αυτή που έχει ανακτηθεί η μπάλα και με τα άμεσα ανεβάσματα ψηλότερα στο γήπεδο να δημιουργεί καταστάσεις για να φτιάξει ευκαιρίες. Είναι κάτι που χαρακτηρίζει τον Αμορίμ η επιλογή, η τακτική να δίνει μεγάλο βάρος στο επιθετικό τρανζίσιον και να ζητά από τους παίκτες του μία ultra attacking νοοτροπία όταν παίρνουν την μπάλα και έχουν την δυνατότητα να αναπτυχθούν γρήγορα.

Ο Αμορίμ δίνει αρκετές ελευθερίες στους ταλαντούχους μεσοεπιθετικούς του και στην Πορτογαλία έχουν να λένε για το πόσο επικοινωνιακός είναι, για το χάρισμά του να περνάει εύκολα αυτά που θέλει στην ομάδα του.

Ο προπονητής Πόρτο, Σέρτζιο Κονσεϊσάο έχει δηλώσει για την Σπόρτινγκ του Αμορίμ: «Η Σπόρτινγκ είναι μια ομάδα κυνική, πολύ ρεαλιστική στο τι ζητάει και πως θα το πάρει. Αμύνεται με πολλούς παίκτες σε κάποια ματς γιατί ξέρουν πως αυτός είναι ο τρόπος για να νικήσουν. Κοιτάς τον τρόπο που παίζουν και μπορείς να πεις πως είναι εύκολο να βρεις τον τρόπο να τους αντιμετωπίσεις αλλά αν δεν είσαι ανταγωνιστικός σε όλους τους τομείς θα έχεις μεγάλο πρόβλημα».

@Photo credits: Χρήστος Ζωϊδης
 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα