Σέριφ Τίρασπολ: Σε μια ξεχασμένη γωνιά της Ευρώπης κουμάντο κάνει ο Σερίφης

Σέριφ Τίρασπολ: Σε μια ξεχασμένη γωνιά της Ευρώπης κουμάντο κάνει ο Σερίφης

Μαριλένα Καλόπλαστου
Σέριφ Τίρασπολ: Σε μια ξεχασμένη γωνιά της Ευρώπης κουμάντο κάνει ο Σερίφης

bet365

Απέμενε μόνο ένα λεπτό για τη συμπλήρωση των 90'. Ο Τιλ πιάνει ένα συγκλονιστικό σουτ, η μπάλα έχει αποφασίσει ότι το ταξίδι της θα τελειώσει στο «Γ» της εστίας του Κουρτουά. Ο Θεός του ποδοσφαίρου το' χε γράψει το σενάριο. Το βράδυ της Τρίτης θα γινόμασταν κοινωνοί ενός ακόμη θαύματος.

Η «μικρούλα» Σέριφ Τίρασπολ, από μια γη ξεχασμένη, θα επικρατούσε της βασίλισσας Ρεάλ (1-2) μέσα στο Σαντιάγο Μπερναμπέου. Ο βιονικός, Γιώργος Αθανασιάδης, ο Δημήτρης Κολοβός και η παρέα τους πρωταγωνιστές μιας ασύλληπτης βραδιάς που βρήκε δικαιωματικά τη θέση της στην Ιστορία των παράδοξων του αθλήματος.

Η Μολδαβία είναι μια ενδιαφέρουσα χώρα, μια δυτική κοινωνία που δε φορά πια τον σοβιετικό της μανδύα. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετής Ένωσης ένα εθνικιστικό κίνημα σάρωσε ολόκληρη τη χώρα. Από τη μολδαβική Βεσσαραβία ως και την ετερογεννή Υπερδνειστερία. Ρώσοι συμπαθούντες, ουκρανόφωνες και ρωσόφωνες μειονότητες έφυγαν πέρα από τον ποταμό Δνείστερο και εγκαταστάθηκαν στην Υπερδνειστερία.

Έκτοτε μια οριζόντια πράσινη γραμμή ανάμεσα σε δύο πιο λεπτές κόκκινες κι ένα σφυροδρέπανο στην πάνω αριστερή γωνία, σε ένα κομμάτι ύφασμα, συγκεντρώνουν τα πιστεύω τους. Κανείς, όμως, σε όλο τον κόσμο δεν μπορεί να αναγνωρίσει αυτή τη σημαία.

Τη σημαία της Υπερδνειστερίας, ενός κράτους εν κράτει, που μπορεί ουσιαστικά να αυτοδιοικείται, αλλά σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο, παραμένει ακόμα κομμάτι της Μολδαβίας. Σε εκείνη την στενή κοιλάδα «πέρα από τον ποταμό Δνείστερο» μεταξύ Μολδαβίας και Ουκρανίας, κουμάντο κάνει ο... Σερίφης.

Transnistria

Ταξίδι στη χώρα του... πουθενά

Η Υπερδνειστεριακή Δημοκρατία σήκωσε το 1992 τη σημαία της αυτοδιάθεσης και αποφάσισε να ανεξαρτητοποιηθεί. Επικρατώντας των μολδαβικών δυνάμεων σε μια σύντομη στρατιωτική σύγκρουση διακήρυξε, υποβοηθούμενη από Ρώσους, Κοζάκους και Ουκρανούς αυτονομιστές, την ανεξαρτησία της από τη Μολδαβία. Ανεξαρτησία που δεν έχει αναγνωριστεί ποτέ, από κανέναν. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την Υπερδνειστερία ως περιοχή «παγωμένης διαμάχης».

Στη δυτική όχθη του Δνείστερου βρίσκεται η παραδοσιακή Βεσσαραβία, στα ανατολικά, η Υπερδνειστερία. Η Μολδαβία διατηρεί αναγνωρισμένη διεθνή δικαιοδοσία και για τα δύο εδάφη. Στην πραγματικότητα όμως η ρουμανόφωνη κυβέρνηση της Μολδαβίας ελέγχει μόνο τη δυτική όχθη. Στην ανατολική, ένας αποσχισμένος θεσμός κυβερνά τον πληθυσμό.

Οι κάτοικοι μάλιστα συνεχίζουν να διατρανώνουν την ανεξαρτησία τους. Σε δημοψήφισμα που έγινε το 2006 ψήφισαν σε ποσοστό 93% την ανεξαρτητοποίησή τους από τη Μολδαβία και την ένωσή τους με τη Ρωσία, με την οποία δεν συνορεύουν καν!

Ο χρόνος πάγωσε, η Σέριφ γεννήθηκε

Στην πρωτεύουσα, το Τίρασπολ, το σφυροδρέπανο εμφανίζεται περήφανα σε διαφημιστικές πινακίδες και κυβερνητικά κτίρια. Ένα επιβλητικό άγαλμα του Βλάντιμιρ Λένιν βρίσκεται έξω ακριβώς από το κοινοβούλιο, χαρακτηριστικό σημάδι υπερηφάνειας και νοσταλγίας της πόλης για το σοβιετικό της παρελθόν.

Διασχίζοντας κανείς τους δρόμους, νιώθει μια απόκοσμη αίσθηση ότι ο χρόνος έχει παγώσει σε εκείνο το σημείο της Γης. Οι συναλλαγές γίνονται σε τοπικά ρούβλια και το συγκεκριμένο νόμισμα δεν μπορεί να φανεί χρήσιμο εκτός συνόρων. Ενώ οι τραπεζικές κάρτες και τα κινητά τηλέφωνα της Δύσης είναι σχεδόν άχρηστα εντός της χώρας.

lenin

Στο κέντρο της πόλης δεσπόζει επίσης και το Sheriff Stadium χωρητικότητας 12.700 περίπου θεατών. Το κάστρο της τοπικής ομάδας. Το σπίτι του... Σερίφη. Στα χαλάσματα της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης και στη δύση του 1997, δύο πρώην πράκτορες της περίφημης υπηρεσίας πληροφοριών KGB, οι Βίκτορ Γκουσάν και Ίλια Καζμαλί, ίδρυσαν τη Σέριφ ως βραχίονα της ομώνυμης εταιρείας τους.

Η Υπερδνειστερία ζει στη σκιά της φήμης της ως άνδρο της παρανομίας. Μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο η δημόσια υπηρεσία της Μολδαβίας απέσυρε τις άδειες για τις Almavis και Tabimport, δύο εταιρειών εισαγωγής τσιγάρων που διατηρούν στενούς δεσμούς με την εταιρεία Sheriff εν μέσω καταγγελιών για λαθρεμπόριο.

Παρά το μάλλον... μολυσμένο όνομα της Σέριφ στον τομέα των επιχειρήσεων όμως, οι ιδιοκτήτες της, κρατούν καλά φυλαγμένο, σαν κρατικό μυστικό, τον τρόπο λειτουργία του συλλόγου και φροντίζουν να διατηρούν μια αξιόλογη φήμη για το κλαμπ.

Το ποδόσφαιρο μέσα στο πολιτιστικό χάος της Μολδαβίας

Ένα λεωφορείο περνάει από μια σχεδόν κατεστραμμένη γέφυρα, από την ανατολική όχθη του Δνείστερου στα δυτικά. Καταστράφηκε πριν από δύο δεκαετίες στον πόλεμο της Υπερδνειστερίας. Αυτή η γέφυρα ενώνει την πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας, το Τίρασπολ, με το Κισινάου πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Μολδαβίας.

Οι φύλακες στα σημεία ελέγχου εκατέρωθεν του ποταμού, ελέγχουν τα διαπιστευτήρια του λεωφορείου. Ανατολικά, χαμογελούν όταν βλέπουν το σήμα να κοσμεί εκείνη την πλευρά του οχήματος, ένα αστέρι συνώνυμο της Υπερδνειστερίας και του ποδοσφαίρου της. Στα δυτικά, το αστέρι συναντά παγωμένα μάτια.

Μια, μάλλον αντιεπιστημονική έρευνα σε... ταξιτζήδες στη χώρα, οι περισσότεροι εκ των οποίων άνω των 40, έδειξε ότι ελάχιστοι βρίσκουν ενδιαφέρον στο κλαμπ που έχει έτος ίδρυσης συγγενές με την ημερομηνία γέννησης των... παιδιών τους. Αλλά η επόμενη γενιά, έχει αγκαλιάσει θερμά την ομάδα αντιλαμβανόμενη και τα πολλαπλά οφέλη μιας διεθνούς αναγνώρισης μέσω των επιτυχιών του συλλόγου.

Η Σέριφ Τίρασπολ είναι πρωταθλήτρια Μολδαβίας, σε ένα ακόμα παράδοξο που αναπαύεται στην αγκαλιά της στρογγυλής Θεάς. Μια ομάδα που εδρεύει στην καρδιά ενός αποσχισμένου κράτους πρωταθλήτρια μιας χώρας, με την οποία τη χωρίζει ένα πολιτιστικό χάος.

Προς οργή των Μολδαβών εθνικιστών και προς τέρψιν των ξεχασμένων κατοίκων της Υπερδνειστερίας η Σέριφ Τίρασπολ έχει 19 πρωταθλήματα τις τελευταίες 21 σεζόν, είναι ο περήφανος εκπρόσωπός τους στα ευρωπαϊκά γήπεδα κι από το βράδυ της Τρίτης (28/09), όταν η λογική γονάτισε μπροστά στο αδύνατο, όταν η Σέριφ υπέταξε τη Ρεάλ Μαδρίτης μέσα στο Σαντιάγο Μπερναμπέου, τα μάτια όλου του κόσμου στράφηκαν σε εκείνη την ξεχασμένη γωνιά της Ευρώπης...

@Photo credits: Associated Press
 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα