Champions League: Σίτι - Παρί, σύγκρουση γιγάντων!

Αλέξανδρος Λοθάνο
Champions League: Σίτι - Παρί, σύγκρουση γιγάντων!

bet365

«Οι άνθρωποι δεν ευτυχούν με τα σωματικά αγαθά ούτε με τα χρήματα , αλλά με την ορθή σκέψη και την πολυμάθεια» είχε πει, αιώνες πριν, ο Έλληνας φιλόσοφος Δημόκριτος.

Και, στην περίπτωση των δύο βασικών μονομάχων του πρώτου ομίλου, Μάντσεστερ Σίτι και Παρί Σεν Ζερμέν, δικαιώνεται πανηγυρικά! Γιατί, σε επίπεδο Champions League τουλάχιστον, αμφότερες δεν έχουν καταφέρει να ευτυχήσουν με τα χρήματα, αλλά βελτιώνονται συνεχώς και ευελπιστούν να το κάνουν (να ευτυχήσουν δηλαδή), χάρη στην ορθή σκέψη και την πολυμάθεια. Στον χώρο του ποδοσφαίρου, εννοείται.

Από το 2008, όταν οι Πολίτες πέρασαν στα χέρια των Σεΐχηδων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο αγγλικός σύλλογος έχει δώσει 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ για 93 μεταγραφές με απολογισμό, σε επίπεδο Champions League, έναν χαμένο τελικό (πέρυσι), έναν χαμένο ημιτελικό (το 2016) και τρεις χαμένους προημιτελικούς (το 2018, το 2019 και το 2020).

Επίθεση της Gazzetta dello Sport στην UEFA: «Το Financial Fair Play ισχύει για τους Αραβες ή όχι;» – Repress.gr


Η Σίτι έπαθε και, απ’ ότι φαίνεται, έμαθε. Η πρώτη ακριβή μεταγραφή της, άλλωστε, ήταν ο Ρομπίνιο (43 εκατομμύρια ευρώ), ο οποίος άφησε ως κληρονομιά τις ανούσιες ντρίμπλες του και πλέον μάχεται στα δικαστήρια για να μπει φυλακή για κατηγορία βιασμού.

Πλέον, οι τελευταίες δύο πιο ακριβές μεταγραφές της μπορούν να σημαδέψουν για την επόμενη δεκαετία το κέντρο της άμυνας (Ρούμπεν Ντίας, 68) και την μεσοεπιθετική της γραμμή (Τζακ Γκρίλις, 117,5).

Μια από τα ίδια ισχύουν για την Παρί. Από το 2011, όταν τα πετροδόλαρα του Κατάρ προσγειώθηκαν στην Πόλη του Φωτός, ο γαλλικός σύλλογος έχει δώσει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε 51 μεταγραφές με απολογισμό, σε επίπεδο Champions League, έναν χαμένο τελικό (το 2020), έναν χαμένο ημιτελικό (πέρυσι) και τέσσερις χαμένους προημιτελικούς (το 2013, το 2014, το 2015 και το 2016).

Η πρώτη ακριβή μεταγραφή της «αραβικής» Παρί ήταν ο Χαβιέρ Παστόρε (42 εκατομμύρια ευρώ), ο οποίος ποτέ δεν έκανε την διαφορά, το φετινό καλοκαίρι εκδιώχθηκε κακήν κακώς από την Ρόμα και, ως ελεύθερος, υπέγραψε στην πανίσχυρη… Έλτσε!

Πλέον, η τελευταία της πιο ακριβή μεταγραφή μπορεί να της έλυσε για μια δεκαετία το πρόβλημα στο δεξί άκρο της άμυνας (Ασράφ Χακίμι, 60), ενώ πήρε ως ελεύθερους τέσσερις ποδοσφαιριστές που μπαίνουν άμεσα στην ενδεκάδα, οι τρεις χάρη στο ταλέντο και την εμπειρία τους (Τζανλουίτζι Ντοναρούμα, Σέρχιο Ράμος, Ζορζίνιο Βαϊνάλντουμ) και ο τέταρτος γιατί, απλά, είναι ο… Λιονέλ Μέσι!

Ο Αργεντινός σούπερ σταρ πρωταγωνίστησε στην μεταγραφής της… 20ετίας, αφού τόσα ήταν τα χρόνια που φορούσε την μπλαουγκράνα φανέλα της Μπαρτσελόνα. Στόχος του, πόθος του, η κούπα με τα μεγάλα αυτιά. Όπως συμβαίνει, δηλαδή, με όλο το οργανόγραμμα της Παρί, αλλά και της Μάντσεστερ Σίτι, η οποία το περασμένο καλοκαίρι ενδιαφέρθηκε σφόδρα για τον Λέο, αλλά η μοίρα δεν θέλησε να συνεργαστεί και πάλι με τον προπονητή που περισσότερο τον σημάδεψε και τον εξέλιξε, τον Πεπ Γκουαρδιόλα.

Πολίτες και Παριζιάνοι, οι οποίοι επί «αραβικής» εποχής έχουν κατακτήσει συνολικά 43 εγχώριους τίτλους (16 και 27 αντίστοιχα), θέλουν μέσω του πρώτου ομίλου να κάνουν το πρώτο βήμα προς τον τελικό της Αγίας Πετρούπολης. Και, λογικά, δεν θα συναντήσουν μεγάλη αντίσταση σε αυτή την προσπάθεια.

Η Λειψία, με το αζημίωτο βεβαίως (82 εκατομμύρια ευρώ για την ακρίβεια), αποχαιρέτησε αυτό το καλοκαίρι τον προπονητή της (Γιούλιαν Νάγκελσμαν), την κολόνα της άμυνάς της (Νταγιό Ουπαμεκανό) και τον ηγέτη της σε δημιουργία – εκτέλεση (Μάρτσελ Σάμπιτσερ), ενισχύοντας την μεγαλύτερη και πιο άμεση, εγχώρια ανταγωνίστριά της (Μπάγερν Μονάχου).

Τι μπορούν, όμως, να κάνουν εκτός (γερμανικών) συνόρων οι Ταύροι του (Αμερικανού) Τζέσι Μαρς; Να είναι επαρκώς ανταγωνιστικοί και να ανεβάσουν και άλλο την χρηματιστηριακή αξία παικτών όπως ο Ντόμινικ Σόμποσλαϊ, ο Ντάνι Όλμο ή ο Μπράιαν Μπρόμπεϊ, χωρίς λογικά να απειλήσουν ένα από τα (καπαρωμένα;) εισιτήρια για την φάση των «16».

Και αν θεωρήσουμε βάσει ποδοσφαιρικής λογικής ότι η Λειψία δεν θα καταφέρει να αμφισβητήσει το Άγγλο-γαλλικό δίδυμο, ανεξαρτήτως της σειράς αυτού, τότε καταλήγουμε και στο συμπέρασμα ότι η Κλαμπ Μπριζ μάλλον θα έχει τυπική παρουσία στον όμιλο. Η πρωταθλήτρια Βελγίου την τελευταία διετία και τέσσερις φορές τα τελευταία έξι χρόνια, δείχνει αποδυναμωμένη φέτος, πριν από λίγες ημέρες δέχθηκε έξι γκολ από την Γάνδη και είναι απίθανο να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από μερικές καλές εμφανίσεις και «αξιοπρεπείς» ήττες.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα